Jak na věc


čapátí obchod praha

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

    Rozehřejeme nepřilnavou pánev, jakmile bude stoupat pára, stáhneme plamen a vložíme čapátí a až se začne nafukovat, obrátíme je. Stlačíme opatrně plochou lžící a ještě jednou obrátíme. Poté vyndáme a dáme do tepla, než osmahneme ostatní.
    - a nebo použijete tradičním způsobem jako přílohu, a to tak, že vždy kus placky utrhnete a buď jí naberete zeleninu či jiný připravený pokrm, případně namočíte do připravené omáčky
    1. Smíchejte indickou mouku atta (Indická mouka atta na čapátí 5kg) se špetkou soli, vodou a olejem (olivovým) v poměru: 1 hrnek mouky, 1/2 hrnku vody, necelá 1/4 hrnku oleje. Ingredience přidávejte po troškách a těsto propracujte rukama. Nesmí se drolit ani lepit. Pokud se těsto drolí nebo lepí na ruce, přidejte raději více oleje než mouky.Těsto nechte hodinu v chladu odpočinout.
    Poté těsto přemístěte opět na pomoučněný vál a 2 minuty je opět hněťte rukama. Z těsta pak oddělte stejné kousky, které vytvarujte do placek o délce asi 12 až 15 cm a asi 1 cm silné. Typický tvar chleba „nán“ jsou slzy.


Dortová krabice Livorno 18x5 - KartonMat

    3. Pečte nejlépe na suché pánvi (nedoporučuji telfon) případně přidejte pár kapek oleje. Pánev musí být rozehřátá na maximum, každou stranu placky opékejte maximálně 20 vteřin, jinak bude vysušená. Při opékání druhé strany placky ji lehce stlačte srolovanou utěrkou. Placka se nafoukne.
    Pokud máte, přidejte také jemně nasekané čerstvé koriandrové listy pro ještě lepší chuť Zadělejte těsto a vytvořte z něho osm kuliček. Každou z nich rozválejte na 3 mm tenkou placičku. Poté ji potřete rozpuštěným máslem a na jednu polovinu dejte 2 pl náplně. Placičku přeložte, znovu ji namažte máslem a opět přeložte. Vznikne vám trojúhelníková placka, kterou musíte rozválet tak, aby měla tloušťku asi půl centimetru. Doporučuji stlačit okraje, aby náplň nevytekla, a část (stranu) s náplní, kde je těsto slabší, otočit nahoru.


mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Těsto dáme odpočinout min. na 30 minut. Po uplynutí této doby ho rozdělíme na šest dílů a rozválíme na placku. Placku potřeme ghí, přeložíme napůl, opét potřeme, složíme zase napůl a opět potřeme (viz. obrázek). Takto promazané placky necháme 15 minut odpočívat. Nakonec z každé vytvoříme kuličku a rozválíme na tenkou placku, kterou pečeme na pánvi zhruba 2 minuty z každé strany – jakmile se začnou dělat hnedé puchýře, obrátíme. Placky by se vám správně měly nafouknout, ale pokud se tak nestane, není to až takový průšvih :-). Hotové placky potřeme znovu ghí a skládáme je na sebe.Kuře po marinování zbavíme přebytečného jogurtu a ogrilujeme. Jogurt smícháme s hrstí nasekané máty, citrónovou šťavou a trochu osolíme. Na čapátí pak navršíme salát, cibuli, avokádo, kuře a zakápneme jogurtem s mátou. Můžete přidat třeba ještě chilli, čerstvý koriandr atd.
    Na pracovní desku si nasypte hladkou mouku a těsto rozdělte na dvě části a postupně je zapracovávejte s pšeničnou moukou, aby bylo těsto stále měkké, ale nelepilo. Bochníky vložte do předem vymazaných forem nebo na plech. Nechte kynout v teplé místnosti 10 až 12 hodin.
    Pečte v předehřáté troubě 15 minut na 250 °C a dalších 50 minut na 180 °C. Po vyjmutí z trouby vyndejte chléb z forem a nechte vychladnout na roštu. Chléb vydrží dobrý až 1 týden.
    Do vody dejte kvásek, zamíchejte a přidejte tolik vody, aby vzniklo těsto husté asi jako na palačinky. Nechte zhruba 30 minut kvasit. Přidejte zbytek mouky a sůl a koření. Hněťte měkké těsto, pozor, hodně lepí.


