Jak na věc


štika recept na smetaně a koprem

Špenátový krém s pečenou štikou

    Příprava není složitá, je dokonce i poměrně rychlá, trvá maximálně 45 minut. Nejchutnější jsou štiky o váze 2 až 2,5 kilogramu, maximálně dvouleté. Omáčka Beurre blanc je klasická a v oblibě ji měli i takoví mistři jako Vatel nebo Escoffier. Hodně záleží na kvalitě másla, ale také zručnosti a trpělivosti při šlehání. Štika se samozřejmě nesmí servírovat studená a do omáčky se nikdy nepřidává majonéza! Podobným způsobem se ale dá upravit v podstatě každá sladkovodní ryba včetně pstruha nebo kapra. Štika je ale naprosto nejvhodnější. 
    Štika obecná je rybou stanovištní. Štika obecná příjímá potravu poměrně v pravidelnou dobou. Proto úspěch má ten, kdo delší dobu pozoruje vodu a zná stanoviště štiky a čas, kdy štika obecná loví. Při zdolávání štiky obecné  platí dvě zásady, především, aby se štika obecná nedostala do nějaké závady, a pak nedovolit, aby štika obecná vyskočila při napjatém vlasci nad vodu. Při výskoku dovede štika obecná učinit takový švih hlavou, že se háček, ale i několik háčků i s nástrahou z tlamy vytrhne.
    Štika je královnou ryb nejen v českých vodách. Může dorůst až do délky1,5 metru a vážit i 25 kilo, v českých podmínkách jsou však za velké kusy považovány již štiky desetikilové. Průměrná váha štik, které se u nás podaří ulovit, je dva až tři kilogramy, ulovené štiky menší než50 centimetrůskuteční rybáři většinou vrací zpět do vody.


Výbuch plynu v dole OKD zabil 13 horníků, pro těla se půjde po uhašení ohně

    K lovu štik na plavanou pak delší a silnější prut (3-4 m), vlasec o tloušťce 0,25-0,30, větší splávek (tzv. káča), splávky doprovodné, háčky Italien 1/0-4/0, trojháčky 3-3/0. Dvojháčky jako nesportovní (při lovu štiky) úmyslně neuvádím. Dále je na štiky potřeba ocelové (nebo jiné) jemné lanko 30-60 cm dlouhé, chomoutky a jiné chňapací systémky na živou rybku. Na štiky se osvědčují také různé nástražní konstrukce, jako paternostery.
    Naše heslo zní – s námi chytnete vše. Pořiďte si kvalitní rybářské potřeby a načerpejte inspiraci v našem rybářském magazínu. Zoufalí rybáři nakonec nebudete.
    Štika bere v létě, když je vyšší stav vody, pochmurné dny s mírným větrem a přeháňkami, které přinášejí ochlazení, na podzim naopak teplejší jasné dny s mlhavými rány a večery. V létě je pro lov štiky nepříznivá čistá, zapadlá voda, stejně jako velká zakalená voda, horko a slunečno, na podzim období před rychlým zhoršením počasí a studené severní nebo východní větry. Svůj půvab má také lov štiky na plavanou, když v prosinci zamrznou jen okraje při březích.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!


Štika obecná – kde ji hledat

    V českých restauracích se nejčastěji podává štika upečená na másle. Příprava je jednoduchá a poměrně rychlá.  Vykuchaná štika se uvnitř mírně prosolí, převáže pevnou nití a stočí do oblouku. Ploutve se obalí alobalem. Na dno pekáče se rozloží plátky nebo kostičky slaniny a kolečka citronu, na ně se položí štika a na ni pak proužky másla. Při teplotě 180° Celsia je štika upečená přibližně za 45 minut, během pečení se podlévá vypečenou šťávou.
    Jako živé nástražní rybky pro lov štiky obecné používáme především druhy ryb, které v místě lovu žijí a které na nastržené udici nejdéle vydrží nejen živé, ale především čilé.  Ke zvlášť odolným druhům patří karas. Štika obecná, zvlášť větší kusy, se může lovit na mrtvou rybku. Účinnost všech druhů umělých nástrah při lovu štik,  je třeba dlouhodobě pro tu kterou vodu vyzkoušet.
    Štika se v kuchyni a na talíři příliš často neobjevuje. Některé rybářské encyklopedie a kuchařské knihy o masu štiky tvrdí, že má průměrnou kvalitu a je poměrně suché.  To ale platí jen u starších ryb. Na trhu je štika k dostání málokdy. Od začátku ledna do 15. června je i tzv. hájena a v této době si tak čerstvou štiku v kuchyni ani připravit nemůžeme. Je poměrně drahá - cena za1 kilogramse pohybuje okolo 230 korun. Dražší je většinou z českých ryb jen candát, pstruh je dokonce o polovinu levnější. Pokud tedy budeme posuzovat i kvalitu podle ceny, je štika bezkonkurenční. 


