Jak na věc


kapustové závitky s omáčkou atěstovinami

Kapustové závitky11 / 02 / 2014

    Kuskus coby součást náplně je naprosto nenáročný. Prostě ho tam nasypete (syrový) a promícháte se vším ostatním. Co se týče kuskusu coby přílohy, chce to dodržovat pár zásad, díky kterým to nebude jen žluté sypké cosi, ale zázrak rozšiřující vaše přílohové obzory. Kuskus sám o sobě nezahrnuje příliš chuťových možností, které by vystřelovaly explozivní vjemy vstříc našim chuťovým pohárkům, nicméně má určitý mocný potenciál, díky němuž z něj lze vytvořit něco fantastického. Během pár minut totiž ochotně nasaje jakoukoli tekutinu. Stačí vývar (nikdy ne jen voda) z odřezků masa, s trochou kořenovky. Musí se ale dostatečně osolit – nejen aby byl dost slaný vývar, ale aby se jím osolil právě i kuskus. Rovnou do vývaru nasypte taky pepř, můžete přidat chilli, kari… A ještě jedna věc – nikdy nezapomeňte na kyselé. Kuskus bez citronu (nebo vinného octa) je jako láska bez… bez … é … intimní blízkosti, no víte, jak se to říká. Všechno to v rendlíku smíchejte, nechte krátce
    1. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě do poloměkka, cca 3 – 5 minut, zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat, popřípadě vodu vymačkáme.
    1 Kapustu zbavte ovadlých listů, rozeberte ji na listy a pak vložte do vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekejte. Na 2 lžících másla opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Toustový chleba rozmixujte nahrubo a pokropte mlékem.
    1 středně velká kapusta300 g vařeného uzeného masa, nejlépe krkovice1 menší cibule4 vejce200 - 250 ml mléka20 g másla3 lžíce hladké moukysvazek petrželky kudrnkysůlčerstvě mletý černý pepřstrouhanka na zahuštění těsta a obalení karbanátkůslunečnicový olej na smažení
    „Někdo dělá kapustové karbanátky s uzeným, někdo úplně bez masa. Já se je naučila připravovat s mletým masem a naše rodina je má takhle nejradši,“ prozrazuje svůj trik manželka Tita Eliáše, Petra.


Pečená nutrie podle zbojnice Koko

    2 Smíchejte připravenou kapustu, cibuli a chleba s mletým masem, vejci, česnekem a řádně osolte i opepřete. Ze směsi tvořte karbanátky a na rozehřátém másle je opékejte pomalu po obou stranách dozlatova. Uchovejte horké.
    4. Z těsta tvarujeme malé karbanátky, které omočíme v rozšlehaných bílcích nastavených dvěmi lžícemi mléka a špetkou soli, obalíme ve strouhance a usmažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s chlebem.
    3 Mezitím na kaši uvařte brambory v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte a s cca 250ml horkého mléka a 100g másla rozšťouchejte na kaši. Podle chuti osolte. Kostičky jablek vhoďte do malého množství vroucí vody s citronovou šťávou a povařte 1 minutu. Sceďte a vmíchejte do kaše – budou v ní pěkně křupat. Podávejte s připravenými karbanátky a lehkým salátkem.


Kapustové karbanátky s jablečnou kaší

    V receptu postupujte podle videa. Co se týče pečených paprik, je to hračka – stačí čerstvou masitou kapii nakrájet na 4 ploché kusy, slupkou nahoru dát na pekáč a nechat alespoň částečně zčernat pod grilem na maximální výkon v troubě (a nebo na grilu, slupkou k mřížce), trvá to asi 15 minut ani ne. Pak je přemístíte do igelitového pytlíku a necháte zapařit, klidně i půl hodinky. Čím déle, tím se budou snadněji loupat. Slupku opatrně stáhněte a je to. Buď je můžete použít rovnou do omáčky, a nebo naložit do vysterilizované sklenice, zalít horkým olejem, proložit česnekem a bylinkami, uzavřít a po vychladnutí dát do chladu. I o tom byl tenhle díl MENU v sezóně.
    Náplni k zavinutí se meze nekladou, je to Nekonečný příběh, hranice říše Fantazie neexistují. Já jsem zvolila kombinaci maso + mozzarella + kapusta +  kuskus (samozřejmostí jsou všechna ta ochucovadla a dochucovadla v podobě česneků, cibulí, koření a bylinek). Ale maso můžete vegetariánsky nahradit strouhaným tofu a přidat víc sýra nebo vajec, aby všechno dobře pojilo, kuskus nahradit bulgurem, předvařenou rýží nebo třeba těstovinovou rýží. Zavinovat vlastně můžete i do klasických předvařených zelných listů, a nebo dokonce do listů zelí pekingského… Klidně experimentujte a zkoušejte svou vlastní ideální verzi. Já se podrobněji pověnuju té, kterou vidíte ve videu.


Dýňová caponata & pečená kuřecí prsa

    3. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sekanou petrželku, osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme a za stálého míchání postupně zalijeme mlékem (2 lžíce mléka nechme stranou) a uvaříme hustou kaši, ochutíme solí a pepřem (kdo má rád, může dochutit ještě muškátovým květem nebo muškátovým oříškem). Do této polovychladlé kaše přimícháme žloutky, vmícháme mleté maso s kapustou. Vše dobře promícháme, případně ještě dochutíme. Pokud je hmota řídká, zahustíme strouhankou.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00