Jak na věc


cizrna po indicku recept

citronové kuře s rýží a fenyklovým salátem

    Cizrna pochází ze Střední Asie a Indie, v současné době se ale pěstuje i v Americe, Austrálii nebo jižní Evropě. V minulosti se dokonce pěstovala i na jižní Moravě a na Slovensku. Celosvětově se její produkce řadí hned za sóju, fazole a hrách.
    Cizrna se nejčastěji využívá jako zrna – „dhal“, nebo mouka – „besan“. Ze směsi cizrnové a pšeničné mohky se peče nekvašený chléb, kterému se říká „roti“.  
    Z uvařené cizrny se slupky dají sloupnout velmi snadno. Cizrnu scedíme a okamžitě přelijeme studenou vodou. Pak ji necháme chvíli uležet a pak zrna ve studené vodě promneme rukama podobně, jako když se propírá rýže. Slupky vyplavou na povrch.
    Na talíři krémovou polévku ozdobíme pažitkou a přidáme na ní lžíci bílého jogurtu. Servírujeme například s česnekovou bagetou nebo jiným ideálně čerstvým pečivem. 
    Cizrna obsahuje velmi mnoho látek důležitých pro lidský organismus, má vynikající nutriční hodnoty a může se konzumovat i při většině diet. Bezlepková dieta, nízkokalorická, dieta bez soli nebo bez cholesterolu, dieta s vyšším obsahem vlákniny nebo i diabetická se bez cizrny v podstatě neobejdou…


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Nejvíce látek, které způsobují nadýmání, je ve slupkách a pro zjemnění jídla, zvýšení stravitelnosti a snížení možnosti nepříjemné plynatosti je vhodné slupky odstranit.
    Cizrnu je možné v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Většinou si ji představíme ve spojení s izraelským národním jídlem „hummus“, které se originálně připravuje právě z ní. V podstatě se jedná o kořeněnou kaši z uvařených semen. Známá je i španělská cizrnová polévka „garbanzo“ nebo smažené placky „falafel“.
    Cizrna se vaří v hrnci bez poklice nejméně hodinu, dokud není skutečně měkká. Voda se osolí přibližně v polovině doby vaření, případně až téměř na jeho konci. Uvařená cizrna se scedí a pak používá jako každá jiná luštěnina.
    Teď už tedy víte, jak si cizrnu připravit a můžete si z ní uvařit mnoho chutných a zdravých jídel. Nabízíme vám několik základních jednoduchých receptů.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Il minestrone delle virtù - Polévka cností

    Při úpravě v kuchyni je cizrnu stejně jako všechny ostatní luštěniny potřeba namočit. Měla by být namočená alespoň 8 hodin, mnohem lepší je ji nechat jeden až dva dny naklíčit. Naklíčením se totiž v zrnech oživí enzymatické procesy a při vaření se výrazně vylepší chuť i stravitelnost. Namáčením se vaření také zrychlí a z cizrny se odstraní většina látek, které způsobují nepříjemné nadýmání. Pokud budete cizrnu nechávat naklíčit, je nutné vodu alespoň jednou za den vyměnit.
    Cizrna, které se také říká římský hrách, je vynikající luštěnina. Pěstuje se především v arabských zemích, a i když o ní v Evropě víme už z dob středověku, je stále poněkud nedoceněná.
    Ve větším hrnci rozehřejeme olej a připravenou cibuli i česnek v něm krátce osmahneme. Pak do hrnce nalijeme vodu i s cizrnou – tu vodu, v které jsme zrna namáčeli, přidáme bobkový list a jemně nasekané bylinky, opepříme a osolíme.  Přilijeme vodu, aby jí celkově byly alespoň dva litry, a vše necháme 30 minut pomalu vařit. Pak do hrnce přidáme ještě špenát, polévku necháme provařit a pak mírně vychladnout. Vyndáme bobkové listy a mixérem vytvoříme hustý jemný krém.
    O tom, že luštěniny nadýmají, ví asi každý. Nadýmání se dá částečně předejít namáčením, a pak také vařením cizrny s různými bylinkami – nejlepší je bazalka, majoránka, oregano nebo libeček. Bylinky potlačí takzvanou plynatost a zároveň vylepší chuť vařené luštěniny.


Kuskus s cuketou a kuřecím masem

    V cizrně je vysoký obsah sacharidů, bílkovin, vlákniny a mnoha minerálních látek i vitamínů. Ze sacharidů je v zrnech téměř 50 procent škrobu, bílkovin obsahují až 30 procent, vlákniny je až 20 procent. Důležité je i množství minerální látek a vitamínů. Cizrna obsahuje mnoho vápníku, železa a manganu, vitamín E a B9 – kyselinu listovou, a také účinný antioxidant vitamín B15, který se podílí na zpomalování procesů stárnutí a posiluje odolnost organismu proti stresu.
    Cizrna má žlutou až žlutohnědou nebo smetanovou barvu. Semena jsou nepravidelně hrbolatá a mají charakteristický zobáček – připomínají beraní hlavu a od toho také pochází přívlastek cizrna beraní. Chuť je mírně oříšková.
    Cizrnu namočíme do studené vody alespoň na 24 hodin a pak ji uvaříme do měkka. Po uvaření si odlijeme alespoň dva hrnky vody, v které se vařila a cizrnu scedíme. Přidáme k ní prolisované stroužky česneku a odlitou vodu a vše rozmixujeme na kaši. Pak přisypeme mouku, dětskou krupičku, strouhanku a na jemno nakrájenou cibuli, přidáme rozšlehaná vajíčka a podle chuti majoránku, vše ještě osolíme. Směs důkladně promícháme a pak z ní uděláme karbanátky nebo placky, které obalíme ve strouhance a osmažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
    Uvedené množství stačí přibližně na čtyři porce. Humus si ale můžeme připravit více a pak ho skladovat nejlépe v uzavřenévzduchotěsné nádobě v chladničce až dva týdny. Měla by na něm být tenká vrstva oleje.


Maqlubi - obrácený hrnec s lilkem a kuřecím masem

    Konzervovanou cizrnu propláchneme v sítu studenou vodou, necháme ji okapat a pak ji v mixéru společně se všemi ostatními surovinami důkladně rozmixujeme do měkké, husté a jemné směsi. Směs dochutíme pepřem a solí a ještě jednou krátce promixujeme.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
13381
cache: 0024:00:00