Jak na věc


marmeláda z rebarbory

Potahovací hmota čokoládová 1kg - Chokoflex

    Než těsto vykyne, připravíte si náplň. Tvaroh se promíchá s vanilkovým i moučkovým cukrem a se žloutky. Připravíte si i drobenku a také oloupete rebarboru a nakrájíte ji na malé kousky.
    Rebarbora je příjemně sladce kyselá zelenina, z kterou se nejčastěji připravují sladké koláče nebo buchty. Může se z ní ale udělat i vynikající rebarborová marmeláda, kompot, panna cotta, chutney nebo sladká omáčka k dezertu.
    Rebarbora (někdy také uváděna jako Reveň) je rostlina, která se v kuchyni používá pro svou sladko-kyselou chuť a její použití je ve sladkých pokrmech podobné jako použití rybízu nebo případně i dalšího ovoce. Z rebarbory jsou výborné koláče, záviny, čatní a samozřejmě i marmelády.
    Oloupané stonky rebarbory rozkrájíte na přibližně 3 centimetry dlouhé kousky.  V hrnci přivedete do varu vývar, přisypete do něj rebarboru a při mírném varu ji vaříte pod pokličkou přibližně 5 minut. Polévku dochutíte cukrem, tabascem, pepřem a solí. 
    Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V nižším hrnci smícháte všechny suroviny a směs vaříte, dokud se rebarbora nerozvaří. Směs důkladně propasírujete přes husté síto…


Rebarborový koláč na francouzský způsob

    Pro konzumaci se používají jen řapíky, které mají lehce bylinné aroma a příjemně sladkokyselou chuť. Listy obsahují jedovaté látky - mimo jiné kyselinu šťavelovou - a jejich konzumace se v žádném případě nedoporučuje! Stonky se musí oloupat a vždy tepelně upravit. Loupejte je důkladně, ale dejte si přitom pozor na oblečení, červená šťáva se opravdu špatně odstraňuje. Rebarboru nevařte v nádobí z hliníku, protože reaguje s látkami v rebarboře a ovlivňuje tak její chuť i celkovou kvalitu. Vhodné je nádobí smaltované nebo nerezové.  
    Z ohřátého mléka, trochy cukru a droždí si připravíte kvásek, který necháte na teplém místě vykynout. Mouku smícháte se zbylým cukrem, přimícháte rozpuštěné máslo a žloutky, pak ještě vykynulý kvásek a podle potřeby zbylé mléko. Vypracujete hladké těsto a dáte ho do tepla minimálně na 30 minut kynout.
    Čerstvá rebarbora není pochopitelně oschlá, stonky jsou většinou tmavě růžové až červené, ale pěstují se i odrůdy se zelenými řapíky, které jsou také velmi chutné.
    Stonky rebarbory oloupete a nakrájíte na přibližně půl centimetru velké kousky. Dáte je do smaltovaného nebo nerezového hrnce, zalijete je vodou tak, aby byly zcela ponořené a vaříte, dokud nezměknou a voda nezhoustne. Pak do hrnce přidáte cukr, rum, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Směs vaříte na mírném ohni za neustálého míchání tak dlouho, až je hustá a „marmeládová“.


Poslat odkaz na recept na e-mail

    Vykynuté těsto rozprostřete na plech s pečicím papírem, na něj rozetřete tvarohovou náplň a na ni dáte kostičky rebarbory. Vše ještě posypete drobenkou a koláč pečete v troubě, rozehřáté na 180° Celsia dokud nemá zlatavou barvu.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Rebarboru je nejlepší spotřebovat co nejrychleji, v chladničce vydrží křehká a čerstvá maximálně 2 dny. Nasekané stonky se mohou zamrazit – ve vakuové dóze vydrží i rok a můžete si z nich připravovat různé lahůdky až do další sklizně.
    Z reveně se nejčastěji připravují sladké pochoutky – rebarborový koláč s tvarohem nebo drobenkou, buchta s rebarborou nebo i bublanina. Vynikající je i rebarborová marmeláda, chutney, kompot…
    Rebarbora, které se také říká reveň, má původ v Asii a v minulosti se využívala jako léčivá rostlina. Stonky obsahují ve velkém množství zdravou kyselinu jablečnou a citronovou, vitamín B a niacin, zajímavé je, že vitamínu C je v nich ale poměrně málo.


Rebarborový koláč, panna cotta a další lahůdky 0 0

    Stonky rebarbory oloupejte a nakrájejte na přibližně 2 centimetry velké kousky. V míse k rebarboře přimíchejte cukr a nastrouhaný zázvor . V další míse smíchejte ostatní suroviny na náplň – vejce, med a zakysanou smetanu, dochuťte vanilkou.
    Hlavní sklizňová sezona rebarbory je v květnu a červnu, k dostání je v této době snad téměř všude. V supermarketech se ale většinou prodává reveň z dovozu a rychlená, která není tak kvalitní. Mnohem lepší je koupit „domácí“ rebarboru na farmářském trhu.
    Největšími konzumenty a milovníky rebarbory jsou asi Angličané. Pořádají dokonce i různé slavnosti a festivaly, které mají větší návštěvnost než podobné akce, kde je v hlavní roli jinde tolik oblíbený chřest.
    Drobenka na koláč se připravuje z másla, mouky a moučkového cukru. Přesné váhové poměry nepotřebujete – do změklého másla se prostě přidává stejný díl mouky a cukru. Vše se – nejlépe rukama – promíchává tak dlouho, až se vám drobenka drolí mezi prsty…
    Omáčka s rebarbory má mnoho možností použití. Může se s ní přelít panna cotta, vynikající je k čokoládovému fondantu, k domácímu perníku nebo i chessecaku. Příprava je jednoduchá.


Recepty podle typů potravinové alergie

    Ze stonků reveně se nejčastěji připravuje rebarborový koláč z různých druhů těsta. Rebarboru je ale také možné krátce podusit a pak servírovat jako zajímavou a velmi chutnou přílohu k masu nebo rybám. Výborná je i rebarborová polévka se zakysanou smetanou.
    Na koláčích a dalších lahůdkách s rebarborou si určitě pochutnáte. Až je sníte, určitě půjdete koupit další stonky a budete si rebarboru připravovat na jiný způsob. Možností a receptů je víc než dost…
    Želatinu namočíte do studené vody podle návodu. V rendlíku zahřejete šlehačku a přidáte do ní cukr – nesmí se vařit! Když je horká, přimícháte do ní rebarborovou omáčku a želatinu. Směs důkladně promícháte kuchyňskou metličkou, pak ji nalijete do formičky a necháte ztuhnout.
    Typ diety: alergie na mléko, intolerance laktózy alergie na obilniny, celiakie alergie na sóju alergie na ořechy alergie na vejce alergie na maso a ryby alergie na další potraviny GFCG dieta
    Formu na koláč – ideálně kulatou – vyložte pečícím papírem nebo jemně vymažte tukem. Z těsta vyválejte kulatou placku, která pak musí pokrýt i stěny formy. Těsto, které přečnívá, odřízněte.  Na koláč rozprostřete připravenou rebarboru a zalijte ji druhou částí náplně.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Pokud máte zahrádku, není žádný velký problém mít rebarboru vlastní. Potřebuje především dostatek slunce, vodu a výživnou půdu. Když se ujme, nemusíte jí už věnovat žádnou speciální péči a na jednom místě ji budete postupně sklízet až 12 let.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
14703
cache: 0024:00:00