Jak na věc


cukety druhy

Silikonová forma na marcipán – květ - Silikomart

    Suroviny: 1 větší cuketa, 250 g měkkého salámu, 2 cibule, sůl, pepř, grilovací koření, orientální koření, worchestrová omáčka, kmín, 2 stroužky česneku, kečup, olej
    Příprava: Listové těsto si vyválejte a položte na plech, který jste si vyložili pečicím papírem. V misce si smíchejte ricottu s prolisovaným česnekem, s pepřem a se solí. Tuto směs namažte na listové těsto a pokládejte tenkými plátky nakrájené cukety. Posypejte rozdrobenou fetou, pokapejte olivovým olejem a opepřete. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 20 minut. Poté ihned podávejte. Cuketový koláč patří mezi recepty z cukety, které oceníte ve všední dny, kdy nestíháte a potřebujete rychle zahnat hlad. 


SKOŘICE pravá mletá BIO 100g EV

    Příprava: Cuketu omyjeme a oloupeme (mladou cuketu nemusíme loupat). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Karotku očistíme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Vodu z cukety slijeme. Karotku, cibuli a česnek přidáme k cuketě společně s vejci, mlékem a hladkou mouku. Ochutíme vegetou, solí, muškátovým květem a mletým pepřem. Vše dobře promícháme. Z hustého cuketového těsta tvoříme bramboráčky. Pečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky pokládáme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Podáváme teplé a zdobíme cherry rajčátky a salátem. Můžeme podávat i jako přílohu k masu
    Cuketový guláš výborný, nechtěla jsem dělat přílohu, tak jsem v guláši prohřála 1/2 plechovky bílé fazole a vše fajn. Dále se chystám na cuketu s koprem.
     Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Necháme na teplém místě. Omyté mladé cukety nakrájíme na tenká kolečka. Na...
    Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vegetu, vejce a minerálkou zaděláme na kašovité (hustší) těstíčko. Nakonec do něj vmícháme strouhaný sýr. V těstíčku obalujeme plátky cukety, smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu necháme okapat na ubrousku. Podáváme jako letní oběd s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jogurtovým dresinkem (bílý jogurt, lžíce oleje, sekaná pažitka, lisovaný česnek, hořčice, sůl, pepř).


Tvrdnutí břicha v těhotenství: Kdy je přirozené a kdy už ukazuje na potíže?

    Příprava: Cuketu a brambory si nakrájíme na kostičky, mrkev si oloupeme a nastrouháme nahrubo, pórek si nakrájíme na kolečka. V hrnci si na zpěněném másle osmažíme pórek, poté přidáme mrkev, brambory a nakonec cuketu. Podlijeme vývarem, přiklopíme a vaříme 15 minut, Poté část polévky a rozmixujeme a ochutíme podle toho, jak staré máme děti.
    Příprava: Cuketu si nastrouháme nahrubo. Cibuli si nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Poté přidáme do hrnce nastrouhanou cuketu, podlijeme troškou vody a dusíme 15 minut. Hotovou cuketu osolíme podle chuti, přidat můžeme také umeocet nebo cukr. Podáváme jako přílohu k pečenému masu, k bramborám, ke knedlíkům nebo jen tak.
    Příprava: Cuketu oloupeme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odležet. Na rozškvařené slanině osmahneme na kostičky cibuli, přidáme kmín a scezenou cuketu. Podusíme doměkka. Zahustíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přisolíme, vmícháme větší množství nasekaného kopru a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo pečivem


Pohřební služba s tradicí a koňským pohřebním vozem

    Příprava: Na oleji osmahneme plátky cibule a česneku. přidáme oloupané a na kostičky nakrájené cukety, koření, protlak, omáčky a dosolíme. Zvolna dusíme do změknutí. Směs rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 80 st.C. Směs použijeme při přípravě pokrmů z masa nebo jakou omáčku na těstoviny či pizzu. Sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
    Příprava: Ke smažení jsou nejvhodnější středně velké a nevyzrálé plody. Cukety omyjeme, odkrojíme stopku, ale neloupeme je. Ostrým nožem šikmo nakrájíme plátky silné asi 5 mm. Řízečky dostatečně osolíme a opepříme. V misce rozšleháme vejce se třemi lžícemi chladné vody. Nasrouháme parmezán a smísíme se strouhankou. Plátky cuket obalíme nejprve v hladké mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance se sýrem. V pánvi rozpálíme olej nebo máslo. Ztlumíme teplotu a smažíme dozlatova asi 2 minuty z každé strany. Všechny kousky vyrovnáme na talíř a ozdobíme petrželkou. Podáváme se smetanovou bylinkovou omáčkou.
    Suroviny: 4 cukety střední velikosti, 2 větší cibule, 5 stroužků česneku, asi 500 g mletého masa, lžička mletého nebo čerstvého zázvoru (nemusí být, ale je výborný), 1/2 lžičky chilli, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, zelená petrželka, asi 100 g strouhaného sýra, olej


