Jak na věc


karamelové košíčky recept

Krájecí nůž Gloria vroubkovaný 30cm - Felix Solingen

    já jsem nedávno zkoušela výborný karamel, dává se troška vody a když je zlatavý, stáhne se z ohně, nalije se smetana. karamel prská a kouskuje, ale stačí vrátit na mírný plamen a vytrvat do úplného rozpuštění. ještě se doporučuje přidat na závěr trochu soli, že to úžasně prohloubí karamelovou chuť, já jsem zapomněla. i tak byl karamel moc dobrý. v chladu lehce ztuhne, jinak se dá použít jako hustá omáčka nebo poleva, já jsem jím zdobila mini větrníčky, mňam. jo, a ten recept na karamel je podle madly z webu „U Madly nejen v kuchyni“.
    Dobrý večer, děkuji za krásný recept, výborně se osvědčil, jako dárek, kdy jsme koupili hezké skleničky, navrch dali čepeček a mašli a všem moc chutnalo. První pokus selhal, udělala jsem totiž chybu, na kterou bych ráda upozornila, aby někdo tak nezkušený, jako já, neskončil na pohotovosti. Mám indukční varnou desku a cukr jsem dělala nejdřív na 9 – dopadlo to katastrofálně, jediná lžička vody vyvolala, tak bouřlivou reakci, že jsme byli poprskaní a popálení od karamelu ještě na několik dní a karamel se sám hojně vařil ještě 5min. po odstavení. Ale nenechala jsem se odradit! A udělala to hned za chvíli poté už s citem a rozumně na indukční desce na 6ku a už vše dopadlo dobře. Děkuji za recept, máte krásné stránky. Budu doporučovat dál! Hezké Velikonoce.


59 komentářů to “Karamel”

    Jasně, díky moc za komentář. Já osobně jsem asi na vaší vlně :D. Pátera Ferdu jsem dostala asi před dvaceti lety a zaujala mě zmínka o karamelu, pamatuju si na ní dodnes. Kvůli všem ostatnímu jsem ale knížku odložila -bohužel v tomto případě jsem použila selektivní myšlení :D
    Mícháme tedy cukr a když se nám zdá, že už by mohl být tak akorát zlatý dle našeho gusta, zkusíme ukápnout na talíř, nejlépe bílý, aby byla vidět barva a ochutnáme – ale bacha!!! je to strašně horké. Cukr se na rozdíl od vody vaří při 150-170 °C a i když chvíli počkáte – tak je to fakt drsný – takže minimálně 10 sec. po ukápnutí čekat, jinak bude prst nadále nepoužitelný.
     V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.


Karamelové pomeranče postup přípravy receptu:

