Jak na věc


kváskový chléb pečený v troubě

Ráno v 8:30 bude připravené těsto z 1. kroku v kašovité konzistenci a mírně prokvašené.

    Po dokonalém vychladnutí posypeme, jenom na ozdobu, sušeným ovesným nápojem. Mazance pak vypadají jako krásně a bohatě pocukrované, ačkoliv cukrem posypány nejsou.
    Díky za recept na kváskový chleba. Občas se člověk dočte o škodlivosti pečiva. Myslím, že je velký omyl házet všechny druhy pečiva do jednoho pytle. Kváskový chleba totiž má podle některé literatury více využitelných živin (hlavně železa a zinku) než třeba vářené nenamáčené obilí. Myslím si, že kváskový chleba by měl být hlavně kvůli zinku prvidelnou součástí veganské stravy, ikdyž odpůrci vařené stravy zastávají jiný názor.
    V 1. kroku (nejlépe navečer) smícháme 100 g špaldové hladké celozrnné mouky se třemi vrchovatě plnými lžícemi žitného kvásku (100 g), který jsme právě vyndali z ledničky. Nevadí, že je studený. Vlažná voda, kterou k mouce s kváskem přidáme, těstíčku pomůže s návratem k přípravné teplotě.
    Pokud je po vytažení špejle již suchá, jsou bochánky upečeny. Kdyby nám povrch začal moc rychle při pečení tmavnout, tak přes povrchy bochánků položíme noviny a tím zmírníme horní teplotu.


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Do zbylého kvásku po odebrání na zadělání mazanců (1.krok) přidáme lžíci mouky a vodu (viz návod v článku) a „přikrmený“ moukou jej necháme do rána při pokojové teplotě opět prokvasit. Teprve druhý den vrátíme kvásek ve sklenici do ledničky. Takto ho budeme mít připravený v lednici pro další pečení.
    V 2. kroku přidáme k vzniklému základnímu těstu další ingredience, nejlépe v uvedeném pořadí. Doporučuji zvlášť rozpustit v teplé vodě sušený sojový nápoj, pak k němu přidat med a dobře promíchat. Nebo v případě hotového nápoje jej jenom  mírně ohřát a k němu přidávat ostatní složky.V této tekutině můžeme rozpustit sůl a rozkvedlat žloutky i olej.
    Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .
    Obě ruce si silně pomoučíme a postupně každou část těsta lehce na vále s moukou ještě zabalováním a překládáním okrajů velmi krátce propracujeme a zakulatíme v bochánky. Zde je nutné ruce opakovaně otiskovat v mouce, protože jinak se nám bochánky budou k rukám silně lepit, protože mají tendenci se mírně roztékat. Dlouho neotálíme s přenesením každého bochánku do forem, protože těsto začíná dále pracovat a pokračuje jeho kynutí.


Zanechte odpověď Zrušit odpověď na komentář

    Následně je potřeme rozšlehaný vajíčkem (plně postačí i zbylé bílky) a dle zvyklostí nakrojíme nebo lépe nůžkami po kouscích nastřihneme do kříže, aby se mohly pěkně rozevřít.
    Vyzkoušela jsem neplánovaně všechny varianty, spíš z toho důvodu, že jsem jednou dala málo medu, jindy zase zapomněla na rozinky nebo ořechy. Mazance jsem pekla vzhledem k ověřování třikrát a všechny byly dobré a chutné. Poslední variantu jsem pekla včera a mazance obsahovaly vše, co zde uvádím, a jsou také ze všech nejlepší a nejvíc sváteční.
    Do chleba používám živý kvásek.. Dokonce jsem ani nevěděl, že se dá koupit sušený. Odpověď je tedy: určitě živý kvásek. Já přidávám asi čtyři polévkové lžíce.
    Je to vlastně také kynuté těsto, jenom jiným a zdravějším způsobem. Ve výsledku vznikne též dobře porézní pečivo. Ale jelikož těsto má odlišný charakter než klasické, kynuté kvasnicemi, bude lepší mazance pak péci v nějaké formě, která jim pomůže podržet tvar. Buďto v malé dortové nebo v koupených formách z tvrdého alobalu přímo na bochánky. Ty se mi osvědčily jako nejlepší.


