Jak na věc


druhy chutí

Ixoderm – snadné a bezpečné odstranění klíštěte

    Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.
    Zápasíte s prostorem na kuchyňské lince nebo i v jejich úložných prostorách? Máme pro vás produkt, který pomůže řešit nejen tyto problémy. Navíc vám přináší univerzálního pomocníka při všech možných kulinářských experimentech.


Už jste ochutnali klokaní maso?

    Z dužiny plodů kokosové palmy je lisováním za studena získáván kokosový olej, který vyniká jemnou kokosovou vůní i chutí. Tento druh oleje vyniká stejnými vlastnostmi, jako další druhy olejů, ale kromě toho nabízí ještě něco navíc – působí jako přírodní antibiotikum. Při vaření oceníte jeho tepelnou stálost, tedy že se nepřepaluje. Kokosový olej neobsahuje cholesterol, snadno se tráví a podporuje metabolismus. Je pomocníkem v boji proti Alzheimerově chorobě a léčí srdeční onemocnění. Dodává tělu potřebnou energii a dokáže zasytit i na několik hodin. Je proto dobrým pomocníkem při hubnutí, protože předchází tzv. jo-jo efektu. Kokosový olej má široké spektrum využití, používá se jak v kuchyni, tak i v kosmetice nebo jako lék. Má schopnost dezinfikovat ústní dutinu a bělit zuby, zlepšuje stav vlasů, zklidňuje suchou a problematickou pokožku atd.


Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

    Avokádový olej se získává z vyzrálých avokád, které se bez slupky a jádra za studena lisují. Tím se získá výjimečně čistý olej, v němž jsou zachovány všechny pozitivní vlastnosti čerstvého avokáda. Hlavním pěstitelem avokáda je dnes Mexiko a právě mexický avokádový olej dnes patří mezi nejlepší jedlé oleje na světě. Dužina avokáda může obsahovat až 25% mastných kyselin, zatímco průměrně se tato hodnota pohybuje mezi 15 a 19%. Má také velký obsah proteinů a vitamínů (zejména B6), nízký obsah sodíku, ale naopak vysoký obsah draslíku, obsahuje rostlinné složky Beta-Sitosterol a je výrazným zdrojem antioxidantů -vitaminu E a C. Je chuťově neutrální a vyniká atraktivní barvou. Vzhledem k tomu, že obsahuje rovněž steroidní fytohormon podobající se lanolínu, má avokádový olej bohaté využití i v kosmetice. Vzhledem k tomu, že se nepřepaluje (přepalovací bod je 260 ˚C) je možné jej v kuchyni používat na vaření, restování, ale také do salátů a zálivek. Konzumace avokádového oleje snižuje cholest
    Na úvod si dáme špetku botaniky. Cibule kuchyňská patří do čeledi liliotvarých a její latinský název je Allium cepa. Pokud jste absolvovali alespoň několik hodin latiny, víte, že cepa znamená pokrm. Jak výstižné. Naše české slovo cibule ale pochází z Německa, konkrétně ze slova Zwiebel.
    Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.
    K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.


Netradiční druhy masa: Potěší chuť i vaše zdraví - Doma.cz - magazín pro Váš úspěšný den

    V jihozápadní části Maroka roste strom zvaný argánie trnitá, z jehož jader se tradičními postupy za studena lisuje arganový olej. Ten je možné používat jak v potravinářství, tak i v kosmetice. Je bohatý na přírodní antioxidanty, esenciální mastné kyseliny, karotenoidy, ferulové kyseliny, steroly a polyfenoly. Obsahuje také vysoké množství vitaminu E a skvalen. Jeho konzumací se snižuje riziko tvorby rakoviny, snižuje se hladina cholesterolu a poskytuje ochranu před chorobami srdce.
    Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.
    Bylo zjištěno, že palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, jako většina ostatních olejů, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které jsou původci mnoha civilizačních chorob. Dalším problémem, který souvisí s palmovým olejem, je úbytek deštných pralesů především v Asii a Indonésii. Plantáže, na nichž se palmy olejné pěstují, vznikají vykácením původních pralesů a tak dochází k nenávratným ztrátám.
    Med je nejen vynikající pochoutka, ale dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Med samotný a výrobky z něj sloužily lidstvu k posilování zdraví od nepaměti. Blahodárné účinky medu na zdraví už znali naši předkové a chvála jeho léčivých schopností byla popsána v nejedné moudré knize. Jedna lžička medu denně je jednoduchý recept na zdravý život.


