Jak na věc


tradice pálení čarodějnic

Dokřupava vypečený bůček a jiné zabijačkové lahůdky

    Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr…
    Víte jak to chodí na pravé staročeské zabijačce? Dnes se z paměti pomalu vytrácí recepty na zabijačkový guláš a málokdo by dokázal vyjmenovat suroviny nutné k výrobě jitrničky a jelítka. Doba si žádá štíhlou figuru, přesto platí, že Češi vepřové maso milují. Čas domácích zabijaček je tu. Co si připomenout notoricky známý recept na pečený bůček? Myslet [...]
    Musím doporučit… Vyživující tradice od Sally Fallonové. První kapitola míří tak přesně do černého, že se trochu stydím za přebírání jejich myšlenek. To, na co poukazuje, je, že nezávislí výrobci potravin – jako jsou lidé, kteří nám dávají maso, drubeží, vejce a máslo – si nasazují nejnižší marži v průmyslu. Lidé, kteří produkují “junk food” …mají neuvěřitelný profit z investovaného kapitálu, protože vyrábějí s nízkými náklady a mají velmi vysoký zisk.


Srdečně zdravím návštěvníky stránek VyživujícíTradice.cz!(zubeni.cz)

     Mela bych pro Vas  aktualni zpravu ke knize k dnesnimu dni 10. unora 2015. Je, co se tyce prekladu a editorske prace, zcela hotova, je opatrena predmluvou k ceskemu vydani od pani MUDr. L. Elekove  a tez predmluvou od nas, tedy od vydavatele. Pani Sally Fallon nam ji tedy radeji jeste jednou pozehnala, byla velice nadsena, kdyz ji videla v pdf. (amazed and thrilled) a tesi se, az odkaz, kde se da koupit v ceskem vydani, da pysne na svou facebookovou stranku.


KALDOUN, staročeská polévka z drůbků

    Tato nedostižná kuchařka ve svém úvodu vyváženě, objektivně, zevrubně, a přesto srozumitelně  přibližuje v jednotlivých kapitolách všechny složky lidské výživy (tuky, cukry, minerály, vitamíny, bílkoviny, enzymy apod.) Na konci tohoto na informace bohatého úvodu nechybí patřičný seznam odkazů na všechny zdroje vědeckých textů, studií a pramenů, odkud autorky čerpají. Tyto spíš jen potvrzují poznatky legendárního amerického zubaře dr. Westona A. Pricea, které ukázaly dokonce transgenerační (pozitivní či negativní) dopad tradiční a moderní stravy na zdraví lidí. Tento „Charles Darwin“ výživy provedl ve 20. letech 20. století unikátní výzkumy. Přes deset let cestoval do izolovaných částí zeměkoule, aby studoval zdraví populací nedotčených západní civilizací. Zjistil nejen to, že podmínky, které vedou k zubnímu kazu, vedou i k nemocem, ale že i geny ke svému optimálnímu projevu potřebuji správnou stravu  – pro oba rodiče před početím dítěte. Dr. Price zjistil, že strava p
    Nejchutnější kapří tataráček jsem si úplně poprvé dala na břehu jihočeského rybníka. Byl čas podzimních výlovů, všude voněla hustá rybí polévka, opékaný kapr na kmíně, česneku i ve strouhance, ale všechno to voňavé kouzlo trumfla na sádle smažená topinka s česnekem, podávaná s kapřím tataráčkem. Místní rybáři ho míchají zručně a elegantně, čímž vzdávají hold slavné české [...]
    Karamelové slzičky polévané hořkou čokoládou 210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, trocha nastrouhané kůry z citronu Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary [...]


