Jak na věc


gnocchi s kuřecím masem a rajčaty

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vím, že už není podzim, a tak hlavní dýňovou sezónu máme za sebou. Ale já dýně miluju. A navíc na podzim mi už -jakkoli je miluju- lezly krkem, protože na mě prostě koukaly odevšad. Všechny magazíny plné receptů z dýně, všechny hospody najednou vaří dýňové pyré, halloweenský pumpkin pie… No a teď když jsem na hokkaido v krámě narazila, tak jsem si nemohla pomoct a pár jich koupila. Tyhle gnocchi si zamilujete. Není to tak hrozně pracný, jak to vypadá. Dýňové pyré si navíc můžete připravit předem a práci si tak rozdělit na dvě části. Jak pyré, tak neuvařené gnocchi můžete zamrazit- a to je pak jak když najdete!
    Vítejte na blogu, který je věnován bezlepkovému vaření a pečení. Bezlepková dieta není ortel smrti, není to nic děsivého, a přísahám, že i hard core foodies si přijdou na své.
    Vařte max. po dvou porcích ňoků ve velkém hrnci s bujaře vroucí vodou (se solí a trochou oleje), a hned jak klucí vyplavou na hladinu, postupně je vyjímejte děrovanou naběračkou a opatrně přesuňte někam, kde budou v jedné vrstvě (třeba na použitý pekáč z pečení dýně a brambor). Gnocchi se nebudou zlobit, když tohle místo vymažete trochou másla nebo sádla, a odmění se vám tím, že se k povrchu nepřilepí. Než vhodíte do stejné vody další porce, nechte zas pod poklicí pořádně rozbublat vroucí vodu. Takto uvařené gnocchi vydrží i jeden dva dny v lednici čekajíce na svůj pánvičkový triumf. Ale klidně je použijte ihned.


Jak udělat bramborové domácí gnocchi

    1 Zahřejte troubu na 180 °C. Gnocchi uvařte podle návodu na obalu, sceďte a nechte okapat. Zapékací mísu (pekáček) vymažte máslem, vsypte do ní gnocchi, rovnoměrně posypte ricottou, mozzarellou, sýrem s modrou plísní a parmazánem. Zapékejte cca 20 minut, aby se sýry roztavily a povrch zezlátl. Mezitím připravte salát a kolečka klobásky či salámu opečte na pánvi. Gnocchi podávejte posypané uzeninou a se salátem.
    Podle množství porcí na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo, jako když děláte klasické knedle s vejcem. Přidejte i slaninu a počítejte s tukem, který se z ní vypeče. K tomu pórek a necháme ho změknout. Přidejte ňoky, moc s nimi netetelte a často je nemíchejte. Jen ať mají dost prostoru a tu a tam se pěkně opečou. Až v tu chvíli přidejte vejce (dávám tak jedno na osobu, ale můžete i víc) a zas čekejte. Obracím je jako omeletu místo zběsilého míchání, prostě to tak mám raději. Ve chvíli, kdy není v pánvi přítomen syrový bílek, je hotovo :) Brou chuť!
    Mým cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietě není nic děsivého, a že se jí vůbec nemusíte bát (pokud jste nováčci), a dát novou inspiraci (pokud už v tom „jedete“ nějakou chvíli). Nejsem ani nutriční specialistka, ani kuchařka, ani novinářka. Jídlo mě prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro mě tou největší odměnou..


Pravé italské tiramisu: jak na něj a co nenahrazovat

    Na pánvi zlehka opečte česnek a přidejte rajčata a bazalku. Nechte pomalu vařit asi dvacet minut a mezitím připravujte gnocchi. Omáčku potom dochuťte solí a pepřem. Jakmile jsou gnocchi hotové, přidejte je do omáčky, promíchejte. Na závěr v omáčce nechte s gnocchi rozpustit mozzarellu a parmazán a ihned horké podávejte. Ještě doporučuji zakápnout kvalitním olivovým olejem.
    Vím, že je to se mnou trochu na štíru během těchhle prázdnin, protože tvorba kuchařky dala blogu chvilku na frak, ale konečně se zas všechno začíná vracet do normálu. Dnes nabízím recept na dýňové gnocchi. Nezapomínejte ani na špenátové nočky, které jsme spolu v MENU v sezóně vařili už minulý rok, odkaz je tady.


