Jak na věc


závin s klobásou globus

2. krok – 2.den v 12:00 hod.

    Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pivo světlé 12% 4,5% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Samozřejmě, že nejčastější přílohou k tomuto pokrmu je bramborová kaše a brambory, ale nápadům se meze nekladou. Ke smaženým žampionům se také hodí okurkový salát, návody na saláty naleznete ZDE.|
    Vezměte okraje ubrusu (na delší straně těsta) a začněte pomocí něj závin rolovat, první otočku dělejte opatrně, protože se těsto pod náplní může přilepit na ubrus, proto ho když tak opatrně od látky uvolněte.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Velmi rychlý pokrm za pár korun, avšak množstvím vitamínů bohatě nabitý! Podle receptu vyrobíte 1 pořádnou porci, a pokud místo chleba uděláte bramborovou kaši, potom se do sytosti najedí 2 lidé.


Jak na přepuštěné máslo? (+ kuřecí miniřízečky)

    1 Ve 125 ml osolené teplé vody rozpusťte 1–2 lžíce másla, přidejte lžičku octa a rozkvedlejte vejce. V mouce udělejte důlek a směs do něj vlijte. Zadělejte měkké, hebké a tažné těsto. Rozdělte ho na dva bochánky, pomoučněte je a nechte půl hodiny odpočívat v teple (viz Tipy & triky).2 Strouhanku osmahněte na zbývající polovině másla dorůžova a rozdělte si ji na čtyři díly. Jablka oloupejte. Rozpusťte zbytek másla.3 Postupně zpracujte bochánky do štrúdlu: utěrku si posypte hladkou moukou, položte na ni jeden bochánek a trochu ho rozválejte válečkem. Pak už ho jen rukama vytahujte opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je můžete odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.4 Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem, posypte jedním dílem strouhanky, na ni nakrouhejte polovinu jablek, posypte skořicí a polovinou cukru, polovinou rozinek a ořechů a navrch nasypte druhý díl strouhanky. Pomocí utěrky zaviň
    V posledním kroku, kdy je již těsto v míse opět vzedmuté, přidáme další uvedené množství celozrnné špaldové mouky, těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití a vařečkou dobře propracujeme. Není potřeba se obávat, že o nakypření přijdeme, ač se nám to může tak zdát, vše se obnoví a těsto bude kynout dál…
    Tažený závin se dá zařadit mezi českou klasiku. Vaše babičky ho určitě dělávaly a možná vás fascinovalo jako mě, když těsto dokázaly krásně vytáhnout na stole z jednoho rohu do druhého, až bylo tenké jako papír. Tažený závin ale vůbec nepochází od nás.
    Z těsta vyválíme dvě placky, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto zabalíme, vložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.


Žampiony obalené v polévkovém koření

    Dochutíme skořicí a hřebíčkem a ovoníme citrónovým aromatickým olejíčkem. Nádivku vylepšíme sekanými ořechy. Samozřejmě, že jen tam, kde je toto vylepšení bezproblémové. Malým dětem a lidem s oslabenou slinivkou bych připravila variantu bez ořechů.
    V druhém kroku přidáme, rozpustíme a rozkvedláme všechny uvedené ingredience, kromě mouky, do teplého rýžového „mléka“ a tuto obohacenou tekutinu, po prochladnutí, vlijeme do mísy, kde nám kvasí základ. Místo připraveného rýžového mléka je možné použít i ohřáté rýžové „mléko“ již hotové např. ze zakoupené krabice ze zdravé výživy nebo z DM drogerie.
    Pokud hledáte zdravé dietní jídlo, tak tofu téměř nemá konkurenci. Samo o sobě tofu moc chuti nepobralo, což má velkou výhodu v tom, že si jej můžeme ochutit přesně  tak, jak nám chutná nejvíce.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Nejdříve si připravte těsto. Mouku vysypejte na vál, udělejte uprostřed důlek. Všechny suroviny dejte do důlku a vypracujte vláčné a tažné těsto. Budete muset hníst minimálně 5 minut. Těsto bude pružné, hladké a elastické, lepit bude minimálně.


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Při zavinování postupujeme zvolna a díváme se, zda není někde těsto přilepeno k utěrce. To si pak pomůžeme stěrkou a trošku moukou, kterou vpravíme pod přilepené těsto.
    Těsto připravujeme obdobně jako jsem zde již uvedla u jiných kváskových dobrot. Ve výsledku je řidší než těsto na koláče, ale zpracovat do závinu lze. První krok již znáte z předchozích receptů a zde doporučuji dobře prokvasit, koneckonců to vždy u každého kroku, ve výsledku je pak pečivo kypřejší. Proto zde uvádím dobu pro první krok o něco delší.
    „Tažeňák“ se začal hojně péct ve Vídni, Franz Josef ho prý miloval. A traduje se, že vyžadoval, aby bylo těsto vytažené tak tence, že přes jednotlivé listy těsta mohl číst noviny. Tak se při přípravě snažte, aby byl s vámi Franz Josef spokojený! Čím tenčí těsto budete mít, tím více vrstev těsta vytvoříte, tím více bude těsto křupavé a bude krásně listovat!


