Jak na věc


proč se perníku říká perník

Posts Tagged ‘perník’

    Zlatým hřebem výstavy byla odpolední dražba velikého čuníka, kravičky a koníka. Výborně ji moderoval Petr Jančařík. O zvířátka, které věnoval mistr perníkář Pavel Janoš, se rozpoutala veliká bitva a vyvolávací cena 100 Kč byla rychle zvyšována až na celkových 2.900 Kč! Navíc se manželé Krejčířovi z Pardubic rozhodli svého vydraženého čuníka věnovat dětem z Mateřské školy obce Ráby i s vydraženými penězi! Předání daru se uskutečnilo dnešního dne 30.9. a děti z něj měly obrovskou radost.
    Ve státní svátek sv. Václava se v Království perníku pod Kunětickou horou u Pardubic uskutečnila Svatováclavská tlačenice perníku s 1. světovou výstavou perníkového zvířectva.
    Víte proč se našemu nejlepšímu perníkáři Pavlu Janošovi říká již několik let KRÁL PERNÍKU ? Proto, že je několikanásobným - Perníkářem roku a vítězem mnoha dalších soutěží a hlavně pro to, že dělá kvalitou svých výrobků to nejlepší jméno značce PARDUBICKÝ PERNÍK.
    Pavel Janoš pochází z cukrářské - perníkářské rodiny se staletou tradicí a jeho otec Josef, který je držitelem ŘÁDU SVATÉHO AMBROŽE, již před 51 lety zhotovil metrové srdce na Světovou výstavu EXPO 1958 v Bruselu.
    Nechci se mýlit, ale doba, kdy holky chodily za perníkářem a kupovaly perník a marcipán pro hochy asi nenávratně minula. Záleží samozřejmě, co si kdo pod danými pojmy představí:-). V tomto článku ale zůstaňme na půdě čistě gastronomické, trochu historické a jemně etnografické.


Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

    Krtek nudista! Žabí stehýnka, motýlí křidýlka! Králík na svíčkovou! Kuře s kulichem - vydrží i přes zimu! Nejlepší vepřové! Pojďte se podívat na moje kozičky! Čerstvě nachytané myši za skvělé ceny!... Takovou atmosféru vytvořili trhovci na První světové prodejní výstavě perníkového zvířectva u Perníkové chaloupky. A návštěvníci si mohli prohlédnout desítky druhů nejrůznějších zvířátek od pardubických perníkářů. Kdo by odolal? Zvířátka z perníku, umístěná v kotcích a také v akváriu, rychle ubývala a měnila své majitele.
    Pokud máte čtyři děti, učíte je doma, musíte mít doporučení o domácím vzdělávání od ppp – pedagogicko- psychologické -poradny. A  na dnes na osmou hodinu jsme byli objednáni my. Už dlouho. Tedy lépeřečeno, to jsem si myslela až do chvíle, kdy jsme poté, co jsme v 4:50 vstali, v 5:15 vstávají děti, obléknout, vyčůrat, učesat, batoh, ne, jiný batoh, jsou ti ty rukavice? ano jsou, ale nejsou moje :-), došli 3/4 hodiny na vlak, ujeli 3/4  hodiny vlakem, došli 20 minut od vlaku a stanuli v ppp – aby bylo jasno, ppp je přesně 30 km od naší chalupy.Což jsou naše kupecké počty – od momentu probuzení, vyčůrání, obléknutí, nadojení, nakrmení-zvířat, naše snídaně až ve vlaku, až po zdolání oněch 30 km to na práh ppp trvá přesně 3 hodiny 10 minut – kdo by se ještě maloval, že?


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    Ráda bych se podělila o výborné řádky z knížky, kterou jsem konečně sehnala a totiž z knihy  „Staročeský perník“ – 170 návodů z rukopisův a knih kuchařských staročeských od Dr. Čeňka Zíbrta, která byla vydaná v nakladatelství Emila Šolce v roce 1916.
    Z jeho malé firmy také vzešlo již šest Královen perníku, ze slavností na pardubickém zámku Nejde ale jen o vítězství v soutěžích, jeho precizní a kvalitní výrobky dostávají jak hlavy států, tak například i britská princezna Anna.
    Korunovace krále perníku Pavla Janoše, na základě odborného doporučení Muzeu perníku proběhla 28.9.2009, pod hradem Kunětická hora. Perníkovou korunu mu nasadil světoznámý fotograf JAN SAUDEK a to i s velkou poklonou, pro mistra již charakteristickou. Dále v bohatém programu králi perníku zazpívala zpěvačka a herečka Dita Hořínková a představil se fotograf a publicista Josef Louda. Portrét krále namaloval a "dvorním malířem" se stal Vladimír Valenta a na závěr králi a dvořanům zatančila hadí žena Jessica Bieske. Celou slavnostní akci, včetně dobročinné aukce, moderoval Petr Jančařík.


Čuník z perníku i peníze přinesly radost dětem

    V poradně postávalo různě asi sto maturantů, což mi není vůbec jasné, co tam dělali -až pak na zastávce autobusu jsem se to dozvěděla, když se jedna slečna ptala spolužáka, zda mu matka do dotazníku potvrdila, že s ním nejsou výchovné problémy – vypadá to, že rodiče této stovky studentů dotazník hrubě podcenili :-) a milá paní poradkyně se mě zeptala, „co že tam děláme a ke komu jdeme?“ a pak mi mile sdělila – „ale já vás tu nemám, já vás tu mám až zítra ráno!“  —Bože, bože – po kolikáté už? .-)
    Na upečený a jemně vychladlý perník natřu polevu, kterou dělám tak, že si ušlehám sníh, do kterého přidám šťávu z půl citronu a postupně přidávám cukr, až je poleva jemně hustá. Namažu na perník a nechám ztuhnout. Pak teprve krájím.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00