Zapékané gnocchi se čtyřmi sýry

    K základu přidejte do misky také vejce, sůl, pepř a tymián. Promíchejte. Nyní přidávejte hladkou mouku, dokud nevznikne hnětatelný knédl. Ideálně si na ruční práci nebo v jejím průběhu omyjte ruce, protože se těsto začne znatelně méně lepit a vy budete pracovat pohodlněji. Výsledná konzistence by měla být jemnější a měkčí než těsto na bramborové knedlíky, nicméně natolik pevná, aby každý jednotlivý ňoček byl schopen přenosu a nenastal u něj poločas rozpadu. Záleží v tu chvíli na množství použité mouky (resp. na moučnatosti nebo vodnatosti použitých brambor). Knedl si rozdělte na více menších, tady cca na 4–6 kusů, abyste mohli válet dlouhá cigárka o průměru max. 2 cm. Očistěte si nůž a odsekávejte jednotlivé gnocchi. Lehce je poválejte v mouce, prstem zatlačte uprostřed a vytvořte důlek a můžete vařit. Práce s těstem by měla být co nejrychlejší, stejně jako klasické bramborové začne zas vodnatět a lepit se, otálení není na místě.
    Miluju jídlo a miluju vaření. Miluju všechno kolem jídla- koukat se na něj, čuchat si k němu, vymýšlet ho, skladovat ho, dávat ho. Vaření pro mě funguje jako terapie- někdo si chodí zaboxovat, já se na pár hodit zavřu v kuchyni a dělám třeba pořádný, táhlý vývar. Nebo vykostím kuře, udělám ho s fáší, kostru vyvařím na polívku s mandlovými knedlíčky… Mozek si u toho odpočine, ruce pracují naučenými pohyby, hlava přemýšlí jenom o tom, jestli mám do těch knedlíčků petržel. A ke konci toho procesu, když už se celým bytem jenom táhnou takové ty domácí vůně, je uvnitř zase klid. čtěte více
    Nemusíte vůbec používat vejce, protože jejich práci skvěle zvládne dýně. Díky pohankové mouce jsou nejenom bezlepkové, ale taky vegan friendly. Navíc jsou krásně nadýchané, jako čerstvě naklepaná peřina, do které padnete, jakmile si tímhle skvostem naperete břicha.


Gnocchi s pršutem a se špenátem

    Právě jsem začala mírně slintat nad klávesnicí. :) Miluju totiž jakékoliv rajčatové omáčky a když si ještě představím tu nádheru a chuť roztekající se mozzarely…mmm mňam
    Rozpečte si troubu na 180–190 °C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka s dužinou. Pokud je to větší kousek, bude vám stačit jen polovina, u menších spotřebujete spíš celou. Na pekáč pokrytý pečicím papírem položte dýni řezem nahoru a vedle ní rozložte neoloupané syrové brambory. Dejte péci po dobu asi 50 minut. Všechno musí být krásně měkké. Poté nechte vychladnout, dužinu dýně bez problému vydlábnete ze slupky pomocí lžíce. Brambory půjdou oloupat také jen pomocí prstů, protože slupka se sama oddělí. Dýňovou hmotu stačí jen rozmatlat vidličkou na kašičku, brambory nastrouhejte na jemno.


Bylinkové gnocchi s bazalkovým olejem

    Pokud rádi sledujete moje pořady (potažmo i blog, samozřejmě :)), budu moc ráda, pokud si najdete čas a během případného hlasování do nominací na Křišťálovou lupu 2014 nezapomenete v kategorii One (wo)man show na www.MENUdomu.cz. Formulář najdete zde. Na Streamu to asi nebude to jediné, co občas sledujete, takže když oceníte i www.stream.cz v kategorii Nástroje a služby, tím lépe :) Do ostatního vám kecat nebudu :-D Děkujem!!!
    Gnocchi se zamichaji s omáčkou, nahoru se dává mozzarella ( můžou se dat i kousky mezi gnocchi) a da se to na 20minut pect do trouby!!! Tohle je originální recept! Navíc není to název omáčky ale celého jídla “Gnocchi po sorentinsku) olivový olej se dává jen do omáčky.
    K domácím gnocchům jsem připravila sorentskou omáčku. Ta je zajímavá tím, že se v ní povaří lístky bazalky a na úplný závěr k gnochcům v omáčce přidáte mozzarellu, která se krásně rozpustí. Gnocchi sorrentina jsou tradiční jídlo, pochází z Kampánie. Recept mám z kuchařky Dva italští gurmáni, od Gennara Contalda. Tohle jídlo prozáří i ten nejšedivější den!

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00