Jak na věc


karamelové košíčky recept

Karamelové pomeranče postup přípravy receptu:

    Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.
    Ach jeje,jak mi bylo krásně,dokud jsem neobjevila tyto stránky,teď peču chleba,konzumní housky,užívám si zeleninových pokrmů a báječného psaní i focení.A teď ještě karamel,poprvé v životě se mi takhle krásně povedl,už je můj a zase o jedno hřešení více.Díky,Kláro! :-))
    Zvláštní to hmota, ten karamel :). Já jsem se letos naučila jeden jin, ale taky výborný, do cukru se dává trošku vody hned a naopak se zase míchat vůbec nesmí! Pak se kromě másla přidává i čokoláda a různá „dochuceníčka“, koření třeba, nebo trošku kávy, nebo chili, nebo zázvoru nebo nebo nebo……. Je to karamel mazací a slepovací na cukroví a karamel plnivý třeba do košíčků a vůbec nejlepší je to karamel jen tak na lžičku. Sláva karamelu :)
    Jednoduché jako facka. Stačí připravit si cukr krystal nebo krupici -zhruba půl kg,  nebo prostě dle potřeby, ale lépe se dělá, když je toho více. Trochu vroucí vody – zhruba 50 ml a pak máslo. Prostě dle potřeby.  Já dávám na 250 g cukru asi 50 g.


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    Ne, není to apriori součástí tvorby a udržení takových stránek. Naopak. Kde není kontroverze, není příliš zájem a kde není zájem, nemůže být reklama a kde není reklama, nejsou peníze. A protože tady není reklama ze zásady, nemusí tu být příliš kontroverze. Nemusí se člověk proto snažit lézt nikomu do zadnice. Na druhou stranu, není problém ani, aby tu díky tomu bylo dosti naturálních názorů. Ale na to zase musí být nátura. No a jak o tom přemýšlím, co tím člověk získá, že si uleví? Pokud to špatně pochopí, člověku ukřivdí, pokud ne, začne jen válka a při tý jsou vždycky škodný obě strany. Pokud člověk jen vysvětlí vlastní názor a postup, jednou, no, někdy i dvakrát, u kvásku i 88x :), ten, kdo prudí, má šanci, že se trochu chytí za nos. Pokud ne, nemá se proč vracet. Nemá s kým bojovat :). Jsou tu dva komentáře za celou dobu těch dvou let a ty mě vyloženě mrzí. Jsou od jednoho člověka, pod jedním článkem a nejsou nijak příjemný. Jinak je to vše zatím hodně v normě, naopak, lidi co sem
    Napsat doba pečení přichází by mi přišlo věru trochu podhodnocené tvrzení – doba pečení už dávno začala přátelé a hned jak skončí, tak nastane doba zase úplně jiného pečení – ty přechody, nejsouc křesťan, ani jiný pravověrný ortodoxní mě už jaksi unikají, jako by ani
    Dobře, jsem nahlodaná dočista. Zkusím to ještě jednou. Přesně naposledy /pokud to opět nedopadne/……………….ne, není to pravda, jednou v životě se mi podařil, jenže jsem zapomněla jakým zázrakem :-(
    Marcelo, což o to, použít se dá, konečná verze s máslem je hezky tvárná, ale obávám se, že co do tučnosti tak množství cukru bude minimálně stejný jako kondenzované mléko. Karamel je pouze cukr a do něj přidaný posléze tuk. Něco jiného je, jakou formu cukru chcete použít, viz Dav a páter Ferda, zda normální či zkaramelizovaný, ale co se týká obsahu cukru, mám pocit, že tam nakonec dáte stejné množství.


