Jak na věc


slupky z cibule a zdraví

Už jste slyšeli o zázračné čistící houbě?

    Přesnější výraz, která vystihuje tento malý zázrak je melaninová nano guma. V mnoha zemích je velmi rozšířená a oblíbená. V Česku ještě tolik známá není a je to velká škoda. Magické gumy jsou vyrobeny z melaminové pěny , materiálu, který je často...
    Odvar z cibulových slupek můžete použít při akutním zánětu průdušek. Chcete-li se zbavit nepříjemného kašle, je to skvělý pomocník. Z tohoto odvaru můžete připravovat také obklady. Jak na to? Do hrnce přidejte sklenici vody, cibulové slupky a vše vařte přibližně patnáct minut. Do tohoto odvaru namočte látku nebo žínku a přiložte na postižené místo. Tento obklad nechejte působit půl hodiny a provádějte třikrát denně.


Znáte domácí léky, které vás rychle zbaví chřipky nebo nachlazení?

    Zjednodušeně se dá říci, že u všech citrusů bychom měli konzumovat alespoň část slupek. Obzvlášť se to týká pomerančů a grepů. Obsahují mnohonásobně více vlákniny než dužina a navíc jsou i zdrojem antioxidantů, které zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a mohou působit i jako částečná prevence proti vzniku rakoviny. Ale není růže bez trnů. Bohužel mnoho lidí, zvláště pokud trpí histaminovou intolerancí, blahodárné účinky těchto plodů využívat nemůže. Navíc slupky se většinou nedá konzumovat celé. Jejich vrchní vrstva je příliš nasycená různým postřiky a konzervačními látkami, které by zdraví rozhodně neprospěly. Ale vnitřní bílou část můžeme jíst bez problémů. Samozřejmě týká se to normálních plodů z klasických obchodů. U chemicky neošetřeného ovoce z tzv. bioprodejen by neměl být problém s konzumací celé slupky. I když i v tomto případě je rozumné ovoce co nejpečlivěji umýt.
    O této schopnosti cibulových slupek možná víte, díky barvení vajíček na Velikonoce. Nemusíte se ale omezit jen na vejce – existuje celá řada způsobů jak toto přírodní barvivo využít i jinde. Cibulová voda například krásně osvěží přirozeně hnědou barvu dřevěného nábytku.
    V mnoha receptech se používají oloupané mandle a spousta lidí je raději zobe bez slupek. Přesto by stálo za to popřemýšlet, jestli přeci jen nemůžeme jíst a při vaření využívat co nejčastěji neloupanou verzi. Jak ukázal vědecký výzkum zveřejněný v roce 2005 v renomovaném časopise Journal of Nutrition, ve slupce se nachází zdraví prospěšné flavonoidy, které v kombinaci s velkým množstvím vitamínu E obsaženém v dužině mandlí, pomáhají snižovat takzvaný špatný cholesterol. Pokud budeme jíst plody už oloupané, tento efekt se nedostaví. Mandlové slupky navíc obsahují další látky, které mimo jiné povzbuzují aktivitu zdravých bakterií v našich střevech a zlepšují trávení.


Pomáhá ledvinám i močovému měchýři

    Co udělat s cibulovými slupkami? Pokud zrovna nejsou Velikonoce, kdy je možná jednorázově použijeme jako barvivo na vajíčka, je v naprosté většině případů asi rovnou vyhodíme do koše. Přeci do polévky či omáčky cibuli krájíme a předtím ji musíme oloupat a tak je to… Špatně. Tedy alespoň podle široce zaměřeného vědeckého výzkumu provedeného Vanesou Benítez z Madridské univerzity ve spolupráci s Cranfieldskou Univerzitou z Velké Británie. Slupky cibulí obsahují velké množství flavonoidů, které působí v lidském organismu antioxidačně a protizánětlivě. Pravidelná konzumace může snížit riziko výskytu kardiovaskulárních potíží, rakoviny střeva a diabetu. Kromě přípravy různých čajů a nálevů, můžeme je použít i při tepelné přípravě pokrmů. Slupky necháme normálně vařit v polévce či omáčce (vývarům navíc dodají hezkou barvu, což využívaly i naše prabáby, které cibule do polévek převážně jen půlily) a nakonec ty nejtužší části můžeme po dovaření odstranit. Většina zdraví prospěšných látek
    Slupky z cibule mají léčivé schopnosti a ty jsou známy už spoustu let. Využívají se spíše v lidovém léčitelství a jejich účinky znaly už naše babičky. Všechny látky, které najdete ve slupkách, mají příznivý účinek na celkovou regeneraci lidského těla. Proto je určitě dobré slupky nevyhazovat. Kde všude mohou být slupky z cibule nápomocné?
    Posílit imunitu je důležité, protože díky tomu vaše tělo odolává lépe všem virům a bakteriím. Odvar ze slupek cibule jsou skvělým pomocníkem. Může pomoci jako prevence před mnoha onemocněními. Uvařte si jej podle tradiční medicíny a užívejte!
    V podzimních a zimních měsících jsou všude v okolí viry a bakterie a vy tak můžete velmi snadno onemocnět. Lékárničku máte napěchovanou sirupy, léky proti nachlazení, kašli a spoustě dalšího. Nachlazení může pomoci také slupky z cibule. Vezměte čtyři polévkové lžíce nakrájených cibulových slupek a dejte nad vařící vodu. Začněte inhalovat výpary po dobu tří až pěti minut.