Lakované dveře a zárubně – přivítejte barvy ve svém domově

    Saunové doplňky, vůně, teploměry, oblečení pro saunování a mnoho dalších doplňků pro všechny příznivce saunování. Skvělé ceny, poradenství s výběrem a stále aktualizovaná nabídka produktů.
    Cibule je hlavní součástí mnoha tradičních zahraničních pokrmů. Za všechny jmenujme třeba francouzskou cibulačku a cibulový koláč nebo britské nadívané cibule. Původní domovinou cibule je stření Asie. Typická je například pro indickou kuchyni, kde je osmažená na troše tuku považovaná za vyhledávanou pochoutku. Ve starověku znali cibuli v Evropě hlavně Řekové a Římané, poté se na její existenci poněkud pozapomnělo a v Čechách se první pálivé hlavičky objevily až v 19. století. Přesto tvoří základ tak typických českých jídel jako vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková.


Jak se zbavit potravinových molů jednou provždy?

    Olivový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, který je nejdůležitějším antioxidantem. Jeho konzumace je tak zdraví prospěšná, v přírodním léčitelství je olivový olej používán jako šetrné laxativum. Pomůže od problémů se zvýšeným cholesterolem, dokáže snížit tlak a snížit riziko problémům se srdcem a oběhovým systémem. Je také dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Díky svým pozitivním vlastnostem je hojně využíván také v kosmetice a farmacii.
    Vážený návštěvníku našich stránek,rádi bychom Vás informovali, že na této internetové stránce už nepodporujeme prohlížeč Microsoft Internet Explorer verze 6 (odvozené a předešlé verze).
    Po uplynulém postním týdnu, který začíná na Květnou neděli, je maso ve velikonočním jídelníčku již dovoleno. Tradiční úpravou kůzlečího nebo jehněčího se zabývat nebudeme, vždyť naše hospodyňky jsou vyhlášené kuchařky. Proto nabízíme méně známé úpravy masa a pár typicky velikonočních receptů pro mlsné jazýčky.
    Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?
    Cibule obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, které se druh od druhu liší jen mírně. Patří sem hlavně sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Dále také alliny a flavonoidy.


Přidejte komentář Zrušit odpověď na komentář

    Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.
    Jsou mladé výhonky obyčejné cibule. Obsahuje mnoho vitamínů. K dostání bývá i s natí. Její chuť je jen mírně štiplavá a připomíná pórek. Hodí se hlavně do studené kuchyně, např. nakrájené na chlebu s pomazánkou, ale nakrájená kolečka je možné přidat i do teplých jídel typu „čína.“ Ke smažení se příliš nehodí, přidáváme ji proto až později.
    Bílá cibule je jemnějším zástupcem svého druhu. Chuť je jen velmi mírně štiplavá a při krájení vám neslzí oči. Používá se zastudena zejména do salátů a majonéz. Při loupání je potřeba dát pozor na několik vrstev jemné slupky, které by při nedostatečném odstranění spolehlivě zkazily celé jídlo.