Krájecí nůž Gloria vroubkovaný 30cm - Felix Solingen

    Jasně, díky moc za komentář. Já osobně jsem asi na vaší vlně :D. Pátera Ferdu jsem dostala asi před dvaceti lety a zaujala mě zmínka o karamelu, pamatuju si na ní dodnes. Kvůli všem ostatnímu jsem ale knížku odložila -bohužel v tomto případě jsem použila selektivní myšlení :D
    dobrý den, můj táta se s páterem Ferdou 20 let přátelil a léčil nás, a právě na jeho radu jsme doma začali dělat karamel, ale bez tuku, cílem byl karamel řidší, tedy se přidávalo více horké vody. tekutý je výborný na slazení čaje, kaší atd. také ho lze proto pít samotný jako tělesnou energetickou zásobu (po strávení totiž přechází rovnou do krve, nezatěžuje organismus a ukládá se ve svalech, při záteži ho pak tělo snadno využívá). páter Ferda vypravoval, že karamel tehdy ordinoval jednomu známému maratonci, jehož měl dlouhou dobu v péči, myslím 1,5-2 dcl před závodem, a že měl díky tomu fantastické výkony.
    Právě jsem se, díky Vašemu karamelování, začala těšit na Vánoce. Karamel dám úplně všude: do cukroví, do skleniček jako dárky, do pusy,… Jen se udržet a udělat opravdu až před Vánoci. Karamel totiž miluju a do Vánoc bych se neunesla.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Milá Vlasto, co na to napsat? Je to hrozě milý komentář a já vám moc děkuju! Jsem upřímně ráda, že se vám vyvedl – vřele doporučuji pak s ním experimentovat – kdykoli rozhřát, naředit smetanou – pak naředit rumem a ještě více rumem :-)), díky a krásný den
    Díky moc všem za komentáře – karamel není těžký, jen je potřeba u toho stát a míchat, ale celé to vezme sotva půl hodiny – důležitá je jen disciplína :-))). A já všem děkuji za prima komentáře, hlavně za to, že si po přečtení uděláte tu chvilku a věnujete svůj čas na napsání. Nezdá se to, ale je to moc příjemný :-),díky
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    parádní článek! už jsem doma zkoušel karamel. ale zatím jen jednou s nevalným úspěchem. měl jsem velký respekt před ním a jeho teplotou. moc se mi nepovedl, bál jsem se že ho spálím a nakonec byl málo :) teď podle Vašeho receptu mi už nic nebrání zkoušet znovu. děkuji. ještě dotaz, z jakého důvodu se přidává voda a na jakou intenzitu plamene celé dílo probíhá? kopcům i rovině zdar!


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Tak to je určitě lepší karamel, než ten z vařeného Salka. Ten jsem vařívala drahně let, až jednou…..jednou se voda vyvařila (mojí nepozorností) a BUCH!! Karamel byl všude, ale naprosto všude!! Naštěstí nikdo nebyl v místnosti. Karamelové krápníky visící ze stropu je pěkný úkaz, ale na úklid nic moc. Tak snad se odhodlám a vyzkouším Váš recept ;).
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Dokonalost! Z původně zamýšleného růžového sirupu vznikl nakonec růžový karamel, který samozřejmě ztuhl na šutr. Vzpomenuv si, že Na kopci se něco podobného řešilo, zavítal jsem, našel… a uspěl! Přidán olivový olej, přepuštěné máslo (jiné v baráku prostě nebylo), kardamom a špetka soli. Zas jednou děkuji!
     Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Krásně tekutý, takový se mi ještě nikdy nepovedl…dělávám karamel pod obrácený jablečný koláč, Tarte Tatin, ale vždycky se z tekutého stane tuhý…u toho koláče to nevadí, odrazovalo mně to však od karamelu na mlsání. Tak moc děkuji, snad se zadaří…a ještě mi to připomnělo úžasné karamelové makronky koupené v Normandii, byly slepené slaným máslem a bylo to nedostižné, třeba se do nich pustím…zdravím všechny a všechno na kopci :-)
    Mnohem vhodnější než máslo je přepuštěný máslo ghí (stačí 80 % hmotnosti). Nebude problém s rozpouštěním a pořádným promícháním. Navíc má úplně jiný chemický vlastnosti i chuť a je oproti jiným tukům velmi zdravý. Jde o nejsnáz stravitelnej tuk vůbec a váže na sebe spoustu sajrajtů, který pak tělo vyloučí.
    a nakonec hmotu  odložíme z kamen a vmícháme máslo, které ovšem řádně a poměrně dlouho vmícháváme. Pokud nevmícháme máslo,vznikne nám po vychladnutí zcela tuhý karamel, který můžeme lámat, pokud ho stihneme horký nalít na nějaký vymazaný velký plech.Pokud použijeme máslo,vznikne nám moc hezká tvárná hmota,která velmi připomíná skutečně karamely.


