Jak na věc


karamelové košíčky recept

Karamelové pomeranče postup přípravy receptu:

     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Dokonalost! Z původně zamýšleného růžového sirupu vznikl nakonec růžový karamel, který samozřejmě ztuhl na šutr. Vzpomenuv si, že Na kopci se něco podobného řešilo, zavítal jsem, našel… a uspěl! Přidán olivový olej, přepuštěné máslo (jiné v baráku prostě nebylo), kardamom a špetka soli. Zas jednou děkuji!
    Ahoj. Mám dotaz. Dá se tento karamel použít do medovníku? Nechci aby byl moc sladký. Kondenzované mléko nechci je to moc, chtěla bych jen přidat karamel dle potřeby a zkusit ho. Díky Marcela.


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    I já díky a upřímně se těším, až bude pan domácí vzhůru a odpoví, protože toto si jistě nenchá ujít. To jsme totiž u merita věci. Ve vašem komentáři je vlastně takové hezké shrnutí našeho osobního dilematu. Přesně tak. Člověk by měl směřovat zásadně k samostatnosti, alespoň k té, jak jí chápu v jejím smyslu slova :. rozhodně k přemýšlení a předpokládám, že jí chápeme podobně. A pak tedy jak bruslit v tom, že to tato stránka tak trochu potírá :). Občas se pan domácí dostane už do více než splínovitého stavu a přidá nějaký příspěvek, aby mohl popustit uzdu své přirozené potřebě provokovat http://conovehonakopci.cz/?p=1956 a člověk stále bruslí v tom, aby si nepřekročil tu svou imaginární hranici, kterou si tak podvědomě vytýčil. Internet příliš neprojíždíme, nemáme mnoho oblíbených stránek, není na to čas ani chuť. Ale díky zpětné vazbě ve statistice se člověk občas dostane někam, kde na jeho stránku odkazují. To je takový základní bonus k hostingu. A na jedné takové stránce, která sem o
    Ach jeje,jak mi bylo krásně,dokud jsem neobjevila tyto stránky,teď peču chleba,konzumní housky,užívám si zeleninových pokrmů a báječného psaní i focení.A teď ještě karamel,poprvé v životě se mi takhle krásně povedl,už je můj a zase o jedno hřešení více.Díky,Kláro! :-))
    Napsat doba pečení přichází by mi přišlo věru trochu podhodnocené tvrzení – doba pečení už dávno začala přátelé a hned jak skončí, tak nastane doba zase úplně jiného pečení – ty přechody, nejsouc křesťan, ani jiný pravověrný ortodoxní mě už jaksi unikají, jako by ani


59 komentářů to “Karamel”

    Krásně tekutý, takový se mi ještě nikdy nepovedl…dělávám karamel pod obrácený jablečný koláč, Tarte Tatin, ale vždycky se z tekutého stane tuhý…u toho koláče to nevadí, odrazovalo mně to však od karamelu na mlsání. Tak moc děkuji, snad se zadaří…a ještě mi to připomnělo úžasné karamelové makronky koupené v Normandii, byly slepené slaným máslem a bylo to nedostižné, třeba se do nich pustím…zdravím všechny a všechno na kopci :-)
    Prosím o radu, cukr se mi nerovnoměrně rozpustil (část byla už akorát na zalití vodou ale byly tam hrudky cukru které nebyly zkaramelizované vůbec) a ještě ztuhnul v tvrdou netvarovatelnou lámavou hmoto, přestože jsem na půl kg cukru použila 125 g másla.
    Díky moc všem za komentáře – karamel není těžký, jen je potřeba u toho stát a míchat, ale celé to vezme sotva půl hodiny – důležitá je jen disciplína :-))). A já všem děkuji za prima komentáře, hlavně za to, že si po přečtení uděláte tu chvilku a věnujete svůj čas na napsání. Nezdá se to, ale je to moc příjemný :-),díky
    Jasně, díky moc za komentář. Já osobně jsem asi na vaší vlně :D. Pátera Ferdu jsem dostala asi před dvaceti lety a zaujala mě zmínka o karamelu, pamatuju si na ní dodnes. Kvůli všem ostatnímu jsem ale knížku odložila -bohužel v tomto případě jsem použila selektivní myšlení :D


