Jak na věc


značka jogurtů

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

     1) Jedna možnost je, že je do mlékomatu dodáváno mléko tak jak je, po nadojení pouze zchlazené, bez jakéhokoli ošetření, měla by být u automatu zřetelně umístěna cedule s upozorněním. Většinou to takto bývá přímo u mléčných farem.
    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak se postupuje při výrobě 10% smetanového jogurtu. Poměr surovin jsem okoukla vý§e v komentáři,jen mi není jasný postup. Mléko zahřeji na 95C a smetanu přidám až do zchlazeného mléka při očkování? Děkuji za odpověď :-)
     U mléka z automatu jsou v zásadě dvě možnosti, obě však vyúsťují v nutnost mléko na jogurt přehřát (tepelný záhřev má Klára na stránkách hezky popsaný, nebo najdete i v diskuzích pod články o jogurtu).


108 komentářů to “Jak děláme domácí jogurt”

    @DAda.z:[1]:Jestli jsem to dobře pochopila, mléko prostě zkyslo :-D je to docela jednoduché, jestli je mléko kyslé se pozná, že se prostě srazí. Jelikož je u jogurtu vždy lepší mléko před tím, než se dělá jogurt vysoko pasterizovat – tj. alespoň na 90st. C, tak pokud je mléko již mírně nakyslé, což se ještě nemusí poznat chutí, okamžitě při překročení cca 65st.c se srazí, jednoznačně se oddělí syrovátka od bílkoviny. Takže doporučuji nejprve mléko pořádně zahřát a pak teprve ho i s hrncem ve studené vodě chladit na požadovaných 45-48s t. c. před zaočkováním
    Pokud jde o přídavek všech možných cukrů, medu, Salka apod. do mléka před zakysáním při výrobě jogurtu … tak s tím mám docela čistě terminologický problém = jogurt je když … technologicky nic takového do mléka při výrobě nepatří, jednalo by se o jiný kysaný výrobek. Ale při domácí výrobě je asi každému jedno, co kdo jak označuje.
    nikde netvrdil, že 1 kg na 1 litr. psal na 8 litrů mléka. ale i tak se mi zdá kilo jako obrovské množství, zejména ještě s půlkilovkou medu navíc. někdo třeba nemá rád kyselost jogurtu, tak mírné přislazení (například lžící cukru) pochopím – takto ale musí vzniknout děsivě sladká hmota. a o zdravosti pojídání rafinovaného cukru mám pochybost.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
8920
cache: 0024:00:00