Jak na věc


vánočka podle moniky absolonov

Tvarohová štola s kandovaným ovocem

    Tvarem by vánočka měla připomínat malého Ježíška, který je zabalený v peřince. Správně se plete z 9 pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu zem a vzduch, prostřední tři rozum, cit a vůli člověka, horní dva poznání a lásku.
    máslové vánočky – těsto je tužší a těžší, používá se větší množství droždí. Vánočka je většinou nižší a méně nadýchaná než tuková, chuťově je ale lepší. V některých receptech se část másla nahrazuje margarínem
    3 Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.4 Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělejte doprostřed upleteného copu mělkou rýhu, do které posadíte druhé patro: cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, posaďte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.
    Vánočka je typické sladké pečivo z kynutého těsta, které je velmi oblíbené  České republice a na Slovensku. Peče se hlavně o Vánocích, ale často průběžně celý rok i na víkendy nebo různé slavnostní příležitosti.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    2 Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou (ručním šlehačem alespoň 3 minuty, metlou dvakrát tolik). Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut, až bude hladké a přestane se lepit na vařečku. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou. Pak ho nechte minimálně hodinu kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
    Vánočka má velmi dlouhou historii. V minulosti se jí říkalo také „húska“ nebo i „calta“, a i v současné době má v některých oblastech další různá pojmenování – například pletenice, štědrovnice, pletanka, štráfka, štrucla nebo ceplík. Je tadičním pečivem na Vánoce, ale peče se průběžně během celého roku.
    5 Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu vykynout. Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě (při pečení se nespálí). Jednotlivá patra vánočky spíchněte několika špejlemi, aby se vánočka ‚nerozjela‘. Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut (pro kontrolu vytáhněte jednu ze špejlí).


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Klasická vánočka z devíti pramenů se plete postupně. Jako první je základ ze čtyř částí, který je na plechu potřeba mírně promáčknout, aby na něm držela prostřední vrstva ze tří pramenů, upletená jako cop. Horní dva prameny se pouze stočí do spirály. Na okrajích se všechny tři vrstvy přimáčknou k sobě a zasunou pod vánočku. Jednotlivé vrstvy se musí důkladně potřít vaječným žloutkem, který se rozšlehá s trochou mléka. Před pečením se ještě vánočka může vyztužit špejlemi.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    „Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka Milena Volfová. Její vánočka je bezkonkurenční. Je totiž upletená z těch nejlepších receptů, které díky své profesi vyzkoušela.
    6 Ještě horkou vánočku ihned potřete rumem smíchaným se 3 lžícemi vody a moučkovým cukrem (vánočka musí zasyčet) – bude se krásně lesknout a vonět.TIPY & TRIKY

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00