Jak na věc


blogerka kamu

REPORTÁŽ: KURZ VAŘENÍ S KAMU V BRNĚ10.7.2017

    V červnu se v naší škole vaření konal neopakovatelný kurz asijské kuchyně, na kterém se sešly dvě úžasné a inspirativní ženy. Foodblogerka Kamu a modelka a blogerka Míša Salačová.
    Co byste poradila čtenářům, kteří sice o dalekých destinacích sní, ale nedokážou se odhodlat k realizaci svých snů?
    Já cestuji prakticky pořád s jediným cílem. Naučit se novým věcem. Ale jakým? To nikdy netuším. Sama jsem zvědavá, co mi nadcházející cesta nabídne. Nikdy nic moc neplánuju, ono to ani nemá smysl. Pak na někoho narazíte, ten vás vezme domů, tam sedí babička, která umí to nejlepší rybí kari na světě a najednou se ho od ní učíte. Moje cesty a vlastně vůbec život jsou dost nevyzpytatelné. Ochutnala jste na svých cestách všechno jídlo nebo bylo něco, na co jste si “netroufla”?


Na co si dát pozor při sjednání cestovního pojištění

    Ano. Vždycky připlácím alespoň 15 kilo a vezu domů, co se do kufru vejde. Momentálně pracuju na pořádné barevné kuchařce, která bude na těchto exotických surovinách a koření založená. Měla by lidem přiblížit více výrazné asijské či jihoamerické chutě a jak na ně. Kniha čtenáře provede křížem krážem těmi nejbarevnějšími kulturami a k tomu se chystám spustit i e-shop, kde budou všechny tyhle věci k mání. Vše čekejte ještě tento rok! Jinak nakupuju nejraději v Sapě. Tam seženu hlavně bylinky, koření a zeleninu, která jinde není.
    Talentovaná šéfkuchařka a blogerka má všechno, co je potřeba k úspěchu: skvělé nápady, chuť se učit, odvahu vyrazit do světa. A hlavně spoustu energie. Takhle se dostala i do londýnské kuchyně Jamieho Olivera, vařila v La Degustation Boheme Bourgeoise i v Laboratoriu Riccarda Lucqueho, procestovala jihovýchodní Asii i Nový Zéland a sbírala zkušenosti v profesionálních kuchyních. Její blog Kamu Mise en Place sleduje přes 18 tisíc lidí. A protože miluje vietnamskou kuchyni, o které právě dotočila i dokumentární cyklus pro Českou televizi (vysílat se začne na konci února), zanedlouho Kamu v Praze otevírá i první vlastní restauraci.


Následující článek >>

    Celé to začalo na Novém Zélandu, kam jsem v devatenácti odletěla a v průběhu několika let měla možnost vařit v kuchyni s pár Korejci, ale i Japoncem či Číňankou, jejich způsob dochucování a trpělivost při práci mě fascinovaly. S kamarády jsme navštěvovali spoustu asijských restaurací, které jsou tam kvůli vysoké asijské populaci dost rozšířené. Začala jsem v tom víc a víc pátrat, odjela do Austrálie a našla si dvě práce, abych mohla Asii pořádně procestovat a projíst se jí na vlastní jazyk.
    Nejvíce pyšná jsem na množství razítek a víz v mém pase (je téměř plný) a k nim spoustu pracovních zkušeností ze zahraničí.
    Jaké nejbizarnější / nejzajímavější jídlo (pro středoevropana) jste na svých cestách ochutnala?
    Zanedlouho se vydáváte na další dalekou cestu. Máte nějaký cíl, co konkrétního byste chtěla ochutnat, poznat či se naučit?
    Vozíte si domů z cest suroviny, které se u nás nedají snadno sehnat? Popřípadě prozradíte, kde se dají zajímavé suroviny nakoupit i u nás?
    Momentálně pracuju na pořádné barevné kuchařce, která bude na exotických surovinách a koření založená.
    Obavy? Tak to bylo to poslední, co jsem měla. Mnohem víc jsem se těšila. Na strach nemám moc čas. Jdu do všeho po hlavě s velikým nadšením.
    Ach, těch je! Ta nejmilovanější myšlenka asi ale bude aspoň tři měsíce s baťohem na zádech po Jižní Americe nebo třeba Korea. Ta mi v mém asijském rejstříku chybí a já se nemůžu dočkat, až ochutnám opravdické kimchi.


Tři letní recepty od šéfkuchaře Marka Raditsche

    Budu se opakovat, ale opravdový kuchař by měl ochutnat opravdu vše! Takže ať to byl škorpión nebo hadí žluč, ano, zkusila jsem vše, co mi bylo nabídnuto. Jednak zvědavost a jednak je to tak trochu součást kultury, kterou se zrovna snažíte pochopit. Pokud odmítnete, zároveň i urazíte.
    Odhoďte zábrany, zapomeňte na Chorvatsko a jděte do toho po hlavě. Každá další navštívená země z vás udělá vnitru bohatšího člověka. Určitě se není čeho bát, a navíc měsíc v Asii vás vyjde na míň peněz, než měsíc v ČR.
    Častá otázka a pokaždé jiná odpověď. Takových věcí bylo! Nejvíc ale snad kachní embryo ve Vietnamu nebo dušené psí maso v Číně. Ne, že bych se v tom vyžívala, ale správný kuchař by měl dle mě zkusit opravdu všechno.
    Míša o celém kurzu sepsala krátkou reportáž, na které se mimo jiné také dozvíte, jaké jídlo pro ni bylo na kurzu TOP! ;-)

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
11858
cache: 0024:00:00