Bezpečnostní vchodové dveře NEXT - chraňte svůj domov před zloději

    Jde o chutný olej vyráběný lisováním za studena ze semen dýně oranžové. Olej má vysoký obsah zinku, což žádný jiný olej nemá. Stejně tak, jako ostatní oleje však obsahuje velké množství vitamínů B, C a E, které chrání imunitní systém, obsahuje aminokyseliny a nenasycené esenciální mastné kyseliny. Je také zdrojem manganu, vápníku, železa, selenu či mědi. Konzumace tohoto oleje je vhodná pro harmonizaci trávicího ústrojí a také jako prevence rakovinových nádorů. U mužů pomáhá v léčbě prostaty a zlepšuje sexuální funkce, u žen odstraňuje únavový syndrom, protože dodává velké množství energie. Zinek obsažený v dýňovém oleji pomáhá při kožních problémech, je důležitý pro zdraví vlasů a nehtů. Při pravidelném užívání dýňového oleje se kvalita vlasů výrazně zlepšuje a přestávají vypadávat.
    Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?
    Žlutá cibule není nic jiného, než ta obyčejná, kterou pravidelně kupujete. Hodí se hlavně ke smažení a pro teplou kuchyni, zejména jako základ do gulášů, omáček apod.. Usmažená cibule má mnohem lepší chuť, než ta vařená. Důvod je prostý – teplota varu vody je 100 °C, ale u rozpáleného oleje je potřeba až 160 °C. Vyšší teplota uvolňuje z cibule vodu a zesiluje tak její chuťové vlastnosti.
    Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.


Morphy Richards Intellichef – univerzální pomocník nahradí parní hrnec, gril i fritézu

    Vyzkoušejte kvalitní froté prostěradla české výroby s gramáží až 220g/m2. Froté prostěradla jsou napínací a není třeba je žehlit. Prostěradla nabízíme ve 30 barevných odstínech.
    Na začátku jara upoutá naši pozornost jedna z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám. Hovoříme o něm jako o symbolu probouzející se přírody a jejích léčivých schopností. Tato bylina se stala hitem přírodního léčitelství současnosti, ale je rovněž neopomenutelnou kulinářskou lahůdkou.
    Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!
    Pravidelné konzumace cibule – ideálně v syrovém nebo jen mírně upraveném stavu, prospívá cévám, upravujte střevní mikroflóru a napomáhá trávení. Naše babičky ji také znaly jako výborný lék proti kašli a dalším onemocněním dolních dýchacích cest. Nakrájenou cibuli stačí posypat lžící cukru a vzniklou šťávu (která se vyloučí už po několika minutách) užít po lžičkách 3-4x denně.


Synadenium – (ne)známá pokojovka

    Známe ji také pod názvem cibule sečka nebo ošlejch. Je ceněná zejména pro svou nať, která se dá sklízet celoročně. Nať má velmi jemnou chuť a obsahuje množství vitamínů. Používá se všude tam, kam se hodí pórek. Samotné cibulové hlavičky se používají stejně jako žlutá cibule.
    Za stolní olej je možné označit všechny druhy olejů, které jsou určeny pro praktické využití v kuchyni, kde se používají k vaření, smažení nebo jako ingredience do nejrůznějších pokrmů. Běžně se na trhu setkáváme s rostlinnými oleji, z nichž nejpoužívanější je slunečnicový olej, za kterým se v těsném závěsu drží olej řepkový a olivový. Mezi oleje, které jsou nám méně známé, a často jsme je ještě nikdy nevyzkoušeli, patří například olej kokosový, konopný, avokádový, kukuřičný, sojový a mnohé další. Možná je to proto, že je někdy problém je vůbec sehnat.