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    Samozřejmě, že se mýlíte vy. Vždy za neúspěch může někdo jiný.:) No, jinak teda upřímně a sebekajícně – jsem tak trochu submisivní. Mám tak trochu strach, že to blbě chápu.To co ten někdo jiný napíše. Pan domácí by se s tím moc nemazal. Občas ho tedy na kolenou prosím, aby to nepsal, to co chce napsat :). Ale proč že? No, to je otázka no. Budu nad ní zcela analyticky přemýšlet a napíšu, co zjistím. Slibuju :) A mimochodem – díky!
    nebyly – tak tedy  – během permanentího pečení v mém životě se právě naskytla chvíle, kdy je dobré upozornit na jednoduchý recept na domácí karamel. Nemyslím takový ten ultralehký, kdy se dá vařit zavřená plechovka salka na dvě hodiny do vroucí vody, pak se disciplinovaně počká, dokud nevychladne, protože jinak by bouchla a pak je z toho výborný mléčný karamel – tak ten nemyslím. Myslím ten pravý, z cukru, zadělaného hrnce, zalepených zubů a dětí, které mají čtyři hodiny v ruce tutéž lžičku a v intervalu á 15 minut vykřikují „to je jako kupované karamely!“
    Radši bych brala ten hrách…karamel se lepí a lepí a lepí….i po stopedesátémosmém umytí. To byl můj poslední vánoční úklid. Od té doby vánočně neuklízím :))).


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Když už se tedy cukr zdá akorát, pak je čas nalít na něj trochu horké vody. Ale zase pozor -chce to dlouhou vařečku, protože cukr po nalití vody vzkypí, ukáží se bublinky a vůbec to v něm hezky vaří. Za chvíli se situace ovšem zklidní a jede se nanovo – zase maličko vody. Je lépe voda po menších částech.
    Diky za recept, karamel se povedl, ikyz se trochu lepi na zuby. Ale hlavne ten muj je prilis horky a tmavy, narozdil od toho co mate na obrazku. Neprislo mi to ani tak dlouho, delala jsem v mensim mnozstvi, tedy v mnozstvi opravdu malem, kdy jsem pouzila jen 75g cukru :)). Mozna proto to byla rychlovka. A priste musim driv vychytat barvu!
    Taky mám doma chňapky slepičky… A díky za komentář, i když byl napsán v březnu, spravil mi dnes náladu a potěšil srdce. A zítra si udělám kramel.
    Ahoj. Mám dotaz. Dá se tento karamel použít do medovníku? Nechci aby byl moc sladký. Kondenzované mléko nechci je to moc, chtěla bych jen přidat karamel dle potřeby a zkusit ho. Díky Marcela.


Přidej ji jako první a odměna je tvoje.

    I já díky a upřímně se těším, až bude pan domácí vzhůru a odpoví, protože toto si jistě nenchá ujít. To jsme totiž u merita věci. Ve vašem komentáři je vlastně takové hezké shrnutí našeho osobního dilematu. Přesně tak. Člověk by měl směřovat zásadně k samostatnosti, alespoň k té, jak jí chápu v jejím smyslu slova :. rozhodně k přemýšlení a předpokládám, že jí chápeme podobně. A pak tedy jak bruslit v tom, že to tato stránka tak trochu potírá :). Občas se pan domácí dostane už do více než splínovitého stavu a přidá nějaký příspěvek, aby mohl popustit uzdu své přirozené potřebě provokovat http://conovehonakopci.cz/?p=1956 a člověk stále bruslí v tom, aby si nepřekročil tu svou imaginární hranici, kterou si tak podvědomě vytýčil. Internet příliš neprojíždíme, nemáme mnoho oblíbených stránek, není na to čas ani chuť. Ale díky zpětné vazbě ve statistice se člověk občas dostane někam, kde na jeho stránku odkazují. To je takový základní bonus k hostingu. A na jedné takové stránce, která sem o
    ,.)))díky Petro, to je super! tak kráva je tady http://conovehonakopci.cz/?p=140 to je článek a tady je forum krávy, tam můžete založit jakékoli fórum týkající se krav, s chutí do toho :) http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewforum&f=24.0
    Dobrý večer, omlouvám se všem, kdo reagovali na dnešní sérii vulgárních komentářů v dobré víře, že odkáží komentátora do patřičných mezí. Vulgární komentáře jsme smázli a s tím šly pryč i vaše usměrňující. Díky za pochopení.


