Jak na věc


šubrt české budějovice

Vykrajovátko žralok 9,3cm - Jakub Felcman

     Tak nám konečně uhodily poslední  „mrazy“
    Vážení včelařští přátelé, všichni včelaři se během roku setkáváme s nedostatkem mezistěn a problémem, že je nedostaneme, pokud nedodáme vytavený vosk
    Nedávno jsem se nad tím zamyslel a došel jsem k závěru, že nikdy!! Ptáte se jak je to možné, kdy to včelař dělá a jak to zvládá, když nikdy nezačíná. Odpověď je nasnadě a je jednoduchá. Včelařův rok prostě nikdy nekončí. Ano můžeme se bavit o intenzivní práci na včelnici či se včelami. Ta trvá zhruba...
    Proč je vlastně potřeba vyměňovat staré souše za nové? Je to hned z několika důvodů. Každým vylíhnutím nové včely v plástvích zůstávají košilky, které nejenže zmenšují prostor pro ukládání medu, ale i způsobují, že rámek je stále těžší a těžší. Navíc se v takových plástvích drží i více parazitů a rozvíjí se. Naopak pokud je čerstvě vystavěný bez...


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Standardně je vybavena i jeho kuchyň doma. Té prý ale jednoznačně vévodí jeho manželka Monika, se kterou je deset let a s níž má dva malé syny, Jakuba a Jana. „Můj názor doma je nulový. Já řeknu mé ženě něco, že by měla udělat, a ona mi vyjmenuje tisíc důvodů, proč to tak prostě nebude,“ směje se Šubrt.
     Jaké jsou možnosti rozvoje včel Všichni se setkáváme s problematikou rozvoje včel a to jak to děláme jak to udělat nejlépe. O problematice chovu matek a rozvoji včel píši ve svém E-booku jednoduchý odchov matek ve 4 krocích, takže se tady tím nebudu dále zabývat. Každopádně pro mnoho včelařů naráží na myšlenku jak a v čem...
    Tak jsem poslední víkend trávil přípravou věcí kolem včel. Jak jsem psal v pátek, bylo pěkně. Dodělal jsem věci venku a následně v sobotu a neděli jsem se vrhnul do výroby oplodňáčků na novou  Několik let jsem sice používal oplodňáčky malé (nevlezla se tam rámková míra 39×24), ale od loňska jsem se rozhodl rozvíjet včely na klasické...


Je zde jednoduchým způsobem popsán chov matek několika způsoby.Návod i způsoby jak to udělat jednoduše, bez velkých nákladů.

    V současnosti si s rodinou zařizuje nové bydlení. Tam si přestěhuje i svou knihovnu s kuchařkami za půl miliónu korun. Dobrý kuchař by totiž podle něj měl sbírat, číst a sledovat svou konkurenci. „Když jsem byl v New Yorku, tak Daniel odebíral všechny kuchařky velkých kuchařů. Měl dva lidi, kteří ty knihy sledovali, vařili podle nich a koukali se na techniku. A když byla zajímavá, učili se ji po svém.“
                Krátce po škole odjel do Mnichova, kde se zaučoval dva roky. Zatímco u nás se tehdy praktikovalo - podle jeho slov - grunt vaření z obyčejných věcí, tam se setkal s novými surovinami. A také lidmi. Na zahraniční praxi nedá dodnes dopustit. „Bylo to velmi zajímavé. Určitě bych doporučil každému, kdo se na tento obor dá, aby šel do zahraničí a díval se, kde se co a jak dělá. Protože platí věta: do třiceti se uč a po třicítce už dávej,“ poznamenal. On sám pak sbíral další zkušenosti i ve Švýcarsku, Rakousku a dokonce i v New Yorku v jednom z podniků světoznámého šéfkuchaře Daniela Bouluda.


