Jak na věc


herbář aneb od anděliky k žindavě

Faucaria tigrina - Faukárie (tygří tlamička)

    A byliny? Na ty se můžete těšit v záběrech tak blízkých, že neuvěříte, jak okouzlující a překvapivé mohou být. Nehledala jsem další a další specialitky, ze kterých je možné vařit pouze odvary. Byliny, ať už do kuchyně nebo léčivky, si můžeme pěstovat sami, ale hlavně bychom je měli používat co nejvíce. A jak je to nejpříjemnější? Samozřejmě ve skvělém jídle!
    Komentář k článku Verbascum densiflorum - divizna velkokvětá:Wolf napsal(a) dne 23.3.2012:vyklepávám semeníky a žádné semínka nevidím - jak vlastně vypadají, jakou mají barvu a jak jsou velká? [komentovat]
    Komentář k článku Dipsacus fullonum - štětka planá:Wolf Dieter Storl ve své knize Přírodní léčba boreliozy (nakladatelsví Pragma) uvádí, že pár kapek je málo, doporučuje celou lžíci i s drtí. [komentovat]
    Komentář k článku Dipsacus fullonum - štětka planá:Doporucuji 10 kapek 3x denne, k tomu si varit pravenku latnatou, Pokud jste cetla Buhnera a jeho knihu o borelioze, povazuje pravernku za njelepsi bylinku, zvlaste v pripadech, kde je zasazen i nervovy system.Ja bych doporucil brat urcite i kozinec ... [přečíst celé, komentovat]


Čeleď: Asparagaceae - chřestovité

    Blahodárné účinky léčivých bylin na lidský organismus jsou prokázané a mnohdy jsou účinnější než všechny léky světa. Aby se tyto informace dostaly také k vám, poslouží náš Herbář plný nejrůznějších léčivých rostlin a bylin. Zjistíte, které byliny jsou léčivé, jaké mají účinky a při jakých zdravotních obtížích pomáhají. Účinné látky obsažené v listech, květech i plodech ovlivňují funkci orgánů, mají protizánětlivé účinky, zmírňují bolest a celkově zlepšují fyzickou a psychickou kondici člověka.
    Komentář k článku Dionaea muscipula - mucholapka podivná:Dobrý den. V létě jsem si přivezla mucholapku podivnou ze zoo. Dlouho byla zdravá a překrásná. Bohužel poslední dobou je pouze zelená a má "ožrané" listy. Často je suchá i přes dostatek vody, který jí poskytuji. Chtěla bych ... [přečíst celé, komentovat]
    Licence: Fotografie a texty umístěné na těchto stránkách je možné pro nekomerční účely bezplatně použít v rámci sítě internet, pokud bude uveden autor (včetně aktivního odkazu na tento web) a pokud do díla nebude jakkoliv zasahováno. Jedná se tedy o licenci CC BY-NC-ND (Uvedení autora - Pouze nekomerční užití - Žádné modifikace).


Stapelia gigantea - Smrdutka (stapelie obrovská)

    V minulých pěti sériích, které jsme spolu prošli, jsme si ukázali přes sto padesát bylin, jak na nás účinkují a mohou nám pomoci, a co dobrého si z většiny z nich můžeme uvařit. Zabývali jsme se také tradicí v řemesle, zahradě a hlavně v kuchyni. Všechna ta krása, um a moudrost předků je v dnešní uspěchané a nervózní době uklidňující a vtahuje nás do „pohádky“ o tom, jak dobře bývalo kdysi – v čisté krajině plné divokých bylin, v zahradách a sadech oplývajících druhovou rozmanitostí, a koneckonců i u stolu nad talířem, kde jste našli sezonní, čerstvé a opravdu zdravé suroviny bez přídatných látek, vypěstované povětšinou na domácím poli…
    Syn.: Aloe coarctata, Catevala coarctata, Haworthia baccata, Haworthia chalwinii, Haworthia coarctatoides, Haworthia fallax, Haworthia fulva, Haworthia musculina, Haworthia resendeana
    Musím se přiznat, že jsem nečekala, že i po páté sérii bude vámi Herbář stále tak oblíbený a že se budu potkávat s neutuchající touhou od vás samých, že chcete ještě další a další díly. To je skvělé a povzbuzující a děkuji vám za to. I to byl jeden z důvodů proč pokračovat a vrhnout se s vámi opět další sezonou do herbářového světa plného bylin, zdraví a inspirace. Tak jdeme na to!
    Jakékoliv jiné použití fotografií a textů je možné až po vzájemné dohodě s autorem a zpravidla za úhradu. V případě zájmu o takové použití, prosím, kontaktujte autora.