Jak vařit zdravě, ale i chutně a jednoduše? 8 RECEPTŮ na celý den

    Poslední dobou se stává čím dál populárnější konopný olej, který navzdory svému názvu nemá žádné halucinogenní ani omamné účinky. Lisuje se za studena ze semen konopí setého (Cannabis sativa), má jemnou vůni a výraznou oříškovou chuť. Konopný olej je možné užívat vnitřně i zevně, má velmi všestranné účinky. Rovněž tento olej obsahuje množství nenasycených mastných kyselin (omega 3 a omega 6) a vitaminu E. Dále má v sobě spoustu enzymů, fytosterolů, vitamínů A, B, C, D a K, proteinů i minerálů, jako je draslík, vápník, železo a hořčík. Konopný olej má vysoký podíl vlákniny a tak usnadňuje trávení a vyprazdňování. Podporuje buněčný metabolismus a pomáhá tělu vytvářet obranné látky před rakovinovým bujením. Konopný olej musí být vždy lisován za studena, protože zahřátím se ničí léčivé látky. Stejně tak je dobré jej i do pokrmů, které prošly nebo mají projít tepelnou úpravou, přidávat až nakonec. Olej se nesmí vařit a je nutné jej chránit před světlem. Kromě potravinářství se konopný olej
    Kdo by neměl rád maliny! Toto sladké a voňavé ovoce roste jak ve volné přírodě, tak si jej můžeme vypěstovat i na zahradě. Nejlépe si pochutnáme na čerstvých, právě utržených malinách. Maliny však rychle podléhají zkáze a tak pokud jich máme nadbytek, musíme vymyslet, jak je efektivně spotřebovat. Což takhle připravit nějakou sladkou dobrotu?
    Udělejte si správnou letní pohodu a při grilování, o dovolené, nebo jen při posezení s přáteli, ze kterého nemusíte nikam pospíchat, zkuste tentokrát méně tradiční menu.
    Rozkrojená cibule také pomáhá proti rýmě – stačí k ní několikrát denně dlouze přičichnout. Nejenže pomůže od ucpaného nosu ,ale také postupně zlikviduje usazené viry. A čerstvé kolečko cibule také pomáhá při poštípaní hmyzem. Postižené místo je třeba potřít co nejdříve a opakovat ještě několikrát během dvou hodin. Zmizí otok i nepříjemná bolest a svědění.


Libeček lékařský: afrodiziakální bylina i chutné koření

    Tento druh oleje se vyrábí lisováním kukuřičných klíčků, má světlou žlutou barvu a je téměř bez chuti a vůně. Kukuřičný olej se lisuje za studena (kvalitnější), ale je možná také rafinace. Je ideálním olejem na smažení a používá se také při výrobě tuků. Kukuřičný olej obsahuje železo, lutein, hořčík, vápník, zinek a mangan. Posiluje imunitní systém, působí projímavě, je vhodný na potenci, upravuje tlak i cholesterol a hodí se i pro lidi s bezlepkovou dietou. Užívání je možné i při cukrovce typu I a II. Má regenerační a hojivé účinky, a vzhledem k tomu, že obsahuje čistý koenzym Q10, je často využíván v kosmetice i farmacii.
    Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.
    Po čtvrtém díle pořadu MasterChef Česko známe kompletní TOP16. My vám právě teď přinášíme recept, se kterým uspěla Lea Skálová. Inspirujte se touto dobrotou a pochutnejte si i vy jako MasterChef!


Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

    Získává se lisováním slunečnicových semínek a dnes se vyrábí hlavně na Ukrajině, v jihovýchodním Rusku, jihovýchodní Evropě a ve Francii. Na trhu se setkáme především s tradičním rafinovaným slunečnicovým olejem. Ten je možné v kuchyni používat jako salátový olej, či k tepelné úpravě pokrmů smažením, dušením či pečením. Jen výjimečně se setkáte s panenským (surovým) slunečnicovým olejem, který je považován za olejovou specialitu vhodnou na saláty, kde může vyniknout jeho lehce oříšková chuť. Slunečnicový olej má vysoký obsah vitaminu E a velký obsah kyseliny linolové, dále pak také kyseliny olejové, stearové a palmitové. Jednotlivé typy slunečnicového oleje se od sebe liší právě obsahem těchto kyselin. Mimo potravinářství se používá také v kosmetice pro vyšší trvanlivost produktů.
    Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.
    Hříšná chuť čokolády okouzluje lidstvo odedávna. Aztékové a Mayové jejímu kouzlu propadli stejně jako v 16. století Evropané. Tmavě hnědý zázrak z kakaových bobů oplývá schopnostmi takřka magickými. Pojďme se teď podívat, odkud se vzal a jak se s ním dá v kuchyni čarovat.
    Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?


Jak se zbavit octomilek? Nastražte chytré pastičky!