Hořčičná semínka tmavá BIO 100g EV

    Příprava: Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme a chilli papričky nakrájíme na kolečka asi do půlky. Zbytek papričky nakrájíme podélně a dáme do vody s ledem na půl hodiny. Paprička se v ledu rozvine a vytvoří takovou kytku, kterou necháme na ozdobu. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájené papričky na kolečka. Přidáme oloupanou a na větší kousky nakrájenou cuketu, nakrájenou mrkev, fazolky a orestujeme asi 5 minut. Potom přidáme polévkovou lžíci kari a asi kávovou lžičku soli a dále restujeme asi 5 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko a stále mícháme dalších 7 minut, dokud mléko nezhoustne. Upravíme na talíř s rýží a přidáme rozvinuté papričky jako ozdobu.
    Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.
    Příprava: Na troše olivového oleje si zprudka orestujte nakrájená kuřecí prsa, osolte, opepřete a přidejte nakrájená cherry rajčata. Nakonec přidejte špenát, nechte ho lehce zvadnout, dejte stranou a uchovávejte v teple. Na stejné pánvi si orestujte zprudka cuketové špagety, které vyrobíte pomocí spiralizéru nebo speciální škrabky na cuketu. Cuketové špagety nyní smíchejte s hotovou směsí, posypejte parmazánem a zasypejte opraženými piniovými oříšky a bazalkou. Cuketové špagety patří mezi velmi moderní recepty z cukety, které na jídelní lístek zařazuje nejedna restaurace.


Platonická láska umí bolet. Jak se s ní vypořádat?

    Suroviny: 1 cuketa, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička soli, 1 lžička Horalky
    TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.
    Příprava: Cuketu omyjeme, nastrouháme najemno a přidáme sůl. Necháme odpočinout a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Přidejte mouku, vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku a pepř a promíchejte. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte ještě mouku. Těsto by mělo být spíše hustší, aby se netrhalo. Smažte na oleji tak, že pomocí lžíce vložíte trochu směsi a vytvarujte placičku. Jakmile začnou placky na okrajích tmavnout, otočte. Po sejmutí z pánve je zbavte přebytečného tuku pomocí papírových utěrek. Tento recept z cukety lze použít samostatně s jogurtovým dipem nebo jako chutná příloha.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Příprava: Cuketu omyjeme a nastouháme nahrubo i se slupkou. Přidáme nastrouhaný sýr. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Zamícháme k cuketě. Přidáme vejce, kypřící prášek a koření. Zahustíme moukou a těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 st.C.
    Příprava: Cukety nakrájíme na proužky, pokud jsou plody větší, tak je oloupeme a zbavíme jader. Svaříme vodu s octem, cukrem, solí, sladidlem a tymiánem. Do sklenic vložíme kopr, a střídavě vkládáme cukety, mrkev, cibuli a koření. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
    Suroviny: 3 hrnky nastrouhané cukety (1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 a půl hrnku moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 kávová lžička sody, 3 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce


Tip pro čtenáře Spektra Zdraví:

    Příprava: Cukety podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semeníky. Opečeme na oleji z obou stran, když zvláční, vyndáme a dáme na vymazaný plech. Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme až zbělá. Přidáme koření (1/2 lžičky chilli, pepře, soli) nakonec vmícháme pokrájenou petrželku (čím víc tím líp) a pokrájená rajčata (přidávám ještě lisovaný česnek) a ještě prohřejeme. Touto náplní naplníme připravené cukety hustě zasypeme strouhaným sýrem a při 210 °C zapečeme 15-20 minut.Podáváme s okurkovým či jiným zeleninovým salátem a nebo pestrou oblohou. Můžeme použít i tatarskou omáčku. Každý dle své chuti.
    Příprava: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a necháme na cedníku okapat. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 170°C.
    Cuketa má v kuchyni mnoho možností úpravy, zapékat, smažit, dusit i grilovat. Velmi často se plní, připravuje podobně jako známý bramborák, vynikající je i cuketová polévka. Jsou dokonce i recepty na sladká jídla, pizzu nebo knedlíky z cukety. Menší cukety jsou vhodné k přímé konzumaci za syrova nebo do zeleninových salátů. Větší plody se mohou různě tepelně upravovat a tepelná úprava je také nejvíce používaný způsob. Velmi oblíbená je například zapečená cuketa se sýrem, ale receptů s cuketou je samozřejmě mnohem víc a všechny jsou poměrně jednoduché a rychlé.


