Jak na věc


karamelové košíčky recept

Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    Milá Vlasto, co na to napsat? Je to hrozě milý komentář a já vám moc děkuju! Jsem upřímně ráda, že se vám vyvedl – vřele doporučuji pak s ním experimentovat – kdykoli rozhřát, naředit smetanou – pak naředit rumem a ještě více rumem :-)), díky a krásný den
    Právě jsem se, díky Vašemu karamelování, začala těšit na Vánoce. Karamel dám úplně všude: do cukroví, do skleniček jako dárky, do pusy,… Jen se udržet a udělat opravdu až před Vánoci. Karamel totiž miluju a do Vánoc bych se neunesla.


Karamelové pomeranče postup přípravy receptu:

    Cca před 23 lety jsem asi něco o páteru Františku Ferdovi četl, už si to ale vůbec nepamatuji. Až před měsícem jsem na netu zase pár článků přečetl. Zajímalo mne tehdy, jak se stavěl ke kombinaci káva+mléko. Psali tam, že se nesekl v jediné diagnóze a spousta lidí mu byla vděčná za své zdraví nebo život. O tom pivu tam bylo také. Jestli on třeba nemyslel, že je zásadotvorné. (acidobazická rovnováha) Nebo pro zjednodušení možná říkal zásadité nebo to tak napsali ti, co o něm psali. (Upozorňuji, že jsem jej neznal, nikdy neviděl, ani nějak nepropaguji, tedy P.F.F a netvrdím, že je to pravda) O banánech tam bylo, že jsou v nich nějaké druhy plísní, proto je nedoporučoval (obecně jsou plísně ve všem, otázka je, co na to náš imunitní systém) Zaznamenal jsem (jinde) také názory, že bychom měli jíst takové potraviny, které máme běžně kolem sebe, jsou dostupné u nás, v našem okolí, že na ty jsme stavěni (od malička, geneticky atd…). Cizokrajné prý mohou způsobovat problémy právě pro jiné
    V receptech to nebude… :)) Navíc tenhle se opravdu daří, ten na sýr bez syřidla taky, i chleba.. Mám pocit, že víc už ani udělat nemůžete, upřímně mě taky vaše milá reakce zaskočila, ale příjemně. „Dobrý člověk vynáší z dobrého pokladu svého srdce to dobré“ a je pěkné se setkat s tím, že reakcí na útok není protiútok nebo posměch, děkuju i za to, o to příjemněji tady na kopci je. Moje prababička kdysi strašně dávno dělala karamelky z medu, ale byla jsem malá a kromě těch kamen na dřevo, keramického džbánu medu, pánve a skvělé chuti karamelek si víc nemapatuju, nevíte, jestli by to šlo nějak podobně jako tady, s rozpuštěným máslem nebo pak smetanou?


59 komentářů to “Karamel”

    Díky moc všem za komentáře – karamel není těžký, jen je potřeba u toho stát a míchat, ale celé to vezme sotva půl hodiny – důležitá je jen disciplína :-))). A já všem děkuji za prima komentáře, hlavně za to, že si po přečtení uděláte tu chvilku a věnujete svůj čas na napsání. Nezdá se to, ale je to moc příjemný :-),díky
    Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.
    karamel jsme si dělali už jako dítka, jen jsme až po pár vyhozených rendlících přišli na to, že stačí nalít vodu uvést do varu a karamel se rozpustí :-DD….
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Na tento karamel myslím vždy, když si vzpomenu na pátera Ferdu a na pátera Ferdu si vzpomenu vždy,  když slyším slovo karamel. Páter Ferda mi přišlo, že karamelem celkem žije -pro takový malý vhled do jeho karamelových myšlenek dávám na konec článku pak malé nahlédnutí právě do knihy o páteru Ferdovi.  V každém případě jsem karamelový samouk a nechám se ráda inspirovat karamelem vaším!


