Jak na věc


dýňové placičky

Dýňové muffiny s krémem a špetkou skořice

    A teď se vrhneme na krém. Jako první věc budete potřebovat dýňové pyré. Já jsem použila dýni Hokkaido.S Hokkaido se pracuje krásně, nemusíte ji loupat a uvařená je v mžiku. Dýni jsem tedy pečlivě vydrhla kartáčkem, rozpůlila a vydlabala semínka. Velká část dýně padla na dýňovo-brambrové pyré k nedělním řízkům a taky do pečené zeleniny. Z menší části jsem udělala pyré do krému – dýni jsem upekla nijak neochucenou, lehce zastříklou olejem, s větvičkou tymiánu a pak ji rozmixovala.
    K základu přidejte do misky také vejce, sůl, pepř a tymián. Promíchejte. Nyní přidávejte hladkou mouku, dokud nevznikne hnětatelný knédl. Ideálně si na ruční práci nebo v jejím průběhu omyjte ruce, protože se těsto začne znatelně méně lepit a vy budete pracovat pohodlněji. Výsledná konzistence by měla být jemnější a měkčí než těsto na bramborové knedlíky, nicméně natolik pevná, aby každý jednotlivý ňoček byl schopen přenosu a nenastal u něj poločas rozpadu. Záleží v tu chvíli na množství použité mouky (resp. na moučnatosti nebo vodnatosti použitých brambor). Knedl si rozdělte na více menších, tady cca na 4–6 kusů, abyste mohli válet dlouhá cigárka o průměru max. 2 cm. Očistěte si nůž a odsekávejte jednotlivé gnocchi. Lehce je poválejte v mouce, prstem zatlačte uprostřed a vytvořte důlek a můžete vařit. Práce s těstem by měla být co nejrychlejší, stejně jako klasické bramborové začne zas vodnatět a lepit se, otálení není na místě.


4 komentáře on Dýňové muffiny s krémem a špetkou skořice

    Když jsem si před pár týdny do zásoby připravovala dýňové pyré, slibovala jsem vám spoustu dalších dýňových receptů. Jako například dýňové chilli (con carne). Je tu zkrátka podzim a s ním spousta hřejivých polévek, jablečných a dýňových receptů, a hlavně spousta uklidňujících jídel, tedy comfort food.
    Na vrch ještě můžete cupcaky něčím ozdobit. Manžel navrhoval upražit maličké kousky slaniny, zalít je javorovým sirupem a nasypat na krém. To by bylo jistě skvělé, ale to by nesměl všechnu slaninu spotřebovat na nedělní snídani. Proto jsem sáhla, logicky, po dýňovém semínku. Pozor, k tomuto kroku přistupte až poté, co si cupcakes nazdobíte krémem. Posypka totiž rychle tuhne, tak abyste ji stihli nasypat na už nazdobené cupcakes!


Jak na přepuštěné máslo? (+ kuřecí miniřízečky)

    Vařte max. po dvou porcích ňoků ve velkém hrnci s bujaře vroucí vodou (se solí a trochou oleje), a hned jak klucí vyplavou na hladinu, postupně je vyjímejte děrovanou naběračkou a opatrně přesuňte někam, kde budou v jedné vrstvě (třeba na použitý pekáč z pečení dýně a brambor). Gnocchi se nebudou zlobit, když tohle místo vymažete trochou másla nebo sádla, a odmění se vám tím, že se k povrchu nepřilepí. Než vhodíte do stejné vody další porce, nechte zas pod poklicí pořádně rozbublat vroucí vodu. Takto uvařené gnocchi vydrží i jeden dva dny v lednici čekajíce na svůj pánvičkový triumf. Ale klidně je použijte ihned.
    Jak na to? Kus dýně pokrájíte na plátky tlusté asi 2 cm, položíte na plech, trošku pokapete olejem a dáte do trouby (170 °C, asi 20 minut, hlídete to, stačí dokude i kůrou neprojede vidlička jako máslem). Z upečené dýně jsem si odvážila 100 g, ty jsem rozmixovala tyčákem; bacha, je to hutné, jde to blbě. Nakonec jsem hmotu ještě přepasírovala přes jemný cedník. Krok s tyčákem klidně vynechte a jenom pasírujte, upečená dýně je dost měkká.