Chronický stres ničí tělo i psychiku. Většinou o něm nevíme

    Suroviny: 1 kg cukety, 2 vejce, 3 lžíce mouky, 100 g oblíbeného strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
    Příprava: Mladé neloupané cukety nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevypaří. Potom cukety polijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme strouhaným sýrem, pokropíme máslem a v horké troubě pečeme dorůžova.
    Příprava: Cuketu nakrájíme na 1/2 cm plátky. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout (můžeme potřít s prolisovaným česnekem se solí). Smícháme hladkou mouku, mletou papriku, mletý pepř, mletý kmín, sůl a vše promícháme. Rozpálíme olej a cuketu z obou stran obalíme v ochucené mouce oklepneme přebytečnou mouku, aby se nepřipalovala a rychle dáváme na rozpálený olej. Smažíme tak 1-2 minuty po obou stranách. Výborná příloha je tatarská omáčka a rajčatový salát.
    Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na tenké plátky. Cibule také nakrájíme na plátky. Dáme do vetší mísy a přidáme sůl, nové koření, bobkový list a olej, všechno důkladně promícháme a dáme do slenice na 7 dní uležet v lednici


Dlabání dýně – jak vydlabat dýni, aby dlouho vydržela?

    Příprava: Vymícháme maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty. Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně spojíme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na sádle, mírně pokropené vodou. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.
    Suroviny: 400 g směsi mletého masa, 50 g strouhanky, 1 středně velká cuketa, 2 lžíce bramborového škrobu nebo rýžové mouky, 1 vejce, 50 g vepřového sádla, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, česnek, majoránka
    Příprava: Cukety, salám, sýr, cibuli (to co máme rádi) střídavě napichujeme na špejle okořeníme grilovacím kořením, obalíme v mírně osolené hladké mouce a ponoříme do zahoustlého těstíčka, celé obalíme (hladkou moukou obalíme protože se lépe těstíčko chytí). Z těstíčka hned dáváme na rozpálený tuk a ze všech stran osmažíme dozlatova. Těstíčko dělám jako na palačinky a ochutím buď česnekem, nebo kečupem, vegetou tak, aby bylo dobře ochucené přidávám do těstíčka i sekanou petrželku nebo pažiku.Podáváme s novými brambory a tatarkou. Dobrá je i cuketová hořčice.


Kukuřičné lupínky cornflakes 500g REJ

    Příprava: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, osolíme opepřime, přidáme worchestrovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín, podusíme doměkka. Přidáme nakrájený salám na nudličky, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
    Suroviny: 600 g cukety, 400 g cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce pálivé papriky, 300 g rajčatového protlaku, 5 lžic sojové omáčky, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce polévkového koření, sůl
    Příprava: Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo na struhadle a lehce osolíme. Necháme chvilku odpočívat a poté vymačkáme přebytečnou vodu. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme pevný sníh. Pokud budete přidávat cibuli, jemně ji zpěňte na trochu másla. Do nastrouhané cukety přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, česnek, žloutky, krupici, prášek do pečiva, majoránku a případně cibuli a nakrájenou šunku či uzené. Vše promícháme. Pokud je směs příliš řídká (teče), přidejte ještě trochu krupice. Poté přidáme i bílkový sníh, který vmícháme velmi jemně. Směs poté vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C cca 40-50 minut. Jakmile začne sekaná z cukety ustupovat od okrajů, je hotová. 


Rozhledny - Jihomoravský kraj: Už jste navštívili všechny?

