Jak na věc


cholesterolu v krvi hodnoty

Cholesterol hodnoty – nemoci

    Lidské tělo ke svému fungování potřebuje cholesterol obsažený lipoproteinech, které mají vysokou hustotu (high density lipoproteins, HDL). To je cholesterol „hodný“. Cévám ale škodí cholesterol v nízké hustotě (low density lipoproteins, LDL).
    Cholesterol je zcela přirozenou součástí buňek va našem těle. V našem těle má cholesterol spoustu pozitivních funkcí. Podílí se na tvorbě hormonů, ale i vitamínu D. Bez cholesterolu by se v našem těle nemohla vytvořit žádná nová buňka. Cholesterol začíná být problémem až ve chvíli, kdy je koncentrace cholesterolu v krvi moc vysoká. Dále si rozebereme hodnoty cholesterolu v krvi.
    Důležité je dbát také na pitný režim. Měli bychom vypít alespoň 2 l tekutin denně, přičemž je vhodné se vyvarovat slazených nápojů a limonád, většího množství  alkoholu.
    Doporučenými potravinami (nebo pochutinami), které sníží cholesterol na přijatelné hodnoty, jsou cibule, česnek, citrusové plody, luštěniny (zejména sója), ovesné vločky, ryby, rýže, vlašské ořechy a červené víno (v malém množství).


Úprava režimu a ozdravění stravy při zvýšené hladině cholesterolu

    Základem stravy pro snížení hladiny cholesterolu (tzv. nízkocholesterolovou dietou), kterou můžeme ovlivnit zejména hladinu  „zlého” LDL cholesterolu v krvi, je pestrý a vyvážený jídelníček s výrazným omezením potravin s nevhodným složením. Změnu jídelníčku je třeba dodržovat dlouhodobě. Nejde o žádnou „nárazovku“ před kontrolou u lékaře.
    Správně sestavený jídelníček zajistí tělu optimální přísun všech základních živin – bílkovin, tuků (těch správných), sacharidů, dále vitaminů a minerálních látek – a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Při nadváze nebo obezitě je vhodné zaměřit se zároveň na redukci tělesné hmotnosti (snížením energetické hodnoty jídelníčku a zařazením pravidelné pohybové aktivity).
    Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má také vláknina. Proto je v jídelníčku vhodné dávat přednost celozrnným výrobkům (např. pečivo, těstoviny, neloupaná rýže). Významným zdrojem vlákniny jsou luštěniny ale také některé druhy zeleniny a ovoce. Celkový denní příjem zeleniny a ovoce by měl tvořit nejméně 500 g. Ovoce a zelenina také obsahují nezbytné vitaminy, minerální a další látky, které mají dobrý vliv na náš organizmus (antioxidanty, rostlinné steroly).


Cholesterol: základní informace

    Odborníci doporučují nechat si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty v pořádku. U dětí, které patří do tzv. rizikové skupiny (např. mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi v rodině), je vyhláškou daná povinnost měření hladiny cholesterolu v krvi v pátém a třináctém roce věku.


Cholesterol nesmí dosáhnout kritické hodnoty

    Častým omylem je přesvědčení, že pro snížení hladiny cholesterolu v krvi je třeba hlídat ve stravě pouze příjem cholesterolu. Ve skutečnosti je důležité  zaměřit se hlavně  na složení tuků v jídelníčku. Nevhodné tuky mají totiž na hladinu LDL cholesterolu v krvi větší vliv než samotný příjem cholesterolu. Tuky živočišného původu (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso, uzeniny) obsahují velký podíl nasycených mastných kyselin, které hladinu cholesterolu v krvi zvyšují. Živočišné tuky je proto nutné v jídelníčku nahradit tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, např. margaríny, dále semínka, ořechy). Ty obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na náš srdečně-cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi. Zdrojem vícenenenasycených mastných kyselin (zejména omega 3) jsou také tučné ryby (např. losos, makrela, sleď), což je důvodem, proč by se na našem talíři měly objevovat nejlép
    Cholesterol naše tělo potřebuje zéjmena pro tvoru různých hormonů a také kvůli vitamínu D. Cholesterol pomáhá našemu organismu ze vstřebáním tuků. Cholesterol se také hodně podílí na tvorbě buněčných membrán. Velkou část cholesterolu si naše tělo vyprodukuje zcela samo, my se na produkcí podílíme jen menší částí. Jedná se o cholesterol ze stravy.
    Cholesterol si lidské tělo jednak vyrábí samo, jednak jej člověk přijímá v tučné stravě. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi zvyšují riziko onemocnění. Vysoký cholesterol je hodnota, ne nemoc. Tu teprve může způsobit.
    Cholesterol dokáže být velmi zákeřný a u nás v České republice má „na svědomí“ skoro půlku ze všech úmrtí v České republice. Cholesterol je tedy velký zabiják a je třeba si na něj dát velký pozor. Zvýšení hodnoty cholesterolu má podle posledních průzkumů téměř 70 % dospělé populace. Je to alarmujicí číslo. Pokud máte zvýšené hodnoty cholesterolu máte onemocnění zvané hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP)


