Jak na věc


jak uvařit koleno v tlakovém hrnci

Plastová vykrajovátka – Vánoce - Silikomart

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
     Petrželku a pažitku omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na delší kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Mrkev, petržel a malý celer oloupeme, omyjeme...
    Už od pradávných dob si lidé snaží zjednodušit a urychlit vaření. Tlakový hrnec neboli papiňák nám oboje umožní. Je s námi již více jak tři staletí, od dob, kdy si pan Denis Papin všiml, že správně využitý tlak páry dokáže výrazně zredukovat počet minut, který musíme trávit za plotnou. V tomto článku představíme základní postupy při vaření v tlakovém hrnci a také přibližný čas, jaký různé potraviny potřebují k dosažení ideální měkkosti při kuchtění v papiňáku.
    V mnoha ohledech je vaření v tlakovém hrnci výhodnější. Výrobci papiňáky stále zdokonalují, pákové uzávěry byly již z většiny nahrazeny bajonetovými. Při větší investici se dočkáme už i variant se zkrácenými rukojeťmi, které nám ušetří místo při skladování.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    1 uzené vepřové koleno, po hrstce fazolí, čočky, hrachu a krup, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 1 malá cibule, 2 bobkové listy, po 5 kuličkách pepře a nového koření, čerstvá majoránka a zelená petrželka, 2 stroužky česneku
    Tlakový hrnec by se měl stát nedílnou součástí všech domácností dnešní doby, kdy čelíme neustálému ekonomickému tlaku rostoucích energií. Díky jeho využití je možno zkrátit čas vaření a tím pádem i použití elektrické energie či plynu o … tři čtvrtiny. Finanční úspora je opravdu obrovská, ale není to jediný plus. Je jím samozřejmě i onen kratší čas trávený v kuchyni, ale hlavně naše potraviny mají díky redukci “louhování” v sobě mnohem více různých vitamínů, které vyprchávají díky působení tepla.
     Do vhodné nádoby vlijeme vodu, přidáme nalámanou čokoládu a rozpustnou kávu. Zakryjeme alobalem a vložíme do napařovacího košíku v tlakovém hrnci....
     Cibuli oloupeme a nasekáme, květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Pórek očistíme a nakrájíme na plátky. Mrkev, brambory celer a kedluben oloupeme...


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Vaření v tlakovém hrnci je bezpečné, zakoupený kastrol má většinou u sebe již návod, který stačí jen dodržovat. Rozhodně nám nehrozí nějaké výbuchy a jiné tzv. urban legends, které jsou s používáním papiňáku spojené. Pro ty, co  vytáhli nějaký přístroj po babičce u kterého již návod nebyl a instruktora také nemáme po ruce jsou určeny následující řádky.
    Zelenina – květák/brokolice rozebraná na růžičky 2-3 min – květák v celku 9 min – mrkev 7 min – celer 8 min – zelí 8 min – brambory nakrájené 8 min – brambory v celku 12 min – hrách, fazole 13 min (nenamočené dvojnásobek času) Maso – vepřové na kostky (guláš) 15 min – vepřové dušené pečeně v celku 20 min – vepřové koleno 30 min – hovězí guláš 20 min – hovězí dušená pečeně 25 min – kuřecí prsa či stehna 13 min – krůtí prsa či stehna 20 min – slepice na polévku 25 min – ryby 5-8 min Časy vaření v tlakovém hrnci je nutno brát opravdu jen orientačně, mnoho závisí na konkrétním přístroji, sporáku a surovinách. Obecně je lepší vařit spíše kratší dobu a v případě problémů si to zapamatovat a pokrm dovařit pak už bez poklice.


vepřové koleno v tlakovém hrnci

    1. Zkontrolujeme si jestli otvor, kterým má unikat pára není náhodou ucpaný. Prohlédneme i těsnění na víku, jestli není zpuchřelé či špatně nasazené. 2. Do tlakového hrnce nalijeme potřebné množství vody, převážně uvedené v receptu, velmi pečlivě hlídáme, aby nepřekročilo maximální povolený limit na rysce – to je jedno z nejdůležitějších pravidel, nikdy nepřelít tekutiny. Převážně je to něco kolem dvou třetin objemu nádoby. 3. Nasadíme víko a pečlivě ho upevníme – tady postup záleží od patentu, někdy se jen nacvakne, a jindy je pro změnu na závit a v dalších případech máme tam různé pojistky a páky. 4. Tlakový hrnec dáme na sporák a uvedeme do varu. Bývají různá řešení, která ukazují, jestli se již dosáhlo potřebné teploty, většinou jasným znakem je unikání páry z ventilačního otvoru. V té chvíli stáhneme plamen na sporáku – pro udržení varu již stačí jen malé množství tepla, které poznáme podle toho, že pára stále uniká. 5. Čas vaření v papiňáku se počítá právě od mo
    Tlakový hrnec je v současné době běžným vybavením téměř každé kuchyně, ale často se vevyužívají všechny možnosti jeho použití. Tlakové hrnce v každém případě šetří čas, energie a také peníze. Pokud chcete vyměnit starý nebo koupit nový tlakový hrnec, není důležitý jen jeho obsah, ale i síla dna, mechanismus těsnění a bezpečnostní prvky. Moderní tlakové hrnce navíc mají i mnoho různého příslušenství a mnohem větší možnosti jejich použití. 
     Silnější kotlety opláchneme, rozřízneme naplocho až ke kosti, lehce naklepeme, vnitřní část osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a naplníme čtvrtinou...

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
12758
cache: 0024:00:00