Jak na věc


ušatý torpédo

Hodnocení majitelů zboží „Hřejivý pletený PLYŠÁK ušatý KRÁLÍČEK“

    Kalous je vlastně zmenšeninou všeobecně známého výra velkého. Je velký přibližně jako havran, převažující zbarvení je žlutohnědé se skvrněním na hřbetě i na spodině těla. Na hřbetě jsou skvrny větší a tmavší, na spodu má podélné čárky s žebříčkovitou kresbou. Nápadné je oranžové zbarvení očí a typická péřová ouška na hlavě.
    V naší záchranné stanici máme v trvalé péči tři kalouse ušaté, kteří se už do volné přírody vrátit nemohou, protože mají částečně amputované jedno křídlo po srážce s automobilem. Ve středu jsme byli kontaktováni rodinou z Neškaredic, že na poli za jejich domkem narazili na zraněnou sovu. Nejprve byl nahlášen výreček malý, což je velice vzácná sova a její výskyt je v naší oblasti nepravděpodobný. Po příjezdu jsme zjistili, že se jedná o kalouse ušatého. Bohužel měl kalous otevřené zlomeniny pažních kostí obou křídel těsně u těla. S takovým zraněním jsme se ještě nesetkali a těžko určit příčinu. Nejčastěji jsou zlomeniny u sov způsobeny srážkou s automobilem, ale nebývají takto symetrické a většinou jsou spojeny s otřesem mozku.


Netopýr ušatý - Info na Wikipedie

    Kalous ušatý patří v naší přírodě mezi velice rozšířený druh sovy. Nejčastěji obývá okraje lesů v blízkosti polí a luk. Často se vyskytuje i v parcích blízko lidských obydlí a to jak na vesnici, tak ve městech. Své hnízdo si sám nestaví, ale vybírá si stará hnízda strak a vran na vysokých borovicích.
    Kalous ušatý je středně velká sova. Velikostí se podobá puštíkovi obecnému ale vzhledem výrovi velkému. Jeho zbarvení je světlé až tmavě hnědé, vrchní část těla je tmavší s různorodou kresbou a spodina těla je světlejší s podélnými skvrnami. Charakteristickým znakem pro kalouse jsou dlouhá pera kolem uší a žluto oranžové oči.
    Vzhledem a chováním připomíná baribala, ale má velké okrouhlé boltce, prodlouženou srst na lopatkách a na krku a bílou skvrnu na hrudi. Medvěd ušatý dobře leze po stromech a sbírá ořechy a plody. Uši jsou dlouze ochlupené, ocas velmi krátký. Podniká výpady na pole a je-li vyrušen ze spaní, může napadat člověka.


Hřejivý plyšáček Aroma Home DALMATÍN

    Obývá střední, jižní, východní a jihovýchodní Asii. Žije hlavně v tropických a subtropických lesech. Raději žije v hornatých územích, odkud v letním období vystupuje do výšek okolo 3500–3700 m n. m. S blížící se zimou schází níže do údolí. Pro četnost výskytu medvěda ušatého je největší hrozba mizení vhodného prostředí a především zvětšující se poptávka po žluči. Žluč medvěda ušatého je považována za léčivou a je již po staletí využívána k léčbě, která se stále používá v tradičním asijském lékařství, jsou chováni na farmách, kde je jim žluč velmi bolestivě odebírána a to při plném vědomí. Odhaduje se, že je v Číně využíváno přes 9000 zvířat.
    Probíhá v říjnu. Samice jsou pohlavně schopné mít mláďata ve druhém až třetím roce života. Březost trvá 6 – 7 měsíců, potom v únoru vrhá 1 – 4 mláďata. Mláďata jsou po narození slepá a holá. Z brlohu odchází společně s matkou během května. V její blízkosti přebývají min. dva roky od narození.
    Stejně jako ostatní druhy sov má i kalous ušatý skvěle vyvinutý zrak a sluch. Svoji kořist dokáže lokalizovat právě pomocí těchto smyslů i v naprosté tmě. Sovy mají asymetrické umístění ušních dutin, kdy levá je výše položena než ta pravá, což umožňuje lepší prostorovou lokalizaci kořisti.
    Délka těla se u dospělého medvěda pohybuje v rozmezí od 1,3 až do 1,9 metru, délka ocasu 6,5-10,5 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 100 do 200 kilogramů.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
10883
cache: 0024:00:00