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Diky za recept, karamel se povedl, ikyz se trochu lepi na zuby. Ale hlavne ten muj je prilis horky a tmavy, narozdil od toho co mate na obrazku. Neprislo mi to ani tak dlouho, delala jsem v mensim mnozstvi, tedy v mnozstvi opravdu malem, kdy jsem pouzila jen 75g cukru :)). Mozna proto to byla rychlovka. A priste musim driv vychytat barvu!
    Radši bych brala ten hrách…karamel se lepí a lepí a lepí….i po stopedesátémosmém umytí. To byl můj poslední vánoční úklid. Od té doby vánočně neuklízím :))).
    Nejprve je nutné  udělat si čas,protože od karamelu neradno odbíhat a připravit si hrnec – totiž nějaký bytelný – já používám smaltovaný s těžkým dnem. Do hrnce nasypat cukr – na sucho, žádnou vodu a míchat a míchat. Během zhruba 15ti minut začne cukr těžknout pod rukama, slepuje se k sobě,  jemně se zbarvuje do růžova  a stále se musí míchat. Nepolevovat !


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    Dobrý večer, děkuji za krásný recept, výborně se osvědčil, jako dárek, kdy jsme koupili hezké skleničky, navrch dali čepeček a mašli a všem moc chutnalo. První pokus selhal, udělala jsem totiž chybu, na kterou bych ráda upozornila, aby někdo tak nezkušený, jako já, neskončil na pohotovosti. Mám indukční varnou desku a cukr jsem dělala nejdřív na 9 – dopadlo to katastrofálně, jediná lžička vody vyvolala, tak bouřlivou reakci, že jsme byli poprskaní a popálení od karamelu ještě na několik dní a karamel se sám hojně vařil ještě 5min. po odstavení. Ale nenechala jsem se odradit! A udělala to hned za chvíli poté už s citem a rozumně na indukční desce na 6ku a už vše dopadlo dobře. Děkuji za recept, máte krásné stránky. Budu doporučovat dál! Hezké Velikonoce.
    Dobrý večer, omlouvám se všem, kdo reagovali na dnešní sérii vulgárních komentářů v dobré víře, že odkáží komentátora do patřičných mezí. Vulgární komentáře jsme smázli a s tím šly pryč i vaše usměrňující. Díky za pochopení.
    Pokud jsou cílem malé karamely, je potřeba ještě teplou hmotu rozdělit do formiček. Díky máslu se nepřilepí, zhruba po hodině lze krásně tvarovat na kouli nebo namalý kvádřík a vyklopit – nebo jí obalit lískový oříšek.
    Dobře, jsem nahlodaná dočista. Zkusím to ještě jednou. Přesně naposledy /pokud to opět nedopadne/……………….ne, není to pravda, jednou v životě se mi podařil, jenže jsem zapomněla jakým zázrakem :-(
    No já jsem zkoušela karamel podle Kláry před dvěma měsíci,poprvé a povedl se výborně. I se smetanou a rumem. Postup jsem dodržela do puntíku. Po druhý jsem nedávala pozor a trochu se připálil, na chuť byl hořký. Ale Kláru mám ráda dál a hrnec si umeju sama.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Taky mám doma chňapky slepičky… A díky za komentář, i když byl napsán v březnu, spravil mi dnes náladu a potěšil srdce. A zítra si udělám kramel.
    Samozřejmě, že se mýlíte vy. Vždy za neúspěch může někdo jiný.:) No, jinak teda upřímně a sebekajícně – jsem tak trochu submisivní. Mám tak trochu strach, že to blbě chápu.To co ten někdo jiný napíše. Pan domácí by se s tím moc nemazal. Občas ho tedy na kolenou prosím, aby to nepsal, to co chce napsat :). Ale proč že? No, to je otázka no. Budu nad ní zcela analyticky přemýšlet a napíšu, co zjistím. Slibuju :) A mimochodem – díky!
    Následuje úplné rozpuštění cukru, kdy při stálém míchání navíc ještě musíme degustovat. Toto je totiž etapa, kdy získává karamel chuť – od velmi jemné až po hořkou. Je barvy od jemně žluté až po hodně tmavou , což se opět rovná hořké.  Já sama raděj zůstávám u barvy světlejší až světlé,ale optimální chuť a barvu vlastního karamelu je třeba si osobně vychytat.