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Naprosto senzační je na zavařování elektrický zavařovací automat, kde nalijeme vodu, nastavíme sterilovací teplotu a délku zavařování. Automat sám již potom zvedá teplotu na námi nastavenou hranici, a jak ji dosáhne, začne odpočítávat čas, po kterém se sám vypne a je hotovo - viz foto.|
    Na plechu necháme závin ještě aspoň 45 minut kynout. Je to dle teploty. Někdy méně a někdy až hodinu. Po nakynutí jej potřeme rozšlehanými bílky, které nám zbudou z vajec po oddělení žloutků, a posypeme pokrájeným mandlemi. Kdo má potíže se slinivkou, ať raději zvolí variantu bez tohoto vylepšení a možná i bez přidaných ořechů v nádivce. To je již na vašem zvážení…
    Pokud máte možnost udržet teplotu oleje na 120°C, pak se olej nepřepálí, a po vychladnutí ho slijte do kelímku. Na dně se usadí všechny nečistoty, a olej bez obav použijte na další smažení. Problém s přesnou teplotou spolehlivě řeší například indukční desky.
    Rakušané byli ti první, kteří začali těsto vytahovat. Jedná se o napodobeninu těsta filo (phyllo z řečtiny). Filo těsto se hojně používá na Balkáně, je z něj řecká baklava. A Balkán filo těsto odkoukal od Arabů. Tak to vidíte, náš štrůdl má své kořeny až v dálném světě arabském.


Vykrajovátko zub - Jakub Felcman

    Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádřince a jablka nakrájejte na plátky 1 mm tlusté. Plátky překrojte na čtvrtiny. Dejte do mísy, dochuťte cukrem, jemně skořicí, citronovou kůrou, přidejte hrozinky, strouhanku, promíchejte a dejte stranou. Strouhanka bude při pečení vpíjet šťávy z jablek a těsto nebude mazlavé.
    Musíte si vytahování vyzkoušet, sami najdete svou oblíbenou metodu. Když se vám těsto natrhne, nic se neděje, jednoduše díru slepte prsty tak, že okraje díry k sobě špetkou přitisknete.
    Z dobře prokvašeného kváskového těsta lze upéci i závin, který je v mnoha ohledech zdravější než kynutý kvasnicemi. Kynutí trvá déle a s těstem se musí také pracovat jinak, ale jde jen o zvyk. Výsledek mnohé překvapí.
    Těsto, co nám zůstane na utěrce, zlehka párkrát přeložíme a zkusíme ručně zapracovat trochu mouky. Pomocí malého válečku, který také oválíme v mouce, těsto rozprostřeme po povrchu utěrky do obdélníku, jehož delší strana by měla odpovídat délce plechu, na který pak závin umístíme. Není na škodu mít plech přímo úzký, který podrží okraje a závin se pak nebude roztékat do šíře při dalším kynutí.


Křehký závin s tvarohem a broskvemi

    Plech s připraveným závinem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě kolem 200 °C a pak zvolna dopékáme za nižší teploty (kolem 175 °C). Celková doba pečení bude asi tak 1 hodinu. Závin krájíme prochladlý a pak si již jen pochutnáváme. Je výborný s ajurvédskou kávou nebo i s nějakou bílou obilnou kávou, např. špaldovou.
    Odpočaté těsto dejte doprostřed stolu a válečkem obdélník vyválejte do rozměrů cca 50×30 cm. Pak těsto štědře po celé ploše pomažte rozpuštěným máslem, nebude vám při tahání osychat a praskat.
    Připravovala jsem tento závin s oběma nádivkami a určitě můžete vymyslet další. Třeba z tofu natural, viz Tofu dezert nebo klasickou tvarohovou, ale mák v nádivce není samoúčelný. Je zde důležitý především jeho zásaditý charakter a určitě nepominutelný vysoký obsah organického vápníku.
    A nyní se vrátíme k těstu. Máme ho na utěrce a viditelně chce ještě pokračovat v kynutí. Manipulovat s ním lze jedině současně s utěrkou, protože jinak by se nám lepilo na vše… Ovšem co ještě snese, je rozprostření hotové a prochladlé nádivky po povrchu. Pomůžeme si lžicí a stěrkou. Z jedné strany necháme cca 7 cm volného prostoru bez nádivky. Tento konec zvednutím utěrky přeložíme směrem na střed na nádivku a pomocí utěrky závin zavineme, tak jak se zavinuje klasický tažený štrúdl.


