Jak na věc


šubrt české budějovice

Vykrajovátko žralok 9,3cm - Jakub Felcman

    Vážení včelařští přátele, na základě požadavků mnohých z vás, jsme se rozhodli rozšířit portfolio styrodurových plemenáčů o další rozměry. Nově vyrábíme 6rámkové plemenáče 39 x 24 cm. A přidali jsme i další 2 typy. Styrodur 5rámkový (6rámkový) 39 x 30 cm a Langstroth ¾ (45 x 18,5 cm) a Langstroth Jumbo 45 x 28,5 cm. Stále...
     Jaké jsou možnosti rozvoje včel Všichni se setkáváme s problematikou rozvoje včel a to jak to děláme jak to udělat nejlépe. O problematice chovu matek a rozvoji včel píši ve svém E-booku jednoduchý odchov matek ve 4 krocích, takže se tady tím nebudu dále zabývat. Každopádně pro mnoho včelařů naráží na myšlenku jak a v čem...
    Vážení včelařští přátelé, všichni včelaři se během roku setkáváme s nedostatkem mezistěn a problémem, že je nedostaneme, pokud nedodáme vytavený vosk
    Mnoho včelařů v loňském roce postihlo neštěstí v podobě masivního úhynu včel. Mezi ně se počítám i já. Přišel jsem o 53 včelstev, které prý bylo zapříčiněno ve velké míře roztočem Varroa destructor. Všechny příznaky tomu nasvědčují, i když jsem se s tím moc neztotožnil. Včely jsem léčil jako každý rok s výjimkou toho, že jsem loni nepoužil Gabon, a...


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Tak jsem poslední víkend trávil přípravou věcí kolem včel. Jak jsem psal v pátek, bylo pěkně. Dodělal jsem věci venku a následně v sobotu a neděli jsem se vrhnul do výroby oplodňáčků na novou  Několik let jsem sice používal oplodňáčky malé (nevlezla se tam rámková míra 39×24), ale od loňska jsem se rozhodl rozvíjet včely na klasické...
     Šéfkuchař Radek Šubrt je v současnosti jedním z našich nejuznávanějších profesionálů ve svém oboru. Zkušenosti sbíral ve vyhlášených restauracích po celém světě. Odborníci jeho způsob vaření popisují jako umělecký tanec, jeho stylem je krása v jednoduchosti. Široká veřejnost si na něj pamatuje zejména jako na porotce v kulinářské soutěži MasterChef. Přitom ho ale původně vůbec na kuchaře nechtěli přijmout a dostal se tam až s protekcí. Jak se tedy vypracoval až na samotný vrchol v gastronomii? Kdo velí jeho kuchyni doma? A kterou činnost v rámci vaření opravdu nemá rád? S tím vším se nám svěřil ve své restauraci Amade, kam nás pozval na zahrádku na grilování.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Radek Šubrt tráví v kuchyni v podstatě celý den. I přesto, že je jeho povolání časově náročné, rád by u něj zůstal. Jak sám tvrdí, má například mezery v přípravě dezertů, při práci se ale ničemu nevyhýbá. Nevadí mu loupat česnek ani cibuli, a klidně umyje i nádobí. I když - jedna činnost, kterou by už nikdy nechtěl dělat, přeci jen existuje. „Loupat hrášek. To už bych opravdu nechtěl. V New Yorku jsme ho loupali třeba dvě kila denně a byla to těžká práce. Loupat hrášek je fakt peklo.“
    Dvojnásobný otec Radek Šubrt pochází z Prahy, narodil se v roce 1971 a vaření ho fascinovalo už od malička. Proto když se rozhodoval, co bude jednou v životě dělat, kuchařina „byla jasná volba“. I když ze začátku to bylo dost nejisté. „S rodiči jsme zvažovali několik oborů. A protože babička hodně vařila a já vždycky s ní, tak jsem se přihlásil na kuchaře. Jenže oni mě nechtěli vzít. Ne proto, že bych se špatně učil, ale ta doba byla napínavá, pracovních míst nebylo moc a kuchař byl velmi žádaný obor, stejně jako číšník nebo zelinář. Nakonec to zařídil můj soused, že mě tam vzali,“ zavzpomínal na své úplné začátky.
     Tak nám konečně uhodily poslední  „mrazy“


Je zde jednoduchým způsobem popsán chov matek několika způsoby.Návod i způsoby jak to udělat jednoduše, bez velkých nákladů.