Přidej ji jako první a odměna je tvoje.

    já jsem nedávno zkoušela výborný karamel, dává se troška vody a když je zlatavý, stáhne se z ohně, nalije se smetana. karamel prská a kouskuje, ale stačí vrátit na mírný plamen a vytrvat do úplného rozpuštění. ještě se doporučuje přidat na závěr trochu soli, že to úžasně prohloubí karamelovou chuť, já jsem zapomněla. i tak byl karamel moc dobrý. v chladu lehce ztuhne, jinak se dá použít jako hustá omáčka nebo poleva, já jsem jím zdobila mini větrníčky, mňam. jo, a ten recept na karamel je podle madly z webu „U Madly nejen v kuchyni“.
     V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.
    parádní článek! už jsem doma zkoušel karamel. ale zatím jen jednou s nevalným úspěchem. měl jsem velký respekt před ním a jeho teplotou. moc se mi nepovedl, bál jsem se že ho spálím a nakonec byl málo :) teď podle Vašeho receptu mi už nic nebrání zkoušet znovu. děkuji. ještě dotaz, z jakého důvodu se přidává voda a na jakou intenzitu plamene celé dílo probíhá? kopcům i rovině zdar!


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    Přesně tak – já smetanu používám také, ale až do tohoto karamelu. Se smetanou je krásně hustý a tekutý a neztuhne jako s máslem, ale tento máslový ztuhne, lze však podle potřeby ukrojit nožem a po vložení do vodní lázně je během tří minut také krásně tekutý, takže si pak do něj přidám smetanu podle potřeby – ale horkou, aby se nesrazila. Nebo ho neroztavím a můžu ho strouhat na strouhaný karamel. Jak píšete – je univerzálnější.
    Mícháme tedy cukr a když se nám zdá, že už by mohl být tak akorát zlatý dle našeho gusta, zkusíme ukápnout na talíř, nejlépe bílý, aby byla vidět barva a ochutnáme – ale bacha!!! je to strašně horké. Cukr se na rozdíl od vody vaří při 150-170 °C a i když chvíli počkáte – tak je to fakt drsný – takže minimálně 10 sec. po ukápnutí čekat, jinak bude prst nadále nepoužitelný.
    nebyly – tak tedy  – během permanentího pečení v mém životě se právě naskytla chvíle, kdy je dobré upozornit na jednoduchý recept na domácí karamel. Nemyslím takový ten ultralehký, kdy se dá vařit zavřená plechovka salka na dvě hodiny do vroucí vody, pak se disciplinovaně počká, dokud nevychladne, protože jinak by bouchla a pak je z toho výborný mléčný karamel – tak ten nemyslím. Myslím ten pravý, z cukru, zadělaného hrnce, zalepených zubů a dětí, které mají čtyři hodiny v ruce tutéž lžičku a v intervalu á 15 minut vykřikují „to je jako kupované karamely!“


Kuchyňský nůž Gloria 21cm - Felix Solingen

    Teď jsem odepsala dlouuhý komentář a začla kopírovat něco z PF, že to sem dám jako ukázku, ale pak jsem se začetla a nemám jednoznačný názor, takže si to znovu zase přečtu a napíšu pak :D
     Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.
    ,.)))díky Petro, to je super! tak kráva je tady http://conovehonakopci.cz/?p=140 to je článek a tady je forum krávy, tam můžete založit jakékoli fórum týkající se krav, s chutí do toho :) http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewforum&f=24.0