"...rady diktátorů stravy – to, co nám říkají a, co je stejně tak důležité, co nám neříkají – jsou mylné. Ne na 100 procent mylné. V jejich vyjádřeních je kus pravdy, dost velký kus na to, aby jim dodával na důvěryhodnosti, ale ne dost velký kus na to, aby nás uchránil od útrap chronických onemocnění... Potravinářský průmysl... si vytyčil jako svůj cíl nahradit všechny tradiční potraviny náhražkami vyrobenými z produktů odvozených z kukuřice, pšenice, sójových bobů a olejnatých semen. " Sally Fallonová & Mary. G. Enigová

     KALDOUN – Jak uvařit staročeskou sváteční polévku z husích drůbků s knedlíčky? Martinské posvícení, to je sólo pro husí pečeni, ale jak už to tak v té naší české kuchyni chodí, maso předběhne polévka. Před husí pečení se tradičně servíroval kaldoun. Pod názvem kaldoun se skrývá hustá zapražená polévka z husích drobů a zeleniny, do které [...]
    Kuchař, dodavatel jídla a rodiče malých dětí si už nemohou dovolit být svádění na scestí tím, co prochází jako moudrá výživa populárním tiskem, zvláště když tolik ortodoxních rad – zveličených,  zjednodušených a překroucených propagací průmyslově zpracovaných potravin  – je částečně nebo zcela mylných. Naléháme na vás, abyste drželi krok s výzkumem vedeným nezávislými badateli a holistickými doktory především proto, že vrhá světlo na vyživující tradice našich předků.
    Zavítejte do jediného prémiového Pilsner Urquell Original Restaurantu „TRADICE“ na pražském Smíchově - Anděl. PUOR je originální koncept tvořen ve stylu lidové restaurace první republiky.


Bábovka s ořechy a vaječným likérem a svatební bábovka s vůní minulosti

      Recept na pampeliškový voňavý med krok za krokem mám doma rukou psaný a mnohokrát vyzkoušený. Pampeliškový med pravidelně patří k úplně prvním suvenýrům sezóny, kdy se snažím kus přírody nacpat pod zavařovací víčka. Hlavní sezóna teprve začne a mně se zdá, že na ni mám dost zavařovacích sklenic i elánu. Nyní zbývá jediné … [...]
    Stejně jako je  posila velkých policejních složek potřebná v nějaké lokalitě, kde dochází často ke zločinu, tak i cholesterol je potřebný ve špatně živeném těle, aby ochránil člověka od sklonů k srdeční chorobě a rakovině. Vinit z koronárního srdečního onemocnění cholesterol je jako obviňovat policii z vražd a krádeží v oblasti s vysokou kriminalitou.“
    Jako přesvědčený vegetarián, jimž jsem 25 let, jsem otevřel knihu Sally Fallonové, kde byla spousta receptů s masem, a okamžitě ji zase zavřel. Jenže pak jsem si uvědomil, že na ní musí být něco víc než jen to. Je v ní… byl jsem překvapen bohatstvím informací, které mi pomohly (dokonce coby vegetariánovi) lépe vybírat potraviny a ty potraviny, co jsem si vybral, upravit tak, abych z nich získal maximum výživy.


Srdečně zdravím návštěvníky stránek VyživujícíTradice.cz! (zubeni.cz)

    Ořechy plněné krémem zdobené čokoládou a drcenými ořechy 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g másla Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl [...]
    V další části knihy přicházejí na řadu různé rady a typy na základní výbavu kuchyně. Hlavní část je věnována velice inspirativním zdravým receptům, po stranách jsou sloupky se zajímavostmi z oblasti  kulinářství,  produkce a způsobu přípravy potravin, i s krátkými vyňatky z anglosaské literatury (Mark Twain aj.), které význam tradičních potravin odrážejí. Na konci knihy nechybí ani typy na to, jak hospodárně vybírat potraviny, máme-li hlouběji do kapsy, a seznam zdrojů, kde je možno potraviny a superpotraviny nakoupit. Nepostradatelný je i věcný index a index s recepty. Tato kniha je smělým kandidátem na to, aby se stala vaší  kuchařskou biblí – je to „čisté zlato.“.


