Jak na věc


bulharská jídla

Pro bulharskou kuchyni jsou typické dvě složky:

    chléb- 1,5 levapizza - 2 leva (velká čtvrtka)pizzové koláče, sýrové a jiné sladké bochníky - 1-2,5 levašunka- 2,70 levatavený sýr (krabička)- 1,50 levalimonáda 2 litry- 1,20 levaFanta, Cola apod. 2 litry -2,5 levaminerální voda balená 2l- 1,5 levapivo 0,5 l- 0,8 levananuky a zmrzliny- podle druhu odpovídá našim cenám (0,5 -3 leva)broskve, nektarinky a jiné ovoce od 2 - 2,50meloun 0,70 - 1,50 levapalačinka -2,5 levagyros - 4 levapizza - 2,5 levahranolky - 2 levakuskus - 4 levaryba - 5 levasmažené mušle - 4 levasteak - 6-10 levavařená kukuřice - 1,50 levapalačinka - od 1,50 levacigarety - 3,20 levagrilované kuře - okolo 7,90 -8 leva
    Kašlával – Bulharské vnitrozemí je poměrně hornaté a členité. Spíš než k zemědělství se tak tyto oblasti využívají k chovu krav, ovcí a koz. A s tím samozřejmě souvisí i Kašvál, neboli nejtypičtější bulharský sýr. Jde o ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se občas jako dezert na konci jídla nebo k vínu. Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý sýr se pozná podle toho, že může mít trochu nakyslou chuť.
    26.11.2018 Létání je nejbezpečnější typ dopravy, přesto mnoha lidem už pouhá představa letadla způsobuje stres. Jak nepříjemný pocit a strach hraničící s úzkostí...
    08.12.2018  Dovolená nemusí být pouze u moře nebo na horách, protože současná doba přináší mnohem více možností a nabídek. Některé z nich si v dnešním...


Nejznámější bulharské speciality

    Smažené rybyV Bulharsku se ve velké míře konzumují ryby. Typické jsou rybky zvané grundle, které jsou malé rybky různých druhů – může jít tak o mix několika druhů rybek. Takové malé rybky se smaží. V Bulharsku se můžete setkat také s rybími bistry, což jen potvrzuje fakt, že oblíbenost rybích pokrmů je v Bulharsku velká.
    Šopský salát – Tento salát je sice známý a rozšířený po celé Evropě, ale v Bulharsku vás může i v lecčem překvapit, protože kromě syrových paprik a rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli.
    Nejběžnějším bulharským občerstvením je banica (přezdívaná také banička díky své velikosti). Jedná se o lístkové pečivo naplněné sýrem a příležitostně i masem. U nás je tato pochoutka známa jako burek a je rovněž k dostání v pouličních občerstveních. Oblíbená je též kifla, což je malý rohlík z jemně sladkého těsta plněný marmeládou nebo také naslano se sýrem nebo malým párkem.


Bulharská kuchyně, Ceny v Bulharsku

    Na většině území Bulharska převládají grilovaná masa a i přes výbornou kvalitu a výběr dostupné zeleniny se vegetariáni budou muset smířit s nedostatkem bezmasých jídel. Ve většině letovisek roste i prodej pouličních jídel, kde se prodává místní pečivo a jiné speciality. Na západní poměry bývá ovšem většinou těžké a mastné. Dovolená Bulharsko umožňuje také pravidelnou konzumaci čerstvého místního chleba, který je ve větších letoviscích k dostání během celého dne.
    Bulharský chlebaMožná vás zajímá, jaké pečivo se v Bulharsku konzumuje. Téměř každá země má svůj typický druh pečiva a jinak tomu není ani v Bulharsku. Náš chleba má s bulharským společného jen málo. Chléb je vyráběn z bílé mouky, proto je opravdu bílý. Chutí i vzhledem připomíná veku. Bulharský chleba místní lidé pojídají často k polévkám, k salátům (které jsou v Bulharsku oblíbené) i jen tak na svačinu.
    29.11.2018  Rybí sataiExotické země jsou také známé pro svoji exotickou kuchyni a při cestování v exotických zemích je tak určitě vhodné nějaký tamější...
     Bulharská kuchyně je různorodá, je plná zvláštních chutí, ingrediencí, barevných kombinací. Zajímáte se o světovou kuchyni? Pak byste rozhodně neměli vynechat kuchyně Bulharskou, která je v mnoha ohledech inspirativní a někdy až zvláštní.


Typické Bulharské jídlo a speciality, víte co je co?

    Bulharská kuchyně se řadí k zdravým kuchyním a to především protože většina pokrmů je lehká, chutná, jednoduše upravená a s velkou spoustou zeleniny.Pod Bulharskou kuchyní najdete, jaké jsou aktuální ceny v Bulharsku (základních potravin).
    K přípravě pokrmů Bulhaři používají hlavně jehněčí, drůbeží, skopové, telecí, a hlavně ryby. Pro Bulharsko typická úprava masa je pečení na rožni nebo roštu.Věhlasné je velký výběr kvalitních minerálních vod, které vytváří typické aróma bulharských jídel.
    Na pouličních stáncích se také běžně prodávají grilované pochoutky jako kebabčeta, kjufte či nadenica. Uzobávat můžete také pražené ořechy (fastaci) nebo slunečnicová semena (semki). Těmto bulharským specialitým konkuruje typické západní občerstvení jako párky v rohlíku, hamburgery a pizzy. Doporučujeme ovšem spíše ochutnat některou z bulharských specialit, které jsou tu obvykle o dost chutnější. Pokud hledáte něco rychlého a levného do žaludku, můžete si ve většině restaurací dát hutnou polévku s chlebem. Mezi nejběžnější patří bob, kořeněná fazolová polévka, škembe čorba, což je zdejší název pro naši dršťkovou polévku, nebo tarator - studená polévka z jogurtu a okury.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
12950
cache: 0024:00:00