Jak na věc


bulharská jídla

Bulharská kuchyně, Ceny v Bulharsku

    Keftě a kebabče – Tyto krkolomné názvy patří dvou typickým jídlům připravujících se z mletého masa. Jsou to bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. Podávají se se zeleninovými saláty nebo s hranolky, což je v Bulharsku oblíbená příloha.
    SalátyCo se týče bulharské kuchyně, nesmíme vynechat ani zeleninové saláty, které tamní obyvatelé konzumují buď jako přílohu k hlavním pokrmům nebo jako předkrm. Ve srovnání s naší kuchyní je tak ta jejich zdravější – houskový knedlík nahradí zeleninovým salátem apod. Asi nejznámějším salátem je salát šopský, který se připravuje z cibule, okurky, papriky, soli, pepře a případně dalších ingrediencí, co však dělá šopák šopákem je balkánský sýr. Díky balkánskému sýru je chuť salátu výrazná a plná.
     Bulharská kuchyně je různorodá, je plná zvláštních chutí, ingrediencí, barevných kombinací. Zajímáte se o světovou kuchyni? Pak byste rozhodně neměli vynechat kuchyně Bulharskou, která je v mnoha ohledech inspirativní a někdy až zvláštní.


Typické Bulharské jídlo a speciality, víte co je co?

    Smažené rybyV Bulharsku se ve velké míře konzumují ryby. Typické jsou rybky zvané grundle, které jsou malé rybky různých druhů – může jít tak o mix několika druhů rybek. Takové malé rybky se smaží. V Bulharsku se můžete setkat také s rybími bistry, což jen potvrzuje fakt, že oblíbenost rybích pokrmů je v Bulharsku velká.
    chléb- 1,5 levapizza - 2 leva (velká čtvrtka)pizzové koláče, sýrové a jiné sladké bochníky - 1-2,5 levašunka- 2,70 levatavený sýr (krabička)- 1,50 levalimonáda 2 litry- 1,20 levaFanta, Cola apod. 2 litry -2,5 levaminerální voda balená 2l- 1,5 levapivo 0,5 l- 0,8 levananuky a zmrzliny- podle druhu odpovídá našim cenám (0,5 -3 leva)broskve, nektarinky a jiné ovoce od 2 - 2,50meloun 0,70 - 1,50 levapalačinka -2,5 levagyros - 4 levapizza - 2,5 levahranolky - 2 levakuskus - 4 levaryba - 5 levasmažené mušle - 4 levasteak - 6-10 levavařená kukuřice - 1,50 levapalačinka - od 1,50 levacigarety - 3,20 levagrilované kuře - okolo 7,90 -8 leva


Pro bulharskou kuchyni jsou typické dvě složky:

    Na pouličních stáncích se také běžně prodávají grilované pochoutky jako kebabčeta, kjufte či nadenica. Uzobávat můžete také pražené ořechy (fastaci) nebo slunečnicová semena (semki). Těmto bulharským specialitým konkuruje typické západní občerstvení jako párky v rohlíku, hamburgery a pizzy. Doporučujeme ovšem spíše ochutnat některou z bulharských specialit, které jsou tu obvykle o dost chutnější. Pokud hledáte něco rychlého a levného do žaludku, můžete si ve většině restaurací dát hutnou polévku s chlebem. Mezi nejběžnější patří bob, kořeněná fazolová polévka, škembe čorba, což je zdejší název pro naši dršťkovou polévku, nebo tarator - studená polévka z jogurtu a okury.


Nejznámější bulharské speciality

    - Tarator Pod tímto zvláštním jménem se skrývá studená polévka vyrobená z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně česneku. Tato zajímavá polévka určitě stojí za to vyzkoušet, navíc vás v horkých letních dnech příjemně osvěží. - Musaka Jestliže vám na talíři donesou musaku, tak si asi řeknete: „To jsou přece francouzské brambory…" Musaka je tedy teplé jídlo připravené z brambor a zeleniny, případně z masa, ale díky specifickému koření a způsobu přípravy je přece jenom jiná a zajímavější. Dá se dokonce koupit i v konzervě! - Šopský salát Tento známý a rozšířený salát vás může i překvapit, protože kromě syrových paprik a rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli. - Keftě a kebabče Tyto zajímavě se nazývající pokrmy se připravují z mletého masa. Jsou to bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. podávají se se zeleninovými saláty nebo s h
    Na většině území Bulharska převládají grilovaná masa a i přes výbornou kvalitu a výběr dostupné zeleniny se vegetariáni budou muset smířit s nedostatkem bezmasých jídel. Ve většině letovisek roste i prodej pouličních jídel, kde se prodává místní pečivo a jiné speciality. Na západní poměry bývá ovšem většinou těžké a mastné. Dovolená Bulharsko umožňuje také pravidelnou konzumaci čerstvého místního chleba, který je ve větších letoviscích k dostání během celého dne.
    Nejběžnějším bulharským občerstvením je banica (přezdívaná také banička díky své velikosti). Jedná se o lístkové pečivo naplněné sýrem a příležitostně i masem. U nás je tato pochoutka známa jako burek a je rovněž k dostání v pouličních občerstveních. Oblíbená je též kifla, což je malý rohlík z jemně sladkého těsta plněný marmeládou nebo také naslano se sýrem nebo malým párkem.


Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00