Práva žen v těhotenství a v době, kdy pečují o dítě? Mají nárok na řadu výhod

    Pořád jsou tisíce akvaristů, kteří neumějí správně nejen žábronožku líhnout, ale i modifikovat líhnutí pro určité druhy ryb. Pro ně jsem sestavil tento videonávod.
    Připravíme si tedy již plech, který vyložíme papírem na pečení. Pakliže ale úzký plíšek po babičce nemáte, lze si pomoci následovně. Klasický plech rozdělíme na dva oddíly pomocí dalšího papíru na pečení, který srolujeme do ruličky a sepneme např. kancelářskými sponkami na obou stranách. Tuto ruličku trochu namáčkneme, aby se nekutálela po plechu :-) a umístíme ji po délce doprostřed plechu, aby se těsto mohlo o něco opřít při dalším kynutí a neroztahovalo se do šíře. Mohly by se nám oba záviny spojit. Je také dobré papír pomastit třebas olivovým olejem.
    Pak z těsta vytvarujte placku ve tvaru obdélníku a zabalte do potravinové folie. Takto těsto nechejte při pokojové teplotě 30 minut odpočívat, zrelaxuje se lepek a těsto dostane svou tažnost.
    Standardní bramborový salát je doslova provařená záležitost ve většině našich domácností. Proč si tak jednou za čas nezkusit verzi po staru, která je mnohem rychlejší, jednodušší a dietnější.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Poznámka: Dovolím si zde upozornit, že je potřeba nesrovnávat toto pečivo s pečivem, které je kynuté klasicky kvasnicemi. Kváskové pečivo je hutnější a sytivější. Nebude tak hebce nadýchané, ale v ústech se rozvine jeho plný charakter.
    Mně osobně vyhovuje tento závin i pro oslabenou slinivku, ale dle složení bude vhodný i pro alergiky na mléčné produkty. Jak ve všech případech, i zde platí pravidlo, že dobrého pomálu :-). Dva řezy k nasycení plně postačí.
    Nejvíce úrazů vzniká v domácnosti. Mějte na paměti, že pracujete s horkými ingrediencemi, a tudíž se před prací zamyslete nad tím, jestli třeba není v dosahu dítě, které by na sebe sterilovací vařící nádobu zvrhlo…
    Pomoučenýma rukama těsto upravíme do oválu a nožem jej rozdělíme na dvě části. Jednu dáme mimo utěrku, ale také na místo posypané moukou, abychom jej pak nemuseli odškrabávat nožem od podložky :-)
    Do kastrolku dáme vodu a za ohřevu v ní rozpustíme sušený ovesný nápoj. Jakmile toto „mléko“ začne vařit, přisypeme pomletý mák a pilně mícháme do zhoustnutí. Mák takto v mléce krátce povaříme a pak již jen osladíme medem a přimícháme švestková povidla. Hustší konzistenci nádivky docílíme zahuštěním instantní kukuřičnou kaší nebo i kukuřičnou strouhankou.


Maková nádivka bez povidel a ořechů

    Měkké a ručně ještě málo zpracovatelné těsto posypeme v míse po povrchu moukou a připravíme si rovnou plochu, vál, stůl nebo prostě místo, kde budeme závin dotvářet. Na toto místo rozprostřeme čistou utěrku, kterou dobře posypeme moukou, abychom na ni mohli těsto vyklopit. Pomocí stěrky těsto vyklopíme na utěrku a místa na těstě nepokrytá moukou ještě posypeme také.
     Z těsta vyválíme dvě placky, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto zabalíme, vložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
    Na plech závin přenášíme přímo na utěrce. Před tím však ometeme suchou mašlovačkou přebytečnou mouku z utěrky, aby se nám nedostala na plech a pak se tam nepálila. Z utěrky závin překulíme na plech a pomoučenýma rukama dorovnáme.
    Rádlem odkrojte tlusté okraje těsta. Celé těsto pomocí štětce štědře pokropte máslem, máslo rozetřete po celé ploše těsta, tím zabráníte slepením vrstev při rolování. Trošku másla si v rendlíku nechejte na potírání při pečení.


Kuchyňské kleště Mastrad - zelená - Mastrad

    Prokvašený základ z prvního kroku nejdříve naředíme připravenou tekutinou a pak teprve přidáme mouku, kterou opatrně metlou rozmícháme tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky. Je dobré na závěr použít i stěrku, kterou se těsto dobře roztírá po stěnách a tak se sjednotí do hladka. Opět necháme nějakou dobu v klidu a pozorujeme kvašení. V mezičase si připravíme nádivku a to buďto čistě makovou nebo i s povidly.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00