Jak na věc


dýňové placičky

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

    Vím, že je to se mnou trochu na štíru během těchhle prázdnin, protože tvorba kuchařky dala blogu chvilku na frak, ale konečně se zas všechno začíná vracet do normálu. Dnes nabízím recept na dýňové gnocchi. Nezapomínejte ani na špenátové nočky, které jsme spolu v MENU v sezóně vařili už minulý rok, odkaz je tady.
    Rozpečte si troubu na 180–190 °C. Dýni podélně rozpulte a vydlabejte semínka s dužinou. Pokud je to větší kousek, bude vám stačit jen polovina, u menších spotřebujete spíš celou. Na pekáč pokrytý pečicím papírem položte dýni řezem nahoru a vedle ní rozložte neoloupané syrové brambory. Dejte péci po dobu asi 50 minut. Všechno musí být krásně měkké. Poté nechte vychladnout, dužinu dýně bez problému vydlábnete ze slupky pomocí lžíce. Brambory půjdou oloupat také jen pomocí prstů, protože slupka se sama oddělí. Dýňovou hmotu stačí jen rozmatlat vidličkou na kašičku, brambory nastrouhejte na jemno.


4 komentáře on Dýňové muffiny s krémem a špetkou skořice

    Na vrch ještě můžete cupcaky něčím ozdobit. Manžel navrhoval upražit maličké kousky slaniny, zalít je javorovým sirupem a nasypat na krém. To by bylo jistě skvělé, ale to by nesměl všechnu slaninu spotřebovat na nedělní snídani. Proto jsem sáhla, logicky, po dýňovém semínku. Pozor, k tomuto kroku přistupte až poté, co si cupcakes nazdobíte krémem. Posypka totiž rychle tuhne, tak abyste ji stihli nasypat na už nazdobené cupcakes!
    Základem je hovězí mleté maso, ale místo rajčat použijete dýňové pyré. Velmi jednoduše řečeno, všechny suroviny dáte do jednoho hrnce, vaříte 2 hodiny, během kterých se vůně všech surovin krásně uvolní a spojí. Po klasické, tedy té mdlé chuti, kterou dýni někteří vyčítají, není ani památky. Naopak vás příjemně překvapí vydatné, uklidňující jídlo, plné kombinace příjemného a voňavého koření a dýňového pyré. Tato sezónní variace chilli je zkrátka vynikající. Pokud jste milovníkem dýně jako já, musíte toto dýňové chilli vyzkoušet. Čas strávený přípravou je minimální a kromě toho, že musíte chilli čas od času během vaření zamíchat, vaše aktivní vaření tím končí. Podávejte s kukuřičným chlebem I (nebo  kukuřičným chlebem II) nebo třeba rýží.


Jak na přepuštěné máslo? (+ kuřecí miniřízečky)

    Podle množství porcí na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo, jako když děláte klasické knedle s vejcem. Přidejte i slaninu a počítejte s tukem, který se z ní vypeče. K tomu pórek a necháme ho změknout. Přidejte ňoky, moc s nimi netetelte a často je nemíchejte. Jen ať mají dost prostoru a tu a tam se pěkně opečou. Až v tu chvíli přidejte vejce (dávám tak jedno na osobu, ale můžete i víc) a zas čekejte. Obracím je jako omeletu místo zběsilého míchání, prostě to tak mám raději. Ve chvíli, kdy není v pánvi přítomen syrový bílek, je hotovo :) Brou chuť!
    A teď se vrhneme na krém. Jako první věc budete potřebovat dýňové pyré. Já jsem použila dýni Hokkaido.S Hokkaido se pracuje krásně, nemusíte ji loupat a uvařená je v mžiku. Dýni jsem tedy pečlivě vydrhla kartáčkem, rozpůlila a vydlabala semínka. Velká část dýně padla na dýňovo-brambrové pyré k nedělním řízkům a taky do pečené zeleniny. Z menší části jsem udělala pyré do krému – dýni jsem upekla nijak neochucenou, lehce zastříklou olejem, s větvičkou tymiánu a pak ji rozmixovala.
    Začal podzim! Asi jste si už stihli všimnout. Já jsem si poprvé se vší silou všimla v sobotu odpoledne, kdy mi letos poprvé zima zalezla hluboko pod bundu. I když nemám ráda chladné počasí, mám ráda podzim. Stromy hrají všemi barvami, když svítí sluníčko, tak je podzim strašně krásný. A konečně se zase můžu nabouchat dýněmi na tisíc a jeden způsob. Letos vás u mě ale nečeká ani dýňová polévka, ani dýňový „čískejk“ a jiná klasika. Tentokrát jsem se vrhla na dýňové muffiny.


