Jak na věc


čapátí obchod

Suroviny pro přípravu pokrmu ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY:

    1) Smíchejte mouku, sodu a sůl. Po troškách vlijte vodu a olej. Těsto zpracujte vařečkou a počkejte, až trochu vychladne. Pak ho ještě promačkejte rukama a vytvarujte bochánek. Těsto potřete olejem a zabalené ve fólii nechte uležet několik hodin. Klidně i přes noc. Bude se vám s ním lépe pracovat.
    1. Smíchejte indickou mouku atta (Indická mouka atta na čapátí 5kg) se špetkou soli, vodou a olejem (olivovým) v poměru: 1 hrnek mouky, 1/2 hrnku vody, necelá 1/4 hrnku oleje. Ingredience přidávejte po troškách a těsto propracujte rukama. Nesmí se drolit ani lepit. Pokud se těsto drolí nebo lepí na ruce, přidejte raději více oleje než mouky.Těsto nechte hodinu v chladu odpočinout.
    Je běžné, že při prvních použití pánve tawa, nebudou vaše čapátí rovnoměrně propečené po celé ploše. Pánev musíte párkrát použít, aby se „vypálila“ a placky opékala rovnoměrně.


Recepty podle typů potravinové alergie

    Čapátí jsou lahodné nekynuté indické placky (přesněji chléb), řadí se mezi nejčastější přílohu. Nejchutnější jsou ještě teplé, proto je lepší je připravit vždy čerstvé. Konzumujeme je přímo rukama, v samotné Indii si těmito plackami rovnou nabírají lidé jídlo či omáčku. Placky jsou pokrm neutrální chuti, proto je možné je v závěrečné fázi "dochutit" - nejčastěji se potírají. Příprava je nesmírně jednoduchá, potřebujeme jen mouku a vodu, případně sůl (ne každý sůl do placek čapátí dává), my si ale sůl v základním receptu uvedeme.
    100% pšeničná hrubá mouka vhodná pro přípravu indických placek čapátí. Mouka atta je "drolivější", než klasická hrubá mouka. Nehodí se pro pečení sladkého pečiva. Mouka atta bsahuje lepek.
    2) Z těsta tvarujte sedm rovnoměrných kuliček. Každou z nich rozválejte na velmi tenkou placku. Aby se těsto k válečku nelepilo, můžete použít obyčejnou hladkou mouku. Rozválenou placku opatrně poskládejte na sebe v tenkých proužcích od jednoho okraje k druhému. (Jakobyste z těsta chtěli poskládat harmoniku). Pruh těsta (asi 1,5 cm široký) od středu k okrajům lehce natáhněte. Prodlouží se přibližně o půlku své délky.
    3. Pečte nejlépe na suché pánvi (nedoporučuji telfon) případně přidejte pár kapek oleje. Pánev musí být rozehřátá na maximum, každou stranu placky opékejte maximálně 20 vteřin, jinak bude vysušená. Při opékání druhé strany placky ji lehce stlačte srolovanou utěrkou. Placka se nafoukne.


Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Všechny chutě Indie, okořeněné špetkou lásky! Co vás čeká, když se rozhodnete, navzdory skepsi vašeho okolí, otevřít si obchod s indickým kořením a proniknout do tajů této orientální kuchyně? A co když vám to celé ještě okoření láska? (Celá anotace a ukázka z knihy zde: Mango, láska a kari)
    Tradiční "prohnutá" pánev tawa pro výrobu indických placek čapátí. Tato tawa má tělo vyrobené ze 100% železa. Její dno je prohnuté, proto je vhodná pouze na plynový sporák. Více informací o této pánvi najdete v detailu produktu.
    Cizrnová mouka, známá též pod názvem "besan" nebo "gram flour" je vyrobena z mleté hnědé cizrny. Hnědá cizrna je nejprve zbavena slupek, následně půlena a drcena. Cizrna není před přípravou mouky tepelně upravena. Strukturu má podobnou jako běžná hladká mouka. Barva cizrnové mouky je světle žlutá. Hodí se pro přípravu sladkých dezertů, obalované zeleniny, jíšek apod.
    2. Z těsta vytvarujte kuličky, lehce je rozmáčkněte a vyválejte. Přímo na každou kuličku můžete ještě přidat trochu oleje. S moukou raději opatrně... Znovu zpracujte rukama (v téhle fázi zkuste napodopit "pizzaře" - placku protahujte a pohazujte. Pokud ji jen rozválíte válečkem, bude tvrdá jako prkno). Placka musí být rovnoměrně silná.


Recept: ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY

    ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY -z 50 dkg hrubé mouky,1 lžíce oleje,vody a soli vypracujeme tuhé těsto.Vyválíme tenké placky a pečeme(na pánvi nebo v troubě)po obou stranách.Hotové můžeme natřít margarínem nebo tence potřít kvalitním olejem.
    Recipe for Chapatis:Makes 8 Chapatis.Ingredients: 2 cups Elephant Chapati Flour¾ cup of tepid Water1 tbsp Butter Ghee½ tsp SaltMethod:• In a large bowl mix in the Chapati Flour, Butter Ghee and Salt. Rub well and add all the Water. Knead the dough well until it is soft and pliable. Put to one side for 10 minutes. • Divide the dough into golf ball size pieces, dust with dry Flour and roll out until approximately 6 inches in diameter.• Heat a heavy Griddle or Chapati Tava with a little Butter Ghee until hot. Place the Chapatis in the hot pan, heating each side for 1½ minutes or until small bubbles appear and the Chapati has turned brown.• Remove from the pan, brush with a little Butter Ghee and serve hot with vegetable and lentil dishes. Free from any preservatives or additives


Poslat odkaz na recept na e-mail

    Čapátí jsou hned vedle rýže nejčastější přílohou indického kari. Domácí placky čapátí se oproti chlebu naan připravují z celozrnné mouky "atta" (Indická mouka atta na čapátí 5kg). Mají proto mnohem lepší nutriční hodnotu. V několika indických restauracích jsem se všimla, že čapátí připravuji z normální bílé mouky. Domácí placky jsou ale výhradně celozrnné.
    V dnešní video inspiraci zavítáme do daleké Indie. I nadále tak lehce navážeme na to, že tento měsíc se věnujeme indické kuchyni jako takové, a to také díky připravovanému rozhovoru s Michaelou Samant.  
     Čapátí se opékají na pánvi, která musí být rozpálená na maximum a držet stále stejnou teplotu. Proto je rozdíl pokud placky opečete na sklokeramické desce (případně indukční) nebo na plynovém sporáku. Z plynového sporáku jsou placky vždy lepší - nejsou vysušené delší dobou opékání. Ideálního výsledku docílíte, pokud máte plynový sporák a speciální lehce prohnutou pánvičku: Tawa Indická pánev na čapátí.
    3) Z každého pásku těsta pak vytvarujte „šnečka.” Začněte v jeho středu a postupně zatočte celou délku. Hotové šnečky potřete olejem a přiklopené nechte odpočinout půl hodiny. Pak je válečkem nebo rukama jemně rozválejte.


Postup přípravy jídla: ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY

    - a nebo použijete tradičním způsobem jako přílohu, a to tak, že vždy kus placky utrhnete a buď jí naberete zeleninu či jiný připravený pokrm, případně namočíte do připravené omáčky

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00