Ořechy plněné krémem zdobené čokoládou a drcenými ořechy

     Stale jsme jeste nemeli cas vybrat si z nabidek nejlepsi tiskarskou spolecnost k jejimu vytisteni, vyhledove i k dlouhodobejsi spolupraci. Jeste chvili budu i davat dohromady kapital k investici v podobe nakupuvetsiho mnozstvi vytistenych knih. Manzel si totiz nechal sit krasne nove sedlo…na statku byvaji hold nekdy jine priority.
    SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM NEBO OŘECHY S tradicí oslav svatého Martina se pojí dozlatova upečená husa a svatomartinské rohlíčky, které mají svým tvarem připomínat podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Jestli letos o sv. Martinu nasněží, to těžko někdo zaručí, ale já mohu slíbit, že na svátečně prostřeném stole u nás [...]
     velice mě těší Váš zájem o knihu Vyživující tradice, který  se projevil jak v žádostech o zprávu, až bude kniha na skladě, tak v příznivých ohlasech na tyto stránky obecne.


Karamelové slzičky polévané hořkou čokoládou

     „Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?
    Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…
    Počítal jsem s tím, že to bude jen otázka času, než si lidé uvědomí, že nízkotučná a nízkocholesterolová strava je velmi přeceňována svými zdravotními účinky. A nyní tu máme autorku kuchařky, která píše o jídle a je si vědoma politicky korektních dezinformací o výživě a jež má znalosti a zároveň i odvahu zpochybnit domněnky, kterými tyto mylné informace jsou.


Švestkový koláč s mákem a drobenkou

    Když peču ovocné koláče, často si vzpomínám na staré recepty, se kterými jsem před léty začínala nabírat odvahu ve vaření. Kefírový retro koláč. Těsto je univerzální, proto ho používám na koláče meruňkové, jablečné i švestkové. A protože trávím nedělní ráno procházkou v zahradě mezi stromy švestek, bude koláč švestkový. S mákem a drobenkou. Tento koláč peču od [...]
         Výchozí premisí této knihy je, že rady diktátorů stravy – to, co nám říkají a, co je stejně tak důležité, co nám neříkají – jsou mylné. Ne na 100 procent mylné. V jejich vyjádřeních je kus pravdy, dost velký kus na to, aby jim dodával na důvěryhodnosti, ale ne dost velký kus na to, aby nás uchránil od útrap chronických onemocnění…
    Novoroční čočka je považována za symbol finanční stability, ale i kdyby nedokázala vykouzlit finanční nezávislost, rozhodně podpoří naše dobré zdraví. Luštěninová pozitiva – Ukázalo se, že zastánci přírodní stravy mají pravdu. Podle lékařských výzkumů se pravidelná konzumace luštěnin v našem jídelníčku jeví jako velmi dobrá prevence proti cukrovce II. typu. Vysoký obsah vlákniny v luštěninách obsažený napomáhá [...]


Tento blog by měl reflektovat naše úsilí o holistický přístup ke zdravému výživování. Snažíme se totiž propojovat teorii (zubař dr. Weston A. Price, Sally Fallonová...) získanou samostudiem s praktickými zkušenostmi. Tyto se týkají přípravy jídla pro rodinný stůl, k němuž usedáme s našimi rostoucími dětmi, a také vlastní produkce "opravdových" potravin na malém venkovském statku.  Věra

    Recepty na bábovky všeho druhu, nejoblíbenější domácí pečivo z kuchyně našich babiček, neztratily vůbec nic ze svého kouzla ani po letech. Není divu, že i v moderní domácnosti se najde místo pro pěknou bábovkovou formu a určitě nebude chybět ani rodinný recept. Před časem jsem vyhlásila na stránkách Gurmánka.cz velkou bábovkovou soutěž a sešel se tu [...]
     Jisté však je, že kniha vyjde.  Do té doby zkuste prostudovat aspon vše pod štítkem Z knihy Vyživující tradice, nebo vše, co Vás zajímá. Ja zas budu pridavat tu a tam zpravy o vyzkousenych receptech.  Věra

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
21261
cache: 0024:00:00