Jak na věc


tamaríni pinčí

Tamaríni pinčí mají mládě i nové spolubydlící

    Tento drobný primát s charakteristickým chomáčkem bílých chlupů na temeni se vyskytuje na velmi omezeném území v Kolumbii. V Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii kriticky ohrožený druh (Critically Endangered). Odhaduje se, že ve volné přírodě žije okolo 6000 jedinců, což je daleko méně, než je chováno v lidské péči.  Největší hrozbou pro tyto primáty je ztráta přirozeného prostředí (přeměna lesů na zemědělskou půdu, budování vodních elektráren ad.), dříve to byl rovněž masivní odchyt zvířat pro obchodování s domácími mazlíčky.
    Tento zástupce hlodavců obývá jihoamerické pampy. K úkrytu využívá podzemní nory nebo křoviny. Na rozdíl od morčete domácího má nenápadné zbarvení, srst je hnědošedá až hnědočerná, tělo není tak zavalité. Žije v koloniích čítající 5-10 jedinců. Samička rodí po 62denní březosti 1-5 (obvykle 2-3) mláďat. Ta jsou osrstěná, vidí a několik hodin po porodu již čile běhají. Třetí den dokonce už ochutnávají pevnou potravu. Díky poměrně velkému areálu rozšíření a výskytu v nadmořské výšce od 400 do 3000 m n. m. zatím nepatří k ohroženým druhům.


I malé činy každého z nás mohou mít velký význam!

    Soužití obou druhů ve společné expozici je harmonické. Tamaríni patří k arboreálním zvířatům, to znamená, že se zdržují převážně v korunách stromů, zatímco morčata pobývají hlavně na zemi, příp. pod zemí. Své nové spolubydlící přijaly opičky celkem bez problémů, po čase začaly dokonce slézat i na zem (což předtím nedělaly, zřejmě se tam necítily dobře), aby morčatům „zkontrolovaly“ krmení. Naopak samec morčat umí výborně skákat a šplhat, takže se občas pohybuje i ve větvích a k odpočinku využívá jednu z tamaríních budek, kterou právě opičky moc v oblibě nemají.
    V Malé Amazonii, nejmenším pavilonu v ostravské zoologické zahradě, to žije! Expozice kriticky ohrožených tamarínů pinčích se koncem loňského roku rozrostla o osm nových členů. Jedno mládě a sedm jedinců zcela nového druhu.
    Mládě vzácné drápkaté opičky se narodilo 27. listopadu 2015. Ve vrhu byla mláďata dvě, ale jedno z dvojčat uhynulo ještě týž den. Přeživší mládě se má čile k světu a návštěvníci je mohou vidět, jak se vozí na zádech svého otce, který záhy po porodu přejímá hlavní péči o potomky, nebo jak už se samo odvážně pohybuje ve větvích (viz video 1). Novým druhem, který od loňského podzimu sdílí s tamaríny společné prostory, je morče divoké, pravděpodobný předek morčete domácího. Z jihlavské zoo jsme přivezli jednoho samečka a dvě samičky. Každá z nich na začátku prosince porodila dvojčata. Celá skupina včetně mláďat je k vidění ve spodních partiích expozice (viz video 2).


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00