Jak na věc


avokádo a zdraví

Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    - dužinu z plodu vydlabeme lžičkou a pak ji buď rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme na menší kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila chuť, vůni ale i cenné látky, které avokádo obsahuje.
    Proslavilo se především jako základní ingredience mexické speciality guacamole, kterému je ostatně věnován celý tento web. Své místo si ale avokádo našlo v mnoha kuchyních po celém světě, kam se z oblasti střední Ameriky rozšířilo. Dnes je tak hojně používáno například v Indii, Keni, Ghaně, Vietnamu, Brazílii, Maroku, Ethiopii, Indonésii, Argentině nebo na Filipínách.
    Čerstvé avokádo je dnes na trhu již vlastně celý rok. Kupovat bychom měli pouze plody, které nejsou otlačené, nemají měkká místa, nejsou na nich žádné tmavé skvrny nebo náznaky plísně.
    Mimo původní místo výskytu v Mexiku se dnes avokádo pěstuje především právě v americké Kalifornii, dále v Brazílii, Peru, Keni, Jihoafrické republice a Indonésii, ale také v Austrálii, Izraeli a ve Španělsku. Avokáda z Izraele a Španělska se prodávají nejvíce v Evropě.


Citronový salát s kadeřávkem, avokádem a cizrnou

    Pro dozrání avokáda stačí ho zabalit do klasického hnědého papírového pytlíku nebo i novin a nechat 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Ta nesmí klesnout pod 10 stupňů – v takovém případě avokádo uvnitř zčerná. V žádném případě tedy avokádo neskladujeme a nenecháváme dozrát v chladničce. Tam můžeme dát až avokádo připravené ke konzumaci.
    Avokádo má podle odrůdy oválný až kulovitý tvar, silnou hladkou lesklou tmavě zelenou až černou slupku. Dužina je měkká, krémová, od světle zelené po nažloutlou barvu. Uvnitř je také jedno velké jádro žluté barvy, pokryté dřevnatou hnědou vrstvou.
    Avokádo se využívá i v medicíně a léčitelství. Je vynikající pro doplnění kalorií, má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce a cévy, snižuje krevní tlak, pomáhá i při onemocnění jater, ledvin a močových cest. Je vhodné i pro vegetariánskou stravu a těhotné ženy.
    Avokádo pomáhá při tvorbě červených krvinek, podporuje soustředění a mozkovou činnost a má mnoho léčebných účinků. Pomáhá snižovat nadváhu, ale zároveň je vynikající pro doplnění kalorií.


Milujivareni.cz - Recepty, online kuchařka, škola vaření

    Podle odborníků jsou nejstarší nalezená semena divokých avokád stará přibližně 7 tisíc let. Plody avokád, podobné těm, které známe dnes, jsou staré asi 2,5 tisíce let a první používání avokáda je zaznamenáno v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové tehdy používali avokádo především jako afrodiziakum. Do světa avokádo rozšířili křesťanští kolonizátoři v 17.století. Avokádo má původ ve středu Jižní Ameriky, Španělé ho dovezli nejdříve do Západní Indie a na Kanárské ostrovy, pak i na některé ostrovy v Atlantiku a nakonec do Evropy.
    Avokádo je tropický druh ovoce pocházející z oblasti střední Ameriky. Roste na stromě zvaném hruškovec přelahodný (Persea americana), který je též někdy neodborně nazýván avokádovníkem. Tento strom spadá z hlediska botanického zařazení do stejné čeledi jako skořicovník, vavřín nebo kafrovník, a to mezi vavřínovité (Lauraceae). Někdy se avokádu přezdívá „aligátoří hruška“.
    Využití avokáda se liší podle místa a zvyků. Třeba na Taiwanu se avokádo jí syrové s mlékem a cukrem, v Indonésii z plodu, rozmixovaného s kávou, mlékem a rumem připravují velmi chutný a osvěžující nápoj.
    Jedná se o značně zdravé ovoce s příznivým vlivem na organismus, které mimo jiné snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Je bohaté na celu řadu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků – namátkou zmiňme vitamíny skupiny B, vitamín C, K a E, draslík, hořčík, linolovou, olejovou a palmitovou kyselinu a karotenoidy zeaxantín a lutein.


