Jak na věc


čočka na kyselo

Přes 60800 receptů na jednom místě

    ČOČKA– latinsky Lens culinaris – anglicky lentil, německy Linse, francouzsky lentille, italsky linticchia – je oblíbená luštěnina a jedna z nejstarších kulturních rostlin.
    Čočka je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tato luštěnina se pěstuje se na celém světě včetně střední Evropy. Současným největším pěstitelem i vývozcem je Indie.
    Klíčení čočky: čočku na 12 hodin namočíme do vody, propláchneme a položíme na sítko nad nádobku s vodou tak, aby se čočka nedotýkala hladiny, a přikryjeme čočku vlhkou gázou. Během 2-3 dnů je čočka naklíčená a je možné ji přidat do salátu.
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Indická čočka, známá jako masoor dal. Vaří se i se slupkou, takže je hůře stravitelná. U nás je nejpoužívanější zejména jako klasika „čočka na kyselo“.


Hrstková polévka podle Jiřího Adamce

    Čočka je na našem území k dostání téměř v každých potravinách. Některé méně běžné druhy jsou pak k dostání ve specializovaných prodejnách. Úplně nejlepší je čočku konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek. Ale čočka se dá také vařit, přidávat do polévky či konzumovat ve formě kaše.
    Prodává se již loupaná, a proto je lépe stravitelná než hnědá čočka. Nemusí se také předem namáčet. Hodí se do polévek, salátů, pomazánek či do kari. Má jemnou chuť.
    Energetická hodnota čočky ve 100 g je 1372 kJ/ 325 kcal. Obsahuje téměř 50 % využitelných sacharidů, téměř 24 % bílkovin, ale téměř nulové procento tuku. Čočka obsahuje vápník, fosfor, železo a také řadu vitamínů, jako A, B, C a E, a rovněž kyselinu listovou.
    Čočka, stejně jako další luštěniny, obsahuje velké množství rostlinných bílkovin. Ty se díky velkému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají. Zároveň má čočka nízký glykemický index, a zasytí tak na dlouhou dobu. Je vhodná i pro diabetiky a také je ideálním zdrojem bílkovin pro vegetariány.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00