Jak na věc


kváskový chléb pečený v troubě

Krájíme a jíme a vychutnáváme si velikonoční atmosféru.

    Pro troubu: Večer rozmícháme 100g žitné mouky, 250ml teplé vody a kvásek a necháme přes noc stát. Ráno pak přidáme dalších 250g mouky a půl litru teplé vody, rozmícháme a dáme na tři hodiny na teplé místo (optimální teplota je cca 30 stupňů). Po cca třech hodinách kvásek vzejde. Odebereme tři-čtyři lžíce stranou do sklenice, zalijeme trochou studené vody a dáme do lednice- tím máme připravený kvásek na příště (v lednici vydrží cca 14 dnů). Do zbytku přidáme 600g mouky, trošku soli (cca lžičku) a kmín podle chuti. Těsto zaděláme a dobře vymícháme. Těsto dáme na vál, vyválíme a dáme ještě jednou vykynout. Po vykynutí dáme do rozpálené trouby, potřeme vodou a pečeme 10 minut na maximum. Poté vypustíme z trouby páru a na 180 stupních pečeme ještě cca 50 minut.
    V 1. kroku (nejlépe navečer) smícháme 100 g špaldové hladké celozrnné mouky se třemi vrchovatě plnými lžícemi žitného kvásku (100 g), který jsme právě vyndali z ledničky. Nevadí, že je studený. Vlažná voda, kterou k mouce s kváskem přidáme, těstíčku pomůže s návratem k přípravné teplotě.
    Je to vlastně také kynuté těsto, jenom jiným a zdravějším způsobem. Ve výsledku vznikne též dobře porézní pečivo. Ale jelikož těsto má odlišný charakter než klasické, kynuté kvasnicemi, bude lepší mazance pak péci v nějaké formě, která jim pomůže podržet tvar. Buďto v malé dortové nebo v koupených formách z tvrdého alobalu přímo na bochánky. Ty se mi osvědčily jako nejlepší.
    Velikonoční mazanec lze připravit místo z kynutého těsta i z těsta kvašeného pomocí kvásku. Vůbec nevadí, že máme jenom kvásek žitný. Jeho množství v celém těstě, které připravíme jinak pouze ze špaldové pšeničné celozrnné mouky, nijak konečnou chuť neovlivní.


Ráno v 8:30 bude připravené těsto z 1. kroku v kašovité konzistenci a mírně prokvašené.

    Do chleba používám živý kvásek.. Dokonce jsem ani nevěděl, že se dá koupit sušený. Odpověď je tedy: určitě živý kvásek. Já přidávám asi čtyři polévkové lžíce.
    Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <cite> <code> <del datetime=> <em> <i> <q cite=> <s> <strike> <strong>
    Těsto vyklopíme z mísy stěrkou na moukou dobře posypaný vál. Nelekneme se, že je řidší než jsem zvyklí u těsta kynutého kvasnicemi a celý jeho povrch poprášíme také hustě moukou. Těsto nožem rozdělíme na dva stejné díly a poté je nožem od sebe odsuneme. Rukama zatím nesaháme, přilepili bychom se.
    Proto je nejdříve opatrně uvolníme kolem dokola po obvodu formy, třeba nožem, a až cítíme, že jdou ven, tak je vyklopíme na drátěný prodyšný podstavec, nejlépe na napařovací mřížku, kde je necháme chladnout. Použijeme chňapky.


Každý bochánek tedy co nejdříve vložíme do tukem dobře vymazané formy.

    Jdou dobře připravit i bez rozinek, i bez ořechů a s jemně nastrouhanými mandlemi. Také množství medu můžete snížit až na polovinu, ale pak již doopravdy nechutnají moc sladce a asi si je budeme doslazovat třeba dobrou marmeládou bez cukru na přířezech. Prostě zde si může každý vybrat, jakou chce variantu a jak chce mít mazance výživné. Dobré budou všechny, i ten dietní s malým obsahem medu a i bez rozinek a ořechů.
    Pro domácí pekárnu: Ideální je hned od počátku použít nádobu z pekárny. Večer do ní rozmícháme 100g žitné mouky, 250ml teplé vody a kvásek a necháme přes noc stát. Ráno pak přidáme dalších 250g mouky a půl litru teplé vody, rozmícháme a dáme na tři hodiny na teplé místo (optimální teplota je cca 30 stupňů). Po cca třech hodinách kvásek vzejde. Odebereme tři-čtyři lžíce stranou do sklenice, zalijeme trochou studené vody a dáme do lednice- tím máme připravený kvásek na příště (v lednici vydrží cca 14 dnů). Do zbytku přidáme 600g mouky, trošku soli (cca lžičku) a kmín podle chuti. Opět rozmícháme, pokud je těsto příliš suché a skoro nejde míchat, přidáme trošku vody (čím méně, tím lépe, těsto by se mělo hodně tahat). Nádobu dáme do pekárny a nastavíme nejdelší program (na té mé je to celozrnný chléb, trvá pět hodin).


Bochánky po vykynutí, zhruba v uvedený čas 13:45 hod.