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Tak tu sedím u šicího stroje, protože už tři dny v kuse šiju – je to takový šicí období :)- ale samý nepraktický věci šiju, třeba slepičky – to je chňapka na horký věci, který dělala paní Wágnerová, jejíž manžel umřel v koncentráku, ona měla dva syny a hrb a byla malinká a stará a hodná a musela se nějak uživit, tak jako inv. důchodce šila slepičky. Měla doma spousta pytlů se zbytky a štrúdl a vonělo to na Žižkově vanilkou a nikdy nevycházela ven a stále šila slepičky. A já jí měla hrozně ráda. Jenže paní Wágnerová umřela, poslední slepičku jsem viděla před třiceti lety a teď se je snažím horko těžko udělat, stejně jako Jani karamely. :)Tak jsem zkusila jednu – no je to slepice pořádná, žádná slepička paní Wágnerový a při tom tedy myslím na tu odpověď pro vás.
    Jednoduché jako facka. Stačí připravit si cukr krystal nebo krupici -zhruba půl kg,  nebo prostě dle potřeby, ale lépe se dělá, když je toho více. Trochu vroucí vody – zhruba 50 ml a pak máslo. Prostě dle potřeby.  Já dávám na 250 g cukru asi 50 g.
    dobrý den, můj táta se s páterem Ferdou 20 let přátelil a léčil nás, a právě na jeho radu jsme doma začali dělat karamel, ale bez tuku, cílem byl karamel řidší, tedy se přidávalo více horké vody. tekutý je výborný na slazení čaje, kaší atd. také ho lze proto pít samotný jako tělesnou energetickou zásobu (po strávení totiž přechází rovnou do krve, nezatěžuje organismus a ukládá se ve svalech, při záteži ho pak tělo snadno využívá). páter Ferda vypravoval, že karamel tehdy ordinoval jednomu známému maratonci, jehož měl dlouhou dobu v péči, myslím 1,5-2 dcl před závodem, a že měl díky tomu fantastické výkony.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    a nakonec hmotu  odložíme z kamen a vmícháme máslo, které ovšem řádně a poměrně dlouho vmícháváme. Pokud nevmícháme máslo,vznikne nám po vychladnutí zcela tuhý karamel, který můžeme lámat, pokud ho stihneme horký nalít na nějaký vymazaný velký plech.Pokud použijeme máslo,vznikne nám moc hezká tvárná hmota,která velmi připomíná skutečně karamely.
    Mnohem vhodnější než máslo je přepuštěný máslo ghí (stačí 80 % hmotnosti). Nebude problém s rozpouštěním a pořádným promícháním. Navíc má úplně jiný chemický vlastnosti i chuť a je oproti jiným tukům velmi zdravý. Jde o nejsnáz stravitelnej tuk vůbec a váže na sebe spoustu sajrajtů, který pak tělo vyloučí.
    Zvláštní to hmota, ten karamel :). Já jsem se letos naučila jeden jin, ale taky výborný, do cukru se dává trošku vody hned a naopak se zase míchat vůbec nesmí! Pak se kromě másla přidává i čokoláda a různá „dochuceníčka“, koření třeba, nebo trošku kávy, nebo chili, nebo zázvoru nebo nebo nebo……. Je to karamel mazací a slepovací na cukroví a karamel plnivý třeba do košíčků a vůbec nejlepší je to karamel jen tak na lžičku. Sláva karamelu :)


Krájecí nůž Gloria vroubkovaný 30cm - Felix Solingen

    V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.
    Právě jsem se, díky Vašemu karamelování, začala těšit na Vánoce. Karamel dám úplně všude: do cukroví, do skleniček jako dárky, do pusy,… Jen se udržet a udělat opravdu až před Vánoci. Karamel totiž miluju a do Vánoc bych se neunesla.
    Tak to je určitě lepší karamel, než ten z vařeného Salka. Ten jsem vařívala drahně let, až jednou…..jednou se voda vyvařila (mojí nepozorností) a BUCH!! Karamel byl všude, ale naprosto všude!! Naštěstí nikdo nebyl v místnosti. Karamelové krápníky visící ze stropu je pěkný úkaz, ale na úklid nic moc. Tak snad se odhodlám a vyzkouším Váš recept ;).
    Já vás chápu. Karamel potřebuje opravdu precizní přístup a přesně podle receptu. STačí malá odchylka a může být vše jinak. Ale musím vás zklamat – to není otázka tohoto receptu, to se může stát s každým receptem. Jde skutečně o provedení. Budu vám držet palce, abyste měla příště lepší ruku při volbě receptu.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
25630
cache: 0024:00:00