Jak na věc


proč se perníku říká perník

Čuník z perníku i peníze přinesly radost dětem

    Z jeho malé firmy také vzešlo již šest Královen perníku, ze slavností na pardubickém zámku Nejde ale jen o vítězství v soutěžích, jeho precizní a kvalitní výrobky dostávají jak hlavy států, tak například i britská princezna Anna.
    V poradně postávalo různě asi sto maturantů, což mi není vůbec jasné, co tam dělali -až pak na zastávce autobusu jsem se to dozvěděla, když se jedna slečna ptala spolužáka, zda mu matka do dotazníku potvrdila, že s ním nejsou výchovné problémy – vypadá to, že rodiče této stovky studentů dotazník hrubě podcenili :-) a milá paní poradkyně se mě zeptala, „co že tam děláme a ke komu jdeme?“ a pak mi mile sdělila – „ale já vás tu nemám, já vás tu mám až zítra ráno!“  —Bože, bože – po kolikáté už? .-)


Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

    Tak jsme se vydali pro tenisky, ale neměli – což nechápu absolutně, že v prosinci nemají výběr tenisek :-) a tak tedy živnostenský úřad, zdravotní pojišťovna,do papírnictví, kde jedno z dětí vytáhlo odkudsi z horního regálu obrovskou šaškovskou čepici a já ho zahlédla zrovna ve chvíli, kdy se rozmachovalo s nezaměnitelným úmyslem a naučeným grifem z domova  „hodit“ čepici zpět do horní police, pak  osvč a nakonec autobusem jinou stranou domů, ale to byla tak trochu chyba, protože ten autobus je u rybníka a je tam hospoda. A děti jí viděly! A tak na malinovku a hranolky! A Hugo sedí u stolu a ptá se “ Kláro, to je ubrousek?“ “ A na co je“ „Aby ses mohl utřít“…… „Zadek?“  a potom už jen do kopce a zjišťovat, proč nejde už od večera internet, protože kdyby to nebylo u nás, ale „u nich“, tak už to dávno jede, tak zjišťujete, kde je chyba  a po dlouhém pátrání se to vyjeví – chápete, jak může být
    Pavel Janoš pochází z cukrářské - perníkářské rodiny se staletou tradicí a jeho otec Josef, který je držitelem ŘÁDU SVATÉHO AMBROŽE, již před 51 lety zhotovil metrové srdce na Světovou výstavu EXPO 1958 v Bruselu.
    pernikova buchta je i me prokleti.. ale naposledy se mi povedla vyborna pri rannim experimentovani s jednou mrkvi, podmasli/mlekem a korenim do perniku.. byla uplne skvela, mrkvovy kolac to nebyl, ale asi te kyprosti a vlhkosti dost pomohla.. a bez slehani bilku! z tech slozitejsich super uslehanych veci mi vzdycky vysel suchy piskot. proste tentokrat vysoka nadychana korenena dobrota.. skoda ze to delam vetsinou co mi prijde pod ruku…
    Ráda bych se podělila o výborné řádky z knížky, kterou jsem konečně sehnala a totiž z knihy  „Staročeský perník“ – 170 návodů z rukopisův a knih kuchařských staročeských od Dr. Čeňka Zíbrta, která byla vydaná v nakladatelství Emila Šolce v roce 1916.


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    Babička do perníku přidává povidlí rozpuštěné v mléce a musím říct, je to jedna z nejlepších perníkových buchet, co jsem zatím ochutnala, ale ta tvoje vypadá hodně podobně a láká mě ta kandovaná dýně :)
    Zlatým hřebem výstavy byla odpolední dražba velikého čuníka, kravičky a koníka. Výborně ji moderoval Petr Jančařík. O zvířátka, které věnoval mistr perníkář Pavel Janoš, se rozpoutala veliká bitva a vyvolávací cena 100 Kč byla rychle zvyšována až na celkových 2.900 Kč! Navíc se manželé Krejčířovi z Pardubic rozhodli svého vydraženého čuníka věnovat dětem z Mateřské školy obce Ráby i s vydraženými penězi! Předání daru se uskutečnilo dnešního dne 30.9. a děti z něj měly obrovskou radost.
    Víte proč se našemu nejlepšímu perníkáři Pavlu Janošovi říká již několik let KRÁL PERNÍKU ? Proto, že je několikanásobným - Perníkářem roku a vítězem mnoha dalších soutěží a hlavně pro to, že dělá kvalitou svých výrobků to nejlepší jméno značce PARDUBICKÝ PERNÍK.
    Na upečený a jemně vychladlý perník natřu polevu, kterou dělám tak, že si ušlehám sníh, do kterého přidám šťávu z půl citronu a postupně přidávám cukr, až je poleva jemně hustá. Namažu na perník a nechám ztuhnout. Pak teprve krájím.


Posts Tagged ‘perník’

    Krtek nudista! Žabí stehýnka, motýlí křidýlka! Králík na svíčkovou! Kuře s kulichem - vydrží i přes zimu! Nejlepší vepřové! Pojďte se podívat na moje kozičky! Čerstvě nachytané myši za skvělé ceny!... Takovou atmosféru vytvořili trhovci na První světové prodejní výstavě perníkového zvířectva u Perníkové chaloupky. A návštěvníci si mohli prohlédnout desítky druhů nejrůznějších zvířátek od pardubických perníkářů. Kdo by odolal? Zvířátka z perníku, umístěná v kotcích a také v akváriu, rychle ubývala a měnila své majitele.
    Nechci se mýlit, ale doba, kdy holky chodily za perníkářem a kupovaly perník a marcipán pro hochy asi nenávratně minula. Záleží samozřejmě, co si kdo pod danými pojmy představí:-). V tomto článku ale zůstaňme na půdě čistě gastronomické, trochu historické a jemně etnografické.
    Korunovace krále perníku Pavla Janoše, na základě odborného doporučení Muzeu perníku proběhla 28.9.2009, pod hradem Kunětická hora. Perníkovou korunu mu nasadil světoznámý fotograf JAN SAUDEK a to i s velkou poklonou, pro mistra již charakteristickou. Dále v bohatém programu králi perníku zazpívala zpěvačka a herečka Dita Hořínková a představil se fotograf a publicista Josef Louda. Portrét krále namaloval a "dvorním malířem" se stal Vladimír Valenta a na závěr králi a dvořanům zatančila hadí žena Jessica Bieske. Celou slavnostní akci, včetně dobročinné aukce, moderoval Petr Jančařík.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
13176
cache: 0024:00:00