Košíčky na muffiny silikonové 6ks srdce - Silikomart

     Šéfkuchař Radek Šubrt je v současnosti jedním z našich nejuznávanějších profesionálů ve svém oboru. Zkušenosti sbíral ve vyhlášených restauracích po celém světě. Odborníci jeho způsob vaření popisují jako umělecký tanec, jeho stylem je krása v jednoduchosti. Široká veřejnost si na něj pamatuje zejména jako na porotce v kulinářské soutěži MasterChef. Přitom ho ale původně vůbec na kuchaře nechtěli přijmout a dostal se tam až s protekcí. Jak se tedy vypracoval až na samotný vrchol v gastronomii? Kdo velí jeho kuchyni doma? A kterou činnost v rámci vaření opravdu nemá rád? S tím vším se nám svěřil ve své restauraci Amade, kam nás pozval na zahrádku na grilování.
    Na sobotu (15. 3. 2014) hlásili příchod studené fronty, tak jsem v pátek spěchal na včelnici. Jelikož bylo krásné počasí 20°C, tak jsem vyrazil. Když jsem přišel na včelnici, tak tam byl nesku tečný cvrkot. Byť na Jesenicku dlouho nepršelo a louky vypadají jak vyprahlá Sahara, tak včely nosily pyl a létaly jak zběsilé. Pokud to nosily ze...
    Dvojnásobný otec Radek Šubrt pochází z Prahy, narodil se v roce 1971 a vaření ho fascinovalo už od malička. Proto když se rozhodoval, co bude jednou v životě dělat, kuchařina „byla jasná volba“. I když ze začátku to bylo dost nejisté. „S rodiči jsme zvažovali několik oborů. A protože babička hodně vařila a já vždycky s ní, tak jsem se přihlásil na kuchaře. Jenže oni mě nechtěli vzít. Ne proto, že bych se špatně učil, ale ta doba byla napínavá, pracovních míst nebylo moc a kuchař byl velmi žádaný obor, stejně jako číšník nebo zelinář. Nakonec to zařídil můj soused, že mě tam vzali,“ zavzpomínal na své úplné začátky.


Léčení včel s Fumigátorem Global 2015

    I díky tomu patří dnes Šubrt k české kuchařské špičce. Ve svých provozovnách dbá na kvalitu a dobrý servis, důležitá je pro něj ale i ekonomická stránka věci. Je mu jasné, že v dnešní době má řada lidí, jak se říká, hluboko do kapsy. Jít cestou nakupování nekvalitních surovin a levných jídel ale zásadně odmítá. „Když chceme hromadně bojovat proti vaření z pytlíků, tak tam, kde z nich vaří, už nebudeme chodit. Když jim nedáme peníze, tak jim znemožníme byznys. Přestaneme používat jejich služby, budeme mít menší výběr, ale budeme chodit po kvalitě. A kvalita neznamená vysoká cena.“ Proto také nabízí svým zákazníkům polední menu, vyrobené z kvalitních surovin, které i s polévkou stojí kolem sta korun.
    Mnoho včelařů v loňském roce postihlo neštěstí v podobě masivního úhynu včel. Mezi ně se počítám i já. Přišel jsem o 53 včelstev, které prý bylo zapříčiněno ve velké míře roztočem Varroa destructor. Všechny příznaky tomu nasvědčují, i když jsem se s tím moc neztotožnil. Včely jsem léčil jako každý rok s výjimkou toho, že jsem loni nepoužil Gabon, a...
    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    09.03.2017 12:37Prostřednictvím předsedy OV ČSV Bruntál Martina Pospíšila se nám do pošty dostal zajímavý dopis předsedy ZO ČSV Příbor, ze kterého mi trochu běhá mráz po zádech. Vyplývá z něj, že redakce časopisu Včelařství odmítla otisknout článek pokud nebude změněn jeho obsah. Do teď jsem byl přesvědčen, že doba cenzury je pryč. Proto na tomto místě uvádím...


Nástroje a způsoby vytavení souší

    Radek Šubrt tráví v kuchyni v podstatě celý den. I přesto, že je jeho povolání časově náročné, rád by u něj zůstal. Jak sám tvrdí, má například mezery v přípravě dezertů, při práci se ale ničemu nevyhýbá. Nevadí mu loupat česnek ani cibuli, a klidně umyje i nádobí. I když - jedna činnost, kterou by už nikdy nechtěl dělat, přeci jen existuje. „Loupat hrášek. To už bych opravdu nechtěl. V New Yorku jsme ho loupali třeba dvě kila denně a byla to těžká práce. Loupat hrášek je fakt peklo.“
    Kromě toho se věnuje pořádání kuchařských kurzů pro veřejnost, včetně dětí. I tam se snaží lidem ukázat, jak z běžně dostupných surovin připravit chutné a kvalitní jídlo za rozumnou cenu. Stejnou filozofií se řídí také při výběru pomůcek do kuchyně. „Já třeba používám pánve za tři stovky a vydrží mi v hospodě tři roky. Což znamená, že pro vás je to na tři životy, protože co my na ní uvaříme za rok, neuvaříte vy ani za sto,“ dodává s úsměvem. K přípravě dobrého pokrmu přitom podle něj stačí jen nůž, prkénko, hrnec a pánev. I když připouští, že moderní přístroje mohou vaření velmi usnadnit a urychlit.
    Vážení včelařští přátele, na základě požadavků mnohých z vás, jsme se rozhodli rozšířit portfolio styrodurových plemenáčů o další rozměry. Nově vyrábíme 6rámkové plemenáče 39 x 24 cm. A přidali jsme i další 2 typy. Styrodur 5rámkový (6rámkový) 39 x 30 cm a Langstroth ¾ (45 x 18,5 cm) a Langstroth Jumbo 45 x 28,5 cm. Stále...

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
16464
cache: 0024:00:00