Jak na věc


pražené sojové boby

Výrobný závod

    Sójové boby patří mezi základní potravinu v zemích jihovýchodní Asie. Zde se sója pěstuje již více než 5000 let. Do jídelníčku Evropanů a Američanů se dostala až ve 20. století. O sóji se hovoří jako o potravině budoucnosti. Mohou za to její výtečné nutriční vlastnosti, nenáročný způsob pěstování a vysoké hektarové výnosy.
    Energie ze sóji se uvolňuje vskutku pomalu a pocit zasycení přetrvává dlouhou dobu. Podobně jako ostatní luštěniny, obsahuje také sója a většina výrobků z ní velké množství vlákniny – celulózy, hemicelulózy, pektinu. Vedle pozitivních vlastností vlákniny a přínosů pro lidské zdraví se větší množství vlákniny spolupodílí také na zvýšené produkci střevních plynů. Hlavními viníky nadýmání jsou však především některé těžko stravitelné oligosacharidy nacházející se v sóji.
    Pro potlačení tvorby střevních plynů pomáhá delší namočení sójových bobů do vody (až 24 hod) a užití koření (kmín, zázvor, nové koření, bobkový list, saturejka, yzop, šalvěj, tymián, majoránka, estrogen, rozmarýn, libeček) při jejich kuchyňském zpracování.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00