Jak na věc


bramboračka

Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    Velmi rychle hotový moučník, který se vám vždy povede. Stačí ingredience naložit do mísy, zamíchat a šup do trouby. Polevu si vyrobíme doma a téměř zadarmo.
    Důkazem rozmanitosti „babičkovských“ bramboraček je recept na bramborovou polévku s noky. Protože asi překvapí střídmými dávkami surovin, podotýkám, že recept nepochází z nějaké chudičké „chyže pod horami“, ale z domácnosti kapitána Československé armády a vojenského pilota z Prostějova. Prostě se žilo prostě. A nejen v Prostějově.
    Naše prabáby by si zjara jistě do bramborové polévky rády daly kousek kapusty, květák, pórek, trochu zmrazených fazolových lusků… Na rozdíl od nás nic takového neměly, a tak se pro jarní zeleninu vydávaly do rašící přírody, viz kalendář sběru bylinek.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Hermelínová hořčicová pomazánka

    Nekupujme hotové směsi, které obsahují cukr, kyselinu citronovou, maltodextrin a různá aromata. Kupujme pouze balení, do kterého vidíme. V onom balení bychom měli vidět pouze kousky nadrceného koření jako je hřebíček, badyán, skořice a podobně. Rozhodně bychom se měli vyhýbat směsím s cukrem, protože vlastně kupujeme předražený cukr, stabilizátory a podobně. Čisté koření je možná o trochu dražší, ale balení nám vydrží na mnoho skleniček nápoje, oproti tomu směsi s cukrem jsou jen na jednu láhev.|
     V hrnci na oleji zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 1,5l vody, rozšleháme a přivedeme k varu.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    3 Mezitím nakrájejte na kostičky mrkev, petržel a celer. Vhoďte do polévky a vařte ještě 5–7 minut. Pak do bramboračky prolisujte česnek, vsypte majoránku, stáhněte z ohně a přidejte nasekanou petrželku. Podle potřeby dosolte a opepřete. Nejlíp polévka chutná druhý den, když se rozleží.
    Nejen v tomto, ale také v profesionálních předpisech na polévky se nedává jíška až nakonec, jak se v některých současných receptech uvádí, ale skoro nebo přímo od počátku varu. (V profi receptu – viz dál – se dokonce nejdřív provaří jíška a až pak se přidá zelenina a brambory).


Vykrajovátko letadlo 7,5cm - Jakub Felcman

    Bramborové polévky v receptech našich babiček. • Pravá česká bramboračka symbolem české kuchyně. • S houbami, nebo bez hub? • Bramboračka od babičky – jiná v zimě, jiná v létě. • Bramborová polévka podle historických receptů. • Jak má vypadat správná bramboračka? Buďme tolerantní. •
    1 kostka {text:"Použít můžeme také vývar. Vegetariáni použijí například zeleninový, nebo tuto ingredienci úplně vynechají."} {text:"Pokud chcete polévku úplně bez éček, tak místo masoxu použijte vývar, nebo alespoň bujón bez chemie."}
    Hydroxid sodný je silně hydroskopická látka. V praxi to znamená, že obal ihned po odvážení uzavřeme, jinak nám tato látka během několika vteřin nasaje vlkost a krystalky se slepí.|
    „Ve slané vodě uvaříme na kostičky nebo na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, po případě s houbami – asi 10 minut. Teprve pak přidáme oškrábané, úhledně nakrájené brambory a zároveň jíšku. Vaříme ještě 20 minut. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a utřeným česnekem.“


Jako jediná odměna od Vás je uznání, že to děláme dobře. Pokud si to myslíte, přidejte se k nám na facebooku.

