Jak na věc


červené fazole salát

Cukrářská špachtle, zahnutá 25x6cm - Ibili

    Fazole namočím a v tlakovém hrnci uvařím do měkka. Sliji, odvar uchovám. Cibule nasekám, uzeninu (klobásu, kabanos) nakrájím na delší špalíčky. Společně opeču na sádle.
    Fazole jsou ideální potravinou pro lidi s revmatickými obtížemi. Mohou totiž nahradit maso, které lékaři radí v těchto případech raději vypustit z jídelníčku.
    Bílým fazolím velmi svědčí sladkokyselá úprava – zadělávané fazole nakyselo, fazole na smetaně, bílé fazole s rajčatovou omáčkou nebo protlakem, bílá fazolová polévka. Jako koření s bílými fazolemi velmi ladí tymián a saturejka. Společně s kroupami tvoří základ židovského šouletu (i když je v Čechách obvyklejší kombinace krup s hrachem). Uvařené bílé fazole zpestří zavařené sladkokyselé zeleninové směsi (čalamády). I z bílých fazolí se dělají saláty (viz saláty z bílých fazolí – švýcarský a křenový salát), často je také přidáváme do bramborového salátu.


Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.

    Fazole mungo nejsou plody fazolu, ale rostliny vigny zlaté (Vigna radiata). Ta pochází z Asie. Fazole mungo paqtří také do luštěnin; jední se o malé, asi 0,5 cm olivově zelené fazole připomínající chutí zelený hrášek. Nejčastějším způsobem přípravy fazolí mungo je klíčení, nakličování za syrova. Pro tento účel se kupují semena celá a neloupaná.
    Fazolový buřtguláš je jídlo, které zhotoví i naprostý kuchařský začátečník, nešika nebo odrostlejší dítě. Je to pokrm, kterým nakrmíme za pár korun „skautský oddíl“. Mana nebeská, které není nikdy dost a stejně jako jeho bramborový bratr nebo hodolanská omáčka se jí tak dlouho, dokud není hrnec prázdný.
    Prosim Vas, stale teda plati, ze sa ani do dovarajucej sa fazule nema davat soda bikarbona? Mnoho veci sa meni, resp. vrascia k povodnemu (rastlinne tuky, vajicka ….). Vdaka.
    I když byly fazole původně úplně měkké, ve slaném prostředí zase trochu ztvrdnou. Stáhnu teplotu a při volném probublávání je nechám znovu změknout (10 minut stačí). Při varu se také redukuje tekutina. Když jsou fazole měkké, vařečkou jich trochu rozmáčknu o stěnu hrnce. Stále volně vařím. Rozmačkané fazole pokrm dostatečně zahustí, není třeba přidávat mouku. Když má fazolový buřtguláš správnou konzistenci, ochutnám, případně trochu přisolím a přiostřím pálivou paprikou.


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Červené fazole mají svou specifickou chuť, a tak se z nich připravují jiná jídla než z fazolí bílých. A protože jsou červené fazole značně oblíbené, stojí zato vyzkoušet vedle klasiky i méně známé recepty. Fazole sice nejsou žádná „dieta“ v odtučňovacím smyslu, ale pro své výživové hodnoty do zdravého jídelníčku patří.
    V asijské a zejména japonské kuchyni se pro lepší stravitelnost i z duchovních důvodů (v Číně jin a jang harmonie) používají červeně až hnědě zabarvené fazole adzuki, resp. fazole azuki, které jsou rovněž plodem vigny, tentokrát vigny adzuki (Vigna angularis).
    Zdravá červená fazolačka. Trochu jiná fazolová polévka z červených fazolí. • Jak chutná fazolová polévka od babičky. •  I Zdeněk Pohlreich vaří luštěniny. • Vaříme z červených fazolí. • Fazole nejsou dietní, ale jsou zdravé. • Delikátní fazolový salát s olivami pro labužníky. • Jemný fazolový salát se sýrem. • Fazolový buřtguláš – král pokrmů z červených fazolí. •
    Než začneme vařit: Praktické rady, jak fazole skladovat či kolik fazolí je potřeba na jednu porci čtěte v článku: Všechno, co je potřeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti


Inu, v Americe, tam si vždycky jedli…

    Podávám s chlebem nebo s celozrnným pečivem. Tento fazolový salát má velice delikátní, rafinovanou chuť. Ocení jej labužníci. Dětem ho raději nenabízíme, leda by samy chtěly ochutnat a pak si vzít s dospělými. Dětem raději připravíme jemný fazolový salát se sýrem.
    Ze dvou žloutků udělám majonézu, kterou ochutím trochou soli, špetkou cukru, několika kapkami octa, malou lžičkou hořčice a špetkou pepře. Vmíchám do fazolí, ochutnám, případně trochu přisolím. Nechám alespoň půl dne rozležet a salát podávám s bílým pečivem.
    I když jsou fazole lidskému organismu velmi prospěšné, objevují se v některých rodinách na jídelníčku poměrně zřídka. Přitom již před šesti tisíci lety byly v Mexiku a Jižní Americe hlavní potravinou obyvatel. Ti možná ani nevěděli, co víme dnes. A to, že fazole:
    Za fazole na talíři vděčíme Kryštofu Kolumbovi. Vlastně až dalším průkopníkům, kteří Nový Svět poznávali a do Evropy přiváželi jako novinky to, co jihoameričtí indiáni znali, pěstovali a jedli tisíce let. Třeba i fazole.
    Jedinou jejich nevýhodnou je, že mohou vyvolávat nadýmání. Proto se fazole kombinují s kořením, které nadýmání uvolňuje: tymián, majoránka, kmín, saturejka. 