Přidávat recepty mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Štika obecná, třeba někdy slepý dravec, je velmi plachá a opatrná, proto se musíme na břehu před štikou dobře krýt. Při vyplašení sice štika obecná někdy jen popojede a zůstane stát, ale je přitom ve střehu a nezabere. Štika obecná neloví jako ostatní dravci tak, že by kořist vyhledávala v širším okruhu, ale za kořistí buď jen ze svého postavení vyráží, nebo nanejvýš pouze popojíždí po nejbližším okolí. Štika  obecná je typickou příbřežní rybou, kde ji také ponejvíce hledáme.
    Kdy štika obecná bere? Intenzita braní štik  závisí na roční době. Začátkem léta, kdy má štika obecná dostatek potravy, berou jen velmi vlažně. Koncem července a v srpnu je štika obecná o něco aktivnější. Štika obecná se loví více od září. Srpen, září a říjen jsou také nejúspějnějšími měsíci lovu štiky obecné na údolních nádržích. V letních měsících zabere štika obecná nejspíš časně ráno nebo až pozdě k večeru, později po celý den, ke konci štičí sezóny (v listopadu) kolem poledního.
    Francouzi štiku v kuchyni a na talíři doslova milují! Nejoblíbenější úpravou ve Francii je Brochet au bleu et sauce Beurre blanc - Štika na modro v bílé máslové omáčce. Servírují ji jak v luxusních restauracích, tak levnějších brasseriích, a velmi často se tato lahůdka podává k obědu nebo večeři, a je jedno, jestli jste v Paříži nebo na venkově.


Mini košíčky na muffiny MODRÉ 60ks - House of Marie

    Štika se vyskytuje všude, kde má dostatek potravy - v řekách, rybnících, jezerech i v přehradních nádržích. Živí se především malými rybkami a okounů, ježdíků, ouklejů nebo plotic potřebuje na jedno kilo své vlastní váhy až sedminásobek. Právě proto se také štiky se přidávají do chovných rybníků s kapry, kde regulují počet malých ryb, které užírají kaprům potravu.
    Vybavení pro lov štiky musí odpovídat lovebnímu způsobu. K vláčení štik vláčecí prut (při zarostlém pobřeží 2,5 m, při volné vodě a při lovu štik z loďky 1,8 m), vlasec o tloušťce 0,24-0,32, karabinky, obratlíky, ocelové lanko, vláčecí víceháčkové rybičkové systémy.
    Postup: Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kousky kromě cibule, tu jen rozřízněte na dvě poloviny. Vše vložte do vařící vody, přidejte koření, sůl, ocet a povařte. Do vývaru vložte vykuchanou a vnitřností zbavenou štiku. Nejvhodnější je použití speciálního podlouhlého hrnce, v němž štika leží na roštu. Ideální je, když se štiky voda ani nedotkne a ryba se prakticky dusí v páře. Nechte zvolna vařit asi 10-15 minut, vaření v páře je o něco delší. Potom štiku vyjměte a na prkně rozporcujte a zbavte kostí. Kůži ponechte.


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Některé restaurace nabízejí také štiku na slanině a zázvoru nebo pečenou na roštu. Méně časté jsou složitější a delší úpravy, jako třeba dušená štika nebo štika na smetaně. Oblíbená je štika v bílé omáčce, které základem je smetanovo-zeleninová omáčka podobná svíčkové. Vánoční recept štika na černo je v podstatě stejný jako u kapra - černé pivo, rozinky, sušené švestky, mandle… Chutná je štika po vsetínsku, kdy se porce ryby před smažením obalují v mouce.
    Podávejte polité omáčkou Beurre Blanc, kterou si (zatímco se štika vaří) připravíte takto: šalotky oloupejte a nakrájejte na velmi jemno. Potom vložte šalotku do kastrolku (nejvhodnější je s kulatým dnem), přidejte ocet a vařte na mírném ohni, až se ocet vypaří. Potom přidávejte máslo (nejvhodnější je domácí solené) po kouscích za neustálého šlehání metličkou. Máslo se nesmí vařit. Jakmile je veškeré máslo rozpuštěno a rozšleháno, odstavte hrnec do nádoby s teplou vodou a šlehejte dál, dokud máslo trošku nevychladne.
    Štika je považována především za významnou sportovní a trofejní rybu, v českých kuchyních se objevuje poměrně málo. Dobře připravená štika je přitom velmi chutná lahůdka! 