Těsto po přídavku surovin z 2. kroku

    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <cite> <code> <del datetime=> <em> <i> <q cite=> <s> <strike> <strong>
    Pro domácí pekárnu: Ideální je hned od počátku použít nádobu z pekárny. Večer do ní rozmícháme 100g žitné mouky, 250ml teplé vody a kvásek a necháme přes noc stát. Ráno pak přidáme dalších 250g mouky a půl litru teplé vody, rozmícháme a dáme na tři hodiny na teplé místo (optimální teplota je cca 30 stupňů). Po cca třech hodinách kvásek vzejde. Odebereme tři-čtyři lžíce stranou do sklenice, zalijeme trochou studené vody a dáme do lednice- tím máme připravený kvásek na příště (v lednici vydrží cca 14 dnů). Do zbytku přidáme 600g mouky, trošku soli (cca lžičku) a kmín podle chuti. Opět rozmícháme, pokud je těsto příliš suché a skoro nejde míchat, přidáme trošku vody (čím méně, tím lépe, těsto by se mělo hodně tahat). Nádobu dáme do pekárny a nastavíme nejdelší program (na té mé je to celozrnný chléb, trvá pět hodin).


Každý bochánek tedy co nejdříve vložíme do tukem dobře vymazané formy.

    Připravenou tekutinu přidáme do mísy a postupně zamícháme odváženou mouku. Vzniklé řídké těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem. Připravené těsto dobře promícháme metlou a tím je opět provzdušníme. Nyní již bude ve větším množství.
    Trouba by měla být předehřátá asi na 210°C. Po zapečení (zhruba po 10–15 minutách) teplotu zmírníme na 180°C a při této teplotě bochánky pomalu pečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Teplotu u plynové trouby raději hlídáme a upečení ke konci kontrolujeme vpichem špejle.
    Velikonoční mazanec lze připravit místo z kynutého těsta i z těsta kvašeného pomocí kvásku. Vůbec nevadí, že máme jenom kvásek žitný. Jeho množství v celém těstě, které připravíme jinak pouze ze špaldové pšeničné celozrnné mouky, nijak konečnou chuť neovlivní.
    Proto je nejdříve opatrně uvolníme kolem dokola po obvodu formy, třeba nožem, a až cítíme, že jdou ven, tak je vyklopíme na drátěný prodyšný podstavec, nejlépe na napařovací mřížku, kde je necháme chladnout. Použijeme chňapky.


Krájíme a jíme a vychutnáváme si velikonoční atmosféru.

    Ano, dá se koupit také sušený kvásek, ale ten se musí také oživit. Přikládám stránky, kde je uvedeno, jak takový kvásek aktivovat – http://www.varimezdrave.cz/, výhodou je, že takovýto kvásek je hotový již třetí den. Tyto stránky mám osobně velice ráda, paní zde píše své zkušenosti a hlavně i návody na další recepty z kvásku.
    Pro troubu: Večer rozmícháme 100g žitné mouky, 250ml teplé vody a kvásek a necháme přes noc stát. Ráno pak přidáme dalších 250g mouky a půl litru teplé vody, rozmícháme a dáme na tři hodiny na teplé místo (optimální teplota je cca 30 stupňů). Po cca třech hodinách kvásek vzejde. Odebereme tři-čtyři lžíce stranou do sklenice, zalijeme trochou studené vody a dáme do lednice- tím máme připravený kvásek na příště (v lednici vydrží cca 14 dnů). Do zbytku přidáme 600g mouky, trošku soli (cca lžičku) a kmín podle chuti. Těsto zaděláme a dobře vymícháme. Těsto dáme na vál, vyválíme a dáme ještě jednou vykynout. Po vykynutí dáme do rozpálené trouby, potřeme vodou a pečeme 10 minut na maximum. Poté vypustíme z trouby páru a na 180 stupních pečeme ještě cca 50 minut.


Bochánky po vykynutí, zhruba v uvedený čas 13:45 hod.

    Upečené mazance musíme co nejdříve vyjmout z forem, aby mohly dobře odvětrávat, ale zde raději upozorňuji, že je dobré se je nesnažit vyklopit bez rozmyslu hned, protože by se nám mohly lehce roztrhnout, pakliže by byly někde k formě připečeny, což se mi jednou také stalo.
    Doporučuji uvedený časový odstup dodržet nebo třeba celkově vše posunout. Je však dost možné, že při vyšších teplotách v letním období časové rozestupy mohou být i kratší. Nyní ještě teplota i v bytě není tak vysoká a kvašení je teplotou velice ovlivnitelné.
    Jdou dobře připravit i bez rozinek, i bez ořechů a s jemně nastrouhanými mandlemi. Také množství medu můžete snížit až na polovinu, ale pak již doopravdy nechutnají moc sladce a asi si je budeme doslazovat třeba dobrou marmeládou bez cukru na přířezech. Prostě zde si může každý vybrat, jakou chce variantu a jak chce mít mazance výživné. Dobré budou všechny, i ten dietní s malým obsahem medu a i bez rozinek a ořechů.
    Nyní přidáme veškeré připravené dobroty do těsta, jako rozinky, oříšky, mandle a krájené meruňky a další mouku, kterou dobře zapracujeme buďto vařečkou nebo hnětacími metlami. Těsto je již hutné, ale není ještě ručně tvarovatelné.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
16880
cache: 0024:00:00