Kultivary avokáda patřící do skupiny B

    Avokádo obsahuje takzvaný persin, což je toxin na bázi mastných kyselin. Navzdory tomu, že se obecně nejedná o pro lidi nebezpečnou látku, u některých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Je to ale poměrně vzácné. Persin je však jedovatý pro mnoho druhů zvířat, zvláště pak pro ptáky, kteří ve většině případů v rozmezí 12 až 24 hodin po konzumaci uhynou. Toxický je i pro psy, kočky, koně, králíky, kozy a mnoho dalších domestikovaných zvířat. Je proto na místě zvířatům avokádo vůbec nepodávat, a pokud pěstujete hruškovec přelahodný doma, zabraňte zvířatům v přístupu k němu, protože persin obsahují například i listy, které by mohlo mnoho zvířat začít okusovat.
    Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne příliš a už vůbec ne kašovité. Velmi tvrdé plody jsou zase nezralé. V takovém případě ale není problém nechat avokádo dozrát.
    Avokádo, respektive hruškovec přelahodný patří mezi jednodomé rostliny a poměrně zajímavé na něm je to, že jednotlivé kultivary řadíme do jedné ze dvou skupin, podle toho v jakou denní dobu mají samčí a samičí květy tendenci se otevírat. U typu A dochází k otvírání samičích květů brzo ráno prvního dne a jejich zavření koncem rána téhož dne. Samčí květy se pak otevřou druhý den odpoledne. U typu B se první den odpoledne otevřou samičí květy, které se večer zavřou. Druhý den ráno dojde k otevření samčích květů.
    Avokádo je v obchodech k dostání celý rok. V kuchyni má poměrně velké a zajímavé využití, zároveň je zdrojem mnoha vitamínů a nenasycených mastných kyselin – a přesto je svým způsobem opomíjené.


Chlebíčky s rajčetem a avokádem

    Avokádo má i nežádoucí až toxické účinky, ale ne pro člověka. Obsahuje persin, který je silně jedovatý zejména pro papoušky, kanárky, psy a kočky. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí.
    Připravují se z něj především různé pomazánky nebo saláty, dresinky, pasty, ale třeba i polévky a nápoje. Dužina se může použít i místo másla - tuky, které obsahuje, jsou dokonce mnohem lépe stravitelné. Půlky avokáda můžeme zapékat v troubě, smažit obalené v těstíčku, upéct z nich slaný koláč…
    Avokáda s tmavě zelenou a fialovou slupkou pochází ze střední a jižní Ameriky, tmavě zelená, která jsou nejvíce k dostání v Evropě, se pěstují ve Španělsku a Izraeli.
    Používáno je především ve studené kuchyni, a to při přípravě pomazánek, dipů, salátů, suši, sendvičů, smoothies, milkshaků či zmrzliny. Oblíbené je ovšem například i při přípravě polévek. Je však třeba dbát na to, aby nebylo tepelně zpracováváno příliš dlouho, protože jinak zhořkne.
    Plody původního divokého avokáda byly malé přibližně jako olivy a rostly v páru. Dnešní kultivované avokádo dosahuje rozměrů mnohonásobně větších – od sedmi do dvaceti centimetrů délky. Zralé plody váží 100 gramů až 1 kilogram.


MARINOVANÝ PSTRUH S AVOKÁDOVÝM KRÉMEM A GASPACHEM

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Bacon - v Evropě velmi oblíbená odrůda, pěstovaná převážně ve Španělsku. Má hladkou tmavě zelenou slupku a světlou dužinu. Na trhu se objevuje v říjnu.
    Plody avokáda jsou jedny z mála, ve kterých najdeme i kvalitní organické tuky v podobě nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové, palmitové a linolové. Tuků je v avokádu až 30 % a vzhledem k jejich výživovým hodnotám je avokádo velmi vhodné pro osoby s kardiovaskulárními onemocněními a nemocemi nervového systému, protože vitamín B1 přeměňuje uhlohydráty na glukózu, nutnou pro činnost mozku a nervového systému. Avokádo také pomáhá snižovat nadváhu a zlepšuje tvorbu červených krvinek.
    Z hlediska vitamínů a zachování chuti a vůně je samozřejmě nejlepší avokádo konzumovat syrové. Můžeme ho jíst samotné, pokapané citronem, případně v kombinaci s jiným ovocem nebo hlávkovým salátem.


Smaltovaná džezva na kávu 0,5l - červená - Ibili

    Na světě se v současnosti pěstuje přibližně 400 různých odrůd od tzv. miniavokád velikosti švestky až po maxiplody o váze 2 kilogramů. Pro komerční pěstování a export se ale využívají plody, které váží 150 až 400 gramů.
    Vzhled avokáda se může značně lišit v závislosti na tom, o jaký kultivar se jedná. Jeho velikost se pohybuje mezi zhruba 5 až 20 centimetry, přičemž tvar může být kulovitý, vejčitý či hruškovitý. Barva slupky je sytě zelená až černá a dužina má bledě žlutou až bledě zelenou barvu. Uvnitř plodu je vždy jedná velká pecka tvaru koule o průměru až 5 centimetrů. Váha zralého avokáda se pohybuje mezi 0,1 až 1 kilem.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00