Jak na věc


špaldová mouka nutriční hodnoty

Jablečný chlebíček s brusinkami

    Po této době přecedíme uvařenou kávu přes jemné sítko třeba do skleněné nádoby a za tepla v ní rozpustíme sušený obilný nápoj. Nalijeme do hrnků a dle chuti osladíme. Stačí pouze jedna lžička medu do každého hrnku a skvělý nápoj máme připraven.
    Moje maminka mne učila, že má káva při vaření vzkypět třikrát a tak je dobré teplotu vždy zmírnit a zase zvýšit a hlídat hrnec, aby nám káva při varu „neutekla“. Je to raz dva :-). Někdy do kypící kávy začnu i silně foukat, protože i po zmírnění teploty pod hrncem nechce pěna klesat.
    Špaldová mouka je na první pohled světlá, že se může zdát, že jde o klasický bílý typ mouky. Ve skutečnosti jde o celozrnnou mouku i přes svůj světlý odstín. Pšenice špalda je velmi výživná a hutná. Ve srovnání s moukou z bílé pšenice má vyšší energickou hodnotu, ale také více zasití. Samotná chuť špaldové mouky je také plnější, nasládlejší. Špaldová mouka je také mírně nasládlá, a to přesto, že samotný cukr neobsahuje. Proto se hodí do sladkých pokrmů, do kterých pak přidáme samotného cukru výrazně méně.
    4. Pomocí naběračky nalijeme na pánev přiměřené množství těsta a rozprostřeme ho po celé ploše pánve. Smažíme z obou stran dozlatova a otáčíme je vždy jen jednou.


ořechový mazanec ze špaldové mouky

    3. Rozehřátou pánev na palačinky, nebo palačinkovač potřeme tenkou vrstvou oleje (stačí opravdu minimum). Vrstva musí být rovnoměrná a olej by neměl mít tendenci stékat do jednoho kraje, protože jinak se budou palačinky smažit nerovnoměrně.
    Pokud máte rádi pečené sladké pokrmy, použití špaldové mouky je z hlediska zdraví rozhodně vhodnější. Mouku můžeme použít pro pečení prakticky všech koláčů, buchet a pečených dezertů, v některých případech je však třeba počítat s odlišnou, výraznější chutí a hutnější konzistencí. Pokud teprve přecházíte na špaldovou mouku, doporučujeme ji v počátcích míchat 1:1 s bílou hladkou moukou. Je třeba počítat s tím, že pečené pokrmy ze špaldové mouky budou hustší.
    Jistě, můžete mít každý jiný názor, ale já do této kávy přidávám sušené sojové mléko s příchutí smetany především proto, že na dně hrníčku nezůstává pak žádný hustý „spodek“, který nemusí lidem chutnat. Navíc smetanová příchuť je u této kávy velmi lahodící. Kdo má ráda mléko jiné, možnost jeho použití mu neberu, ale pro ty co kravské mléko nemohou, je volba alternativního nápoje dobrou cestou.


Tohle nechtěla! Svůdnou modelku zradilo krytí a ukázala OBNAŽENÉ PŘEDNOSTI!

    Špaldová mouka je zdravější proto, že obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a vitamínů. Jsou to např. vitamíny A, B, C, D a E, dále minerály zinek, železo, magnesium a také větší množství vlákniny. Díky vláknině má konzumace špaldové mouky pozitivní vliv na naše trávicí ústrojí. Pokrmy ze špaldové mouky nás také zasytí na delší dobu.
    Odměřené množství vody dáme vařit do vhodné nádoby a při varu vsypeme 3 lžíce mleté špaldové kávy. Od plotny neodcházíme, protože první co bude, je to, že káva vzkypí.
    Mírné oslazení hotové kávy medem jenom podtrhne její schopnost pohladit nejen tělo, ale i duši :-), a když se přidá k nějakému zdravému pečivu nebo ranní kaši, je skvostné menu na světě.
    Ačkoliv se čas od času setkáme se špaldovou moukou i v běžných obchodních řetězcích, častěji musíme zavítat do specializovaných obchodů se zdravou stravou. Špaldovou mouku naleznete velmi často pod označením bio, kde při pěstování pšenice nebyla použita žádná syntetická hnojiva apod. Právě špaldová mouka patří k nejčastějšímu typu bio mouky, a to z důvodu, že sama o sobě není na pěstování náročná. Je odolná vůči škůdcům i nepříznivým vlivům počasí. Ačkoliv je cena za tento druh mouky vyšší, vyplatí se to jak z hlediska zdraví, tak chuti.