    I díky tomu patří dnes Šubrt k české kuchařské špičce. Ve svých provozovnách dbá na kvalitu a dobrý servis, důležitá je pro něj ale i ekonomická stránka věci. Je mu jasné, že v dnešní době má řada lidí, jak se říká, hluboko do kapsy. Jít cestou nakupování nekvalitních surovin a levných jídel ale zásadně odmítá. „Když chceme hromadně bojovat proti vaření z pytlíků, tak tam, kde z nich vaří, už nebudeme chodit. Když jim nedáme peníze, tak jim znemožníme byznys. Přestaneme používat jejich služby, budeme mít menší výběr, ale budeme chodit po kvalitě. A kvalita neznamená vysoká cena.“ Proto také nabízí svým zákazníkům polední menu, vyrobené z kvalitních surovin, které i s polévkou stojí kolem sta korun.
    Nedávno jsem se nad tím zamyslel a došel jsem k závěru, že nikdy!! Ptáte se jak je to možné, kdy to včelař dělá a jak to zvládá, když nikdy nezačíná. Odpověď je nasnadě a je jednoduchá. Včelařův rok prostě nikdy nekončí. Ano můžeme se bavit o intenzivní práci na včelnici či se včelami. Ta trvá zhruba...
    V současnosti si s rodinou zařizuje nové bydlení. Tam si přestěhuje i svou knihovnu s kuchařkami za půl miliónu korun. Dobrý kuchař by totiž podle něj měl sbírat, číst a sledovat svou konkurenci. „Když jsem byl v New Yorku, tak Daniel odebíral všechny kuchařky velkých kuchařů. Měl dva lidi, kteří ty knihy sledovali, vařili podle nich a koukali se na techniku. A když byla zajímavá, učili se ji po svém.“


Kdy začíná a končí včelařův rok?

    Proč je vlastně potřeba vyměňovat staré souše za nové? Je to hned z několika důvodů. Každým vylíhnutím nové včely v plástvích zůstávají košilky, které nejenže zmenšují prostor pro ukládání medu, ale i způsobují, že rámek je stále těžší a těžší. Navíc se v takových plástvích drží i více parazitů a rozvíjí se. Naopak pokud je čerstvě vystavěný bez...
    Kromě toho se věnuje pořádání kuchařských kurzů pro veřejnost, včetně dětí. I tam se snaží lidem ukázat, jak z běžně dostupných surovin připravit chutné a kvalitní jídlo za rozumnou cenu. Stejnou filozofií se řídí také při výběru pomůcek do kuchyně. „Já třeba používám pánve za tři stovky a vydrží mi v hospodě tři roky. Což znamená, že pro vás je to na tři životy, protože co my na ní uvaříme za rok, neuvaříte vy ani za sto,“ dodává s úsměvem. K přípravě dobrého pokrmu přitom podle něj stačí jen nůž, prkénko, hrnec a pánev. I když připouští, že moderní přístroje mohou vaření velmi usnadnit a urychlit.
    09.03.2017 12:37Prostřednictvím předsedy OV ČSV Bruntál Martina Pospíšila se nám do pošty dostal zajímavý dopis předsedy ZO ČSV Příbor, ze kterého mi trochu běhá mráz po zádech. Vyplývá z něj, že redakce časopisu Včelařství odmítla otisknout článek pokud nebude změněn jeho obsah. Do teď jsem byl přesvědčen, že doba cenzury je pryč. Proto na tomto místě uvádím...


Léčení včel s Fumigátorem Global 2015

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Na sobotu (15. 3. 2014) hlásili příchod studené fronty, tak jsem v pátek spěchal na včelnici. Jelikož bylo krásné počasí 20°C, tak jsem vyrazil. Když jsem přišel na včelnici, tak tam byl nesku tečný cvrkot. Byť na Jesenicku dlouho nepršelo a louky vypadají jak vyprahlá Sahara, tak včely nosily pyl a létaly jak zběsilé. Pokud to nosily ze...
                Krátce po škole odjel do Mnichova, kde se zaučoval dva roky. Zatímco u nás se tehdy praktikovalo - podle jeho slov - grunt vaření z obyčejných věcí, tam se setkal s novými surovinami. A také lidmi. Na zahraniční praxi nedá dodnes dopustit. „Bylo to velmi zajímavé. Určitě bych doporučil každému, kdo se na tento obor dá, aby šel do zahraničí a díval se, kde se co a jak dělá. Protože platí věta: do třiceti se uč a po třicítce už dávej,“ poznamenal. On sám pak sbíral další zkušenosti i ve Švýcarsku, Rakousku a dokonce i v New Yorku v jednom z podniků světoznámého šéfkuchaře Daniela Bouluda.


Keramická pánev Natura 30cm - Korkmaz

    Standardně je vybavena i jeho kuchyň doma. Té prý ale jednoznačně vévodí jeho manželka Monika, se kterou je deset let a s níž má dva malé syny, Jakuba a Jana. „Můj názor doma je nulový. Já řeknu mé ženě něco, že by měla udělat, a ona mi vyjmenuje tisíc důvodů, proč to tak prostě nebude,“ směje se Šubrt.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00