    Dobrý večer,moc se mi líbí chvála na libeček. Já si ho i na zimu zamrazím v kusech. Ty pak používám když vařím brambory. Přidám kmín,sůl,vodu nevylévám-poradila mi to známá,která to má od kamarádky z Moravy. Řekla jí: ty děvčico nevíš co je dobré. Opravdu jsme nevěděly. Tento vývar používáme už obě na perfektní česnečku nebo já i na jiné polévky nebo omáčky. Je to supr „ředidlo“k jakémukoliv ředění různých polévek nebo omáček.Jinak libeček používám pořád a všude. Můj muž říká,že to snad jednou dám i do bábovky ha ha
    2 Vlijte litr vody, chcete-li, přidejte i vývar z vaničky, kmín, bobkový list, nakrájené brambory a přilijte houby i s vodou, ve které se vařily (pokud se při vaření hub vytvoří pěna, seberte ji). Přiveďte k varu a vařte 15 minut.
    © 2009 – 2018 NAŠEPENÍZE.CZ s.r.o., všechna práva vyhrazena. Šíření jakéhokoliv obsahu bez předchozího písemného souhlasu provozovatele, nebo vlastníka autorských práv k obsahu je výslovně zakázáno. O nás - kontakty | Podmínky používání | Reklama | Newsletter | RSS články | RSS recepty | Facebook | Přidat na Seznam
    Velmi delikatesní pomazánka, kterou máte za pár minut. Stačí uvařit vejce, vše nakrájet a zamíchat.| Pokud do této pomazánky dodáte kilogram vařených brambor, pak máte vynikající salát třeba k nědělnímu řízku. 
    Pokud necháte maso v marinádě několik hodin odležet, chuť pokrmu to velmi zjemní. Po 12-24 hodinách v marinádě je to již opravdová delikatesa. Vegetariáni mohou maso vynechat, i přesto je to lahodné a lehké jídlo.


Bramboračka s masovými knedlíčky

    Foto recept na bramborovou polévku je československou státní normou, podle níž se připravovaly teplé pokrmy v provozovnách veřejného stravování, tedy v restauracích a jídelnách. Recept je natolik poctivý, že jej lze směle zařadit mezi předpisy na bramboračku „od babičky“.
    NĚCO NAVÍC Pokud máte rádi husté polévky, můžete z bramboračky odebrat naběračku brambor a zeleniny, stranou promixovat dohladka a směs pak vlít zpátky do polévky. Před koncem varu lze polévku zahustit i 1 prošlehaným vejcem nebo hrstí krupice.
    Sušené houby zalijeme trochou studené vody a necháme je nabobtnat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a za stálého míchání ji osmahneme v hrnci na rozehřátém tuku. Zasypeme ji moukou a znovu za stálého míchání vše osmahneme dozlatova. Cibulovou jíšku zalijeme částí vody, rozšleháme, přilijeme zbylou vodu a přivedeme k varu. Pak přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a houby i s vodou, ve které jsme je namočili, polévku osolíme, opepříme, ochutíme kmínem a vaříme, dokud není všechna zelenina měkká.


PŘIPRAVENA NA LÁSKU! Jana Krausová se nepovedeným vztahům jen směje

    Zdroj: Recepty z roku 1956 jsem našla v publikaci Vaříme účelně pro zdravé a nemocné (Státní zdravotnické nakladatelství 1956). Recepty s datem 1958 jsou z „bible“ Vaříme zdravě, chutně, hospodárně (nakladatelství práce a SZN 1958). Recept z roku 1937 je ze soukromého „sešitu“ z mé sbírky.


Teorii jin a jang prabáby neznaly, a přesto…

    Za pár korun spousta léčivého medu... Za velmi mírnou cenu získáme kvalitní produkt nejen pro děti.| Med nesmí být při nalévání do sklenic příliš horký, aby sklenice nepraskly.| Pampeliška je vhodná pro osoby trpící žlučníkovými a trávicími obtížemi. Ovlivňuje produkci žluči a pozitivně působí na trávení. Dokáže léčit i zánětlivá onemocnění žaludku. Pampeliška zbavuje tělo škodlivých látek. Má blahodárné účinky na játra, ledviny a slinivku břišní. Je vhodná pro lidi s diabetem, má totiž schopnost snížit hladinu cukru v krvi. Snižuje cholesterol v krvi, krevní tlak. Pampeliška posiluje klouby, chrupavku, pomáhá u kloubních nemocí, revma, dně, povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně, žlučopudně. Celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Napomáhá při chronické únavě. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu neb
    1 Houby propláchněte, dejte do kastrůlku, zalijte vodou a přiveďte k varu. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji asi 5 minut doměkka. Pak zaprašte moukou a míchejte, až mouka zezlátne.
    Vždy sypeme hydroxid do vody, nikdy vodu nelijeme do hydroxidu! Nastala by prudká chemická reakce - okamžitý var tekutiny se silným prskáním. Pokud budete však hydroxid sypat do vody, nic takového nehrozí. Sklenice nebo jiná nádoba by měla vydržet teplotu kolem 90°C, jelikož se tekutina silně zahřeje. Pokud budete dodržovat tyto zásady, je výroba mýdla bezpečná, a nic Vám nehrozí. |
    V hrnci na oleji zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 1,5l vody, rozšleháme a přivedeme k varu.
    Mnoha lidem nechutná, ale spousta strávníků ji miluje. Podle tohoto receptu je kaše velmi jednoduchá se zaručeným výsledkem a navíc opravdu za pár kaček. |