ČAPÁTÍ (indický chléb) nebo jiné pečivo

    Ze všech ingrediencí kromě masál připravte tužší těsto, ze kterého udělejte dva delší válečky. Z nich odkrojujte kousky, které vyválejte na malé placičky. Placičky několikrát rozřízněte odshora dolů tak, abyste pokaždé začali a skončili kousek od kraje. Neprořízněte ho. Osmažte ve vrstvě oleje nebo ghí a nakonec poprašte oběma masálami.
    Hrozně ráda přikusuju jako přílohu ke grilovaným masům různé placky. Pitu a tortily už jsme se učili, takže tentokrát – v rámci indického receptu – přijde řeč na čapátí. Kuře Tandoori a čapátí k sobě prostě patří. Čapátí se v Indii říká jemně mleté celozrnné pšeničné mouce, od níž je odvozen i název placek. Dost často placky slouží místo příboru, protože jimi lehce naberete různé omáčky apod. No, konec řečí, tady máte recept :)
     Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
    Pro ty, kdo neznají ghí: máslo rozpustíme a necháme probublávat. Začne se na něm tvořit bílá pěna, kterou odebereme. Jakmile se pěna tvořit přestane, přelijeme máslo přes plátýnko do misky a máme ghí. Pokud jsme vše udělali správně, je jasně žluté a bez kalu.


Ostatní uživatele to také zajímá

    Miluji vaření mobilní aplikace je jedna z nejobsáhlejších aplikací na českém trhu. Na nic nečekejte a stahujte nekonečnou zásobu receptů do vašeho mobilu!
    Základní indická příloha, moučné placky, mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Na ty nejběžnější, čapátí, potřebujete jen mouku a vodu. Dokonce se ani nesolí. Jako vydatnější jídlo je ovšem můžete podávat potřené rozpuštěným máslem, okořenit a osolit podle chuti.
    Má být dobře propečená, bez vlhkých míst, s drobnými hnědými skvrnami na povrchu. Položte do mísy, potřete zeshora máslem a přikryjte. Obětujte je okamžitě – horké.
    Vše smíchejte dohromady ve vláčné těsto, které po nakynutí, asi za hodinu, vyklopte na pomoučněný vál. Vytvořte houstičky, bulky nebo uzly a položte na máslem vytřený plech. Posypte mákem a hrubou solí a dejte do předem vyhřáté trouby. Pečte na 200 °C cca 15 minut (až povrch lehce zhnědne).
    Znovu prohněťte těsto a rozdělte na 12 kuliček o velikosti vlašského ořechu. Na pomoučněné desce z nich vyválejte kulaté placky o průměru asi 15 cm. Jsou-li příliš tenké, špatně se nafukují, a jsou-li příliš silné, zůstanou uvnitř syrové.


Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.

    V dnešní video inspiraci zavítáme do daleké Indie. I nadále tak lehce navážeme na to, že tento měsíc se věnujeme indické kuchyni jako takové, a to také díky připravovanému rozhovoru s Michaelou Samant.  
    Čapátí jsou lahodné nekynuté indické placky (přesněji chléb), řadí se mezi nejčastější přílohu. Nejchutnější jsou ještě teplé, proto je lepší je připravit vždy čerstvé. Konzumujeme je přímo rukama, v samotné Indii si těmito plackami rovnou nabírají lidé jídlo či omáčku. Placky jsou pokrm neutrální chuti, proto je možné je v závěrečné fázi "dochutit" - nejčastěji se potírají. Příprava je nesmírně jednoduchá, potřebujeme jen mouku a vodu, případně sůl (ne každý sůl do placek čapátí dává), my si ale sůl v základním receptu uvedeme.
     Čapátí se opékají na pánvi, která musí být rozpálená na maximum a držet stále stejnou teplotu. Proto je rozdíl pokud placky opečete na sklokeramické desce (případně indukční) nebo na plynovém sporáku. Z plynového sporáku jsou placky vždy lepší - nejsou vysušené delší dobou opékání. Ideálního výsledku docílíte, pokud máte plynový sporák a speciální lehce prohnutou pánvičku: Tawa Indická pánev na čapátí.


