Jak na věc


knedlíčky do polévky ze strouhanky

Přes 60800 receptů na jednom místě

    Existuje na světě jemnější a nadýchanější masový knedlíček než tento francouzský knedlíkový šampion nazývaný quenelle? Neexistuje. Je nadýchaný jako jemné soufflé a doslova se rozplývá na jazyku. Quenelles můžete připravit jako skvělý předkrm, lehký hlavní chod anebo je přidat do různých omáček k masům.
    Pokud jste směs smetanou naředili příliš a knedlíčky nedrží svůj tvar, nic se neděje. Dejte směs do formy nebo malých forem vymazaných máslem a dejte do vodní lázně (bain-marie) – kolem formy/forem nalijete do pekáče vroucí vodu. Měla by sahat do 1/3 výšky formy/forem. Pekáč dejte do prostřední etáže trouby předehřáté na 180°C. Pěna vám trošku vyskočí. Hotová je, když do středu píchnete párátkem a vytáhnete jej čisté. Rovněž se trošku scvrkne od stěn formy. Po vytažení z trouby nechejte 5 minut stát. Pak vyklopte na talíř a podávejte s libovolnou omáčkou tak jako quenelles.
    Hotové jsou tehdy, když se s nimi dá lehce otáčet na hladině a když jsou po rozříznutí uprostřed hotové. Vyjměte je z lázně děrovanou lžící, dejte na chvíli okapat na mřížku. Pak přemístěte na talíř vytřený máslem a potřete knedlíčky rozpuštěným máslem.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

     Jáhly dobře propereme v horké vodě. Vložíme je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30 - 40 minut na kaši. Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, vejce, sůl a pepř podle chuti. Promícháme, necháme chvíli odpočinout. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 - 2 lžičkou soli. Pomocí lžíce z jáhlového těsta vykrojíme určité množství a vytvoříme kulaté knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody. Podle velikosti je budeme vařit přibližně 4 - 6 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou. Na talíři je hned posypeme nastrouhaným sýrem a nadrobno pokrájenou omytou petrželkou.
    To, co dělá knedlíčky tak jemné, je jednak dokonalé rozmělnění masa, a pak smetana. Té se do směsi přidává tolik, kolik je schopna jí absorbovat. Pokud jí dáte málo, knedlíčky budou tvrdé. Pokud jí dáte mnoho, knedlíčky se budou roztékat. Musí jí být tolik, aby knedlíčky pořád držely svůj tvar. Zajímavé je to, že kuřecí, telecí, krůtí anebo rybí maso (ze kterých se quenelles připravují) absorbují jiná množství smetany. Je to způsobeno rozličnými typy bílkovin v mase.
    Nahřátou lžící naberte směs a druhou horkou lžící směs podeberte ze lžíce první, takto vytvarovaný knedlíček položte do máslem vytřené nádoby, ve které je budete pošírovat.
    © 2009 – 2019 NAŠEPENÍZE.CZ s.r.o., všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez předchozího písemného souhlasu provozovatele, nebo vlastníka autorských práv k obsahu je výslovně zakázáno. O nás - kontakty | Podmínky používání | Reklama | Newsletter | RSS články | RSS recepty | Facebook | Přidat na Seznam


Knedlíčky a knedlíky - jak na ně?

    Přidejte tolik smetany, aby směs nabraná na lžíci pořád hezky držela tvar a neroztékala se. Čím více smetany přidáte, tím jemnější knedlíčky získáte. Ale pamatuje – smetanu můžete přidat vždycky, odebrat nikoliv (krizová situace  – viz dole).
    Připravíme si něco jako odpalované těsto. Do rendlíku dejte mléko, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátu a máslo. Přiveďte k varu. Odstavte. Jakmile se máslo rozpustí, přisypejte mouku. Začněte míchat a postavte na střední plamen. Stále míchejte. Směs vám zhoustne a začne se vám formovat v jednu kouli těsta, bude se odlepovat od stěn a na dně kastrůlku bude tvořit tenký film.
    Nechejte vychladnout, přikryjte potravinovou folií a dejte do lednice nebo zmrazte. Před podáváním je ohřejte v mírné troubě (150°C), knedlíčky mějte přikryté máslem pomazaným pečícím papírem.
    Postavte na sporák, opatrně knedlíčky zalijte vroucí, osolenou vodou (nebo světlým vývarem, pokud chcete). Knedlíčky by měly plavat a mít dostatek prostoru, aby mohly pošírováním nabýt ještě větší velikosti.
    Odstavte a těsto vyklopte do mísy. Do těsta pořádně zamíchejte žloutky – každý žloutek zvlášť. Mísu s těstem postavte do větší mísy s ledem, sem tam promíchejte a nechejte úplně vychladnout.


