Jak na věc


kostní klih

KLIHY a VYZINY a ŽELATINA a ŠKROBY

    Produkt je minimálně po dobu 6 měsíců za normálních podmínek stabilní. Aby bylo možné zaručit kvalitu a vlastnosti produktu , je třeba ho skladovat v dobře uzavřených nádobách při teplotě nepřesahující 30°C
    odpovídající množství suché vyziny se dá do skleněné nebo emailové nádoby a zaleje vodou, nechá se více hodin bobtnat. Přebytečná voda se odleje, masa klihu se promačká, až dosáhne jednotné konsistence. Takto získaný klih pak dejte do nádoby a zalejte ho čerstvou destilovanou vodou.
      V Rusku se však používají i další receptury, které mají svůj důvod v tom, že pro ně je vyzina k dispozici ve velkém množství a to je nenutí k úspornosti a mají leccos společného s výrobou starých náplastí v západoevropských lékárnách. 100g vyziny se přes noc změkčí ve studené vodě, přebytečná voda se vyleje, přidá se 100g včelího vosku a směs se rozpouští při nízké teplotě za stálého míchání. Tato směs vydrží nepoměrně déle.


artprotect ● pro restauro ● pro arte

      Základní návody pro zpracování Díky vysoké ceně se vyzina/jeseteří klih používá pro obzvlášť těžké lepení, kde se požaduje vysoká elasticita a vysoká trvanlivost. Vyzina se nechá nabobtnat ve studené vodě a pak se rozpouští v pramenité vodě. Čistý roztok se vyleje a po usušení vzniklý film se nařeže na proužky. Tyto proužky se pak podle potřeby znovu rozpustí a používají pro lepení. Dalším možným postupem je rozpuštění cca 6 gramů vyziny/litr a tímto roztokem je možné upevňovat uvolněné barevné vrstvy na obrazech Jeseteří klih


M: +420 602 537 463, E: artprotect@email.cz

    Vzhled: světle žlutohnědé kroupy se slabým typickým zápachem Chemické složení: Částečně hydrolyzovaný kolagen z kostí /kožní vazivo Třída nebezpečnosti: kostní klih není nebezpečným produktem Reakce: V případě kostního klihu se jedná o vysoce molekulární bílkoviny, které nesou mnoho reaktivních skupin kyselého a zásaditého charakteru, které podmiňují jeho amorfní charakter. Kostní klih reaguje slabě kysele až neutrálně a má vysoký účinek jako ochranný koloid. Nedráždí ani kůži ani sliznici. Skladování: Při skladování v suchu má téměř neomezenou trvanlivost, po delším skladování ale začíná, jako organické makromolekuly charakteristicky přijímat zápach – je třeba na to myslet. Jako kolagen tvrdne působením tříslovin (např. působením formaldehydu), což působí na jeho schopnost bobtání a rozpouštění. Z tohoto důvodu je nutné se vyvarovat skladování v přítomnosti těchto látek, především pak skladování v přítomnosti aldehydů. Hořlavost: suchý kostní klih je těžko hořlavý, při zahřátí zuhelna
    tento klih pocházející z vnitřní membrány plovacích vzduchových měchýřů léta používají ruští restaurátoři jak lepící a upevňovací prostředek. Po pádu železné opony je tento klih nyní léta přístupný i pro západní restaurátory. Vyzina má vyšší přilnavost a nižší viskozitu než porovnatelné produkty jako je želatina nebo králičí klih.
    Když už si to máme u Vás polepit, tak s plnou parádou. Nejdřív základní přehled s cenami, pak pár základních informací, speciality na vyžádání a část řasových klihů v kapitole Lascaux Restauro.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00