Centrum nastavení ochrany osobních údajů

    Ach jeje,jak mi bylo krásně,dokud jsem neobjevila tyto stránky,teď peču chleba,konzumní housky,užívám si zeleninových pokrmů a báječného psaní i focení.A teď ještě karamel,poprvé v životě se mi takhle krásně povedl,už je můj a zase o jedno hřešení více.Díky,Kláro! :-))
    V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho s vodou ještě vařit poté, co přebublá. Zkoušela jsem 2x a bohužel vždy strašně rychle zhnědnul ještě než se kompletně rozpustil, asi během 2-3 minut. Zkoušela jsem nejdříve v hrnci s tlustým dnem a vařilo se ještě dobu po odstavení. Při druhém pokusu s jiným hrncem a dorozpouštěním už na odstavené plotně to dopadlo o kousek lépe a přidala jsem i máslo, ale vzhledem k rychlosti hnědnutí jsem ani neochutnala v průběhu, ale až na konci a asi to k požití také nebude :-( Zítra jdu koupit nový cukr a zkusím to zlomit s nižší teplotou vaření. Zaujal mě uváděný zdravotní „bonus“ karamelu, takže to nevzdám ;-) Jak uvádíte, že se rozpustí na banán, to lze i se sklenicí ve které je uložen např. opakovaně ve vodní lázni zahřátím, nebo udloubnutím a zahřátím a naředěním s vodou? A pokud bych chtěla ten tekutý rovnou, tak se místo másla přidá více vody?děkuji
    Když už se tedy cukr zdá akorát, pak je čas nalít na něj trochu horké vody. Ale zase pozor -chce to dlouhou vařečku, protože cukr po nalití vody vzkypí, ukáží se bublinky a vůbec to v něm hezky vaří. Za chvíli se situace ovšem zklidní a jede se nanovo – zase maličko vody. Je lépe voda po menších částech.
    Díky Zborku, tak voda – pokud nepřidáte vodu,bude to na šutr a nic s tím už nikdy neuděláte:-) Plamen – ne malý a ne úplně největší.- Já to mám na kamnech ne přímo nad nejvíce zhnoucím místem. V momentě,kdy to rychle ztuhne máte plamen paradoxně moc malý. chce tomu trochu dát a ta voda musí být vroucí. Dá to trochu to vše zmanageovat, aby měl člověk v pravý čas vroucí vodu – není nad kamna, kde se vaří voda permanentně :-)


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Dobrý den na kopec, tak jsem Vám Kláro přemýšlela, kam prdnu tenhle komentář. Zvítězil karamel…po jogurtu, majolce…….černé čočce v polévce….přišla na řadu dnes buchta s karamelem….no prostě pár dní a obohatili jste mi můj „už tak úžasný život“. Najít vás byla pro mne poslední kapka, kdy už konečně je na čase dát vale těm kupovaným srágorám. Ať se kouknu kamkoli na vašich stránkách, najdu vždy něco, co jsem už strašně dlouho chtěla zkusit,ale nevěděla jsem jak na to. Takže majola mňam, housky mňam, chleba mňam….přišly mi kultury a tak zítra jdu na čerstvý sýr, kterým jsem původně chtěla začít….co dodat.Snad už jen že mi chybí kráva. A na vše kolem ní se zeptám jinde a jindy.
    Krásně tekutý, takový se mi ještě nikdy nepovedl…dělávám karamel pod obrácený jablečný koláč, Tarte Tatin, ale vždycky se z tekutého stane tuhý…u toho koláče to nevadí, odrazovalo mně to však od karamelu na mlsání. Tak moc děkuji, snad se zadaří…a ještě mi to připomnělo úžasné karamelové makronky koupené v Normandii, byly slepené slaným máslem a bylo to nedostižné, třeba se do nich pustím…zdravím všechny a všechno na kopci :-)
    Obdivhodné! Pro mě osobně je karamel v kuchyni snad jako jediný něco, co jsem ještě nepokořila. Zkoušela jsem již několikrát podle různých postupů a vždy jsem selhala, takže se teď už uchyluju jen k tomu vařenému kondenzovanému mlíku. Ale váš článek mě opět nahlodal a nejspíš provedu ještě jeden pokus podle vašeho postupu… Díky za něj. :)