NEJVĚTŠÍ AKCE ROKU 2018 NA E-SHOPECH

    Štika obecná obývá místa, úseky, kde je dostatek sebemenších úkrytů, s porosty vodních i bahenních rostlin, s podemletými břehy, s kořeny pobřežních porostů, s naplaveními překážkami v řečišti, vývraty a třeba i ponořenými převislými větvemi. Při lovu štiky  nesmíme žádnou, třeba malou překážku, umožňující štice úkrytí, třeba při břehu pod převisy pobřežní buřeně, přehlédnout. Výskyt štiky obecné je podmíněn i přítomností drobných rybek.
    Štika obecná s oblibou vyhledává úkryt ve stínu. Štika obecná je rybou stanovištní, přesto za určitých podmínek přetahuje na nevelké vzdálenosti. Štiku hledáme v hlubších zátokách s tichou vodou, která souvisí proti proudu s hlubší tažnou vodou při břehu. V létě  je štika obecná lovena  ve vodě méně hluboké i tažné, nikdy při hladině, k  podzimu je štika v obvodu úkrytů ve střední hloubce i u dna, po silnějším ochlazení vody, když se drobné rybky stáhly k zimování do hloubek, je štika obecná v klidných partiích zcela u dna.
    Třebaže lovební způsoby štiky obecné jsou kombinované, nástrahy jsou celkem jednoduché. Při vláčení jsou to třpytky všech známých druhů, kombinovaných barev, velikosti do 5-10 cm, mrtvá rybka čerstvá i konzervovaná do velikkosti 8-12 cm a všechny druhy woblerů a rapal. Při lovu štik na plavanou je to  živá rybka velká 8-15 cm, ale i větší.


Štika obecná – kdy jí lovit

    Základní způsoby, jak se dá ulovit štika obecná jsou tři. A to na plavanou se splávkem, na položenou a přívlač. Zejména v prvních dvou způsobech došlo k tolika obměnám, že je ani není možné zevrubně popsat. Běžně prováděná přívlač při lovu štiky obecné  využívá třpytky, mrtvé rybky na různých systémech, woblery, vláčecí soustavy s vrtulkami nebo jícnovými olůvky.
    Vláčíme poctivě až ke břehu, protože štika obecná velmi často nástrahu jen sleduje a teprve až těsně u břehu štika zaútočí. Délku odhodu vláčené nástrahy volíme tak, aby byl případný zásek důrazný. Štika obecná je po kaprovi nejoblíbenější ryba českých rybářů.
    Štika obecná je  velmi hojně rozšířenná. Štika obecná je dravec, který se vyskytuje od nížinného pásma cejna až na okraj pstruhového pásma. Štika obecná se v menším množství vyskytuje i ve vodách pstruhových, kde je štika obecná intenzívně potlačována. Třebaže štika obecná dává přednost teplejším a rozsáhlejším vodotečím a odstaveným ramenům, najdeme ji v podhorských úzkých potocích a v malých odstavených tůňkách, stejně jako ve velkých údolních nádržích, zejména v prvních letech po jejich napuštění.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Do skupiny přívlače patří i svislé vláčení z hloubky nahoru a svislé trhané vláčení, jako spouštění a zvedání nástrahy. Zásadou u všech lovebních způsobů štik by mělo být, aby nedocházelo ke zbytečnému zraňování podměrečných štik a aby  bylo možné bez poškození štiky vracet zpět do vody, volba velikosti nástrah má být taková, aby si na ně podměrečná štika obecná netroufla.
    Herec Rudolf Hrušínský byl vášnivý rybář a velmi si oblíbil štiku na křenu. Připravoval ji pro něj sám majitel restaurace U Machoňů v Plané nad Lužnicí. Když pan Hrušínský někde v okolí ulovil štiku, vždy ji hrdě přinesl právě tam. Pan Machoň ji pod jeho dohledem vykuchal a rozdělil na filety, které osolil a opepřil. Na každou porci položil plátek másla a pekl je na každé straně asi 15 minut, nejprve vždy kůží dolů. Než se ryba upekla, připravil z másla, strouhaného křenu a smetany jemně pikantní křenový přeliv.
    Při zdolávání štiky se nesmíme stavět tak, aby nás štika obecná, když ji máme již v dosahu, spatřila, polekala by se a podnikla nový, nečekaný osvobozovací únik. Štika obecná se osvobozuje co nejšetrněji. Preventivní ochranou před poraňováním podměrečných štik by bylo lovit jen na živé rybky nejméně 15 cm dlouhé, na které by neměla zabrat podměrečná štika obecná. V časném podzimu nástrahu na štiku umísťujeme na polovinu až tři čtvrtiny hloubky, později 20-30 cm nade dno.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
21705
cache: 0024:00:00