59 komentářů to “Karamel”

    Tak tu sedím u šicího stroje, protože už tři dny v kuse šiju – je to takový šicí období :)- ale samý nepraktický věci šiju, třeba slepičky – to je chňapka na horký věci, který dělala paní Wágnerová, jejíž manžel umřel v koncentráku, ona měla dva syny a hrb a byla malinká a stará a hodná a musela se nějak uživit, tak jako inv. důchodce šila slepičky. Měla doma spousta pytlů se zbytky a štrúdl a vonělo to na Žižkově vanilkou a nikdy nevycházela ven a stále šila slepičky. A já jí měla hrozně ráda. Jenže paní Wágnerová umřela, poslední slepičku jsem viděla před třiceti lety a teď se je snažím horko těžko udělat, stejně jako Jani karamely. :)Tak jsem zkusila jednu – no je to slepice pořádná, žádná slepička paní Wágnerový a při tom tedy myslím na tu odpověď pro vás.
    Nejprve je nutné  udělat si čas,protože od karamelu neradno odbíhat a připravit si hrnec – totiž nějaký bytelný – já používám smaltovaný s těžkým dnem. Do hrnce nasypat cukr – na sucho, žádnou vodu a míchat a míchat. Během zhruba 15ti minut začne cukr těžknout pod rukama, slepuje se k sobě,  jemně se zbarvuje do růžova  a stále se musí míchat. Nepolevovat !
    Mícháme tedy cukr a když se nám zdá, že už by mohl být tak akorát zlatý dle našeho gusta, zkusíme ukápnout na talíř, nejlépe bílý, aby byla vidět barva a ochutnáme – ale bacha!!! je to strašně horké. Cukr se na rozdíl od vody vaří při 150-170 °C a i když chvíli počkáte – tak je to fakt drsný – takže minimálně 10 sec. po ukápnutí čekat, jinak bude prst nadále nepoužitelný.


Kuchyňský nůž Gloria 21cm - Felix Solingen

    Prosím o radu, cukr se mi nerovnoměrně rozpustil (část byla už akorát na zalití vodou ale byly tam hrudky cukru které nebyly zkaramelizované vůbec) a ještě ztuhnul v tvrdou netvarovatelnou lámavou hmoto, přestože jsem na půl kg cukru použila 125 g másla.
    Je to základ pro další zpracování -pro rozpuštění na banán se šlehačkou, pro rozpuštění s horkou smetanou, jako základ pro karamelový krém -karamel spojený s našlehaným máslem. Samozřejmě nelze zapomenout, že ochucené omáčky karamelem jsou zcela jiné než bez něj.
    já jsem nedávno zkoušela výborný karamel, dává se troška vody a když je zlatavý, stáhne se z ohně, nalije se smetana. karamel prská a kouskuje, ale stačí vrátit na mírný plamen a vytrvat do úplného rozpuštění. ještě se doporučuje přidat na závěr trochu soli, že to úžasně prohloubí karamelovou chuť, já jsem zapomněla. i tak byl karamel moc dobrý. v chladu lehce ztuhne, jinak se dá použít jako hustá omáčka nebo poleva, já jsem jím zdobila mini větrníčky, mňam. jo, a ten recept na karamel je podle madly z webu „U Madly nejen v kuchyni“.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00