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Diky za recept, karamel se povedl, ikyz se trochu lepi na zuby. Ale hlavne ten muj je prilis horky a tmavy, narozdil od toho co mate na obrazku. Neprislo mi to ani tak dlouho, delala jsem v mensim mnozstvi, tedy v mnozstvi opravdu malem, kdy jsem pouzila jen 75g cukru :)). Mozna proto to byla rychlovka. A priste musim driv vychytat barvu!
    Ahoj. Mám dotaz. Dá se tento karamel použít do medovníku? Nechci aby byl moc sladký. Kondenzované mléko nechci je to moc, chtěla bych jen přidat karamel dle potřeby a zkusit ho. Díky Marcela.
    Pokud jsou cílem malé karamely, je potřeba ještě teplou hmotu rozdělit do formiček. Díky máslu se nepřilepí, zhruba po hodině lze krásně tvarovat na kouli nebo namalý kvádřík a vyklopit – nebo jí obalit lískový oříšek.
    Prosím o radu, cukr se mi nerovnoměrně rozpustil (část byla už akorát na zalití vodou ale byly tam hrudky cukru které nebyly zkaramelizované vůbec) a ještě ztuhnul v tvrdou netvarovatelnou lámavou hmoto, přestože jsem na půl kg cukru použila 125 g másla.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Krájecí nůž Gloria vroubkovaný 30cm - Felix Solingen

    Zvláštní to hmota, ten karamel :). Já jsem se letos naučila jeden jin, ale taky výborný, do cukru se dává trošku vody hned a naopak se zase míchat vůbec nesmí! Pak se kromě másla přidává i čokoláda a různá „dochuceníčka“, koření třeba, nebo trošku kávy, nebo chili, nebo zázvoru nebo nebo nebo……. Je to karamel mazací a slepovací na cukroví a karamel plnivý třeba do košíčků a vůbec nejlepší je to karamel jen tak na lžičku. Sláva karamelu :)
    Mícháme tedy cukr a když se nám zdá, že už by mohl být tak akorát zlatý dle našeho gusta, zkusíme ukápnout na talíř, nejlépe bílý, aby byla vidět barva a ochutnáme – ale bacha!!! je to strašně horké. Cukr se na rozdíl od vody vaří při 150-170 °C a i když chvíli počkáte – tak je to fakt drsný – takže minimálně 10 sec. po ukápnutí čekat, jinak bude prst nadále nepoužitelný.
     Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.


Kuchyňský nůž Gloria 21cm - Felix Solingen

    já jsem nedávno zkoušela výborný karamel, dává se troška vody a když je zlatavý, stáhne se z ohně, nalije se smetana. karamel prská a kouskuje, ale stačí vrátit na mírný plamen a vytrvat do úplného rozpuštění. ještě se doporučuje přidat na závěr trochu soli, že to úžasně prohloubí karamelovou chuť, já jsem zapomněla. i tak byl karamel moc dobrý. v chladu lehce ztuhne, jinak se dá použít jako hustá omáčka nebo poleva, já jsem jím zdobila mini větrníčky, mňam. jo, a ten recept na karamel je podle madly z webu „U Madly nejen v kuchyni“.
    Já vás chápu. Karamel potřebuje opravdu precizní přístup a přesně podle receptu. STačí malá odchylka a může být vše jinak. Ale musím vás zklamat – to není otázka tohoto receptu, to se může stát s každým receptem. Jde skutečně o provedení. Budu vám držet palce, abyste měla příště lepší ruku při volbě receptu.
    Radši bych brala ten hrách…karamel se lepí a lepí a lepí….i po stopedesátémosmém umytí. To byl můj poslední vánoční úklid. Od té doby vánočně neuklízím :))).
    Nejprve je nutné  udělat si čas,protože od karamelu neradno odbíhat a připravit si hrnec – totiž nějaký bytelný – já používám smaltovaný s těžkým dnem. Do hrnce nasypat cukr – na sucho, žádnou vodu a míchat a míchat. Během zhruba 15ti minut začne cukr těžknout pod rukama, slepuje se k sobě,  jemně se zbarvuje do růžova  a stále se musí míchat. Nepolevovat !


