Jak na věc


polévka z kačeny

www.varecka.eu - vaříme levně, chutně a z běžných surovin ...

    Kačenu na běd máme docela často, v téhle úpravě jsme ji měli poprvé a musím říct, že maso bylo daleko lepší. Kačena se mi nezdála tak suchá, maso se jen rozpadalo. Zkrátka naprosto super.
    A co se zbylým sádlem? Pokud jste staršího ročníku, určitě si vzpomenete na pochoutku chleba se sádlem a cibulí, kterou jsme za mlada jedli. Takže zužitkování je nasnadě. Stačí vychladlé sádlo rozdělit do skleniček s uzávěrem. Tady doporučuji nakrájet na drobno cibuli a smíchat se sádlem. Cibule samozřejmě klesne ke dnu, ale tady má Petr drobnou fintu. Stačí při procesu tuhnutí sem tam skleničky otočit a cibule je pak rovnoměrně v celém objemu.
    Troubu stáhnete na 100°C a kačenu pečete bez nutných kontrol (kdo chce kolem toho skákat, může, ale není potřeba) cca 4-6 hodin. Dobu upečení poznáte tak, že v nejsilnější vrstvě svaloviny je teplota 80°C. K tomu se docela dobře hodí sonda. Je možné, že již máte troubu sondou vybavenou, pokud ne, je vhodné si ji koupit. Na trhu jsou jak analogové, tak i digitální. Stačí si jen vybrat.


Sekyrková polévka Pečená kačena naleznete zde:

    Jinak Petr bude ještě nějaký ten pátek na nemocenské, ale jakmile bude bude fit, určitě Kocoura navštívíme a vyzkoušíme jeho um. Myslím, že to bude stát za to. Pojďme se ale podívat na kačenku…
    Pořady o vaření patří po celém světe k nejoblíbenějším pořadům v televizi vůbec. Vysokou sledovanost vykazují taky české kuchařské show.  Našim cílem zde na www.televareni.cz je pravidelně přinášet průřez informací o aktuálně vysílaných resp. plánovaných pořadech a  přispět do diskuze o kulinářském umění a schopnosti ocenit dobré jídlo. U jednotlivých příspěvků jsou zobrazeny ilustrační fotografie dostupné k volnému použití.
    Pokud máte rádi propečenou kůrku, je dobré před dopečením, víko sundat a trošku zvýšit teplotu. Kůrka je vytvořena hned. Ke kačkám se hodí samozřejmě zelí a knedlík. My máme rádi karlovarský, takže volba padla něj. Zelí jsme měli červené.
    Paní Jarmila je už v důchodu. Má základní vzdělání a celý život pracovala jako dělnice nebo uklízečka na městském úřadu. Do pořadu ji přihlásila dvanáctiletá vnučka, protože si o babičce myslí, že umí dobře vařit. Pokud vyhraje, koupí si nové dveře do svého bytu.


Nejlepší pro letní kulinářské experimenty

    Kačeny byly jen prosoleny, zbývalo je potřít česnekem a pokmínovat. Pak už jen stačí pekáč přikrýt a vložit do trouby rozpálené na 180°C. Kačena se nijak nepodlévá. Sama pustí šťávu. Na tuto teplotu pečeme cca hodinu.
    K pečení je potřeba dostatečně velký pekáč i s víkem. V domácích podmínkách jsou dvě kačeny trošku problém, ale nakonec jsme to zvládli. Cibuli nakrájíte na půlměsíce, není potřeba nijak drobně, a pokladete na dno pekáče. Čím víc cibule, tím líp. Kačenu pak na ní položíte.
    Jelikož se slavily Tomáškovy narozeniny, sjela se rodina, jedna kačena by byla málo, proto jsme netroškařili a pekli rovnou dvě. Kačeny je potřeba den předem nasolit. Stačí hrst soli, kterou vetřete do kachny ze všech stran, nezapomeňte ji dát i dovnitř. Soli se nebojte, přebytek odpadne. Kachny je možné ještě posypat kmínem, případně potřít česnekem. Já jen nasolil a zbytek koření jsem nechal na následující den.
    Výborný recept! Dneska jsem dělala kačku na oběd a byla výborná! U nás v Havířově máme kromě teamsportu


Nejlepší pro letní kulinářské experimenty

    Pořady o vaření patří po celém světe k nejoblíbenějším pořadům v televizi vůbec. Vysokou sledovanost vykazují taky české kuchařské show.  Našim cílem zde na www.televareni.cz je pravidelně přinášet průřez informací o aktuálně vysílaných resp. plánovaných pořadech a  přispět do diskuze o kulinářském umění a schopnosti ocenit dobré jídlo. U jednotlivých příspěvků jsou zobrazeny ilustrační fotografie dostupné k volnému použití.
    Paní Jarmila je už v důchodu. Má základní vzdělání a celý život pracovala jako dělnice nebo uklízečka na městském úřadu. Do pořadu ji přihlásila dvanáctiletá vnučka, protože si o babičce myslí, že umí dobře vařit. Pokud vyhraje, koupí si nové dveře do svého bytu.
    V nemocnici jsem se seznámil s hodně zajímavým člověkem – kuchařem z restaurace U Kocoura Petrem. Jelikož strava stála za honóc, velice často jsme se bavili jak jinak o jídle. Od něj mám i dnešní recept – konfitovanou kačenu. Už při popisu se mi sbíhaly sliny, takže jsem využil první příležitost k upečení.
    Po hodině přidáte kachní nebo husí sádlo. Ať jedno nebo druhé, stejně se dost špatně shání. Mi se podařilo sehnat husí. Sádla je potřeba poměrně dost a nepatří zrovna k nejlevnějším. Kačena by v ideálním případě měla být totiž ponořena. Pokud však pečete s víkem, stačí aby byla ponořena alespoň do poloviny.  Množství sádla se nebojte, na konci si ukážeme jak jej zužitkovat.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00