    parádní článek! už jsem doma zkoušel karamel. ale zatím jen jednou s nevalným úspěchem. měl jsem velký respekt před ním a jeho teplotou. moc se mi nepovedl, bál jsem se že ho spálím a nakonec byl málo :) teď podle Vašeho receptu mi už nic nebrání zkoušet znovu. děkuji. ještě dotaz, z jakého důvodu se přidává voda a na jakou intenzitu plamene celé dílo probíhá? kopcům i rovině zdar!
    karamel jsme si dělali už jako dítka, jen jsme až po pár vyhozených rendlících přišli na to, že stačí nalít vodu uvést do varu a karamel se rozpustí :-DD….
    Přesně tak – já smetanu používám také, ale až do tohoto karamelu. Se smetanou je krásně hustý a tekutý a neztuhne jako s máslem, ale tento máslový ztuhne, lze však podle potřeby ukrojit nožem a po vložení do vodní lázně je během tří minut také krásně tekutý, takže si pak do něj přidám smetanu podle potřeby – ale horkou, aby se nesrazila. Nebo ho neroztavím a můžu ho strouhat na strouhaný karamel. Jak píšete – je univerzálnější.
    Jednoduché jako facka. Stačí připravit si cukr krystal nebo krupici -zhruba půl kg,  nebo prostě dle potřeby, ale lépe se dělá, když je toho více. Trochu vroucí vody – zhruba 50 ml a pak máslo. Prostě dle potřeby.  Já dávám na 250 g cukru asi 50 g.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Dokonalost! Z původně zamýšleného růžového sirupu vznikl nakonec růžový karamel, který samozřejmě ztuhl na šutr. Vzpomenuv si, že Na kopci se něco podobného řešilo, zavítal jsem, našel… a uspěl! Přidán olivový olej, přepuštěné máslo (jiné v baráku prostě nebylo), kardamom a špetka soli. Zas jednou děkuji!
    Následuje úplné rozpuštění cukru, kdy při stálém míchání navíc ještě musíme degustovat. Toto je totiž etapa, kdy získává karamel chuť – od velmi jemné až po hořkou. Je barvy od jemně žluté až po hodně tmavou , což se opět rovná hořké.  Já sama raděj zůstávám u barvy světlejší až světlé,ale optimální chuť a barvu vlastního karamelu je třeba si osobně vychytat.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Ne, není to apriori součástí tvorby a udržení takových stránek. Naopak. Kde není kontroverze, není příliš zájem a kde není zájem, nemůže být reklama a kde není reklama, nejsou peníze. A protože tady není reklama ze zásady, nemusí tu být příliš kontroverze. Nemusí se člověk proto snažit lézt nikomu do zadnice. Na druhou stranu, není problém ani, aby tu díky tomu bylo dosti naturálních názorů. Ale na to zase musí být nátura. No a jak o tom přemýšlím, co tím člověk získá, že si uleví? Pokud to špatně pochopí, člověku ukřivdí, pokud ne, začne jen válka a při tý jsou vždycky škodný obě strany. Pokud člověk jen vysvětlí vlastní názor a postup, jednou, no, někdy i dvakrát, u kvásku i 88x :), ten, kdo prudí, má šanci, že se trochu chytí za nos. Pokud ne, nemá se proč vracet. Nemá s kým bojovat :). Jsou tu dva komentáře za celou dobu těch dvou let a ty mě vyloženě mrzí. Jsou od jednoho člověka, pod jedním článkem a nejsou nijak příjemný. Jinak je to vše zatím hodně v normě, naopak, lidi co sem
    dobrý den, můj táta se s páterem Ferdou 20 let přátelil a léčil nás, a právě na jeho radu jsme doma začali dělat karamel, ale bez tuku, cílem byl karamel řidší, tedy se přidávalo více horké vody. tekutý je výborný na slazení čaje, kaší atd. také ho lze proto pít samotný jako tělesnou energetickou zásobu (po strávení totiž přechází rovnou do krve, nezatěžuje organismus a ukládá se ve svalech, při záteži ho pak tělo snadno využívá). páter Ferda vypravoval, že karamel tehdy ordinoval jednomu známému maratonci, jehož měl dlouhou dobu v péči, myslím 1,5-2 dcl před závodem, a že měl díky tomu fantastické výkony.
    Právě jsem se, díky Vašemu karamelování, začala těšit na Vánoce. Karamel dám úplně všude: do cukroví, do skleniček jako dárky, do pusy,… Jen se udržet a udělat opravdu až před Vánoci. Karamel totiž miluju a do Vánoc bych se neunesla.


Přidej ji jako první a odměna je tvoje.