Ledebouria socialis - Ledeburie

    Recepty jsem chystala skoro dva roky, najdete je také v mojí nové knize o jídle Jíst a žít, kterou si již brzy budete moci předobjednat. V Herbáři uvidíte moderní, snadné a oblíbené recepty, a ty nejlepší ze skanzenu, které chutnají nejenom mně a mojí rodině, ale věřím že budou chutnat i vám. Do kuchyně jsem si letos na pár dní pozvala skvělou Markétu Pavleje. Její blog Kitchenette je ověnčený cenami, ale hlavně nabízí recepty, které si s s těmi herbářovými prostě rozumí. Dívejte se a uvidíte! První díl můžete sledovat už v neděli 7. 10. v 18:25 na ČT1.
    Komentář k článku Prunus padus - střemcha obecná:Omlouvam se bude to bez diakritiky.Jeste jsem to neskousel, ale vsadim se, ze udelat si ze stremchy takove kamase, urcite by to klistata odpuzovalo. U nas v blizkosti stareho mlyna je tretina stromu stremcha. A to ze pozemek zapleveli, to je dobre. ... [přečíst celé, komentovat]
    Komentář k článku Rosa centifolia - růže stolistá:Velmi Vás zdravím pane Vytásek :-). Prosím jsou léčivé všechny odrůdy růže stolisté ? Mám hlavně na mysli Muscosu a Veriegatu. Našla jsem je na České rostliny eshop. Jsem z Jižních Čech, je pro mě problém jet k Vám, i když ... [přečíst celé, komentovat]
    Moderní svět plný techniky a vědy nedokáže zcela přehlušit silný hlas přírody. Příroda je všude kolem nás, rozmanitá, krásná i léčivá. Stovky rostlin, plodů a bylin se pyšní léčivými či jinak prospěšnými účinky na lidské zdraví i psychiku. Mnohé generace před námi si tyto cenné znalosti předávaly v podobě receptů na výrobu mastí, tinktur i čajů.


Crassula muscosa - Tlustice (mechovitá)

    Když jsem ještě žil v jeskyni (říkali jsme tomu místu Divoké údolí, ale později se mu, nevím proč, začalo říkat Český kras) a živil jsem se lovem zvěře, vždy jsem se těšil na jejich přílet. Když se objevili, bylo vždy jisté, že zima už je opravdu za námi, že nadchází období tepla. Jejich ostré hvízdání nás pak dennodenně provázelo při cestě za úlovkem i při návratu domů. Ještě za setmění, když ostatní ptáci již dávno umlkli, oni se svým pokřikem divoce létali v hejnu a chytali kdejaký hmyz. Byli opravdu divocí a rychlí a ulovit se téměř nedali – to s jinými ptáky to šlo lépe. Jenom, když z nějakého důvodu usedli na zem, tak se nedokázali vznést, a tak jsme si občas zpestřili jídelníček. Všiml jsem si, že mají ohromně krátké nožičky – takové zakrslé. Ale na skále, tam se uměli přichytit, to jo. Taky si tam ve skalních štěrbinách stavěli svá hnízda. Měl jsem je rád – nejen jako součást jídelníčku, byli i součástí našeho údolí, našich životů.Vždy mě mrzelo, že už odlétají. Zvykl jsem si n
    Já se letos rozhodla, že chci tuhle „pohádku“ o zdravém jídle, přístupu k surovinám a přírodě uvést v život dnes a hledat pro nás inspiraci jak opravdu jíst a žít přirozeně a normálně, jak tomu bývávalo tenkrát. Proto se dívám na tradici a chování našich praprababiček, srovnávám ho z dneškem a s tím, co jsme sami schopni si v té nejvyšší kvalitě vypěstovat, odchovat a samozřejmě hlavně koupit. Nemáme čas jako naši předkové, ale máme možnost si najít svého farmáře a za dobré, čisté jídlo, vyrobené z ohledem na krajinu, zvířata i zdraví zaplatit leckdy překvapivě levně.
    Chci vás jako průvodkyně nového Herbáře naladit na moderní notu „starých dobrých časů“, kterou chceme a hlavně můžeme žít dnes, protože motto nového Herbáře zní: Zdravá krajina, zdravá surovina, zdravé recepty a zdraví lidé! S dnešními poznatky a technologiemi to jde podobně čistě jako před 100 lety.


Čeleď: Apocynaceae - toješťovité

    Syn.: Combesia muscosa, Crassula anguina, Crassula imbricata, Crassula imbricata, Crassula littoralis, Crassula lycioides, Crassula lycopodioides, Crassula pseudolycopodioides
    Proto vás v novém Herbáři pozvu za poctivými zemědělci a výrobci potravin, kteří mají pokoru k přírodě a hýčkají si své zákazníky, tím nejlepším, co nám čistá krajina nabízí, bez trápení zvířat, ničení půdy, vody a bez zbytků pesticidů.
    Letos budu také na zahradě, protože domácí výpěstky, samozřejmě bez použití chemie, považuji v podstatě za vrchol ekologické produkce. Takové domácí bio. Ukážu vám spoustu zajímavých odrůd zeleniny a ovoce. A hodně zblízka. Ze zahrady, rovnou na talíř!

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00