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Zapněte sporák a držte tekutinu těsně pod bodem varu. Měla by mít teplotu 95°C a sem tam se ze dna uvolnit malá bublinka a vyplavat na hladinu. Pošírujte dle velikosti knedlíčků, menší cca 10 – 15 minut, větší 25 – 30 minut. Knedlíčky sem tam ve vodě otočte.
    Do rendlíku dejte vodu a přiveďte k varu. Odstavte. Naberte lžičkou trošku směsi a vhoďte do vody. Dejte zpátky na velmi mírný oheň a chvilinku pošírujte. Pokud si knedlíček drží tvar a nerozpustil se, je vše v pořádku. Pokud se knedlíček rozpustil, přidali jste příliš smetany a dospěli jsme ke katastrofě – řešení na konci receptu.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Řeknu vám jedno, já musím vyzkoušet vše. Tamis mám doma a zkoušel jsem fáš na knedlíčky přes něj pasírovat. Výsledek byl naprosto famózní, knedlíčky měly naprosto sametovou texturu. ALE bohužel je to tak náročná práce, že jsem se smrtelnými krůpějemi potu a úplně vysílený asi hodinu pasíroval cca 600 g fáš. Ano, quenelles byly sametově jemné. Ale od té doby je pasíruji přes pasírku, jsou taky jemné a mám to hotové za 5 minut. V pasírce zůstanou šlachy a kosti (stejně jako v tamis) a maso se ještě více rozmělní (stejně jako v tamis). Dále pasírku umyjete během minuty. Vymýt maso z mikrometrových dírek tamis už není taková sranda. Pokud chcete sametovost quenelles pasírovaných přes tamis vyzkoušet, určitě neváhejte, stojí to za to. Ale pamatujte, JÁ VÁS VAROVAL – přes pasírku to stačí a jsou rovněž vynikající! 
    Jáhly dobře propereme v horké vodě. Vložíme je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30 - 40 minut na kaši. Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, vejce, sůl a pepř podle chuti. Promícháme, necháme chvíli odpočinout. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 - 2 lžičkou soli. Pomocí lžíce z jáhlového těsta vykrojíme určité množství a vytvoříme kulaté knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody. Podle velikosti je budeme vařit přibližně 4 - 6 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou. Na talíři je hned posypeme nastrouhaným sýrem a nadrobno pokrájenou omytou petrželkou.
    Tyto jemné knedlíčky dříve právem patřily do haute cuisine restaurací, protože pokud jste je připravovali doma sami, museli jste milovat sebetrýznění. Maso se drtilo ve hmoždíři, až z něj vznikla jemná pasta. Pak se pasta smíchala s panádou, a to vše se pasírovalo přes extra jemné síto tzv. tamis.


Bezlepkové jáhlové knedlíčky postup přípravy receptu:

     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Suroviny Petržel - nať, Sýr Eidam cihla 30%, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Než začnete knedlíčky tvarovat, připravte si velký, mělký hrnec nebo ideálně velkou pánev, kterou vytřete máslem. Do ní budete vytvarované quenelles pokládat.
    *u rybího masa vybírejte takové ryby, které jsou libové, mají pevné maso s vyšším obsahem želatiny, takže halibut, štika, kapr, mořský ďas, hejk, treska, štítník, úhoř, ty absorbují velké množství smetany; naopak mořský jazyk a platýs ne, tudíž máte knedlíček tuhý
    Dále jsou knedlíčky tak jemné proto, že se NEvaří, ale pošírují. Tzn. jsou jemně „vařeny“ ve vodě, která je těsně pod bodem varu (95°C). Sem tam se na dně hrnce objeví bublinka a vyplave k hladině. Podrobnější info o pošírování naleznete zde. Pokud quenelles necháte projít varem, maso se zatáhne a nebudou tak jemné.  

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
16472
cache: 0024:00:00