    V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    I já díky a upřímně se těším, až bude pan domácí vzhůru a odpoví, protože toto si jistě nenchá ujít. To jsme totiž u merita věci. Ve vašem komentáři je vlastně takové hezké shrnutí našeho osobního dilematu. Přesně tak. Člověk by měl směřovat zásadně k samostatnosti, alespoň k té, jak jí chápu v jejím smyslu slova :. rozhodně k přemýšlení a předpokládám, že jí chápeme podobně. A pak tedy jak bruslit v tom, že to tato stránka tak trochu potírá :). Občas se pan domácí dostane už do více než splínovitého stavu a přidá nějaký příspěvek, aby mohl popustit uzdu své přirozené potřebě provokovat http://conovehonakopci.cz/?p=1956 a člověk stále bruslí v tom, aby si nepřekročil tu svou imaginární hranici, kterou si tak podvědomě vytýčil. Internet příliš neprojíždíme, nemáme mnoho oblíbených stránek, není na to čas ani chuť. Ale díky zpětné vazbě ve statistice se člověk občas dostane někam, kde na jeho stránku odkazují. To je takový základní bonus k hostingu. A na jedné takové stránce, která sem o
    Radši bych brala ten hrách…karamel se lepí a lepí a lepí….i po stopedesátémosmém umytí. To byl můj poslední vánoční úklid. Od té doby vánočně neuklízím :))).
    Milá Vlasto, co na to napsat? Je to hrozě milý komentář a já vám moc děkuju! Jsem upřímně ráda, že se vám vyvedl – vřele doporučuji pak s ním experimentovat – kdykoli rozhřát, naředit smetanou – pak naředit rumem a ještě více rumem :-)), díky a krásný den
    Nejprve je nutné  udělat si čas,protože od karamelu neradno odbíhat a připravit si hrnec – totiž nějaký bytelný – já používám smaltovaný s těžkým dnem. Do hrnce nasypat cukr – na sucho, žádnou vodu a míchat a míchat. Během zhruba 15ti minut začne cukr těžknout pod rukama, slepuje se k sobě,  jemně se zbarvuje do růžova  a stále se musí míchat. Nepolevovat !


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Dobrý den na kopec, tak jsem Vám Kláro přemýšlela, kam prdnu tenhle komentář. Zvítězil karamel…po jogurtu, majolce…….černé čočce v polévce….přišla na řadu dnes buchta s karamelem….no prostě pár dní a obohatili jste mi můj „už tak úžasný život“. Najít vás byla pro mne poslední kapka, kdy už konečně je na čase dát vale těm kupovaným srágorám. Ať se kouknu kamkoli na vašich stránkách, najdu vždy něco, co jsem už strašně dlouho chtěla zkusit,ale nevěděla jsem jak na to. Takže majola mňam, housky mňam, chleba mňam….přišly mi kultury a tak zítra jdu na čerstvý sýr, kterým jsem původně chtěla začít….co dodat.Snad už jen že mi chybí kráva. A na vše kolem ní se zeptám jinde a jindy.
    Mnohem vhodnější než máslo je přepuštěný máslo ghí (stačí 80 % hmotnosti). Nebude problém s rozpouštěním a pořádným promícháním. Navíc má úplně jiný chemický vlastnosti i chuť a je oproti jiným tukům velmi zdravý. Jde o nejsnáz stravitelnej tuk vůbec a váže na sebe spoustu sajrajtů, který pak tělo vyloučí.
    a nakonec hmotu  odložíme z kamen a vmícháme máslo, které ovšem řádně a poměrně dlouho vmícháváme. Pokud nevmícháme máslo,vznikne nám po vychladnutí zcela tuhý karamel, který můžeme lámat, pokud ho stihneme horký nalít na nějaký vymazaný velký plech.Pokud použijeme máslo,vznikne nám moc hezká tvárná hmota,která velmi připomíná skutečně karamely.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

     Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.
    Díky Zborku, tak voda – pokud nepřidáte vodu,bude to na šutr a nic s tím už nikdy neuděláte:-) Plamen – ne malý a ne úplně největší.- Já to mám na kamnech ne přímo nad nejvíce zhnoucím místem. V momentě,kdy to rychle ztuhne máte plamen paradoxně moc malý. chce tomu trochu dát a ta voda musí být vroucí. Dá to trochu to vše zmanageovat, aby měl člověk v pravý čas vroucí vodu – není nad kamna, kde se vaří voda permanentně :-)
    Když už se tedy cukr zdá akorát, pak je čas nalít na něj trochu horké vody. Ale zase pozor -chce to dlouhou vařečku, protože cukr po nalití vody vzkypí, ukáží se bublinky a vůbec to v něm hezky vaří. Za chvíli se situace ovšem zklidní a jede se nanovo – zase maličko vody. Je lépe voda po menších částech.


