Jak na věc


šetřící dieta při zánětu tlustého střeva

Hledané výrazy pro diety a hubnutí

    Koření - petrželka, pažitka, bobkový list, majoránka, sladká červená paprika, v menším množství i kmín, kopr, vývar ze sušených hub, celá cibule či vegeta.
    Bezmasá jídla nebo moučníky - vhodné jsou nákypy, pudinky, nudle s tvarohem, strouhankou či krupicí, žemlovka, kaše krupičná, rýžová, z ovesných vloček. Z moučníků doporučujeme Opalované těsta, piškotové těsta, sušenky, piškoty a pod.
    Šetřící dieta je vhodná při funkčních poruchách žaludku, po operacích žaludku, při překyselení žaludku, dvanáctníkovém vředu, při chronických onemocněních žlučníku a slinivky v klidném období a při dalších onemocněních.
    Zelenina - mladá zelenina, může se použít i sterilovaná, zmrazená, sušená. Upravujeme ji vařením, dušením, podáváme jako prívarok nebo jako salát (hlávkový, mrkvový, řepná, celerový s jablky). Saláty okyselí jemným nálevem z octa, citronu nebo kyseliny citrónové.
    Maso - má být z mladších zvířat, ne mastné, odleželé, správně opracovány. Vhodné je libové telecí, hovězí, vepřové i jehněčí maso, kuře, holub, krůta, králík, nerostné sladkovodní ryby a filé. Z uzenin můžeme využít drůbeží šunku, jemné salámy, jemné nebo drůbeží párky.


Šetřící dieta a povolené potraviny

    Maso - mastná masa, uzeniny (kromě šunky, dietních párků a drůbežích či jemné salámy), srnec, zajíc, bažant, mastné a kyselé ryby, sardinky, očka, uzená slanina, škvarky, klobásy, trvanlivé salámy, smažené masa.
    Léčebná šetřící dieta je nejčastěji využívána dieta, která se dodržuje při chorobách trávicího systému, které vyžadují změny v jídelníčku. Výběr potravin při šetřící dietě má lehce šetřící charakter, je lehce stravitelná a lze ji podávat dlouhodobě.
    Příkrmy, omáčky, zahuštěné omáčky - omáčky zahušťujeme nasucho opraženou moukou nebo zavářku, zjemňujeme jejich smetanou nebo žloutkem. Máslo přidáváme do hotové omáčky.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00