Jak na věc


tvarůžkový tatarák kluci v akci

Tvarůžkový tatarák naleznete zde:

    Loštické olomoucké tvarůžky a cibuli nakrájím na velmi drobné kostičky a dobře promíchám s hořčicí lepší je domácí hořčice), olejem a pažitkou. Dochutím paprikou, kmínem, pepřem a malým množstvím soli.
    Chtěla jsem vyprávět, jak jednou běžel v televizi díl Kluků v akci z Olomouckého kraje. A jak jsme doma dostali takovou chuť na tatarák z olomouckých tvarůžků, že jsme se rozpočítali, kdo se oblékne a poběží syrečky ještě večer koupit, abychom tu pochoutku hned vyzkoušeli.
    Ale ne. Vykládat, co všechno jsme schopni pro „kus dobrého žvance“ podniknout, to není nic ušlechtilého. Já si totiž v souvislosti s nakládanými sýry vzpomněla na něco poučnějšího. Co možná nastíní cestu v některých domácnostech, kde se mládež nad naloženými sýry „ofrňuje“.
    Když tak pěkně poprosil… Jenže tak nahonem jsem neměla než kyblíček v oleji naloženého sýra, původně zamýšleného na setkání s novými sousedy. A co jsem pamatovala,  sytý syn sýr nikdy nejedl. „Bude i chleba? Sem se sejrem.“


Sýrové speciality: Tvarůžkový tatarák plus nakládaný sýr odrostlých „pařanů“

    Sotva jsme se přestěhovali na venkov, byly nějaké podzimní svátky. Rovnice:  jeden den svátku = tři dny školního volna + víkend. Přiklátil se ke mně Ten O Němž  Nesmím Nikdy Mluvit a nasadil srní pohled. „Mami, mohl bych pozvat pár kluků na lanku? Když teď máme tolik místa…“ Rozhlédla jsem prostorem zaplněným stěhovací změtí. „Tady? Kde? Kdy? Co to je za kluky? Znám je? A co je lanka?“
    LAN party se už u nás nepořádají. Ale tuhle jsem dostala e-mail od Medvěda. „Ahoj, pls, jak jsi nám tenkrát dělala ten sýr na lanku, nemohla bys mi poslat rcpt, thx?“
    Přátelé, taková lanka – tedy LAN party – znamená, že se k vám do baráku nastěhuje horda výrostků s kupou počítačů, notebooků, reproduktorů, LAN, USB a jiných kabelů, batohů, spacáků a lahví kofoly. Nebudou po vás chtít nic, jen prodlužovačky, „psy“, rozdvojky, roztrojky, lampičky („aby nesvítili velkým světlem a šetřili proud“), všechny stoly, židle a pár dek, kdyby byla k ránu zima. A pak sedí potmě každý u svého kompu, ryčí, hučí, mečí, syčí, pijí tu kofolu a spořádají všechno, včetně kyblíku naloženého sýra a dvou pecnů chleba, čehož by se za normálních okolností ani nedotkli.
    Sklenice dám do sklepa nebo do lednice. A když jdu kolem nich, překlopím je na víčko a zase zpátky, aby se koření promíchalo. Za dva tři dny lze sýr podávat, ale vyplatí se vyčkat týden, proleží se líp.


Sýrové speciality: Tvarůžkový tatarák plus nakládaný sýr odrostlých „pařanů“

    Protože sýry nejsou nijak levné, vyplatí se nakládat sýr tehdy, když ho nakoupíme levněji v nějaké slevové akci. Pak sice bude pochoutka jednodruhová, ale i tak bude dobrá.
    Pikantní pochutiny naložené do oleje jsme dlouhá léta znali jen ze zahraniční kuchyně: drobné rybky (sardinky, ančovičky), tresčí játra, drcenou tresku, matjesy. A jen „vyzrálí“ labužníci si dokázali pochutnat i na olejovém nálevu. Mnohým se možná chvěl žaludek, když při prvních návštěvách Řecka navštívil lisovnu olivového oleje a byl mu  – v ceně prohlídky – nabídnut kousek chleba namočený v oleji.
    Sýr podávám na mističce v malém množství i s troškou oleje (na snímku není porce, ale vyklopený obsah  sklenice 250 ml). Jíme s chlebem, bílé pečivo se moc nehodí. Chleba jemně smáčíme v úžasně vonícím a chutnajícím oleji. Je to pikantní pochoutka, která i dost zasytí.
    Když jsem druhý den dopoledne opatrně nahlédla, místnost byla plná pachu česneku, dvaceti vyzutých kecek a deseti spících těl. Ale v kyblíku ani kousek sýra, ani kapka oleje, z chlebů jen pár drobečků.


