Jak na věc


bulharská jídla

Typické Bulharské jídlo a speciality, víte co je co?

    Při cestování do cizí země je samozřejmě nasnadě alespoň trochu přičichnout a ochutnat místní kuchyni. Mnohem více si tak umocníte zážitek z dovolené, protože jak se říká, si jí prožijete všemi smysly. I při cestování do Bulharska byste tak neměli opomenout výbornou místní kuchyni, která nabízí opravdu zajímavé a pro nás exotické pokrmy, které sice nebudete umět nijak pojmenovat, ale překvapí vás svojí výbornou chutí. Tento článek vám tak alespoň trochu poodhalí, co se skrývá za významem jednotlivých tajemných názvů pokrmů, jako jsou: „tarator“, „kaškaval“ nebo „musaka“. Alespoň jedno jídlo z následujících pokrmů doporučujeme ochutnat, skutečně vás nezklamou!
    Šopský salát – Tento salát je sice známý a rozšířený po celé Evropě, ale v Bulharsku vás může i v lecčem překvapit, protože kromě syrových paprik a rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli.


Nejznámější bulharské speciality

    - Tarator Pod tímto zvláštním jménem se skrývá studená polévka vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku. Tato zajímavá polévka určitě stojí za to vyzkoušet, navíc vás v horkých letních dnech příjemně osvěží. - Musaka Jestliže vám na talíři donesou musaku, tak si asi řeknete: „To jsou přece francouzské brambory…" Musaka je tedy teplé jídlo připravené z brambor a zeleniny, případně z masa, ale díky specifickému koření a způsobu přípravy je přece jenom jiná a zajímavější. Dá se dokonce koupit i v konzervě! - Šopský salát Tento známý a rozšířený salát vás může i překvapit, protože kromě syrových paprik a rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli. - Keftě a kebabče Tyto zajímavě se nazývající pokrmy se připravují z mletého masa. Jsou to bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. podávají se se zeleninovými saláty nebo s h
    I v Bulharsku můžete na oběd zajít na meníčka ty vycházejí kolem 3 - 5 leva, večeře vyjde kolem 10 leva i s pitím. Doporučujeme vyzkoušet Bulharské speciality a ryby.
     Bulharská kuchyně je různorodá, je plná zvláštních chutí, ingrediencí, barevných kombinací. Zajímáte se o světovou kuchyni? Pak byste rozhodně neměli vynechat kuchyně Bulharskou, která je v mnoha ohledech inspirativní a někdy až zvláštní.
    Škembe čorba – Pod tímto dvou slovným názvem se skrývá velmi hustá a vydatná dršťková polévka, která často vydá i za druhé jídlo. Podává se samozřejmě s chlebem nebo jiným pečivem.


Bulharská kuchyně, Ceny v Bulharsku

    Kašlával – Bulharské vnitrozemí je poměrně hornaté a členité. Spíš než k zemědělství se tak tyto oblasti využívají k chovu krav, ovcí a koz. A s tím samozřejmě souvisí i Kašvál, neboli nejtypičtější bulharský sýr. Jde o ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se občas jako dezert na konci jídla nebo k vínu. Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý sýr se pozná podle toho, že může mít trochu nakyslou chuť.
    Musaka – Toto jídlo na první pohled hodně připomíná i nám dobře známé francouzské brambory. Skládá se tedy hlavně z vařených brambor, zeleniny doplněných vejcem a případně i masem. Rozdíl je ale v použitých kořeních, takže Bulharská Musaka je přeci jenom chuťově zajímavější a bohatší. Zajímavostí tohoto jídla je, že se prodává i v konzervách, takže opravu lidové jídlo.


Pro bulharskou kuchyni jsou typické dvě složky:

    chléb- 1,5 levapizza - 2 leva (velká čtvrtka)pizzové koláče, sýrové a jiné sladké bochníky - 1-2,5 levašunka- 2,70 levatavený sýr (krabička)- 1,50 levalimonáda 2 litry- 1,20 levaFanta, Cola apod. 2 litry -2,5 levaminerální voda balená 2l- 1,5 levapivo 0,5 l- 0,8 levananuky a zmrzliny- podle druhu odpovídá našim cenám (0,5 -3 leva)broskve, nektarinky a jiné ovoce od 2 - 2,50meloun 0,70 - 1,50 levapalačinka -2,5 levagyros - 4 levapizza - 2,5 levahranolky - 2 levakuskus - 4 levaryba - 5 levasmažené mušle - 4 levasteak - 6-10 levavařená kukuřice - 1,50 levapalačinka - od 1,50 levacigarety - 3,20 levagrilované kuře - okolo 7,90 -8 leva
    Smažené rybyV Bulharsku se ve velké míře konzumují ryby. Typické jsou rybky zvané grundle, které jsou malé rybky různých druhů – může jít tak o mix několika druhů rybek. Takové malé rybky se smaží. V Bulharsku se můžete setkat také s rybími bistry, což jen potvrzuje fakt, že oblíbenost rybích pokrmů je v Bulharsku velká.
    08.12.2018  Dovolená nemusí být pouze u moře nebo na horách, protože současná doba přináší mnohem více možností a nabídek. Některé z nich si v dnešním...
    Tarator – Pod tímto prapodivným jménem se skrývá originální studená polévka připravení z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně dochucená česnekem. Tuto polévku jednoznačně doporučujeme vyzkoušet, v parných letních dnech váš příjemně osvěží jako nic jiného.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2020
cache: 0000:00:00