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Samozřejmě, že se mýlíte vy. Vždy za neúspěch může někdo jiný.:) No, jinak teda upřímně a sebekajícně – jsem tak trochu submisivní. Mám tak trochu strach, že to blbě chápu.To co ten někdo jiný napíše. Pan domácí by se s tím moc nemazal. Občas ho tedy na kolenou prosím, aby to nepsal, to co chce napsat :). Ale proč že? No, to je otázka no. Budu nad ní zcela analyticky přemýšlet a napíšu, co zjistím. Slibuju :) A mimochodem – díky!
    Napsat doba pečení přichází by mi přišlo věru trochu podhodnocené tvrzení – doba pečení už dávno začala přátelé a hned jak skončí, tak nastane doba zase úplně jiného pečení – ty přechody, nejsouc křesťan, ani jiný pravověrný ortodoxní mě už jaksi unikají, jako by ani
    Dobrý večer, omlouvám se všem, kdo reagovali na dnešní sérii vulgárních komentářů v dobré víře, že odkáží komentátora do patřičných mezí. Vulgární komentáře jsme smázli a s tím šly pryč i vaše usměrňující. Díky za pochopení.
    parádní článek! už jsem doma zkoušel karamel. ale zatím jen jednou s nevalným úspěchem. měl jsem velký respekt před ním a jeho teplotou. moc se mi nepovedl, bál jsem se že ho spálím a nakonec byl málo :) teď podle Vašeho receptu mi už nic nebrání zkoušet znovu. děkuji. ještě dotaz, z jakého důvodu se přidává voda a na jakou intenzitu plamene celé dílo probíhá? kopcům i rovině zdar!


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    dobrý den, můj táta se s páterem Ferdou 20 let přátelil a léčil nás, a právě na jeho radu jsme doma začali dělat karamel, ale bez tuku, cílem byl karamel řidší, tedy se přidávalo více horké vody. tekutý je výborný na slazení čaje, kaší atd. také ho lze proto pít samotný jako tělesnou energetickou zásobu (po strávení totiž přechází rovnou do krve, nezatěžuje organismus a ukládá se ve svalech, při záteži ho pak tělo snadno využívá). páter Ferda vypravoval, že karamel tehdy ordinoval jednomu známému maratonci, jehož měl dlouhou dobu v péči, myslím 1,5-2 dcl před závodem, a že měl díky tomu fantastické výkony.


Přidej ji jako první a odměna je tvoje.

    I já díky a upřímně se těším, až bude pan domácí vzhůru a odpoví, protože toto si jistě nenchá ujít. To jsme totiž u merita věci. Ve vašem komentáři je vlastně takové hezké shrnutí našeho osobního dilematu. Přesně tak. Člověk by měl směřovat zásadně k samostatnosti, alespoň k té, jak jí chápu v jejím smyslu slova :. rozhodně k přemýšlení a předpokládám, že jí chápeme podobně. A pak tedy jak bruslit v tom, že to tato stránka tak trochu potírá :). Občas se pan domácí dostane už do více než splínovitého stavu a přidá nějaký příspěvek, aby mohl popustit uzdu své přirozené potřebě provokovat http://conovehonakopci.cz/?p=1956 a člověk stále bruslí v tom, aby si nepřekročil tu svou imaginární hranici, kterou si tak podvědomě vytýčil. Internet příliš neprojíždíme, nemáme mnoho oblíbených stránek, není na to čas ani chuť. Ale díky zpětné vazbě ve statistice se člověk občas dostane někam, kde na jeho stránku odkazují. To je takový základní bonus k hostingu. A na jedné takové stránce, která sem o
    a nakonec hmotu  odložíme z kamen a vmícháme máslo, které ovšem řádně a poměrně dlouho vmícháváme. Pokud nevmícháme máslo,vznikne nám po vychladnutí zcela tuhý karamel, který můžeme lámat, pokud ho stihneme horký nalít na nějaký vymazaný velký plech.Pokud použijeme máslo,vznikne nám moc hezká tvárná hmota,která velmi připomíná skutečně karamely.
    Tak to je určitě lepší karamel, než ten z vařeného Salka. Ten jsem vařívala drahně let, až jednou…..jednou se voda vyvařila (mojí nepozorností) a BUCH!! Karamel byl všude, ale naprosto všude!! Naštěstí nikdo nebyl v místnosti. Karamelové krápníky visící ze stropu je pěkný úkaz, ale na úklid nic moc. Tak snad se odhodlám a vyzkouším Váš recept ;).
    No já jsem zkoušela karamel podle Kláry před dvěma měsíci,poprvé a povedl se výborně. I se smetanou a rumem. Postup jsem dodržela do puntíku. Po druhý jsem nedávala pozor a trochu se připálil, na chuť byl hořký. Ale Kláru mám ráda dál a hrnec si umeju sama.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00