Paprikové speciály: Zavařování feferonek i nakládané kozí rohy. Když to máme rádi ostré. Pálivé omáčky a pasty z feferonek

    Nakládání sýrů do olejové zálivky nemá v české gastronomii dlouhou tradici. Přesto se nakládané sýry, zejména ty s bílou plísní, rychle zabydlely – hlavně na jídelních lístcích restaurací v kolonce Něco k pivu. Nakládané sýry samozřejmě nepodáváme jen k pivu. A můžeme si je připravit také doma – v mnohem širší škále, než bývá nabízena v hospodách.
    Na stolní olej jsme si už zvykli. Už se neděsíme caprese z rajčat a mozzarelly bohatě zalitého olejem, už dokážeme, jako Řekové či Italové, smáčet střídku chleba v ochucené olejové zálivce. A když konzumujeme nakládaný sýr, talířek odkládáme suchý a čistý. Vždyť jaký je rozdíl mezi chlebem namazaným máslem, sádlem nebo smočeným v dobrém oleji? Snad jen ten, že olej je zdravější.  A my jsme správným směrem rozšířili svůj chuťový rejstřík a vyvážený jídelníček.
    Pořady o vaření patří po celém světe k nejoblíbenějším pořadům v televizi vůbec. Vysokou sledovanost vykazují taky české kuchařské show.  Našim cílem zde na www.televareni.cz je pravidelně přinášet průřez informací o aktuálně vysílaných resp. plánovaných pořadech a  přispět do diskuze o kulinářském umění a schopnosti ocenit dobré jídlo. U jednotlivých příspěvků jsou zobrazeny ilustrační fotografie dostupné k volnému použití.


Pořad Kluci v akci můžete sledovat 28. 11. 2015 od 18,25 hodin na ČT1!

    Když něco chtějí, dokážou mít s rodiči trpělivost. „No přijel by Medvěd, Pája, Váňa, Jája… A pak kluci odsud, ty ještě neznáš. Přinesli by si kompy a společně bychom hráli hry. A byli bychom v tý zadní velký místnosti, nikomu nebudeme vadit…“ Slyšíte, jak to nevinně zní? „Inu, dobře tedy. A kdy by to mělo být?“ Srní pohled vystřídala jiskra v oku. „No, kluci z bejvalýho od nás jsou teď ve vlaku někde za Třebovou a ti kluci tady od nás přijdou na šestou. A mami, prosím, nachystej nám nějakou potravu, protože pojedeme přes noc.“  
    Zadáno pro pány: sýrové „palivce“. • Tvarůžkový tatarák à la Kluci v akci. • Levnější verze sýrového tataráku. Když je do podnikové prodejny s loštickými tvarůžky daleko. • Pikantní sýr à la LAN party. • Nemusí to být jen nakládaný hermelín. Osvědčený recept na nakládané sýry v oleji. •
    Pořady o vaření patří po celém světe k nejoblíbenějším pořadům v televizi vůbec. Vysokou sledovanost vykazují taky české kuchařské show.  Našim cílem zde na www.televareni.cz je pravidelně přinášet průřez informací o aktuálně vysílaných resp. plánovaných pořadech a  přispět do diskuze o kulinářském umění a schopnosti ocenit dobré jídlo. U jednotlivých příspěvků jsou zobrazeny ilustrační fotografie dostupné k volnému použití.


Pro syreček šel bych světa kraj…

    Co si budeme povídat, olomoucké tvarůžky nejsou žádná láce. Nejlevněji se pořídí ve firemní prodejně přímo v Lošticích, což je ovšem pro většinu obyvatel republiky „trochu z ruky“. Vyzkoušela jsem proto náhražkovou variantu z obyčejného „sýru na vaření ze sámošky“ (nedokážu ho druhově přiřadit, protože nebyl tím, z nějž byl vydáván). Použila jsem stejný recept jako na tatarák z loštických syrečků.
    Na pikantní sýr v olejovém nálevu lze použít v podstatě jakýkoliv sýr, který se dá krájet a drží tvar: čedar, gouda, menší díl balkánského, kousek blaťáckého zlata, eidam (když je měkčí), dále hermelín, camembert, či brie, když nejsou příliš zralé. Může být i kousek tvarohu na strouhání, pokud se nedrobí. Nejlepší je směs sýrů různé tuhosti.
    Přípravu této „drsňácké“ pochoutky jsem odkoukala přímo z televizního pořadu Kluci v akci. Pak jsem jsem se ještě podívala na webové stránky České televize. A tak jsem viděla, že v reálu na tvarůžkový tatarák Kluci v akci použili trochu jiné množství surovin, než je uvedeno v rozpisu na webu.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00