Jak na věc


soběstačný dům

Návštěva typického severského domu

    V kamenné stěně jsou vedeny teplovzdušné rozvody, které nasávají studený vzduch u podlahy, ten se v tepelném výměníku nad krbem ohřeje a je vyveden horními výdechy ve stěně zpět do prostoru. Tento princip zajistí rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a zároveň ohřev. Kamenná stěna zajišťuje tepelnou stabilitu interiéru, k sálání tepla dochází i v otopné přestávce.
    Pro splnění požadavků na energetickou efektivnost objektu, stejně jako komfortní užívání a design zvolili architekti systém Schüco ASS 70.HI, pákové posuvné dveře s maximální tepelnou izolací Ud < 1,3 W/m2K. Na severní straně pak prosklené plochy objektu doplňuje i několik svislých a vodorovných otevíratelných prvků, u kterých byl použit rovněž vysoce tepelně izolační fasádní systém FW 50+.HI. K designové dokonalosti tohoto systému přispívá možnost čistého napojení fasády a oken v jedné linii tak, že při pohledu zevnitř je vidět pouze sklo, nikoliv rám. Absence rámů výrazně podporuje koncept lehkosti a vzdušnosti.
    Ušli jsme velký kus cesty. Na jejím počátku byla úžasná vize. Skutečně dostupná energetická nezávislost a ekonomická svoboda. Chtěli jsme Vám dát právo volby.
    Dnes vás pozveme na návštěvu do domu, který má na střeše solární panely, pod zemí tepelné čerpadlo a má řízené větrání. Celkem tak ušetří 70 % energie.


První Dům&Zahrada roku 2019 si už můžete přečíst

    Podle zadání soutěže měl navrhovaný dům sloužit turistům, kteří chtějí strávit v přírodě co nejvíce času. Svojí funkcí měl nahradit „divoké přespávání v lese”, ovšem bez nabídky celkového komfortu běžných turistických ubytovacích zařízení. Předpokládaná doba pobytu návštěvníků byla stanovena na 1-2 noci. Návštěvníci zde mohou přespat v přiměřeném soukromí, připravit si jednoduché jídlo, vykonat základní hygienické potřeby (nejnutněji se umýt a usušit mokré oblečení). Předpokládaná kapacita domu byla stanovena na přibližně 12 osob.
    K úspornému provozu bez teplotních ztrát významně přispívá i systém řízeného větrání s rekuperací tepla. Celkově je tak propočet na primárně spotřebovanou energii v porovnání s nominální hodnotou stanovenou německými předpisy, regulujícími energetické úspory, méně než třetinový. Kalkulace po prvním zimním provozu rezidence ukázaly, že ze 70 % byl objekt energeticky soběstačný. Dobrých šest měsíců v roce vykazuje rodinný dům pozitivní energetickou bilanci a je schopen odvádět elektřinu do sítě. Pouze v zimě, kdy se značná část vytvořené energie spotřebuje na pohon tepelného čerpadla, musí být přibližně 30 % energie dokupováno.


K soběstačnému domu soběstačné auto...

    V centru dispozice je navržena kamenná akumulační stěna, která získává energii jak ze slunečních paprsků, tak ze systému teplovzdušného vytápění. Tvar domu je navržen tak, že v zimním období umožňuje pronikání slunečních paprsků až na akumulační stěnu a podlahu z tmavého místního kamene. Tato naakumulovaná energie se společně s teplovzdušnými rozvody podílí na vytápění interiéru v zimě. V létě naklonění jižní fasády zabraňuje přehřívání vnitřních prostor.
    Přízemí rezidence bylo navrženo v duchu otevřeného prostoru, vzájemně se zde prolínají kuchyně, jídelna i obývací pokoj s krbem. Do horního patra se z obytné plochy dostanete po krásném otevřeném schodišti, které v interiéru vytváří neopomenutelný designový prvek. Zpřístupňuje pracovnu s velkou knihovnou, ložnici s nemalou postelí, další klidové místnosti i prostornou krytou terasu. Ta za hezkých slunných dnů automaticky plní stínicí funkci v přízemní části. Obě celoplošně prosklená patra z jižní strany nabízejí dokonalý výhled do okolní přírody.


Právě jsme se zúčastnili stavebního veletrhu For Arch 2015. Děkujeme všem na návštěvu!

    Stavba je navržena jako dvoupodlažní. Vstup do domu je umístěn na severní straně a navazuje na něj předsíň sloužící jako nárazníková zóna ze severu. Jádrem dispozice se stává hlavní společný prostor vymezený kamennou akumulační stěnou. V tomto prostoru je umístěn krb, velký dřevěný stůl, lavice sloužící pro hromadné sezení a kuchyňská linka pro přípravu jednoduchých jídel. Na lince je umístěn dřez a malý plynový vařič s plynovou bombou, která bude po svém využití vyměňována správcem. Proti těžké kamenné stěně je jižní fasáda tvořena velkou prosklenou stěnou, která maximálně propojuje exteriér s interiérem a zároveň slouží k pasivnímu získávání slunečního záření. Součástí společného prostoru jsou také dřevěné schody vedoucí do patra. Západní část půdorysu je určena ke spaní, je zde celkem šest míst umístěných ve dvou odlišných výškových úrovních. Tvar v této části kopíruje přírodní terén a západní okno nabízí výhled do údolí. Východní část domu je vymezena pro technické a hygienické záz
    Zdrojem užitkové vody je horská bystřina nacházející se v blízkosti stavby. Vtok je umístěn nad horní hranou domu, což umožní naplnění akumulačních zásobníků samospádem. U vtoku je navržen filtr pro odstranění hrubých nečistot. O čištění odpadních a splaškových vod je řešeno biologickou čističkou odpadních vod, která funguje bez elektrické energie na principu gravitace.
    Návrh měl zohlednit minimální provozní náklady a minimální provozní zátěž domu na životní prostředí. Charakter stavby měl směřovat k nízkoenergetickému domu. V místě není možné napojení na inženýrské sítě, tzn. nutnost použít vlastní ekologický zdroj energie a vody.
    Dnes, i díky Vám, jsme největší českou firmou v oboru s vlastním výzkumem a vývojem. Od malinkaté elektrárny, přes zcela soběstačný dům, až po elektromobil.


Přepadl školačku a ohrožoval ji nožem. Teď lupič dostal pět let vězení

    Navrhovaný dům je situován do oblasti rakousko-německo-českého pomezí na turistické stezce. Uvažovaný pozemek je mírně sklonitý směrem k západu a je na hranici lesa a louky. Severní les chrání stavbu před nepříznivými povětrnostními vlivy a jižní otevřená louka naopak umožňuje dostatečné proslunění v zimních měsících. Zároveň toto umístění zaručuje návštěvníkům dobrou viditelnost v krajině. Západní část stavby volně přechází v rostlý terén. V místě není možné napojení na inženýrské sítě, proto je dům navržen jako soběstačný.
    Spojili jsme se, abychom společnymi silami vytvořili svého druhu jedinečný projekt energetické svobody. Jeho vrcholem je kompozice rodinného domu a osobního elektromobilu, obdařených vlastní energetickou soběstačností.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
14351
cache: 0024:00:00