Jak na věc


uvařit přípravek proti červotočům

Velká slánka / pepřenka - Ibili

    Správný poměr vaření rýže je jeden díl rýže a dva díly vody. Držte se tedy tohoto pravidla a během vaření rýži zásadně nemíchejte. Nechte ji pozvolna vařit na mírném ohni, a jakmile se vypaří veškerá tekutina, je hotovo. Takto připravená rýže je téměř vždy dokonalá. Jiný způsob jak uvařit krásně sypkou rýži je následující: Vařte ji cca 5 minut a poté rýži přelijte do cedníku, který je přibližně stejné velký, jako hrnec. Do hrnce nalijte vroucí vodu a cedník s rýží „postavte“ nad hrnec. Rýži trošku pročechrejte vidličkou a přiklopte pokličkou. Díky páře se rýže krásně dovaří a zůstane sypká.
    Nnejjednodušší způsob vaření rýže. Dobře opranou rýži dáme do dostatečně velkého kastrolu (počítáme s tím, že objem rýže se zdvojnásobí), zalijeme studenou vodou, přivedeme do varu, aniž bychom rýží míchali, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 20 minut. K ochucení můžeme do vody vložit cibuli s 2 - 3 hřebíčky a bobkový list nebo další koření. Během dušení rýží nemícháme, jinak se rozvaří. Za tuto dobu by se měla všechna voda odpařit, takže rýži již jen prohrábneme vidličkou, aby z ní rychleji unikla pára. Hotovou rýži vyklopíme do mísy, aby se částečně ochladila. V naší kuchyni se nejčastěji používá objemový poměr vody k rýži rovný přibližně jedna ku dvěma. V asijské kuchyni je poměr vody vyšší, neboť rýže se jí pravou rukou a musí pro pohodlnější nabírání více či méně lepit.


Forma na lízátka maliny - set - Ibili

    Rýži propláchneme studenou vodou a orestujeme na trošce tuku, přidáme vodu, sůl, a vložíme cibuli se zapíchnutými hřebíčky. Vody přidáváme na 1/2 kg - 750 ml tj. na 1 kg - 1,5 litru, na 2 kg - 3 litru vody. Čínští kuchaři dávají vody tolik, aby jim hladina nad rýží sahala po první článek ukazováku ponořeného do kapaliny a dotýkajícího se právě povrchu potopené rýže. Postavíme hrnec na plotnu a vodu uvedeme téměř k bodu varu. Ještě než voda začne vřít, nebo lépe řečeno, když poprvé zabublá, vložíme zakrytou nádobu pokličkou s rýží do trouby a dusíme ji zde ještě 18 minut při 180°C. Ke konci dušení by již rýže neměla obsahovat vodu. Po vyndání z trouby rýži v nádobě rozrušíme, abychom zastavili proces vaření. Jinak by mohla rýže u dna pekáče ještě dojít až ke stadiu rozvařené kaše.
    Iitalský způsob vaření rýže. Rýži před vařením nikdy nepereme a během vaření ji ani nepřikrýváme poklicí. Vodu přivedeme do varu, přidáme rýži, zmírníme teplotu a za občasného zamíchání vaříme rýži nepřikrytou asi 20 – 25 minut, čili, jak říkají Italové, „al dente“ (pevná na skus). Pokud rýži nehodláme hned po uvaření použít, propláchneme ji okamžitě studenou vodou. Můžeme ji uložit v chladničce nebo zmrazit a pak ve vhodnou dobu rozmrazit ve vroucí vodě. Tento způsob vaření rýže je vhodná pro kulatozrnnou rýži pro přípravu rissota.
    Propláchnutou rýži propereme v teplé vodě, přičemž ji mneme mezi prsty a vodu vyměňujeme tak dlouho, dokud není úplně čirá. Záleží ale na pokrmu, který připravujeme. Jestliže máme rýži pouze jako přílohu, je potřeba ji několikrát proprat, abychom ji zbavili přebytečného škrobu. Naopak při přípravě pravého rissota je škrob žádoucí, protože vytváří správnou konzistenci celého jídla. Proplachováním bychom takovou rýži znehodnotili


Přidávat recepty mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Před tepelnou úpravou je potřeba rýži připravit. Pokud nekupujete rýži v sáčcích, je potřeba ji zbavit nečistot a pořádně proprat, abychom ji zbavili škrobu.
    Vaření rýže není nic složitého, ale pokud ji chcete mít uvařenou opravdu tak, jak má správně být, podívejte se na video s šéfkuchařem Radkem Šubrtem...
    Vaření rýže je zdánlivě jednoduché, ale aby měla tu správnou chuť a konzistenci je vždy  potřeba dodržet několik základních zásad - důležité je především množství vody a doba vaření.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00