    P.S. : Ještě připisuji, že některé celozrnné mouky i z prodejen zdravé výživy jsou tak na hrubo pomleté, že si je ještě přesívám sama, protože mé trávení s oslabenou slinivkou je skoro podobné tomu dětskému :-). Ale to se musíte podívat a uvidíte při provzdušnění mouky na sítě, kolik Vám tam té hrubé složky zůstane. Celozrnné mouky kupuji především ty na jemno pomleté, ale nyní Vám výrobce neřeknu, ale dobré zkušenosti mám s těmi, co mám na fotce zde v článku...
    Poznámka: Většinou se nakrájené mazance na míse dlouho neodleží. Jejich chuť je doopravdy tělu lahodící a vzhledem k nízkému obsahu tuku mohou vyhovovat v malém množství též lidem s oslabeným trávením. Osobně jsem vyzkoušela a neublížily mi. Jistě, pokud je máme s ořechy i mandlemi, je nutné dobře vše rozmělnit a jíst v klidu a pomalu.
    Ano, dá se koupit také sušený kvásek, ale ten se musí také oživit. Přikládám stránky, kde je uvedeno, jak takový kvásek aktivovat – http://www.varimezdrave.cz/, výhodou je, že takovýto kvásek je hotový již třetí den. Tyto stránky mám osobně velice ráda, paní zde píše své zkušenosti a hlavně i návody na další recepty z kvásku.
    Doporučuji uvedený časový odstup dodržet nebo třeba celkově vše posunout. Je však dost možné, že při vyšších teplotách v letním období časové rozestupy mohou být i kratší. Nyní ještě teplota i v bytě není tak vysoká a kvašení je teplotou velice ovlivnitelné.


Těsto po přídavku surovin z 2. kroku

    Následně je potřeme rozšlehaný vajíčkem (plně postačí i zbylé bílky) a dle zvyklostí nakrojíme nebo lépe nůžkami po kouscích nastřihneme do kříže, aby se mohly pěkně rozevřít.
    Do zbylého kvásku po odebrání na zadělání mazanců (1.krok) přidáme lžíci mouky a vodu (viz návod v článku) a „přikrmený“ moukou jej necháme do rána při pokojové teplotě opět prokvasit. Teprve druhý den vrátíme kvásek ve sklenici do ledničky. Takto ho budeme mít připravený v lednici pro další pečení.
    Vyzkoušela jsem neplánovaně všechny varianty, spíš z toho důvodu, že jsem jednou dala málo medu, jindy zase zapomněla na rozinky nebo ořechy. Mazance jsem pekla vzhledem k ověřování třikrát a všechny byly dobré a chutné. Poslední variantu jsem pekla včera a mazance obsahovaly vše, co zde uvádím, a jsou také ze všech nejlepší a nejvíc sváteční.
    Připravenou tekutinu přidáme do mísy a postupně zamícháme odváženou mouku. Vzniklé řídké těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem. Připravené těsto dobře promícháme metlou a tím je opět provzdušníme. Nyní již bude ve větším množství.


Zanechte odpověď Zrušit odpověď na komentář

    Nyní přidáme veškeré připravené dobroty do těsta, jako rozinky, oříšky, mandle a krájené meruňky a další mouku, kterou dobře zapracujeme buďto vařečkou nebo hnětacími metlami. Těsto je již hutné, ale není ještě ručně tvarovatelné.
    Díky za recept na kváskový chleba. Občas se člověk dočte o škodlivosti pečiva. Myslím, že je velký omyl házet všechny druhy pečiva do jednoho pytle. Kváskový chleba totiž má podle některé literatury více využitelných živin (hlavně železa a zinku) než třeba vářené nenamáčené obilí. Myslím si, že kváskový chleba by měl být hlavně kvůli zinku prvidelnou součástí veganské stravy, ikdyž odpůrci vařené stravy zastávají jiný názor.
    Trouba by měla být předehřátá asi na 210°C. Po zapečení (zhruba po 10–15 minutách) teplotu zmírníme na 180°C a při této teplotě bochánky pomalu pečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Teplotu u plynové trouby raději hlídáme a upečení ke konci kontrolujeme vpichem špejle.
    Pokud je po vytažení špejle již suchá, jsou bochánky upečeny. Kdyby nám povrch začal moc rychle při pečení tmavnout, tak přes povrchy bochánků položíme noviny a tím zmírníme horní teplotu.


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Po dokonalém vychladnutí posypeme, jenom na ozdobu, sušeným ovesným nápojem. Mazance pak vypadají jako krásně a bohatě pocukrované, ačkoliv cukrem posypány nejsou.
    Obě ruce si silně pomoučíme a postupně každou část těsta lehce na vále s moukou ještě zabalováním a překládáním okrajů velmi krátce propracujeme a zakulatíme v bochánky. Zde je nutné ruce opakovaně otiskovat v mouce, protože jinak se nám bochánky budou k rukám silně lepit, protože mají tendenci se mírně roztékat. Dlouho neotálíme s přenesením každého bochánku do forem, protože těsto začíná dále pracovat a pokračuje jeho kynutí.
    Těsto dobře metlou promícháme a provzdušníme a pak ponecháme v klidu ležet při pokojové teplotě do druhého dne. Přikryjeme utěrkou, abychom zamezili přístup případným muškám, které sice nyní ještě nelétají, ale v teplých dnech již mohou.
    Upečené mazance musíme co nejdříve vyjmout z forem, aby mohly dobře odvětrávat, ale zde raději upozorňuji, že je dobré se je nesnažit vyklopit bez rozmyslu hned, protože by se nám mohly lehce roztrhnout, pakliže by byly někde k formě připečeny, což se mi jednou také stalo.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00