    Příprava: Cuketová pomazánka patří mezi jednoduché recepty z cukety a lze na ni použít i starší výpěstky. Mladou cuketu umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Starší cuketu rozkrojíme, oloupeme, vybereme dřevnatý střed a až poté nastrouháme. Cuketu lehce spaříme na pánvi, cca 10 minut dokud nebude měkčí. Odstavíme a na teplou pánev k cuketě přidáme prolisovaný česnek, chilli a žervé. Mícháme dokud se pomazánka nespojí. Mažeme na čerstvé pečivo a posypeme čerstvým koriandrem.
    Příprava: Cukety nakrájíme na kostičky (i se slupkou), nasekanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme krájenou cuketu, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek, kečup, sojovku, opepříme a podle chuti osolíme, příp. trochu zředíme vodou... jinak nezahušťujeme.Nejlepší přílohou je rýže, ale výborné i jen tak s chlebem.
    Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek, salám na kostičky, kousek ramy a mírně podlijeme. Dusíme do měkka. Nakonec přidáme podle chuti kečup - raději více a tymián. Necháme přejít var. Můžeme přisolit.Podáváme s česnekovými topinkami nebo s chlebem. Ti, co mají rádi lečo, si jistě pochutnají. Výborná lehká a rychlá večeře.


Přidávat recepty mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Suroviny: 1,5 kg oloupané cukety, 3 cibule, 1/4 l oleje, 250 kg spařených a sloupaných rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2-3-lžíce soli, 1 lžička pepře, dle chuti špetka ostré papriky nebo chilli, 1 palička česneku, 150 g cukru, 1 dl octa
    Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě.
    Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.
    Příprava: Cuketu si nastrouháme najemno a vyždímáme z ní co nejvíce vody. Stejně tak ji můžeme nechat odkapat v cedníku. Vložíme do mísy a přidáme dvě celá vejce, strouhaný sýr, pepř, sůl a prolisovaný česnek. Umícháme těsto, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15 minut na 190 stupňů. Poté na pizzu dáme námi zvolenou oblohu (šunku, kukuřici apod.) a dopečeme pod grilem dalších 7-10 minut. 


MUDr. Uríková svým klientům...

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Příprava: Nádivka: cuketu, uzeninu a sýr nahrubo nastrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, přidáme vejce, koření, sůl a případně zahustíme vločkami a hladkou moukou. Nádivku necháme chvíli odstát a mezitím si krátce spaříme zelné listy, aby změkly a daly se zavinout. Nádivku zavineme do zelných listů, vložíme do pekáčku, závitky lehce podlijeme vodou, povrchu posypeme grilovacím kořením, potřeme olejem a upečeme
    Tento článek na téma "Recepty z cukety" jsme zveřejnili v srpnu roku 2012. Za dobu 7 let si ho přečetlo téměř milion lidí a desítky lidí článek okomentovali a připsali recept na vlastní oblíbený recept z cukety. Proto jsme se po letech rozhodli článek oprášit a přidat do něj další zajímavé recepty z cukety, které najdete níže. Snad se vám budou líbit stejně, jako ty staré. 


DLOUHÝ PEPŘ Pippali BIO, mletý 50g

    Příprava: Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem, solamylem a moukou. Vytvoříme hustší těsto. Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíky a hned vkládáme do vroucí osolené vody. Dle velikosti vaříme 10-15 minut a občas opatrně promícháme. Hotové knedlíky polijeme sádlem, aby se neslepily a podáváme s cuketovým zelím a osmaženou cibulkou. Kdo rád maso, může si přidat např. vepřovou pečeni apod
    Příprava: Cuketu oloupeme,nakrájíme na kostky asi 1x1 cm. Do kastrolu dáme trochu olivového oleje, nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata. Vložíme cuketu, osolíme, opepříme a restujeme, až je cuketa ze všech stran opečená (taková jako průhledná) přidáme nakrájený česnek a trochu kari a pokrájenou saturejku. Ještě krátce opečeme. Pokrm je hotový, když cuketa "zesklovatí", ale nesmí se rozvařit! Nepodlévá se ani nezahušťuje. Podáváme s pečivem nebo bramborem.
    Suroviny: 500 g cukety, 200 g tvrdého sýru, 3 vejce, 150 g krupice (pro bezlepkovou verzi polenta nebo bezlepková směs), 1/2 balíčku prášku do pečiva, majoránka, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, lze přidat i 1 střední cibuli, pro nevegetariány lze přidat: 150 g šunky nebo uzeného masa, máslo a strouhanka (či bezlepková mouka) na vymazání plechu
    Suroviny: 500 g cukety, 120 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř, lžička majoránky nebo oregana, slunečnicový olej na smažení (olivový olej přidá nežádoucí „pachuť“). 