Na dýňové muffiny s dýňovým krémem potřebujete:

    Základem je hovězí mleté maso, ale místo rajčat použijete dýňové pyré. Velmi jednoduše řečeno, všechny suroviny dáte do jednoho hrnce, vaříte 2 hodiny, během kterých se vůně všech surovin krásně uvolní a spojí. Po klasické, tedy té mdlé chuti, kterou dýni někteří vyčítají, není ani památky. Naopak vás příjemně překvapí vydatné, uklidňující jídlo, plné kombinace příjemného a voňavého koření a dýňového pyré. Tato sezónní variace chilli je zkrátka vynikající. Pokud jste milovníkem dýně jako já, musíte toto dýňové chilli vyzkoušet. Čas strávený přípravou je minimální a kromě toho, že musíte chilli čas od času během vaření zamíchat, vaše aktivní vaření tím končí. Podávejte s kukuřičným chlebem I (nebo  kukuřičným chlebem II) nebo třeba rýží.
    Dejte si dýni nasladko! Přimíchejte ji do těsta a získáte úžasné podzimní cupcaky, kterých můžete sníst, kolik chcete. Jsou přece plné zeleniny!
    A teď tedy ten krém – změklé máslo lehce prošlehejte, přidejte po částech moučkový cukr a dobře zapracujte do másla. Potom zapracujte i žervé a nakonec i dýňové pyré. Přidejte podle chuti špetku skořice a naposledy dobře promíchejte. Kréme bohatě nazdobte vychladlé muffiny.
    Poznámka: Pokud jste vlastníkem pomalého hrnce (crockpot), můžete toto chilli připravit i v něm. Jakmile orestujete cibuli s masem, smícháte s ním všechny ostatní suroviny a přesunete do pomalého hrnce. Na mírném stupni vaříte 8 hodin nebo 4 hodiny na vysokém.


Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

    Menší hrst dýňových semínek jsem lehce opražila nasucho na pánvi a trochu osolila. Opražená semínka (když už začala lehce tancovat na pánvi), jsem stáhla z ohně a do pánve přidala asi lžíci javorového sirupu (pozor, nelekněte se, zasyčí to) a promíchala. Malou lžičkou jsem pak nabírala lepkavou hmotu a druhou lžičkou ji setřepala na vršek cupcakes. Zkuste na opražená semínka nesahat rukou, a už vůbec si lžičku nestrkejte hned z pánve do pusy, je to zpočátku opravdu hodně horké.
    Rozpečte si troubu na 180–190 °C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka s dužinou. Pokud je to větší kousek, bude vám stačit jen polovina, u menších spotřebujete spíš celou. Na pekáč pokrytý pečicím papírem položte dýni řezem nahoru a vedle ní rozložte neoloupané syrové brambory. Dejte péci po dobu asi 50 minut. Všechno musí být krásně měkké. Poté nechte vychladnout, dužinu dýně bez problému vydlábnete ze slupky pomocí lžíce. Brambory půjdou oloupat také jen pomocí prstů, protože slupka se sama oddělí. Dýňovou hmotu stačí jen rozmatlat vidličkou na kašičku, brambory nastrouhejte na jemno.


Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Podle množství porcí na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo, jako když děláte klasické knedle s vejcem. Přidejte i slaninu a počítejte s tukem, který se z ní vypeče. K tomu pórek a necháme ho změknout. Přidejte ňoky, moc s nimi netetelte a často je nemíchejte. Jen ať mají dost prostoru a tu a tam se pěkně opečou. Až v tu chvíli přidejte vejce (dávám tak jedno na osobu, ale můžete i víc) a zas čekejte. Obracím je jako omeletu místo zběsilého míchání, prostě to tak mám raději. Ve chvíli, kdy není v pánvi přítomen syrový bílek, je hotovo :) Brou chuť!
    1 Troubu předehřejte na 180 °C a vyložte papírovými košíčky 12 formiček na muffiny. Olej vlijte do mísy, přidejte cukr, vejce a vanilku a vše prošlehejte. Vmíchejte nastrouhanou dýni, sultánky a pomerančovou kůru. Přisypte skořici, mouku prosátou s kypřicím práškem a sodou a vše zlehka promíchejte. Těsto rozdělte lžící do 3/4 výšky formiček a pečte zhruba 25 minut, až na zapíchnuté špejli ulpí maximálně jeden dva vlhké drobečky. Nechte vychladnout na mřížce.
    Pokud rádi sledujete moje pořady (potažmo i blog, samozřejmě :)), budu moc ráda, pokud si najdete čas a během případného hlasování do nominací na Křišťálovou lupu 2014 nezapomenete v kategorii One (wo)man show na www.MENUdomu.cz. Formulář najdete zde. Na Streamu to asi nebude to jediné, co občas sledujete, takže když oceníte i www.stream.cz v kategorii Nástroje a služby, tím lépe :) Do ostatního vám kecat nebudu :-D Děkujem!!!


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00