Losos v papilotě s koprovým dresinkem

    Ze všeho nejdřív naložíme kuře. Ideálně alespoň na 6 hodin. V míse smícháme bílý jogurt a všechny ostatní ingredience. Do masa uděláme malé zářezy, aby se do něj hezky vsákla marináda a naložíme ho do jogurtu. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice marinovat.
    2. Z těsta vytvarujte kuličky, lehce je rozmáčkněte a vyválejte. Přímo na každou kuličku můžete ještě přidat trochu oleje. S moukou raději opatrně... Znovu zpracujte rukama (v téhle fázi zkuste napodopit "pizzaře" - placku protahujte a pohazujte. Pokud ji jen rozválíte válečkem, bude tvrdá jako prkno). Placka musí být rovnoměrně silná.
     Rozehřejeme nepřilnavou pánev, jakmile bude stoupat pára, stáhneme plamen a vložíme čapátí a až se začne nafukovat, obrátíme je. Stlačíme opatrně plochou lžící a ještě jednou obrátíme. Poté vyndáme a dáme do tepla, než osmahneme ostatní.
    Ve větší misce smíchejte mouku, sůl a vodu. Množství vody závisí na vlhkosti mouky, a proto začněte s menším množstvím a podle potřeby přidávejte. Vypracujte těsto, až je vláčné, a nechte přikryté půl hodiny odpočinout.


Stačí se přihlásit nebo registrovat

    Na plechu je nechte ještě asi 15 minut nakynout. Placky pečte prudce v předehřáté troubě při teplotě asi 230 °C a stačí k tomu jen asi 7 až 10 minut. Během pečení je jedenkrát obraťte, potřete máslem a posypte lněným semínkem. Podávejte horké s polévkou, zeleninovým pikantním chodem nebo salátem či raitou.
    Na čapátí v míse smícháme mouku, vodu a sůl a vypracujeme hladké těsto. Možná si říkáte, že chybí droždí. Nechybí. U čapátí se – stejně jako u dalších indických receptů na pečivo – spoléhá na promazávání ghí, které těsto hezky proloží a nadýchá.
    Nejdříve připravte kvásek. Do misky dejte cukr, rozdrobte kvasnice a rozmíchejte je v troše teplé vody. Nechte několik minut působit. Do hluboké mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého přilijte ghí, sůl a kvásek. Rukama začneme ihned vypracovávat těsto. Dle potřeby přidejte vodu, či mouku.
    Zahřejte železnou pánev, nejlépe s tlustým dnem (v případě nouze je možné použít čistou plotýnku). Položte jednu čapátí do pánve. Asi za 50 sekund, když se objeví malé bublinky a okraje se začnou zvedat, ji převraťte na druhou stranu. Přibližně za dalších 40 sekund se objeví větší bubliny. Vezměte čapátí z pánve a pomocí kleští ji několik vteřin přidržte nad plamenem. Čapátí se nafoukne.


Přes 60800 receptů na jednom místě

    Čapátí jsou hned vedle rýže nejčastější přílohou indického kari. Domácí placky čapátí se oproti chlebu naan připravují z celozrnné mouky "atta" (Indická mouka atta na čapátí 5kg). Mají proto mnohem lepší nutriční hodnotu. V několika indických restauracích jsem se všimla, že čapátí připravuji z normální bílé mouky. Domácí placky jsou ale výhradně celozrnné.
    Pak přemístěte těsto na pomoučněný vál, kde je intenzivně hněťte dlaní vpřed a prsty těsto vracejte zpět, zpracovávejte asi 5 minut, až je těsto hladké a pružné, právě díky již nabobtnalému lepku, kterému jste svou činností napomohli. Těsto vraťte do mísy s trochou mouky na stěnách, zakryjte a nechte 1 a 1⁄2 hodiny v teple kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

Copyright © Dossani milenium group 2000 - 2019
cache: 0000:00:00