STERILOVANÉ CUKETY PO ORIENTÁLSKU

    Suroviny: 250 g cukety, 1 stroužek česneku, pro ostrou verzi špetka chilli, 2 lžíce žervé (nebo 100 g taveného sýru), sůl, pepř, lžíce oleje, čerstvý koriandr
    Příprava: Česnek prolisujeme a utřeme se solí, zamícháme do olivového oleje. Cukety i se slupkou nakrájíme na kolečka, rajčata na půlky a vše potřeme směsí oleje a česneku. Doprostřed alobalu poskládáme rajčata a kolem nich kolečka cuket. Posypeme bylinkami. Alobal dobře uzavřeme, aby nevytékala šťáva a pečeme asi 20 minut. Poté alobal otevřeme, zeleninu posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct, dokud se sýr nerozteče. Pokrm podáváme s opečeným toustem nebo bramborami.
    Příprava: Očištěnou cuketu nebo tykev nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu cukety, opět Nivu a navrch zbytek cukety. V mléce rozmícháme vejce a zalejeme cuketu. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut. Podáváme teplé s brambory a zeleninovým salátem


Sportujete? Doplňky stravy pro sportovce vám můžou ochránit zdraví

    Suroviny: 1 středně velká cuketa, 2 vrchovaté lžíce Solamylu, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky nebo rýžové mouky, sůl, 3 stroužky česneku, vegeta, 2-3 vejce, pepř, minerálka bez příchutě, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce sojové omáčky, trochu pálivé papriky nebo kousek rozdrcené sušené feferonky, tuk na smažení
    Příprava: Cukety zbavené jader nastrouháme, cibuli nakrájíme, přidáme sůl, promícháme a necháme přes noc uležet. Druhý den propasírujeme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a sterilujeme.
    Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vodyna 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme opraženou strouhankou nebo nasekanou petrželkou a pojileme horkým máslem.
    Příprava: Na pánvi na kousku másla zpěníme nakrájenou cibuli, střídavě v jedné vrstvě! Rozložíme cuketu a brambor nakrájené na kolečka, opečeme a zalijeme vejci rozmíchanými se strouhaným uzeným sýrem a kořením.


Co skrývají symboly na obalech přírodní kosmetiky?

    Příprava: Cukety si omyjeme a nakrájíme nahrubo, cibuli si nakrájíme najemno. Do velkého hrnce si odměříme 3 lžíce olivového oleje, na kterém smažíme dozlatova cibuli. Poté přidáme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme, přidáme tymián a zalijeme horkým vývarem. Vaříme zhruba 10-15 minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, nastrouhaný parmazán a podáváme. Přečtěte si také další polévkové recepty z cukety. 
    Příprava: Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo s kapkou oleje a přidáme nakrájené cukety. Do pánve přidáme pokrájený česnek a chilli. Cukety restujeme zhruba 12 minut, dokud nejsou měkké. Poté celou směs rozmixujeme (část můžeme ponechat nerozmixovanou). Osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a přidáme nastrouhaný parmazán. Cuketovou omáčku podáváme se špagetami. 
    Suroviny: 1 menší cuketa, 5 brambor, 2 rajčata, 1 paprika, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, mletá sladká a pálivá paprika, mletý pepř, majoránka, sůl
    DALŠÍ TIP NA RECEPTY Z CUKETY:  v případě, že jste si nevybrali, připravili jsme pro vás dalších skoro čtyřicet receptů s cuketou, které máte rádi a které nejvíce hledáte.


Galantina s kuřecím masem a cuketou

    Příprava: Cuketu oloupeme a nastrouháme (můžeme i s vnitřkem) na hrubším struhadle, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na tenké nudličky, šunku také a dobře vzájemně promícháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do vymazaného pekáče poklademe vrstvu brambor, na to cuketu, na to maso, na to cuketu a nakonec brambory. Polovinu smetany rozšleháme s vejci a zalijeme. Přikryté pečeme cca 45 minut, poté odkryjeme, dolijeme zbývající smetanu a ještě 15 minut pečeme odkryté. Jako alternativu můžeme použít mleté maso ochucené jako na sekanou.
    Příprava: Cibuli nakrájenou na kostičky opražíme na sádle nebo na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, přidáme mletou papriku a osmahneme. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu (pokud je cuketa mladá, nemusíme ani loupat, ani vydlabávat) a dusíme do měkka. Nakonec přilejeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a chvíli povaříme. Ochutíme solí a majoránkou.Podáváme s pečivem.
    Suroviny - množství do 1 zavařovací sklenice (0,7 l): 300-400 g cukety, snítka kopru, několik koleček cibule a mrkve, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1 lžička hořčičných semínek
    Suroviny: 400 g cuket, 400 g syrových brambor, 1 vejce, 3-4 lžíce solamylu nebo rýžové mouky, asi 300 g hrubé mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky soli
    Suroviny: 1 velká cuketa, 6 žampionů, 2 rajčata, 100 g slaniny, cibule, 2 stroužky česneku, 200g goudy nebo čedaru, muškátový oříšek, sušený tymián, olivový olej, sůl, pepř