Výron kotníku: léčba podvrtnutí kotníku

    Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi mohou způsobit vznik závažných onemocnění cévního ústrojí. Česká republika, ale rovněž i jiné evropské země, má tyto civilizační nemoci na seznamu nejčastějších příčin úmrtí. Cholesterol, jehož hodnoty jsou krvi zvýšeny, se ukládá na stěnách cév a napomáhá vzniku srdečního infarktu, mozkové mrtvice, ischemické choroby srdeční – angina pectoris a aterosklerózy. Hodnoty cholesterolu můžeme ovlivnit menším příjmem živočišných tuků.
    Podle údajů uvedených ve studii Post-Monica (IKEM) trpí v současné době v České republice téměř 70 % dospělé populace zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Není to přitom problém týkající se pouze starší generace, vyskytuje se již u mladých lidí a výjimkou nejsou ani děti. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice. Při zjištění zvýšené hladiny cholesterolu v krvi je proto třeba začít co nejdříve s jejím ovlivňováním.
    Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, je třeba upravit Váš jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit. Pokud Vám lékař předepsal léky na snížení cholesterolu, věřte, že nejlepší cestou je kombinace léků a výživových opatření, které účinky léků podpoří.


Cholesterol hodnoty – ukázka cholesterolu

     Hodnoty cholesterolu je třeba si hlídat, a to pravidelnou návštěvou u praktického lékaře, který doporučí krevní rozbor. Jestliže se hodnoty u dospělého člověka pohybují pod 5,2 mmol/l, je vše v pořádku. Hodnoty nad 6,5 mmol/l jsou varováním, že je třeba začít urychleně s léčbou. Množství cholesterolu ovlivňuje věk a dědičné dispozice.
    Pro snižování hladiny cholesterolu v krvi jsou výhodné také rostlinné steroly, které jsou součástí speciálních obohacených potravin. Rostlinné steroly jsou přírodní látky, které se svojí strukturou podobají cholesterolu, proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve. Nevstřebaný cholesterol je tak vyloučen z těla a jeho hladina v krvi se snižuje. Rostlinné steroly se v malém množství přirozeně vyskytují v naší stravě, např. v rostlinných olejích, obilovinách, ovoci či zelenině. Ve větším množství je můžeme najít v potravinách obohacovaných o rostlinné steroly s cílem hladinu cholesterolu snížit. K účinnosti při snižování hladiny cholesterolu v krvi doporučují odborníci zařadit do jídelníčku 3 porce obohaceného margarínu (1 porce = cca 2 lžičky) denně.


Zanechte odpověď Zrušit odpověď

    Při zjištění zvýšené hladiny cholesterolu v krvi je důležité určení hodnot HDL a LDL cholesterolu. Zatímco zvýšená hladina „zlého“ LDL cholesterolu je nebezpečím pro naše srdce a cévy, „hodný“ HDL cholesterol má funkci ochrannou a čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe.
    Cholesterol se měří z naší krve. Ke zjištění hodnot cholesterolu v krvi je nutné absolvovat odběr krve. Odběr krve musí probíhat nalačno, jinak by došlo ke zkreslení naměřených hodnot. Uváděné hodnoty cholesterolu se mírně liší. My uvedeme ty nejpoužívanější hodnoty cholesterolu.
    Pravidelné kontroly pomohou nejen včas odhalit zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, ale také co nejdříve zahájit efektivní léčbu. Problémem je, že zvýšená hladina se navenek nijak neprojeví, nebolí. Při nedostatečné kontrole tak může udeřit za několik let až desítek let např. v podobě srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
17334
cache: 0024:00:00