Jak na věc


bulharská jídla

Nejznámější bulharské speciality

    Bulharská kuchyně se řadí k zdravým kuchyním a to především protože většina pokrmů je lehká, chutná, jednoduše upravená a s velkou spoustou zeleniny.Pod Bulharskou kuchyní najdete, jaké jsou aktuální ceny v Bulharsku (základních potravin).
    Keftě a kebabče – Tyto krkolomné názvy patří dvou typickým jídlům připravujících se z mletého masa. Jsou to bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. Podávají se se zeleninovými saláty nebo s hranolky, což je v Bulharsku oblíbená příloha.
    Na většině území Bulharska převládají grilovaná masa a i přes výbornou kvalitu a výběr dostupné zeleniny se vegetariáni budou muset smířit s nedostatkem bezmasých jídel. Ve většině letovisek roste i prodej pouličních jídel, kde se prodává místní pečivo a jiné speciality. Na západní poměry bývá ovšem většinou těžké a mastné. Dovolená Bulharsko umožňuje také pravidelnou konzumaci čerstvého místního chleba, který je ve větších letoviscích k dostání během celého dne.


Bulharská kuchyně, Ceny v Bulharsku

    Tarator – Pod tímto prapodivným jménem se skrývá originální studená polévka připravení z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně dochucená česnekem. Tuto polévku jednoznačně doporučujeme vyzkoušet, v parných letních dnech váš příjemně osvěží jako nic jiného.
    Škembe čorba – Pod tímto dvou slovným názvem se skrývá velmi hustá a vydatná dršťková polévka, která často vydá i za druhé jídlo. Podává se samozřejmě s chlebem nebo jiným pečivem.
    chléb- 1,5 levapizza - 2 leva (velká čtvrtka)pizzové koláče, sýrové a jiné sladké bochníky - 1-2,5 levašunka- 2,70 levatavený sýr (krabička)- 1,50 levalimonáda 2 litry- 1,20 levaFanta, Cola apod. 2 litry -2,5 levaminerální voda balená 2l- 1,5 levapivo 0,5 l- 0,8 levananuky a zmrzliny- podle druhu odpovídá našim cenám (0,5 -3 leva)broskve, nektarinky a jiné ovoce od 2 - 2,50meloun 0,70 - 1,50 levapalačinka -2,5 levagyros - 4 levapizza - 2,5 levahranolky - 2 levakuskus - 4 levaryba - 5 levasmažené mušle - 4 levasteak - 6-10 levavařená kukuřice - 1,50 levapalačinka - od 1,50 levacigarety - 3,20 levagrilované kuře - okolo 7,90 -8 leva


Typické Bulharské jídlo a speciality, víte co je co?

    Smažené rybyV Bulharsku se ve velké míře konzumují ryby. Typické jsou rybky zvané grundle, které jsou malé rybky různých druhů – může jít tak o mix několika druhů rybek. Takové malé rybky se smaží. V Bulharsku se můžete setkat také s rybími bistry, což jen potvrzuje fakt, že oblíbenost rybích pokrmů je v Bulharsku velká.
    PolévkyPolévky jsou na území Bulharska obzvláště oblíbené. Staly se tak oblíbenými, že je místní jí často jako hlavní chod. Polévky jsou husté a syté, plné chuti. Setkat se můžete s pestrým výběrem polévek – s fazolovou, kuřecí, dršťkovou. Fazolová polévka je pro Bulharsko asi nejtypičtější. Navíc je opravdu hutná a dokáže člověka nasytit. Zvláštním typem polévky je tzv. tarator. Jde o kyselou polévku, která se vaří z kyselého mléka a přidává se do ní okurka a také kopr. Díky tomu má svou typickou kyselou chuť.
    Nejběžnějším bulharským občerstvením je banica (přezdívaná také banička díky své velikosti). Jedná se o lístkové pečivo naplněné sýrem a příležitostně i masem. U nás je tato pochoutka známa jako burek a je rovněž k dostání v pouličních občerstveních. Oblíbená je též kifla, což je malý rohlík z jemně sladkého těsta plněný marmeládou nebo také naslano se sýrem nebo malým párkem.


Pro bulharskou kuchyni jsou typické dvě složky:

    SalátyCo se týče bulharské kuchyně, nesmíme vynechat ani zeleninové saláty, které tamní obyvatelé konzumují buď jako přílohu k hlavním pokrmům nebo jako předkrm. Ve srovnání s naší kuchyní je tak ta jejich zdravější – houskový knedlík nahradí zeleninovým salátem apod. Asi nejznámějším salátem je salát šopský, který se připravuje z cibule, okurky, papriky, soli, pepře a případně dalších ingrediencí, co však dělá šopák šopákem je balkánský sýr. Díky balkánskému sýru je chuť salátu výrazná a plná.
    Kašlával – Bulharské vnitrozemí je poměrně hornaté a členité. Spíš než k zemědělství se tak tyto oblasti využívají k chovu krav, ovcí a koz. A s tím samozřejmě souvisí i Kašvál, neboli nejtypičtější bulharský sýr. Jde o ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se občas jako dezert na konci jídla nebo k vínu. Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý sýr se pozná podle toho, že může mít trochu nakyslou chuť.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
12287
cache: 0024:00:00