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Příprava: Cuketu si nastrouháme najemno a vymačkáme z ní rukama všechnu vodu. Vložíme do mísy a smícháme s vejci, moukou, sýrem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Ochutíme solí a pepřem. Z těsta tvarujeme lžící placky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravené cuketové placky pečeme zhruba 25-35 minut na 190 stupňů. Podáváme se salátem. 
    Příprava: Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut. Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny. Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří. Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte. Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.
    Suroviny: 1 cuketa, 15 dkg tvrdého sýra, 3 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kypřící prášek, olej, hladká mouka, pepř, sůl, sladká paprika, drcený kmín, majoránka


SEKANÁ Z CUKETY NEJEN PRO VEGETARIÁNY

    Příprava: Cuketu očistíme (starší cuketu oloupeme a zbavíme dužiny), nakrájíme na kolečka, rajčata také nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, olivy rozkrojíme na půl. Do zapékací mísy na sebe střídavě vrstvíme rajčata, cuketu, cibuli a sýr, každou řadu jemně osolíme a okořeníme kořením. Nakonec celé posypeme nakrájenými olivami, pokapeme olivovým olejem a posypeme hodně hustě sýrem. Dáme péct do trouby, dokud cuketa nezměkne. Doba pečení je různá, podle toho, jak kdo má rád.
    Pokud to není tajné, chtěla bych také požádat o recept na norskou cuketu.Právě jich několik čeká na zahradě na uříznutí, tak by se mi to velmi hodilo.Předem děkuji. Irena
    Postup: Cukety omyjeme a nakrájíme na silnější hranolky. Smícháme olej, citronovou šťávu a česnek. Vysteleme plech alobalem a rozmístíme zde hranolky „vykoupané“ ve směsi. Poté je posypeme parmezánem, lehce osolíme a opepříme. Pečte cca 15 minut v horní části trouby předehřáté na 180 ˚C. Cuketové hranolky lze servírovat jako přílohu, případně samostatně s jogurtovým dipem.
    Příprava: Osmahneme na oleji pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme naběračkou vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme prolisovaný česnek, cukr a dle chuti přisladíme, okyselíme a přisolíme. Směs můžeme nechat tak nebo ji rozmixujeme dohladka. Ještě krátce povaříme a vařící vlijeme do skleniček. Uzavřeme s sterilujeme 10 minut při 80 st. a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Suroviny: 400 g cukety, 1 vejce, 3 lžíce vody, 100 g sýra parmezán, 75 g strouhanky, 75 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení, svazek petrželky, sůl
    Cuketa je po celý rok dostupná zelenina, která je zdravá. Cuketa má jemnou chuť a velmi dobře přebírá chuť dalších ingrediencí. Recepty s cuketou většinou doporučují silnější okořenění a časté je i přidávání česneku. Ve Francii se přidává do oblíbeného ratatouille.
    Přípravek Triphala je kombinací tří ájurvédských bylin na účinnou detoxikaci organismu přírodní cestou. Blahodárné účinky směsi bylin Amalaki, Vibhitaki a Haritaki jsou známy už více než 5000 let. Tato kombinace působí velmi pozitivně na celý trávicí systém, nervovou soustavu a psychický stav. Aktivujte svůj imunitní systém směsí bylin Triphala a vyhněte se mnohým nemocem, které souvisí s oslabenou imunitou organismu. Zbavíte se také únavy, vyčerpání a stresu.


Jidášovo ucho – exotická houba se všestranným využitím. Najdete ji i v lese!