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    Krásně tekutý, takový se mi ještě nikdy nepovedl…dělávám karamel pod obrácený jablečný koláč, Tarte Tatin, ale vždycky se z tekutého stane tuhý…u toho koláče to nevadí, odrazovalo mně to však od karamelu na mlsání. Tak moc děkuji, snad se zadaří…a ještě mi to připomnělo úžasné karamelové makronky koupené v Normandii, byly slepené slaným máslem a bylo to nedostižné, třeba se do nich pustím…zdravím všechny a všechno na kopci :-)
    Prosím o radu, cukr se mi nerovnoměrně rozpustil (část byla už akorát na zalití vodou ale byly tam hrudky cukru které nebyly zkaramelizované vůbec) a ještě ztuhnul v tvrdou netvarovatelnou lámavou hmoto, přestože jsem na půl kg cukru použila 125 g másla.
    Zvláštní to hmota, ten karamel :). Já jsem se letos naučila jeden jin, ale taky výborný, do cukru se dává trošku vody hned a naopak se zase míchat vůbec nesmí! Pak se kromě másla přidává i čokoláda a různá „dochuceníčka“, koření třeba, nebo trošku kávy, nebo chili, nebo zázvoru nebo nebo nebo……. Je to karamel mazací a slepovací na cukroví a karamel plnivý třeba do košíčků a vůbec nejlepší je to karamel jen tak na lžičku. Sláva karamelu :)


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    Na tento karamel myslím vždy, když si vzpomenu na pátera Ferdu a na pátera Ferdu si vzpomenu vždy,  když slyším slovo karamel. Páter Ferda mi přišlo, že karamelem celkem žije -pro takový malý vhled do jeho karamelových myšlenek dávám na konec článku pak malé nahlédnutí právě do knihy o páteru Ferdovi.  V každém případě jsem karamelový samouk a nechám se ráda inspirovat karamelem vaším!


Kuchyňský nůž Gloria 21cm - Felix Solingen

    Cca před 23 lety jsem asi něco o páteru Františku Ferdovi četl, už si to ale vůbec nepamatuji. Až před měsícem jsem na netu zase pár článků přečetl. Zajímalo mne tehdy, jak se stavěl ke kombinaci káva+mléko. Psali tam, že se nesekl v jediné diagnóze a spousta lidí mu byla vděčná za své zdraví nebo život. O tom pivu tam bylo také. Jestli on třeba nemyslel, že je zásadotvorné. (acidobazická rovnováha) Nebo pro zjednodušení možná říkal zásadité nebo to tak napsali ti, co o něm psali. (Upozorňuji, že jsem jej neznal, nikdy neviděl, ani nějak nepropaguji, tedy P.F.F a netvrdím, že je to pravda) O banánech tam bylo, že jsou v nich nějaké druhy plísní, proto je nedoporučoval (obecně jsou plísně ve všem, otázka je, co na to náš imunitní systém) Zaznamenal jsem (jinde) také názory, že bychom měli jíst takové potraviny, které máme běžně kolem sebe, jsou dostupné u nás, v našem okolí, že na ty jsme stavěni (od malička, geneticky atd…). Cizokrajné prý mohou způsobovat problémy právě pro jiné
    Já vás chápu. Karamel potřebuje opravdu precizní přístup a přesně podle receptu. STačí malá odchylka a může být vše jinak. Ale musím vás zklamat – to není otázka tohoto receptu, to se může stát s každým receptem. Jde skutečně o provedení. Budu vám držet palce, abyste měla příště lepší ruku při volbě receptu.
    Tak to je určitě lepší karamel, než ten z vařeného Salka. Ten jsem vařívala drahně let, až jednou…..jednou se voda vyvařila (mojí nepozorností) a BUCH!! Karamel byl všude, ale naprosto všude!! Naštěstí nikdo nebyl v místnosti. Karamelové krápníky visící ze stropu je pěkný úkaz, ale na úklid nic moc. Tak snad se odhodlám a vyzkouším Váš recept ;).
    Je to základ pro další zpracování -pro rozpuštění na banán se šlehačkou, pro rozpuštění s horkou smetanou, jako základ pro karamelový krém -karamel spojený s našlehaným máslem. Samozřejmě nelze zapomenout, že ochucené omáčky karamelem jsou zcela jiné než bez něj.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
25108
cache: 0024:00:00