Většina lidí neví, co dělat s cibulí: VIDEO

    Místo, kde najdete ty nejzajímavější a nejužitečnější návody, nápady, tipy a triky pro každodenní život. Každý den pro vás pečlivě vybíráme tu nejlepší možnou inspiraci pro váš domov, výzdobu, či usnadnění jinak otravné práce.
    Z cibule je samozřejmě také nějaký ten odpad, slupky. Ty povětšinou hodíte do koše, vždyť je přeci nevyužijete. Pokud produkujete bio odpad, pak v lepším případě dáváte slupky tam. Přemýšleli jste však nad tím, že slupky z cibule nevyhodíte? Obsahují totiž spoustu minerálů a vitamínů. Ty mají velmi dobré účinky pro lidské tělo a zdraví.
    Slupky z cibule jsou skvělým barvivem, to všichni dobře známe. Na Velikonoce s nimi můžete barvit vajíčka, ale také slupky můžete využívat v jiných případech. Jde o přírodní barvivo, které je neškodné. K barvení se využívá již od středověku. Slupky můžete vařit, jak dlouho chcete, podle toho bude také hnědá barva sytější nebo jemnější.
    Bradavice, puchýře, akné… s tím vším vám pomůžou obklady s cibulovým odvarem. Nebo si můžete i z pomletých slupek připravit krém smícháním v poměru 2:3 s vazelínou. Tuto mast je pak možné aplikovat lokálně na postižená místa.


4. Při onemocnění ledvin a močového měchýře

    Ať už připravujeme jakékoliv jídlo, většinou jeho základ tvoří cibule. A to je velice dobře, cibule je mimořádně zdravá zelenina. Jen je škoda, že jedna z jejích nejprospěšnějších částí končí v koši. Máme pro vás několik důvodů, proč byste slupky od cibule už nikdy neměli vyhazovat.
    Plísně, bradavice, dermatitida, drobné ranky a další kožní nemoci můžete léčit spoustou léků, ale také s pomoci přírody. Konkrétně využijte cibulové slupky. Jak postupovat? Jednoduše! Slupky z cibule umelte na jemný prášek, smíchejte v poměru 2:3 s vazelínou. Tuto směs používejte dvakrát denně. Zbytek přípravku uzavřete a skladujte v lednici.
    Stomatitida neboli zánět sliznice dutiny ústní je velmi nepříjemné onemocnění, které postihuje ústní dutinu. Pomoci může odvar z cibulových slupek. Stačí si jím proplachovat ústa pravidelně.
    Ve slupkách z cibule je spousta vitamínů a minerálů, které mohou pomoci v mnoha dalších a jiných ohledech. Po tomto odvaru ze slupek vypadají mnohem živější a vypadají lépe. Některé ženy využívají odvar z cibulových slupek k přírodnímu barvení vlasů. To vše je bez chemie a chemických látek!


Olivový olej můžete využít nejen v kuchyni

    Vyrobte si masážní olejíček, který napomáhá při masírování nohou. Pomáhá zejména při křečových žilách, které umí velmi potrápit. Jak připravit tento olejíček? Vezměte trochu cibulových slupek, smíchejte s dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje. Dejte do misky, uzavřete a nechejte na chladnějším místě asi deset dní odležet. Občas misku nebo lahvičku protřepejte a za deset dní můžete používat.
    Jednoduše už nikdy slupky nevyhazujte! Využijete je v domácnosti, pro svou krásu i pro své zdraví. Léta jste tento zázrak vyhazovali do popelnic, tak už to víc nedělejte a využijte všeho, co příroda nabízí.
    Dříve lidé měli, pokud to jen šlo, ve zvyku využívat celé plody včetně slupek. A nemělo to pouze ekonomické odůvodnění. Ano, plýtvání potravinami bylo hříchem a marnotratností, ale už od pradávných dob se tušilo, že i ve slupkách se může skrývat mnoho zdraví prospěšných látek. A moderní věda tento názor potvrdila. Podívejme se na tři plody, které je rozhodně lepší neloupat a nebo slupky po oloupání ještě nějak využít.
    Při přípravě mnoha jídel využíváte služby cibule. Existují lidé, kteří cibuli, snad jen kromě sladkých pokrmů, dávají naprosto do všeho. Vezmete tedy nůž a cibuli oloupete a podle potřeby začnete krájet na kolečka, malé kostičky, měsíčky a podobně. Dodává jídlu tu správnou chuť a má také spoustu přínosů pro lidské tělo.


Problémy se striemi, je lepší proti nim zakročit včas!

    Jde o skvělý lék, který může pomoci při zánětu močového měchýře a také při problémech s ledvinami. Jak si tento lék připravit? Do hrnce dejte dva šálky vody a jeden šálek cibulových slupek. Celé to postavte na plotnu a vařte 30 až 45 minut. Poté konzumujte jednu polévkovou lžíci třikrát až čtyřikrát denně.
    Kdy jste se naposledy podívali na sebe do zrcadla a přemýšleli jste, jestli se váš odraz nepokouší něco říct? Říká se, že oči jsou oknem do duše, ale vaše tvář je jedním z největších ukazatelů toho, co se s vaším tělem děje. Špatná výživa, stres...
    Jistě to znáte - ráno se probudíte s jazykem přilepeným na patře, sucho v ústech a v hlavě vám trpaslíci malými krumpáči drtí lebku. Kocovina. Marně lovíte v paměti, co vše se předchozí noc událo a když si náhodou vzpomenete, raději byste zase...

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
18080
cache: 0024:00:00