    * Pro kvalitní maso si můžete zajet přímo na farmu. Na dovolené v Moravském krasu to nemáte daleko na pštrosí farmu do Doubravice nad Svitavou, v Roudnici nad Labem na vás prodejna pštrosího masa čeká nedaleko zámku.
    Palmový olej získávaný z oplodí palmy olejné patří i v Evropě mezi hojně používané. Jde o jeden z nejběžnějších jedlých rostlinných olejů. Obsahuje vysoké množství vitaminu E a přírodních karotenů. Palmový olej bývá vícestupňově rafinován a je možné jej využívat pro fritování a smažení. Díky vysoké tepelné stabilitě (300°C) je vhodný i k několikanásobnému použití. Nepřepaluje se ani neuvolňuje žádný nepříjemný zápach. Pro tyto vlastnosti je hojně používán v potravinářství ke smažení např. bramborových lupínků atd. Bývá obsažen i v čokoládě, margarínech, slaných i sladkých sušenkách či instantních polévkách.
    V některých kuchařských knihách se dočtete, že červená cibule je typická svou jemnou a nasládlou chutí. To bohužel platí hlavně na tržištích v Řecku a Španělsku, ale standardní červená cibule dodávaná do středoevropských obchodů je ve skutečnosti chuťově velmi ostrá a štiplavá. Hodí se k použití zatepla, zejména ke všem druhům masa a pokrmům dodává zajímavou barvu.


Jak pěstovat cuketu od výsevu pro sklizeň

    Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.
    Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.
    Použití cibule je tedy opravdu všestranné. A aby toho nebylo málo, můžete rozkrojenou cibuli použít k čištění lakovaných bot a kabelek, nebo k odstranění skvrn po žehlení. A cibulové slupky lze s úspěchem použít nejen k obarvení velikonočních vajíček, ale i přírodně batikovaného obleční. Proč vyhazovat něco, co může být užitečné!


Medvědí česnek – pěstování, význam pro naše zdraví a použití v kuchyni

    Lněný olej se získává lisováním lněných semínek, konkrétně lnu setého. Vyznačuje se vysokým obsahem lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Lněný olej také obsahuje až 72% nenasycených esenciálních mastných kyselin a niacin, který je důležitou součástí komplexu vitamínů B3. Užíváním lněného oleje pomáháte předcházet arterioskleróze, infarktu, rakovině a dalším chorobám. Díky obsahu inulinu čistí střeva a upravuje mikroflóru. Samotné lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny a je velkým pomocníkem v boji se zácpou. Lněný olej má dále také protizánětlivé účinky a podílí se na hormonální rovnováze ženského organismu. Jeho konzumace zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Lněný olej je považován za jeden z nejlepších olejů vůbec.
    Jedním z nejlepších jedlých olejů na světě je bodlákový olej, jenž vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Vyrábí se ze semínek bodláku nazývaného světlice barvířská, neboli saflor. Tato rostlina je původem z východní Asie, ale v současnosti se pěstuje ve střední Asii, Indii a Středomoří. Je typickou plodinou stepí a polostepních oblastí. Semínka bodláku se lisují za studena, čím se nám dostává vysoce kvalitního oleje obsahujícího až 80% kyseliny linolové, což je ze všech známých olejů nejvíce. Olej je o poznání tekutější než ostatní oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný. Hodí se do nejrůznějších salátů či studených pokrmů – tepelnou úpravou se ničí blahodárné účinky. Bodlákový olej dokáže snížit hladinu cholesterolu, působí jako prevence vzniku krevních sraženin a aterosklerózy, usnadňuje vyprazdňování, je dobrý při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky.


Činčila – jihoamerický temperament u vás doma

    Cibuli perlovku potkáte v obchodech jen zřídka. Patří mezi lahůdkové odrůdy s krátkou trvanlivostí. Využívá se proto hlavně v konzervárenství. Její drobné lesklé bíle zbarvené cibulky se nakládají do nejrůznějších nálevů a používají se jako chuťovka po jídle pro dobré trávení.
    Cibule je celosvětově nejpoužívanější kuchyňskou zeleninou. Neobejde se bez ní prakticky žádná příprava masa a zeleniny. Jídlům dodává výbornou chuť a jedinečnou vůni. A hrstka cibule osmažená na másle vyvolá u přítomných strávníků větší chuť k jídlu.
    Menší cibule velmi výrazné a štiplavé chuti. Po zasazení vytváří tzv. Hnízda, takže na podzim sklidíte místo jedné velké cibule trs menších hlaviček. Typická je pro francouzskou kuchyni a hodí se do teplých pokrmů jemnějšího charakteru (sýrové omáčky, vývary, ryby atd.).
    Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!