Brouk ve fazolích – fazole hned z domu

    Tak tomu říkám síla tradice, varovat před něčím, co se doporučovalo naposled za první republiky. Skoro jako bychom si navzájem stále připomínali, že „jít na tygra šavlozubého s holýma rukama je hloupost.“ Varuje se před něčím, co dnes nikoho ani nenapadne.
    Fazole koupené do zásoby doma hned přesypu do uzavíratelných sklenic. Stalo se mi kdysi, že jsem přinesla z nákupu fazole napadené škůdcem. Než jsem se nadála, prokousali se brouci obalem a napadli i jiné potraviny ve spíži. To pak byla prácička… Když jsou fazole ve sklenici, případný brouk sice nezhyne, ale neexpanduje dál. Brouky uvidíme hned poté, co fazole namočíme do vody. Vyplavou na povrch. Jediná možnost je celý obsah hrnce hned zlikvidovat. Fazole mohou být napadeny zrnokazem fazolovým (Acanthoscelides obtectus).
    Kořenovou zeleninu jemně nastrouhám. Protože jsou červené fazole nasládlé, je třeba opravdu dodržet „zlatý“ poměr kořenové zeleniny 1 : 1 : 1. Když nemám petržel, dám na jeden díl mrkve dva díly celeru.
    Emilka se narodila roku 1919. Její maminka Ludmila, rozená Petříková, byla ročník 1891. Matka Capůrková-Petříková byla tedy poslední generace, která radila sodu do fazolí přidávat.


Fazolový salát s pikantní zeleninou

    A jak vypadala typická fazolová polévka od babičky? Polévka se vařila z bílých fazolí. Fazole, které byly den namočené ve studené vodě, se druhý den uvařily do měkka jako hrách, prolisovaly a rozředily zeleninovým odvarem. Do polévky se přidala sůl, žlutá jíška s cibulkou, majoránka, utřený česnek a paprika. Do polévky se mohly zavařit šunkové knedlíčky nebo tyrolské knedlíčky.
    Všimli jste si, jak se ve většině kuchařských předpisů připomíná, že fazole (a i jiné luštěniny) se nemají vařit se sodou bicarbonou, protože soda v nich zničí výživné látky? Ta stále omílaná poučka byla mým broukem v hlavě. Když dokolečka čtu „Nedávej sodu do fazolí,“ musela zřejmě někdy být éra, kdy se soda do luštěnin doporučovala, no ne? Přece by nikoho jen tak od sebe sama nenapadlo dávat bikarbonát do jídla! Brouk v hlavě mě přiměl, že jsem začala „pročesávat“ svou gastronomickou bibliotéku. Šla jsem proti toku času. Devadesátky, 80, 70, 60. „Nedávejte sodu, nedávejte sodu…“ Ještě v roce 1956 se v knize Vaříme účelně pro zdravé a nemocné připomíná, že se „luštěniny nesmějí vařit se sodou, protože soda ničí vitaminy.“ 
    Uvařené fazole dáme ještě horké do mísy. Přidáme k nim olej, půl lžičky soli a lžičku hořčice. Rychle mícháme, až se ze zálivky vytvoří emulze, která fazole obalí. Pak necháme vychladnout.


Fazolová polévka z bílých fazolí. Jak vařím klasiku českých jídelen

    A pak jsem to našla. Studentce medicíny Emilce Capůrkové z Olomouce-Hejčína koupila moudrá maminka speciální sešit na recepty, do kterého si dívka (z poznámek patrno, že s valnou nechutí) musela psát podle matčina diktátu recepty na vše, co se doma jedlo. Recept na námořnickou polévku s fazolemi vařenými s bikarbonátem si zapsala v roce 1938.
    Zaliji odvarem z fazolí, přidám sůl, ¼  lžičky drceného kmínu, dvě špetky tymiánu, lžičku sušených polévkových bylinek (když nejsou čerstvé) a přivedu k varu. A teď jsou dvě volby:
    Barevné fazole se obecně říká různě velkým a různě zabarveným (hnědým, strakatým, černým) fazolím, které nejsou jednoznačně bílé nebo červené. Barevné fazole připravujeme jako červené – úpravy nakyselo jim tolik nesvědčí.
    „Luštěniny jsou základním kamenem italské kuchyně, i když by to tady nikoho nenapadlo,“ uvedl mj. šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v pořadu Teď vaří šéf. Zároveň k tomu dodal: „Tady v Čechách jsme nebyli moc kreativní. Všichni známe hustou čočku a hrachovou kaši, kterou jsme jako děti nenáviděli.“ Ano, to je pravda, fazolový salát ale podle mne není žádné nóvum ani u nás v Čechách. Pojďme si jeden takový hned udělat.