    Příprava: Cuketu oloupeme (mladou nemusíme loupat), zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme cuketu a trochu podusíme. Přisypeme kmín, sůl a cukr, přidáme ocet. Zaprášíme moukou a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme ještě asi 2 minuty.
    Příprava: Cuketu si vydlabeme a vydlabanou část dáme bokem. Buď ji můžeme přimíchat do masové směsi nebo si ji můžeme dát stranou a použít například na cuketovou polévku. Cibuli si nakrájíme najemno a smažíme na olivovém oleji, po chvíli přidáme nahrubo nasekaný česnek a chilli papričky. Poté přidáme mleté vepřové maso a smažíme nejméně 5 minut. Nakonec přidáme pokrájená rajčata a sterilovanou kukuřici. Ochutíme solí, pepřem a oreganem. Touto směsí naplníme vydlabané cukety a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme 20 minut, poté vrchní část cuket posypeme strouhaným sýrem a dopečeme dalších 15-25 minut podle potřeby. Podáváme bez přílohy, případně s vařenými bramborami nebo jen se salátem. Toto jídlo patří mezi recepty z cukety, které hravě zastanou hlavní chod. 


Kuchyňský nůž na chléb Gloria 21cm levý - Felix Solingen

    Příprava: Cuketu si umyjeme a překrojíme podélně na dvě části. Dužinu si vydlabeme, pokrájíme na kostičky a dáme stranou. Mezitím si nakrájíme cibuli najemno a dáme smažit na olivový olej. Poté přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, pokrájené žampiony, rajčata, nakrájenou cuketovou dužinu, sůl, pepř, muškátový oříšek, sušený tymián a nadrcený česnek a dusíme 10 minut. Připravenou směs vložíme do vydlabaných cuket a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů na 25 minut. Poté cukety vytáhneme, posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct na 10 minut. Pečená cuketa patří mezi recepty z cukety, které si můžete ozvláštnit podle vašich momentálních chutí.
    Suroviny: 2 velké cukety, 500 g mletého vepřového masa, 200 g strouhaného čedaru, 2 rajčata, 1 cibule, 100 g sterilované kukuřice, 2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olivový olej
    Příprava: Na olivový olej dáme cibulku a česnek, usmažíme do sklovita, přidáme cukety nakrájené na tenká kolečka, kmín a mícháme. Osolíme opepříme. Jednoduché, moc chutné a nekalorické. Takto připravené cukety by neměly být v žádném případě rozvařené, ale spíš ještě tvrdkavé! Je to italský recept a je hotov za 10-15 minut. Používá se jako příloha k masu.
    Suroviny: 1,2-1,5 kg cukety, 2 špekáčky, 1 velká cibule, lžíce sádla, 2 dcl smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, majoránka, sůl
    Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na kostky nakrájené brambory, posypeme kořením, zalijeme šlehačkou a vrch posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 45 minut.


Kočkompilace videí z celého světa

    Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.
    Suroviny: Nádivka: 500 g cuket, 200 g uzeniny, 100 g sýra, 2 vejce, vločky, hladká nebo rýžová mouka, cibule, provensálské koření, sůl, česnek Zelné listy: hlávkové zelí i čínské, grilovací koření
    Příprava: Omytou, popř. oloupanou cuketu nakrájíme spolu s oloupanými brambory na kostičky (asi 2cm) Na oleji (možno přidat kousek nakrájené anglické slaniny) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme duketu, brambory a na menší kousky nakrájená rajčata a papriku. Osmahneme, posypeme mletou sladkou a trochou pálivé papriky (dle chuti), přidáme pepř a znovu osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme pod pokličkou až je zelenina téměř měkká. Guláš zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vody (mléka nebo smetany) a za častého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut. Hotový guláš dle chuti dosolíme, přidáme špetku majoránky. Podáváme s chlebem.


Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI...

    Příprava: Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem(rostlinným), a trochu podlejeme vodou. V troubě zapékáme 30-45 minut.
    Suroviny: 500 g cukety, 2 větší karotky, 2 vejce, 1 lžíce vegety nebo horalky, špetka mletého pepře, 100 ml mléka, 250 g hladké nebo rýžové mouky, 1 zelený salát, 100 g cherry rajčátek, olej na smažení, špetka mletého muškátového květu, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli
    Suroviny: 3 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny, nakrájené na kostičky , 1 cibule, 300 g krůtích prsou nakrájených na kostičky, 2 malé cukety - neloupané a nakrájené na kostičky, 250 g kulatozrnné rýže, 500–700 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky, 100 ml smetany, 120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou plísní)

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00