Vše do sauny na e-shopu Saunapoint

    Hojně používaným stolním olejem je také olej řepkový, který se vyrábí ze semen řepky olejné. Získává se buďto lisováním za studena (nejkvalitnější), nebo tepelným zahříváním. Řepkový olej je možné používat pro výrobu potravin, jako jsou majonézy, tatarské omáčky a rostlinné tuky, ideální je na smažení, do salátů i nálevů. Obsahuje jen velmi málo nasycených mastných kyselin, ale naopak dostatek esenciálních omega 6 a omega 3 mastných kyselin, které jsou zdraví velmi prospěšné. Konzumace řepkového oleje je dobrá pro kardiovaskulární systém a srdeční činnost. Řepkový olej některými svými parametry dokonce předčí tolik oblíbený olivový olej. Kromě potravinářství se řepkový olej využívá také jako přísada do nafty.
    Co by to bylo za vánoční hostinu bez bramborového salátu? Ten nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Jeho příprava není složitá, ale žádný univerzální recept na bramborový salát neexistuje. Každý si jej dělá po svém a tak, jak mu nejvíce chutná. Někdo přidává vejce, jiný salám, někdo majonézu, další raději jogurt a tak dále. A jak jej děláte Vy?
    Francouzskou cibulačku se sýrem si oblíbí i ten, kdo jinak cibuli moc nemusí. V této typické francouzské podzimní polévce se štiplavá a pronikavě vonící cibule promění v lahůdku servírovanou ve vybraných restauracích. Tato polévka si získala příznivce po celém světa, je chutná, sytá, levná a jednoduchá na přípravu.


Čas malin - recepty na oblíbené malinové dobroty

    Ze semen sóji je získáván sojový olej výrazné chuti, který je vhodný zejména k dochucování taktéž výrazných druhů salátů a dalších studených pokrmů, nesmí se však používat na smažení. Možné je využití při dušení s vodou. Semena sóji se lisují za studena a tak si uchovávají své přírodní nutriční látky i přirozenou chuť. Olej je velmi cenným zdrojem lecitinu a nenasycených mastných kyselin, obsahuje vitaminy B, E a K, provitamin A, kyselinu linolovou, lecitin, draslík, železo, fosfor a aminokyseliny. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné sacharidy, je zvlášť vhodný pro diabetiky. Sojový olej je rovněž velmi bohatý na stopové prvky.
    V obchodech můžeme narazit hned na několik druhů cibule. Klasickou žlutou cibuli, červenou cibuli, cibuli šalotku atd. Kromě svého vzhledu se každá z nich mírně liší i chutí a způsobem použití.
    Jsem takový neposedný človíček, který rád neustále zkouší nové věci,a o všechny užitečné informace se hned rozdělí s ostatními. Takový neposedný zvídavec, co dělá věci často úplně jinak, než ostatní. Mám doma všechno možné od akvarijních rybek po gekončíky a zelenou džungli na parapetech, takže se opravdu nikdy nenudím. Když mi přece jen trochu času zbude, s chutí si zatančím něco z orientu nebo tvořím různé drobnosti do útulného bytu.
    Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

    Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.
    Lisováním oliv se získává olivový olej, který je často označován za krále mezi rostlinnými oleji. Olivové oleje se mohou lišit svou kvalitou, záleží totiž, jestli se olivy lisují za studena, čímž se získávají nejkvalitnější panenské oleje, nebo rafinací se zahříváním, případně i kombinací obojího. Olivový olej označený jako extra panenský se pak vyrábí z výjimečně kvalitních oliv, které jsou lisovány za studena. Rafinovaný olivový olej se vyrábí zahříváním zbytků oliv pocházejících z lisování za studena - jednoduše se zahřejí a vylisují znovu. Olivový olej je skvělý do salátů, zálivek a nejrůznějších marinád, dresinků, dá se na něm smažit, dusit i grilovat.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00