Pizza s houbami a krémem z oříšků kešu

    V době mého mládí nebylo na trhu tolik obilných káv, co najdete v nabídce zdravých výživ nyní. Protože mám bílou kávu ráda již od dětství, zkoušela jsem si připravit další druhy. Žitnou, čekankovou, z ječmene, ale nejvíce mně zachutnal nápoj uvařený ze špaldové mleté kávy.
    Obilné kávy v instantní podobě využijeme když nemáme čas, ale vychutnat si celý rituál přípravy špaldového „kafe“ stojí za to, protože její výsledná chuť je nezaměnitelná.
    Máte-li rádi pečení a nejrůznější pochutiny, ale rádi byste začali jíst zdravě, jednou z možností zdravého mlsání je použití špaldové mouky. Špaldová mouka je zdravou alternativou tradiční bílé šlechtěné pšenice, má pozitivní vliv na zdraví a je lehce stravitelná a výživnější.
    Chcete-li použít obilný nápoj již tekutý, vaříme kávu v menším množství vody, aby výsledek byl podobný, protože jinak by se káva naředila a tím i její chuť. Musíme počítat, že přidaný tekutý nápoj též kávu ochladí. Pozor však na to, některá tekutá obilná „mléka“, se po přidání do horké kávy sráží. Ale to si již můžete vyzkoušet, pokud budete chtít ještě více zdravější variantu.


Čokoládové muffiny s ostružinami

    Přitom jak pěna klesá, začínám vždy lžičkou seškrabovat ulpělou kávovinu ze stěn hrnce zpět do vařící tekutiny, aby se množství kafe, které potřebujeme dobře povařit nezmenšilo. Za dozoru kávu povaříme 3 minuty a pak ji na 5 minut odstavíme.
    2. Následně začneme do směsi zamíchávat špaldovou mouku. Dáváme si pozor, aby se nám netvořili hrudky. Pokud se tak stane, musíme je rozmíchat. Nakonec těsto na palačinky osolíme a osladíme.
    Stále častěji se můžeme setkat se špaldovou moukou. Jde o celozrnnou mouku, vyrobenou ze speciální odrůdy pšenice – pšenice špalda (triticum spelta). Ačkoliv se může zdát, že je špaldová mouka módním výstřelkem dnešní doby, opak je pravdou. Podle historických dokladů a předpokladů se pšenice špalda vyskytovala na evropském území v období 5 tisíc let před Kristem. Šlechtěna pšenice, tak jak ji dnes známe, tu špaldovou zcela vytlačila. Hlavním důvodem byly mnohem vyšší výnosy šlechtěné.


NAHÉ SNÍMKY PRSATÉ HVĚZDY seriálu 2 socky! To prostě musíte vidět!

    Špaldové palačinky jsou stejně jako třeba pohankové palačinky zdravější obměnou těch z klasické pšeničné mouky. Základní rozdíl je přitom právě v tom, z čeho je použitá mouka vyrobena. V tomto případě je to takzvaná pšenice špalda. Více informací na toto téma naleznete v článku 10 druhů mouky, z nichž připravíte senzační palačinky. A nyní už se pojďme společně podívat na samotný recept.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
14642
cache: 0024:00:00