Silvestrovské pohoštění trochu jinak - připravte si crostini!

    Fazolovou polévku provařím do potřebné hustoty. Nakonec dám do červené fazolačky rozetřený česnek a trochu pepře. Na talíři polévku sypu petrželkou, libečkem nebo pažitkou (když je jejich sezona, pak ale nedávám bylinky sušené).
    Dobrý den, paní Ludmilo. Od přidávání jedlé sody do luštěnin se podle dochovaných záznamů upustilo už někdy v 50. letech 20. století. Od té doby se před přidáváním sody stále jen varuje, no a tím se „tradice“ udržuje stále živá. V článku to připomínám v části nadepsané „Brouk v hlavě“. Zdraví MP
    Tip pro experimentátory: Když do této fazolové polévky přidáme ke kmínu a tymiánu ještě trochu mletého zázvoru, špetku mletého nového koření a majoránku, bude vyhlížet a chutnat jako „vegetariánská příbuzná“ černé zabíjačkové polévky. Vyzkoušejte, jestli máte „trdlovku“ rádi a zabíjačka je nedohlednu.
    Praktické rady pro vaření fazolí. • Kolik suchých fazolí je třeba na jednu porci? • Proč odborníci doporučují jíst fazole? •  Brouk v hlavě a brouk ve fazolích. • Jak to je s vařením fazolí s jedlou sodou? • Fazole bílé, červené, barevné a zelené – je mezi nimi rozdíl? • Fazole mungo, fazole adzuki. •


Desetitisíce receptů do vašeho mobilu a tabletu

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Nakrájenou přípravu promíchám, přidám trochu pepře, špetku soli, pár kapek worcesteru, trochu nálevu z kapií, případně pár kapek octa. Ochutnám, dochutím. Se solí opatrně, salám a sýr jsou poměrně slané. Nechám rozležet do druhého dne.
    Sýr nastrouhám na hrubém struhadle. Cibuli nakrájím na proužky (nebo pro děti na drobné kostičky) a v sítku spařím vřelou vodou, aby nebyla moc štiplavá a v salátu nehořkla. Jablko oloupu a nastrouhám jemně.
    Už ve škole jsme se učili, že luštěniny jsou bílkoviny, i když rostlinné. Svého času se také říkalo neplnohodnotné. Podle tabulek fazole obsahuj asi 20 až 25 % bílkovin, 1 až 1,5 % tuku, 55 až 62 % sacharidů a 3 až 4 % vlákniny. Z vitaminů to je provitamin A a komplex vitaminů B.


Fazole černé, rudé, bílé…

    Z červených fazolí připravuji polévky, guláše, saláty. Hodí se k nim cibule, „balkánská“ zelenina, maso, uzeniny, sýry, tofu, česnek, z koření paprika, kmín, chilli, karí koření. Proslulé jsou pokrmy jako fazolová polévka z červených fazolí, mexické fazole s klobásou či kovbojské fazole.
    Fazolová polévka z červených fazolí se tradičně připravuje ve stylu „gulášových“ polévek – tedy kořeněná mletou paprikou, česnekem, majoránkou. Odvar s fazolemi se se obvykle jen zahustí, provaří, okoření a na závěr se do fazolové polévky přidá nějaká uzenina. Je to dobrá polévka, ale tak nějak stále stejná. A trochu mi připomíná nádražní bufet. A protože si fazolačku s uzeninou často dáváme na cestách, doma ji dělám jinak.
    Přisypu dvě lžíce mleté sladké papriky a lžičku kmínu, zamíchám se základem, aby se paprika rozpustila. Hned nasypu fazole a zaliji odvarem, aby byly fazole tak akorát ponořené. Přidám sůl a přivedu k varu.
    Suroviny Hořčice plnotučná, Kečup, Omáčka sójová, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.


Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

    Foto: Za detaily různých fazolí a dózy s fazolemi děkuji serveru freeimages.com. Naklíčené fazole mungo pořídil Lucianne (wikimedia.org/wiki/File:Mung_beans_sprouted.jpg), za snímek fazolí adzuki vděčím autorovi Sanjay Acharya (wikimedia.org/wiki/File:Azuki_Beans.jpg). Ostatní fotky (receptar)
    Protože naši předkové byli stále v pohybu, určitá nadýmavost (ostatně vlastnost všech luštěnin) jim nijak nevadila. A také se stalo zvykem fazole kořenit bylinami, které od přílišného nadýmání odpomáhají.
    Když se řekne „zelené fazole“, nejsou tím v kuchařské terminilogii míněny nezralé fazolové lusky (ty se označují jako „fazolky“), ale zelené fazole mungo.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
200
22803
cache: 0024:00:00