Bramborová polévka základní (v kuchařkách z roku 1956)

    1/2 lžičky návod na domácí výrobu {text:"Tím si zaručíme, že nebude obsahovat glutaman, ani jiné chemikálie.", title: "Proč ji vyrábět doma?"} {text:"Použít můžeme i vegetu obsahující glutaman, ne každý jej však chce do jídla dávat. Rozhodnutí je na každém kuchaři.."} {text:"Co je glutaman sodný se dočtete v sekci: co je to?"}
    Malé odbočení mezi recepty. Přídavek hub polévce vždy prospěje. Ale nemůžeme tvrdit, že bez hub není bramborová polévka bramboračkou. Jak by k tomu přišli lidé, kteří houby nejedí, nemohou nebo se k nim jak je rok dlouhý nedostanou? A takových bylo i v minulosti dost. Když ale houby, tak jakékoliv.
    Cordon Bleu (Modrá stuha) je věhlasný francouzský pokrm, zároveň jeden z nejznámějších řízků vůbec, vnikl kolem roku 1930, a je pojmenován po významném vyhlášení nejlepších kuchařů z Francie. 
    Příkladem kvalitního koření, které neobsahuje žádné podivné stabilizátory a "vylepšovadla"  je firma Rojíkovo koření. Jejich výrobek je pouze směs kvalitního koření namíchaná ve vhodném poměru. Proto jsme jej použili v našem videoreceptu.


Bramboračka, to je polévka mnoha tváří

    V současné době si pod pojmem bramborová polévka, bramboračka, většinou vybavíme hnědou zapraženou polévku s nakrájenými bramborami a kořenovou zeleninou, s výraznou chutí česneku a majoránky. Ještě jsme ochotni připustit variantu s houbami (čerstvými, sušenými) nebo s kroupami.
    Suroviny Houby sušené, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
    Nejdůležitější ochranné prostředky jsou brýle a rukavice. Pracujeme se silnou zásaditou látkou, potřísnění by mohlo vyvolat poranění oka i kůže. V žádném případě by něměly při práci na tomto receptu být přítomny děti.|
    Rychlé a levné placky, které se hodí jako příloha, ale i jen tak k televizi. |Popusťte uzdu své fantazii a přidejte uzené maso, vuřt nebo třeba salám.|Pokud použijete jogurt se sníženým obsahem tuku, pak máte výborné a zdravé dietní placky.


Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

    Kdyby se otevřela anketa, která polévka je pro českou kuchyni nejtypičtější, asi by to vyhrála před krkonošským kyselem a šumavskou kulajdou polévka bramborová. Že se bramborová polévka ale nedělá podle jednoho striktního receptu, dokládá české úsloví. „Je to taková bramboračka,“ řekneme a míníme tím směs všeho možného (přeneseno i myšlenek a nápadů). Bramborová polévka téměř nemá mantinely. Důkazem jsou staré recepty na bramborovou polévku našich babiček. Kterou vyzkoušíte?
    Jednou jsem si koupil pažitkovou pomazánku, abych zahnal hlad na cestách. Říkal jsem si, že v tak jednoduché pomazánce nebude přece moc chemie, ale když jsem ochutnal, chuť mě zarazila. Nebylo to nic co znám, tak jsem četl složení uvedené na obalu, a potom pomazánku zahodil. Nejvíce mě překvapilo, že může obsahovat stopy oříšků, soji, korýšů atd - viz fotografie originálního složení ve  fotogalerii.|
    V současné době se s bylinkovými tipy „trhají pytle“ pravidelně kolem Velikonoc – a pak nic. Naše babičky byly vytrvalejší: dokud nebylo na záhonku, poshánělo se na pažitu.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00