Na dýňové muffiny s dýňovým krémem potřebujete:

    V případě, že vám to ještě nedošlo, dýňovými recepty jsem posedlá. Každý podzim vymýšlím nové a nové a tak trochu blázním. Bez dýně si zkrátka podzim neumím představit. Chápu, že někomu dýně nechutná, jak teď někdo poznamenal v komentářích, a uznávám, že sama o sobě skutečně nemá chuť, ze které bych šílela. Co dýni dotváří je určitě to správné koření. Ke sladkým pokrmům patří skořice, muškátový oříšek, nové koření, zázvor a hřebíček; ke slaným naopak tymián, oregáno nebo kumín, tedy římský kmín. Pokud pokrm správně okořeníte, vykouzlíte krásně voňavé jídlo, které zahřeje vaše smysly. Zkrátka totální uklidňující jídlo. Přesně jako toto dýňové chilli.
    Když jsem si před pár týdny do zásoby připravovala dýňové pyré, slibovala jsem vám spoustu dalších dýňových receptů. Jako například dýňové chilli (con carne). Je tu zkrátka podzim a s ním spousta hřejivých polévek, jablečných a dýňových receptů, a hlavně spousta uklidňujících jídel, tedy comfort food.
    Menší hrst dýňových semínek jsem lehce opražila nasucho na pánvi a trochu osolila. Opražená semínka (když už začala lehce tancovat na pánvi), jsem stáhla z ohně a do pánve přidala asi lžíci javorového sirupu (pozor, nelekněte se, zasyčí to) a promíchala. Malou lžičkou jsem pak nabírala lepkavou hmotu a druhou lžičkou ji setřepala na vršek cupcakes. Zkuste na opražená semínka nesahat rukou, a už vůbec si lžičku nestrkejte hned z pánve do pusy, je to zpočátku opravdu hodně horké.


Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

    Vařte max. po dvou porcích ňoků ve velkém hrnci s bujaře vroucí vodou (se solí a trochou oleje), a hned jak klucí vyplavou na hladinu, postupně je vyjímejte děrovanou naběračkou a opatrně přesuňte někam, kde budou v jedné vrstvě (třeba na použitý pekáč z pečení dýně a brambor). Gnocchi se nebudou zlobit, když tohle místo vymažete trochou másla nebo sádla, a odmění se vám tím, že se k povrchu nepřilepí. Než vhodíte do stejné vody další porce, nechte zas pod poklicí pořádně rozbublat vroucí vodu. Takto uvařené gnocchi vydrží i jeden dva dny v lednici čekajíce na svůj pánvičkový triumf. Ale klidně je použijte ihned.
    K základu přidejte do misky také vejce, sůl, pepř a tymián. Promíchejte. Nyní přidávejte hladkou mouku, dokud nevznikne hnětatelný knédl. Ideálně si na ruční práci nebo v jejím průběhu omyjte ruce, protože se těsto začne znatelně méně lepit a vy budete pracovat pohodlněji. Výsledná konzistence by měla být jemnější a měkčí než těsto na bramborové knedlíky, nicméně natolik pevná, aby každý jednotlivý ňoček byl schopen přenosu a nenastal u něj poločas rozpadu. Záleží v tu chvíli na množství použité mouky (resp. na moučnatosti nebo vodnatosti použitých brambor). Knedl si rozdělte na více menších, tady cca na 4–6 kusů, abyste mohli válet dlouhá cigárka o průměru max. 2 cm. Očistěte si nůž a odsekávejte jednotlivé gnocchi. Lehce je poválejte v mouce, prstem zatlačte uprostřed a vytvořte důlek a můžete vařit. Práce s těstem by měla být co nejrychlejší, stejně jako klasické bramborové začne zas vodnatět a lepit se, otálení není na místě.


Dýňové muffiny s krémem a špetkou skořice

    Poznámka: Pokud jste vlastníkem pomalého hrnce (crockpot), můžete toto chilli připravit i v něm. Jakmile orestujete cibuli s masem, smícháte s ním všechny ostatní suroviny a přesunete do pomalého hrnce. Na mírném stupni vaříte 8 hodin nebo 4 hodiny na vysokém.
    Pokud rádi sledujete moje pořady (potažmo i blog, samozřejmě :)), budu moc ráda, pokud si najdete čas a během případného hlasování do nominací na Křišťálovou lupu 2014 nezapomenete v kategorii One (wo)man show na www.MENUdomu.cz. Formulář najdete zde. Na Streamu to asi nebude to jediné, co občas sledujete, takže když oceníte i www.stream.cz v kategorii Nástroje a služby, tím lépe :) Do ostatního vám kecat nebudu :-D Děkujem!!!
    Dejte si dýni nasladko! Přimíchejte ji do těsta a získáte úžasné podzimní cupcaky, kterých můžete sníst, kolik chcete. Jsou přece plné zeleniny!


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00